Konusunu Oylayın.: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi
Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması
  1. 19.Mayıs.2013, 21:12
    1
    kaos-duzen
    Kıdemli Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Temmuz.2012
    Üye No: 97140
    Mesaj Sayısı: 192
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 2
    Bulunduğu yer: konya

    Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması






    Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması Mumsema
    Alıntı
    Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek
    İlmihallerde geçen yukarıdaki tanımlamanın kaynağı ve dayanağını öğrenebilirmiyim?


  2. 19.Mayıs.2013, 21:12
    1
    Kıdemli Üye



    Alıntı
    Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek
    İlmihallerde geçen yukarıdaki tanımlamanın kaynağı ve dayanağını öğrenebilirmiyim?

  3. 20.Mayıs.2013, 16:12
    2
    Katade
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 03.Nisan.2013
    Üye No: 100895
    Mesaj Sayısı: 640
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 7

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması




    Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması



    Aişe (r.a)dan:
    Esma (r.a) Rasulullah (s.a.s)e hayız olan bir kadının nasıl yıkanması gerektiğini sordu.
    Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurdu:
    -"Sizden birisi suyunu ve kokusunu hazırladıktan sonra güzelce temizlenir ve başına su dökerek, suyun saç diplerine varması için iyice oğuşturur. Sonra bütün vücuduna su döker. Sonra da temiz kokulu bir bez alıp kendisini temizler."
    GUSLÜN FARZLARI
    1 - Mazmaza (Ağıza su vermek)
    2 - İstinşak (Buruna su vermek)
    3 - Hiç kuru yer kalmamak şartıyla bütün vücudu yıkamak.
    "Eğer cünüb iseniz temizlenin." (Maide:6)



  4. 20.Mayıs.2013, 16:12
    2
    Devamlı Üye



    Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması



    Aişe (r.a)dan:
    Esma (r.a) Rasulullah (s.a.s)e hayız olan bir kadının nasıl yıkanması gerektiğini sordu.
    Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurdu:
    -"Sizden birisi suyunu ve kokusunu hazırladıktan sonra güzelce temizlenir ve başına su dökerek, suyun saç diplerine varması için iyice oğuşturur. Sonra bütün vücuduna su döker. Sonra da temiz kokulu bir bez alıp kendisini temizler."
    GUSLÜN FARZLARI
    1 - Mazmaza (Ağıza su vermek)
    2 - İstinşak (Buruna su vermek)
    3 - Hiç kuru yer kalmamak şartıyla bütün vücudu yıkamak.
    "Eğer cünüb iseniz temizlenin." (Maide:6)


  5. 20.Mayıs.2013, 22:09
    3
    kaos-duzen
    Kıdemli Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Temmuz.2012
    Üye No: 97140
    Mesaj Sayısı: 192
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 2
    Bulunduğu yer: konya

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Kardeş,Allah razı olsun

    fakat benim sorumun tam cvb değildi

    ilmihallerde geçen Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek sözü nerden geliyor?

    çünkü bu gibi sözler vesveseye kapı açan sözlerdir


  6. 20.Mayıs.2013, 22:09
    3
    Kıdemli Üye
    Kardeş,Allah razı olsun

    fakat benim sorumun tam cvb değildi

    ilmihallerde geçen Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek sözü nerden geliyor?

    çünkü bu gibi sözler vesveseye kapı açan sözlerdir

  7. 22.Mayıs.2013, 09:27
    4
    Katade
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 03.Nisan.2013
    Üye No: 100895
    Mesaj Sayısı: 640
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 7

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Cünübün bedeninde, guslederken iğne ucu miktarında su değmedik yer kalsa, cünüplüğü gitmez, çünkü bütün bedene suyu ulaştırmak farzdır. (Halebi-yi sagir)



    Vesvesenin en tehlikelisi, akideyle alakalı olanıdır. İnanılması gereken şeyler hakkında bazen kalbe is-pas ve sis-duman gelebilir. İnsan, bunların ne mana ifade ettiklerini bilmezse zarar edebilir.
    Vesveseli insan, karşısında dessas şeytanın, zalim ve gaddar bir nefsin bulunduğunu düşünerek, her an nöbetteki bir asker gibi uyanık durur. Bu yönüyle vesvese, Allah'a (cc) sığınma duygusunu tetikler.



  8. 22.Mayıs.2013, 09:27
    4
    Devamlı Üye
    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Cünübün bedeninde, guslederken iğne ucu miktarında su değmedik yer kalsa, cünüplüğü gitmez, çünkü bütün bedene suyu ulaştırmak farzdır. (Halebi-yi sagir)



    Vesvesenin en tehlikelisi, akideyle alakalı olanıdır. İnanılması gereken şeyler hakkında bazen kalbe is-pas ve sis-duman gelebilir. İnsan, bunların ne mana ifade ettiklerini bilmezse zarar edebilir.
    Vesveseli insan, karşısında dessas şeytanın, zalim ve gaddar bir nefsin bulunduğunu düşünerek, her an nöbetteki bir asker gibi uyanık durur. Bu yönüyle vesvese, Allah'a (cc) sığınma duygusunu tetikler.


  9. 22.Mayıs.2013, 16:33
    5
    qwert12380
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 11.Mart.2013
    Üye No: 100580
    Mesaj Sayısı: 391
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 4

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    İyi güzel diyosunuz da nasıl kurtulacaz o zaman vesveseden? Olmuyor işte.Sırf bu yüzden 1-1,5 saat banyoda kalıyorum.Giden suya yazık ama ya cünüplükten kurtulamadıysam düşüncesi kafamda hep var.Net bir çözüm de yazmıyorsunuz.Bu vesveselerin geçeceği de yok.Senelerdir hep aynı.

    Ne yapacaz peki? Banyodayken vücudun her yerini ince ayrıntısına kadar yıkamakta özen göstermeyip kafamızda gusül abdestinin kabul olduğunu mu varsayacağız?


  10. 22.Mayıs.2013, 16:33
    5
    qwert12380 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Devamlı Üye
    İyi güzel diyosunuz da nasıl kurtulacaz o zaman vesveseden? Olmuyor işte.Sırf bu yüzden 1-1,5 saat banyoda kalıyorum.Giden suya yazık ama ya cünüplükten kurtulamadıysam düşüncesi kafamda hep var.Net bir çözüm de yazmıyorsunuz.Bu vesveselerin geçeceği de yok.Senelerdir hep aynı.

    Ne yapacaz peki? Banyodayken vücudun her yerini ince ayrıntısına kadar yıkamakta özen göstermeyip kafamızda gusül abdestinin kabul olduğunu mu varsayacağız?

  11. 22.Mayıs.2013, 17:50
    6
    Katade
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 03.Nisan.2013
    Üye No: 100895
    Mesaj Sayısı: 640
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 7

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Kardeş sen piskoloji doktoruna gitmeni tafsiye ederim
    namaz kılan doktoru bulman da fayda vardır


  12. 22.Mayıs.2013, 17:50
    6
    Devamlı Üye
    Kardeş sen piskoloji doktoruna gitmeni tafsiye ederim
    namaz kılan doktoru bulman da fayda vardır

  13. 22.Mayıs.2013, 17:57
    7
    qwert12380
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 11.Mart.2013
    Üye No: 100580
    Mesaj Sayısı: 391
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 4

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Doktorlar sorunları bulurlar ama sorunların nasıl çözüleceğini bilmezler.Ezbere reçete yazarlar.Bence doktorların sıradan bir bakkaldan farkı yok.Gidip de zaman kaybetmeye değmez.


  14. 22.Mayıs.2013, 17:57
    7
    qwert12380 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Devamlı Üye
    Doktorlar sorunları bulurlar ama sorunların nasıl çözüleceğini bilmezler.Ezbere reçete yazarlar.Bence doktorların sıradan bir bakkaldan farkı yok.Gidip de zaman kaybetmeye değmez.

  15. 22.Mayıs.2013, 18:22
    8
    Katade
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 03.Nisan.2013
    Üye No: 100895
    Mesaj Sayısı: 640
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 7

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması



    Buna göre gusül abdestinde ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır.
    Gusülde niyet ve besmele sünnettir. Bunlar olmadan da gusül abdesti alınır. Niyet ve besmelede vesveseden dolayı sıkıntı çekiyorsanız, bir süre niyet etmeden ve besmele çekmeden gusül alırsınız veya bir defa söyledikten sonra yanlış doğru farketmez deyip ikinci defa söylemeyin, bu şekilde vesvese kaybolacaktır.100 litre su dökmenize gerek yok vesvese ondan doğar 10 litre dökün yeter

    Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur.

    Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.

    Bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır.


  16. 22.Mayıs.2013, 18:22
    8
    Devamlı Üye
    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması



    Buna göre gusül abdestinde ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır.
    Gusülde niyet ve besmele sünnettir. Bunlar olmadan da gusül abdesti alınır. Niyet ve besmelede vesveseden dolayı sıkıntı çekiyorsanız, bir süre niyet etmeden ve besmele çekmeden gusül alırsınız veya bir defa söyledikten sonra yanlış doğru farketmez deyip ikinci defa söylemeyin, bu şekilde vesvese kaybolacaktır.100 litre su dökmenize gerek yok vesvese ondan doğar 10 litre dökün yeter

    Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur.

    Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.

    Bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır.

  17. 24.Ağustos.2014, 01:35
    9
    reklamx
    Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 23.Ağustos.2014
    Üye No: 104513
    Mesaj Sayısı: 4
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Kardeşim bende bi yerde göemüştüm yanliş hatirlamiyosam peygamber efendimiz(s.a.v) bir kova şimdiki zamanda yaklaşik 5 litre bi suya denk geliyo diye biliyorum abdest ala biliyomuş gusül yani suyuda heryere değecek diye israf etmenin anlami yok


  18. 24.Ağustos.2014, 01:35
    9
    reklamx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üye
    Kardeşim bende bi yerde göemüştüm yanliş hatirlamiyosam peygamber efendimiz(s.a.v) bir kova şimdiki zamanda yaklaşik 5 litre bi suya denk geliyo diye biliyorum abdest ala biliyomuş gusül yani suyuda heryere değecek diye israf etmenin anlami yok

  19. 24.Ağustos.2014, 13:31
    10
    Misafir

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    mesele iğne ucu kadar yerin kalması insanı bu yüzden yiyip bitiriyor


  20. 24.Ağustos.2014, 13:31
    10
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    mesele iğne ucu kadar yerin kalması insanı bu yüzden yiyip bitiriyor

  21. 25.Şubat.2016, 01:26
    11
    Misafir

    Cevap: Gusulde iğne ucu kadar yerin kuru kalması

    Saygideger musluman kardeslerim...alimlerimizin igne ucu kadar kuru yer kalmayacak kadar su ile kendinizi temizleyiniz gusleyleyiniz soylemi kendi fikrimce sizin daha cok vesvese icine girmeniz icin degildir...islamiyet temizlige cok onem vermistir lakin bazi temizlik konulu bahsin usulune uygun anlatimi edebi anlatim zorluklarinida icerisinde barindirir..insanin banyo yaptigi zaman vucudunun en pis yerlerinide usulunce temizlemesi gerekir..insan bedeninin en pis yeri de takdir edersiniz ki edep yerleridir..ve dahi vucudunun arkasinde bulunan edep yerinin geregince temizlenmesi gerektiginin izahati islam alimlerince izahi daha zor bir durumdur...insanin saclarinin diplerini . temizlenmesi gerekli gerekli fakat daha onemlisi afedersiniz ama buyuk tuvaletini yaptigi yerin. Bölgenin temizligi daha da onemlidir.insan temizlenmek icin banyo yapar lakin insan vucudunun en pis yeri buyuk tuvaletini yaptigi yer ve akabinde kucuk tuvaletini yaptigi yerin kasiklarini acmadan temizlenemez yerleridir.eskiden bunu iyi anlayabilen atalarimiz banyo liflerini iki renk yaparlardi amac zannimca koyu olan renkle arka ve ön tenasul bolgesinin guzelce temizleginin yapilmasi , banyo lifinin acik rekli olan tarafiylada mesela kulaklarin ici , vucud vs.. yerlerinin temizlenmesi icindi.liflerin renkli olarak dokunmasi vucudun temizliginde bolgeleri karistirmamak icindi ....yani edep sahibi alimlerimiz acik acik arka ve onunuzun temizliginide cok iyi yapin manasin da igne ucu kadar kuru yer kalmasin anlaminda bir izahatta bulunma durumunu bu ahvalde daha edebi buldular..insanlar anlayabildiklerinden sorumludurlar misali izah etme gayretine girdiler.zaten banyo yaparken buyuk abdest yaptiginiz yerin iyice temizlenmesi gerekir aksi halde hareket edenler kıl dönmesi hastaliğına yakalanmaktadirlar.her hafta duzenli temizlenen edep yeri oradaki. kendiliginden kopan killarinda temizlenmesi sonucu bizi bu hastaliktan korumaktadir.tabiiki de vucudumuzun her yerini de en guzel sekliyle temizleyecegiz.igne ucu kadar yer kalmadan bile suyu ulastirsakta yine inanıyorumki kabulu Allahimizin kabulundedir.yani misal siz namaz kilacaksiniz oncesinde buyuk abdestinizi yaptiniz Allahu tealanin emri geregi bazi alimlerin uyarmasi geregi 40 adim bazi alimlerin uyarisi geregi yasinizin yarisi kadar yurudunuz sonrasinda namazinizi kildiniz bilemediniz ama yinede namaz kilarken farketmediniz ama egilip kalktigimiz yuzdrn bazilarimizdan ic camasirina namazda iken idrar bulasti..namazini insaallah allahimiz kabul eder..cunku şeriat aslinda Allah u Tealanin sizi terbiye egmesine izin vermenizdir...siz Allah u Tealanin istedigini yerine gerirdiniz.insallah allimimiz kabul eder vesvese yapmayacaksiniz.farkederseniz imkan varsa ic camasirinizi degistirip namazinizi tekrar kilacaksiniz .bu misalle sizler banyo yaparken vucudunuzun en pis yeri olan buyuk ve kucuk abdestinizi yaptiginiz yerlerin temizligine yeterince dikkat ediniz..


  22. 25.Şubat.2016, 01:26
    11
    üsame - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    üsame
    Misafir
    Saygideger musluman kardeslerim...alimlerimizin igne ucu kadar kuru yer kalmayacak kadar su ile kendinizi temizleyiniz gusleyleyiniz soylemi kendi fikrimce sizin daha cok vesvese icine girmeniz icin degildir...islamiyet temizlige cok onem vermistir lakin bazi temizlik konulu bahsin usulune uygun anlatimi edebi anlatim zorluklarinida icerisinde barindirir..insanin banyo yaptigi zaman vucudunun en pis yerlerinide usulunce temizlemesi gerekir..insan bedeninin en pis yeri de takdir edersiniz ki edep yerleridir..ve dahi vucudunun arkasinde bulunan edep yerinin geregince temizlenmesi gerektiginin izahati islam alimlerince izahi daha zor bir durumdur...insanin saclarinin diplerini . temizlenmesi gerekli gerekli fakat daha onemlisi afedersiniz ama buyuk tuvaletini yaptigi yerin. Bölgenin temizligi daha da onemlidir.insan temizlenmek icin banyo yapar lakin insan vucudunun en pis yeri buyuk tuvaletini yaptigi yer ve akabinde kucuk tuvaletini yaptigi yerin kasiklarini acmadan temizlenemez yerleridir.eskiden bunu iyi anlayabilen atalarimiz banyo liflerini iki renk yaparlardi amac zannimca koyu olan renkle arka ve ön tenasul bolgesinin guzelce temizleginin yapilmasi , banyo lifinin acik rekli olan tarafiylada mesela kulaklarin ici , vucud vs.. yerlerinin temizlenmesi icindi.liflerin renkli olarak dokunmasi vucudun temizliginde bolgeleri karistirmamak icindi ....yani edep sahibi alimlerimiz acik acik arka ve onunuzun temizliginide cok iyi yapin manasin da igne ucu kadar kuru yer kalmasin anlaminda bir izahatta bulunma durumunu bu ahvalde daha edebi buldular..insanlar anlayabildiklerinden sorumludurlar misali izah etme gayretine girdiler.zaten banyo yaparken buyuk abdest yaptiginiz yerin iyice temizlenmesi gerekir aksi halde hareket edenler kıl dönmesi hastaliğına yakalanmaktadirlar.her hafta duzenli temizlenen edep yeri oradaki. kendiliginden kopan killarinda temizlenmesi sonucu bizi bu hastaliktan korumaktadir.tabiiki de vucudumuzun her yerini de en guzel sekliyle temizleyecegiz.igne ucu kadar yer kalmadan bile suyu ulastirsakta yine inanıyorumki kabulu Allahimizin kabulundedir.yani misal siz namaz kilacaksiniz oncesinde buyuk abdestinizi yaptiniz Allahu tealanin emri geregi bazi alimlerin uyarmasi geregi 40 adim bazi alimlerin uyarisi geregi yasinizin yarisi kadar yurudunuz sonrasinda namazinizi kildiniz bilemediniz ama yinede namaz kilarken farketmediniz ama egilip kalktigimiz yuzdrn bazilarimizdan ic camasirina namazda iken idrar bulasti..namazini insaallah allahimiz kabul eder..cunku şeriat aslinda Allah u Tealanin sizi terbiye egmesine izin vermenizdir...siz Allah u Tealanin istedigini yerine gerirdiniz.insallah allimimiz kabul eder vesvese yapmayacaksiniz.farkederseniz imkan varsa ic camasirinizi degistirip namazinizi tekrar kilacaksiniz .bu misalle sizler banyo yaparken vucudunuzun en pis yeri olan buyuk ve kucuk abdestinizi yaptiginiz yerlerin temizligine yeterince dikkat ediniz..




+ Yorum Gönder