Konusunu Oylayın.: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 13 kişi
Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?
  1. 19.Ağustos.2008, 19:34
    1
    Yusuf
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 12.Mart.2007
    Üye No: 89
    Mesaj Sayısı: 1,562
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 22
    Yaş: 28

    Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?






    Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller? Mumsema Soru: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Cevap:

    Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    a) Yolculuk. Yolculuk, Ramazan ayında orucu tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur'an'da "Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allâh'a karºi gelmekten sakinasiniz diye, size de sayili günlerde farz kilindi. Içinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadigi günler sayisinca diger günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düºkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eger bilirseniz, oruç tutmaniz sizin için daha iyidir." buyurulmaktadır (Bakara 2/183-184).
    Geceden oruca niyetlenip de, gündüz yolculuğa çıkan kimse, dilerse bu orucunu bozar, dilerse tamamlar. Ancak, ayette de belirtildiği gibi orucunu tamamlaması daha iyidir. Hz. Peygamber, Mekke'nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur (Buharî, Sıyam, No: 1808, Müslim, Sıyam, No: 1113). Bu da sefere çıkılınca başlanmış orucun bozulabileceğinin delilidir.
    b) Hastalık. Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle orucu tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Biraz önce zikredilen ayet buna işaret etmiştir. Tıbben oruç tutması halinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
    c) Gebelik ve Çocuk Emzirme. Gebe olan kadınların, oruç tuttukları takdirde kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden korkulması halinde oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görmesi tehlikesi bulunması halinde oruçlarını tutmayabilirler. Hz. Peygamber hadislerinde buna müsaade etmişlerdir (Nesâî, Sıyam, 50-51, 62; İbn Mace, Sıyam,3).
    d) Yaşlılık. Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler de, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, orucu tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
    e) İleri derecede açlık, susuzluk. Oruçlu bir kimse, açlıktan veya susuzluktan dolayı beden ve ruh sağlığının ciddi derecede bozulması tehlikesi ile karşılaşması halinde orucunu bozup daha sonra kaza edebilir. Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması haram olur.
    f) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak. Esas itibariyle bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması veya çalıştırılması doğru değildir. Ancak kişisel veya toplumsal zorunluluklar, bazılarının böyle işlerde çalışmalarını gerektirmektedir. Böyle bir durumda bulunan kişi, oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkuluyorsa, oruçlarını tutmaya bilirler. Bunlar, izin günlerinde tutamadıkları oruçları kaza etmelidirler. Yıllık izninin bulunmaması ve haftalık izninin de yeterli olmaması gibi mazeretlerle buna da imkanı yok ise, fidye vermelidirler.




    KAYNAK: Diyanet



  2. 19.Ağustos.2008, 19:34
    1
    Devamlı Üye



    Soru: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Cevap:

    Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    a) Yolculuk. Yolculuk, Ramazan ayında orucu tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur'an'da "Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allâh'a karºi gelmekten sakinasiniz diye, size de sayili günlerde farz kilindi. Içinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadigi günler sayisinca diger günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düºkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eger bilirseniz, oruç tutmaniz sizin için daha iyidir." buyurulmaktadır (Bakara 2/183-184).
    Geceden oruca niyetlenip de, gündüz yolculuğa çıkan kimse, dilerse bu orucunu bozar, dilerse tamamlar. Ancak, ayette de belirtildiği gibi orucunu tamamlaması daha iyidir. Hz. Peygamber, Mekke'nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur (Buharî, Sıyam, No: 1808, Müslim, Sıyam, No: 1113). Bu da sefere çıkılınca başlanmış orucun bozulabileceğinin delilidir.
    b) Hastalık. Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle orucu tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Biraz önce zikredilen ayet buna işaret etmiştir. Tıbben oruç tutması halinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
    c) Gebelik ve Çocuk Emzirme. Gebe olan kadınların, oruç tuttukları takdirde kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden korkulması halinde oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görmesi tehlikesi bulunması halinde oruçlarını tutmayabilirler. Hz. Peygamber hadislerinde buna müsaade etmişlerdir (Nesâî, Sıyam, 50-51, 62; İbn Mace, Sıyam,3).
    d) Yaşlılık. Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler de, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, orucu tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
    e) İleri derecede açlık, susuzluk. Oruçlu bir kimse, açlıktan veya susuzluktan dolayı beden ve ruh sağlığının ciddi derecede bozulması tehlikesi ile karşılaşması halinde orucunu bozup daha sonra kaza edebilir. Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması haram olur.
    f) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak. Esas itibariyle bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması veya çalıştırılması doğru değildir. Ancak kişisel veya toplumsal zorunluluklar, bazılarının böyle işlerde çalışmalarını gerektirmektedir. Böyle bir durumda bulunan kişi, oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkuluyorsa, oruçlarını tutmaya bilirler. Bunlar, izin günlerinde tutamadıkları oruçları kaza etmelidirler. Yıllık izninin bulunmaması ve haftalık izninin de yeterli olmaması gibi mazeretlerle buna da imkanı yok ise, fidye vermelidirler.




    KAYNAK: Diyanet


  3. 24.Temmuz.2013, 20:00
    2
    Mucahid
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Ağustos.2007
    Üye No: 2247
    Mesaj Sayısı: 503
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 7

    Cevap: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?




    Oruç tutmamayı mübah kılan haller:


    a) Seferî olmak: Ramazan ayında en az üç günlük yolculuğa çıkan(yaya yürüyüşü ile 18 saatlik veya 90 km. lik yolculuğa çıkan) kimse, isterse orucunu tutmayabilir. Sonra kaza eder.
    b) Hastalık: Bir kimse oruç tuttuğu takdirde ölmekten, hastalığının artmasından yada hastalığının uzamasından korkarsa oruç tutmayabilir. Ancak bu kanaate varabilmesi için müslüman ve uzman bir doktorun tavsiyesi gerekir.
    c) Gebelik veya çocuk emziriyor olmak: Ramazan ayında hamile veya emzikli olan kadınların bu durumları, oroç tuttukları zaman sağlıklarını bozacaksa, yine doktor tavsiyesi ile orucunu tutmayabilir.
    d) Oruç tutamayacak derecede yaşlı olmak: Yılın bütün mevsimlerinde, oruç tutmaktan aciz olan yaşlı erkek ve kadınlar, oruçlarını tutmayabilirler. İyileşme umudu olmayanlar, oruç yerine fidye verirler. Bir fitye, bir sadakayı fıtır kadardır.
    e) Düşmanla cihad: Ramazan ayında düşmanla cihad halinde olan İslam askerleri, düşman karşısında zayıf düşeceğinden korkarlarsa, oruç tutmayabilirler.
    f) İkrah ve tehdit altında kalmak: Canına veya bir uzvuna yönelik bir zararla tehdit edilen veya zorlanan bir kimse orucunu bozabilir.
    g) Şiddetli açlık ve susuzluk: Oruçlu bir kimse, açlıktan veya susuzluktan dolayı helak olacağından veya aklına bir zarar geleceğinden korkarsa, orucunu yiyebilir.



  4. 24.Temmuz.2013, 20:00
    2
    Devamlı Üye



    Oruç tutmamayı mübah kılan haller:


    a) Seferî olmak: Ramazan ayında en az üç günlük yolculuğa çıkan(yaya yürüyüşü ile 18 saatlik veya 90 km. lik yolculuğa çıkan) kimse, isterse orucunu tutmayabilir. Sonra kaza eder.
    b) Hastalık: Bir kimse oruç tuttuğu takdirde ölmekten, hastalığının artmasından yada hastalığının uzamasından korkarsa oruç tutmayabilir. Ancak bu kanaate varabilmesi için müslüman ve uzman bir doktorun tavsiyesi gerekir.
    c) Gebelik veya çocuk emziriyor olmak: Ramazan ayında hamile veya emzikli olan kadınların bu durumları, oroç tuttukları zaman sağlıklarını bozacaksa, yine doktor tavsiyesi ile orucunu tutmayabilir.
    d) Oruç tutamayacak derecede yaşlı olmak: Yılın bütün mevsimlerinde, oruç tutmaktan aciz olan yaşlı erkek ve kadınlar, oruçlarını tutmayabilirler. İyileşme umudu olmayanlar, oruç yerine fidye verirler. Bir fitye, bir sadakayı fıtır kadardır.
    e) Düşmanla cihad: Ramazan ayında düşmanla cihad halinde olan İslam askerleri, düşman karşısında zayıf düşeceğinden korkarlarsa, oruç tutmayabilirler.
    f) İkrah ve tehdit altında kalmak: Canına veya bir uzvuna yönelik bir zararla tehdit edilen veya zorlanan bir kimse orucunu bozabilir.
    g) Şiddetli açlık ve susuzluk: Oruçlu bir kimse, açlıktan veya susuzluktan dolayı helak olacağından veya aklına bir zarar geleceğinden korkarsa, orucunu yiyebilir.


  5. 01.Temmuz.2015, 19:48
    3
    Misafir

    Cevap: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Hocam lise stajı yapıyorum çalıştığım yerin şartları kötü susuz kalamıyorum 10 gün tutmayıp ramazandan sonra tutsam olurmu


  6. 01.Temmuz.2015, 19:48
    3
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Hocam lise stajı yapıyorum çalıştığım yerin şartları kötü susuz kalamıyorum 10 gün tutmayıp ramazandan sonra tutsam olurmu

  7. 02.Temmuz.2015, 00:17
    4
    @hmet
    Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Mayıs.2007
    Üye No: 771
    Mesaj Sayısı: 7,751
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bulunduğu yer: gölbaşı

    Cevap: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    En son soru soran misafir OLMAZ.

    Oruç tutmamayı mubah kılan haller nelerdir?

    İslâm dini, insanlara zor gelecek hiçbir yükümlülüğü şart koşmamıştır. Sıkıntı ve meşakkatin zorlaştığı durumlarda mükelleflere birtakım kolaylıklar ve ruhsatlar tanımıştır. Oruç için de bu böyledir. Bazı durumlarda farz olan Ramazan ayı orucu tutmamaya müsaade edilmiştir. Bu durumlar şunlardır;
    1- Seferî (yolcu) olmak,
    2- Hasta olmak (doktorun, 'oruç tutamazsın' dediği haller),
    3- Gebe ve emzikli olmak,
    4- Oruç tutamayacak derecede yaşlı olmak,
    5- Hayati tehlike oluşturacak derecede açlık ve susuzluk çekmek, Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi için öncelikle sağlığı açısından bir sıkıntı ve zarar görmeyecekse oruç tutması daha faziletli görülmüştür. Ancak sıkıntı ve zarar söz konusu olduğunda oruç tutmaz ve tutmadığı oruçların fidyesini fakire verir. (İlmihal, c. 1, s. 396-397, İsam Yay.)


  8. 02.Temmuz.2015, 00:17
    4
    Üye
    En son soru soran misafir OLMAZ.

    Oruç tutmamayı mubah kılan haller nelerdir?

    İslâm dini, insanlara zor gelecek hiçbir yükümlülüğü şart koşmamıştır. Sıkıntı ve meşakkatin zorlaştığı durumlarda mükelleflere birtakım kolaylıklar ve ruhsatlar tanımıştır. Oruç için de bu böyledir. Bazı durumlarda farz olan Ramazan ayı orucu tutmamaya müsaade edilmiştir. Bu durumlar şunlardır;
    1- Seferî (yolcu) olmak,
    2- Hasta olmak (doktorun, 'oruç tutamazsın' dediği haller),
    3- Gebe ve emzikli olmak,
    4- Oruç tutamayacak derecede yaşlı olmak,
    5- Hayati tehlike oluşturacak derecede açlık ve susuzluk çekmek, Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi için öncelikle sağlığı açısından bir sıkıntı ve zarar görmeyecekse oruç tutması daha faziletli görülmüştür. Ancak sıkıntı ve zarar söz konusu olduğunda oruç tutmaz ve tutmadığı oruçların fidyesini fakire verir. (İlmihal, c. 1, s. 396-397, İsam Yay.)

  9. 26.Haziran.2016, 20:57
    5
    Misafir

    Cevap: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Aksama kadar catida gunes enerjisi takiyom iş kendimin ama ortagim var borcumda aydinlatirsaniz sevinirim


  10. 26.Haziran.2016, 20:57
    5
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Aksama kadar catida gunes enerjisi takiyom iş kendimin ama ortagim var borcumda aydinlatirsaniz sevinirim

  11. 27.Haziran.2016, 03:43
    6
    arifselim
    Yönetici

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 04.Nisan.2007
    Üye No: 211
    Mesaj Sayısı: 25,514
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bayılacak hale gelen veya canına bir tehlike gelmesinden korkacak duruma gelirsen o zaman bozman caiz olur.


  12. 27.Haziran.2016, 03:43
    6
    Yönetici
    Bayılacak hale gelen veya canına bir tehlike gelmesinden korkacak duruma gelirsen o zaman bozman caiz olur.

  13. 27.Haziran.2016, 03:43
    7
    Misafir

    Cevap: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Hocam ben öğrenciyim üniversite sınavı için ders alıyorum bu 3 ay sürecek ve 1 ayı ramazana denk geliyor. Aç iken ders pek verimli olmuyor haliyle. Tutmasam mübah olur mu?


  14. 27.Haziran.2016, 03:43
    7
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Hocam ben öğrenciyim üniversite sınavı için ders alıyorum bu 3 ay sürecek ve 1 ayı ramazana denk geliyor. Aç iken ders pek verimli olmuyor haliyle. Tutmasam mübah olur mu?

  15. 03.Temmuz.2016, 01:36
    8
    arifselim
    Yönetici

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 04.Nisan.2007
    Üye No: 211
    Mesaj Sayısı: 25,514
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10

    Cevap: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Bu oruç tutmamak için bir mazeret değildir. Oruç tut ki Allah sana yardım etsin ve derslerini kolaylaştırsın.


  16. 03.Temmuz.2016, 01:36
    8
    Yönetici
    Bu oruç tutmamak için bir mazeret değildir. Oruç tut ki Allah sana yardım etsin ve derslerini kolaylaştırsın.

  17. 07.Haziran.2017, 03:56
    9
    Misafir

    Yorum: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    5 aylık emzikli bebeğim var. Ek gıda vermiyorum. Oruc tutuyorum. Cook halsiz ve yorgun düşüyorum akşamları. Sütüm yeterince geldiğini düşünüyorum. Kazaya bırak diyenler cok. Şimdi tutmakla kazaya bırakmanın ecri aynımıdır.


  18. 07.Haziran.2017, 03:56
    9
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    5 aylık emzikli bebeğim var. Ek gıda vermiyorum. Oruc tutuyorum. Cook halsiz ve yorgun düşüyorum akşamları. Sütüm yeterince geldiğini düşünüyorum. Kazaya bırak diyenler cok. Şimdi tutmakla kazaya bırakmanın ecri aynımıdır.

  19. 07.Haziran.2017, 22:22
    10
    arifselim
    Yönetici

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 04.Nisan.2007
    Üye No: 211
    Mesaj Sayısı: 25,514
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10

    Yorum: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Emziren bir kadına ruhsat vardır. Eğer gücün yeterse sana ve bebeğine zararı olmazsa elbette zamanında tutmak inşaallah daha büyük bir ecir olur. Ama sana zararı dokunduğu halde oruç tutarsan bu ecir olmaz. İnsanın sağlığı daima önemlidir.


  20. 07.Haziran.2017, 22:22
    10
    Yönetici
    Emziren bir kadına ruhsat vardır. Eğer gücün yeterse sana ve bebeğine zararı olmazsa elbette zamanında tutmak inşaallah daha büyük bir ecir olur. Ama sana zararı dokunduğu halde oruç tutarsan bu ecir olmaz. İnsanın sağlığı daima önemlidir.

  21. 20.Haziran.2017, 02:19
    11
    Misafir

    Yorum: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Hocam;

    Kefaret için sıralama, köle azad etme, 61 gün kefaret orucu tutma ve bir fakiri 60 gün boyunca iki öğün doyurma yada 120 fakiri tek öğün doyurma şeklinde.

    Ben kefaret borcumu direkt 3. şart olan fakir doyurmaktan yana kullanabilir miyim? Yoksa sıralamaya uyacak şekilde köle sistemi artık olmadığından 61 gün mü tutmalıyım. Teşekkürler.


  22. 20.Haziran.2017, 02:19
    11
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Hocam;

    Kefaret için sıralama, köle azad etme, 61 gün kefaret orucu tutma ve bir fakiri 60 gün boyunca iki öğün doyurma yada 120 fakiri tek öğün doyurma şeklinde.

    Ben kefaret borcumu direkt 3. şart olan fakir doyurmaktan yana kullanabilir miyim? Yoksa sıralamaya uyacak şekilde köle sistemi artık olmadığından 61 gün mü tutmalıyım. Teşekkürler.

  23. 20.Haziran.2017, 03:09
    12
    arifselim
    Yönetici

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 04.Nisan.2007
    Üye No: 211
    Mesaj Sayısı: 25,514
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10

    Yorum: Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller?

    Köle azat etme imkanı olmadığı için oruçla devam etmelisin. Hanefi mezhebine göre sıra gözetilmelidir. Üçüncü sıradaki ise bir öğün değil iki öğün doyuracak şekilde olmalıdır. Bunun miktarı her gün için o seneki fitre miktarıdır.


  24. 20.Haziran.2017, 03:09
    12
    Yönetici
    Köle azat etme imkanı olmadığı için oruçla devam etmelisin. Hanefi mezhebine göre sıra gözetilmelidir. Üçüncü sıradaki ise bir öğün değil iki öğün doyuracak şekilde olmalıdır. Bunun miktarı her gün için o seneki fitre miktarıdır.




+ Yorum Gönder