Konusunu Oylayın.: Sorular ! Hac ile ilgili

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 9 kişi
Sorular ! Hac ile ilgili
  1. 17.Nisan.2007, 09:51
    1
    Abdullah
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 20.Ocak.2007
    Üye No: 3
    Mesaj Sayısı: 122
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 3

    Sorular ! Hac ile ilgili






    Sorular ! Hac ile ilgili Mumsema 1. Hac sözcüğünün anlamını söyleyiniz?

    2. Hac nasıl bir ibadettir? Açıklayınız.

    3. Hac ne zaman yapılır?

    4. Hac niçin yapılır? Açıklayınız.

    5. Haccın farz olduğunu belirten bir ayet meali yazınız.

    6. Yahudi ve Hıristiyanlar hac yapmak amacıyla nereleri ziyaret ederler?

    7. Kimler hac yapmakla yükümlüdür?

    8. İhramı ne demektir?

    9. Hac yasakları hakkında bilgi veriniz.

    10. İhrama girilen yerlere ne ad verilmektedir?

    11. Telbiye nedir? Telbiye’yi yazınız.

    12. Vakfe ne demektir?

    13. Vakfe nerede ve ne zaman yapılır?

    14. Tavaf ne demektir?

    15. Veda tavafı ne demektir?

    16. Şavt nedir?

    17. Haceriesved hakkında bilgi veriniz.

    18. Sa’y nedir? Nerede ve nasıl yapılır?

    19. Kâbe niçin kutsal bir mekândır? Açıklayınız.

    20. Kâbe’nin bir diğer adı nedir?

    21. Haccedenler Kâbe’de neler yapar?

    22. Mescidiharam neresidir?

    23. Mescidiharam içerisinde başka hangi kutsal yerler vardır?

    24. Safa ve Merve neresidir?

    25. Safa ve Merve niçin ziyaret edilir?

    26. Safa ve Merve’de haccedenler ne yaparlar?

    27. Arafat adı verilen bölgenin önemi hakkında bilgi veriniz.

    28. Haccedenler Arafat’ta ne yaparlar?

    29. Müzdelife neresidir? Haccedenler orada ne yapar?

    30. Mina neresidir? Haccedenler orada ne yapar?

    31. Türklerin geçmişte hac mekânları için yaptıkları hizmetler nelerdir?

    32. Hac yapmaya gidecek kimse ne tür hazırlıklar yapar?

    33. Hac nasıl yapılır? Kısaca anlatınız.

    34. Umre nedir? Açıklayınız.

    35. Umre ile haccın farkları nelerdir?

    36. Umre nasıl yapılır? Kısaca yazınız.

    37. Medine neden önemli bir şehir olarak haccedenler tarafından ziyaret edilmektedir?

    38. Medine’de ziyaret edilen yerlerin adlarını kısaca açıklayarak yazınız.

    39. Hac iradeyi ve sabırlı olmayı nasıl geliştirir?

    40. Hac merhamet duygusunun gelişmesine nasıl katkı sağlar?

    41. Hac gösterişten uzaklaşmaya nasıl yardımcı olur?

    42. Hac insanda “biz” duygusunun gelişmesine nasıl katkıda bulunur?

    43. Hac toplumların birbirini daha iyi tanımasına ve kardeşlik duygusunun gelişmesine nasıl yardımcı olur?

    44. Hac eşitlik bilincinin gelişmesine katkı sağlar mı? Açıklayınız.

    45. Kurban nedir? Bilgi veriniz.

    46. İslam dininde kurban neye denir?

    47. Dinlerdeki kurban ibadetine örnekler veriniz.

    48. Hz. İbrahim neden oğlunu kurban kesmeye karar verdi?

    49. Hz. İbrahim’in çok sevdiği oğlunu kurban etmeyi göze alması ne anlama gelmektedir?

    50. Hz. İbrahim’in kurban kesmesiyle ilgili bir ayet meali yazınız.

    51. Kimler kurban kesmekle sorumludur?

    52. Hangi hayvanlar kurban edilebilir?

    53. Kurban edilecek hayvanın hangi özellikleri taşıması gerekmektedir?

    54. Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

    55. Kurban kestikten sonra çevre ve sağlıkla ilgili nelere dikkat etmeliyiz?

    56. Kurbanın eti ve derisi nasıl değerlendirilir?

    57. Kurban kesme ile Allah’a yakınlaşma arasındaki bağı açıklayınız.

    58. Allah’ın rızasını kazanmak için kurban kesmenin önemini belirten bir ayet meali yazınız.

    59. Kurban kesmenin insanlar için yararları nelerdir?

    60. Kurban, insanlar arasında dayanışmayı nasıl sağlar?


  2. 17.Nisan.2007, 09:51
    1
    Özel Üye



    1. Hac sözcüğünün anlamını söyleyiniz?

    2. Hac nasıl bir ibadettir? Açıklayınız.

    3. Hac ne zaman yapılır?

    4. Hac niçin yapılır? Açıklayınız.

    5. Haccın farz olduğunu belirten bir ayet meali yazınız.

    6. Yahudi ve Hıristiyanlar hac yapmak amacıyla nereleri ziyaret ederler?

    7. Kimler hac yapmakla yükümlüdür?

    8. İhramı ne demektir?

    9. Hac yasakları hakkında bilgi veriniz.

    10. İhrama girilen yerlere ne ad verilmektedir?

    11. Telbiye nedir? Telbiye’yi yazınız.

    12. Vakfe ne demektir?

    13. Vakfe nerede ve ne zaman yapılır?

    14. Tavaf ne demektir?

    15. Veda tavafı ne demektir?

    16. Şavt nedir?

    17. Haceriesved hakkında bilgi veriniz.

    18. Sa’y nedir? Nerede ve nasıl yapılır?

    19. Kâbe niçin kutsal bir mekândır? Açıklayınız.

    20. Kâbe’nin bir diğer adı nedir?

    21. Haccedenler Kâbe’de neler yapar?

    22. Mescidiharam neresidir?

    23. Mescidiharam içerisinde başka hangi kutsal yerler vardır?

    24. Safa ve Merve neresidir?

    25. Safa ve Merve niçin ziyaret edilir?

    26. Safa ve Merve’de haccedenler ne yaparlar?

    27. Arafat adı verilen bölgenin önemi hakkında bilgi veriniz.

    28. Haccedenler Arafat’ta ne yaparlar?

    29. Müzdelife neresidir? Haccedenler orada ne yapar?

    30. Mina neresidir? Haccedenler orada ne yapar?

    31. Türklerin geçmişte hac mekânları için yaptıkları hizmetler nelerdir?

    32. Hac yapmaya gidecek kimse ne tür hazırlıklar yapar?

    33. Hac nasıl yapılır? Kısaca anlatınız.

    34. Umre nedir? Açıklayınız.

    35. Umre ile haccın farkları nelerdir?

    36. Umre nasıl yapılır? Kısaca yazınız.

    37. Medine neden önemli bir şehir olarak haccedenler tarafından ziyaret edilmektedir?

    38. Medine’de ziyaret edilen yerlerin adlarını kısaca açıklayarak yazınız.

    39. Hac iradeyi ve sabırlı olmayı nasıl geliştirir?

    40. Hac merhamet duygusunun gelişmesine nasıl katkı sağlar?

    41. Hac gösterişten uzaklaşmaya nasıl yardımcı olur?

    42. Hac insanda “biz” duygusunun gelişmesine nasıl katkıda bulunur?

    43. Hac toplumların birbirini daha iyi tanımasına ve kardeşlik duygusunun gelişmesine nasıl yardımcı olur?

    44. Hac eşitlik bilincinin gelişmesine katkı sağlar mı? Açıklayınız.

    45. Kurban nedir? Bilgi veriniz.

    46. İslam dininde kurban neye denir?

    47. Dinlerdeki kurban ibadetine örnekler veriniz.

    48. Hz. İbrahim neden oğlunu kurban kesmeye karar verdi?

    49. Hz. İbrahim’in çok sevdiği oğlunu kurban etmeyi göze alması ne anlama gelmektedir?

    50. Hz. İbrahim’in kurban kesmesiyle ilgili bir ayet meali yazınız.

    51. Kimler kurban kesmekle sorumludur?

    52. Hangi hayvanlar kurban edilebilir?

    53. Kurban edilecek hayvanın hangi özellikleri taşıması gerekmektedir?

    54. Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

    55. Kurban kestikten sonra çevre ve sağlıkla ilgili nelere dikkat etmeliyiz?

    56. Kurbanın eti ve derisi nasıl değerlendirilir?

    57. Kurban kesme ile Allah’a yakınlaşma arasındaki bağı açıklayınız.

    58. Allah’ın rızasını kazanmak için kurban kesmenin önemini belirten bir ayet meali yazınız.

    59. Kurban kesmenin insanlar için yararları nelerdir?

    60. Kurban, insanlar arasında dayanışmayı nasıl sağlar?

  3. 16.Ekim.2007, 20:15
    2
    mumsema
    Administrator

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 19.Ocak.2007
    Üye No: 1
    Mesaj Sayısı: 10,124
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bulunduğu yer: Türkiye

    T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanlığı 2007 YILI HAC ORGAN




    1
    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    Diyanet İşleri Başkanlığı
    Hac Dairesi Başkanlığı
    KİTAPÇIK TÜRÜ
    A
    2007 YILI HAC ORGANİZASYONU
    Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi
    Test Soru Kitapçığı

    1. Hz. Osman’ın zamanında
    Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
    başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ali b. Ebî Talib
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Zeyd b. Sabit
    d) Abdullah b. Ömer
    2. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
    isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Mesânî
    c) Kitap
    d) Ümmü’l-kurrâ
    3. Aşağıdakilerden hangisi vahiy
    kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Cabir b. Abdullah
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Muaviye b. Ebî Süfyân
    4. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
    a) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
    b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
    c) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
    d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
    5. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
    Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
    Enfâl, A’râf
    6. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
    surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
    sureler
    c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
    kıssasını anlatan sureler
    d) Cihad hükümleri içeren sureler
    7. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
    tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
    ayetleri demektir.
    b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi
    Lafızları aynı, anlamları farklı olan
    kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Müteşabih
    b) Vücuh
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    9. Kur’ân ve Sünnetin açık
    hükümlerine aykırı olarak yapılan
    tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) Hermonatik
    c) İlhâdî tefsir
    d) Semantik
    10. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
    özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    b) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
    c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    11. Müessirden esere ya da
    kanunlardan hadiselere götüren delile ne
    ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı limmî
    d) Burhân-ı fıtrî
    12. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
    adıdır?
    a) Tevrat
    b) İncil
    c) Zebur
    d) Matta
    4
    13. Kur’ân’ın bir bütün olarak
    indirildiği dünya semasında bulunan yerin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mûr
    b) Beytü’l-izze
    c) Levh-ı mahfuz
    d) Beytü’l-kelâm
    14. Ölümden sonra başlayan ve
    mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
    hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
    a) Berzah
    b) A’râf
    c) Bezm-i elest
    d) Beyt-i ma’mur
    15. “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
    sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Matüridiyye
    d) Cehmiyye
    16. “Husün ve kubuh akıl ile
    bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
    hangisidir?
    a) Matüridiyye
    b) Cebriyye
    c) Mutezile
    d) Eş’ariyye
    17. “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
    Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Şi’a
    d) Cebriyye
    18. “Peygamber olabilmek için erkek
    olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Cebriyye
    b) Matüridiyye
    c) Eş’ariyye
    d) Mutezile
    19. Aşağıdakilerden hangisi Selef
    metodunun esaslarından değildir.
    a) Marifet
    b) Takdis
    c) Tasdik
    d) Sükût
    20. “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
    meleklerin adıdır.
    b) Arşın etrafında bulunan meleklerin
    adıdır.
    c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
    meleklerin adıdır.
    d) Bir cin taifesinin adıdır.
    21. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
    halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 2–3 gün
    b) 3–1 gün
    c) 3–5 gün
    d) 2–2 gün
    22. Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
    halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 20–35 gün
    b) 25–60 gün
    c) 40–35 gün
    d) 40–60 gün
    23. Mest üzerine meshin müddeti
    konusunda aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün iki gece
    b) Mukim için iki gün iki gece, misafir
    için üç gün üç gece
    c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
    için iki gün iki gece
    d) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün üç gece
    5
    24. Aşağıdakilerden hangisi namazla
    ilgili bir terim değildir?
    a) Tergib
    b) İsfâr
    c) Tekbir
    d) Celse
    25. Namazda abdesti bozulan imamın,
    yerine cemaatten birini geçirmesine ne
    denir.
    a) Tevkil
    b) Tebdil
    c) İstihlaf
    d) İstibdal
    26. Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
    İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
    Cuma namazının sahih olması için
    gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
    yansıtmaktadır?
    a) İmam dâhil 4–40
    b) İmam hariç 3–30
    c) İmam dâhil 5–12
    d) İmam hariç 3–40
    27. Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
    Şafii mezheplerinin görüşlerini
    yansıtmaktadır?
    a) Birinci rekâtta 3, 7
    b) İkinci rekâtta 4, 6
    c) Birinci rekâtta 4, 5
    d) İkinci rekâtta 3, 7
    28. Aşağıdakilerden hangisi namazı
    bozan şeylerden değildir?
    a) Yüzü kıbleden çevirmek
    b) Namazda iken verilen selamı almak
    c) Amel-i kesir
    d) Hiç biri
    29) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
    tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
    sözlük anlamıdır?
    a) Ortak kılmak
    b) Şirkten kaçınmak
    c) Et kurutmak
    d) Şirketleşmek
    30. Aşağıdakilerden hangisi güneş
    tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
    a) İşrâk
    b) İstiska
    c) Küsuf
    d) Husuf
    31. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
    ibarettir.
    b) Hımar ve izar erkek cenazenin
    kefeninin parçalarındandır.
    c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
    ibarettir.
    d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
    cenazenin kefeninin parçalarındandır.
    32. Aşağıdaki hükümlerden hangisi
    yanlıştır?
    a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
    fıtır miktarıdır.
    b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
    ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
    c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
    gerektirmez.
    d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
    sadece kaza gerektirir.
    33. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Hür olmak
    b) Niyet etmek
    c) Nisaba malik olmak
    d) Akıllı olmak
    34. Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
    ilgili değildir?
    a) Rikaz
    b) Mevat
    c) Rikab
    d) İnân
    35. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Nema
    b) Nisap
    c) Hürriyet
    d) Ayniyet
    6
    36. Aşağıdakilerden hangisi haccın
    sıhhat şartlarından değildir?
    a) Belirli zaman
    b) İhram
    c) Belirli mekân
    d) Yol güvenliği
    37. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
    hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
    a) Farz - Farz
    b) Vacip - Vacip
    c) Vacip - Farz
    d) Farz - Sünnet
    38. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
    vakfesinin hükmünü ifade eder?
    a) Farz
    b) Vacip
    c) Sünnet
    d) Müstehap
    39. Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
    görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
    zamanı değildir?
    a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
    yarısından itibaren
    b) Arefe günü akşamı güneşin batışından
    itibaren
    c) Fecr-i sadıktan itibaren
    d) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
    40. Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
    yapmanın hükmü nedir?
    a) Farz
    b) Vacip
    c) Sünnet
    d) Faz değil
    41. Bayramın birinci, ikinci ve
    üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
    hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
    hangisi yansıtmaktadır?
    a) Farz- Vacip
    b) Vacip-Farz
    c) Vacip-Sünnet
    d) Sünnet-Vacip
    42. “...haccı yapanların Mekke’ye
    vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
    tavafa... tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu-veda
    b) Temettu-kudûm
    c) İfrad- kudûm
    d) Kıran-ziyaret
    43. “…. hacıların Mekke’den
    ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
    tava fa….tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
    b) Afâkî-veda
    c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
    d) Afâkî-Kudûm
    44. Aşağıdakilerden hangisi tavafı
    Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
    konusunda doğrudur?
    a) Farz
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    45 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
    girerken telbiye getirmenin hükmü
    konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-Şart
    c) Farz-farz
    d) Farz-sünnet
    46. “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
    ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
    yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hıll bölgesi
    b) Harem bölgesi
    c) Arafat bölgesi
    d) Afak bölgesi
    7
    47. “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
    önce vücuda güzel koku sürmek …
    cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
    hangisi uygun olarak tamamlar?
    a) Haramdır
    b) Müstehaptır
    c) Vaciptir
    d) Mekruhtur
    48. “mezhebine göre ifrâd veya kıran
    haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
    yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
    umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
    çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hanefî
    b) Hanbelî
    c) Şafiî
    d) Malikî
    49. Kaç çeşit tavaf vardır?
    a) Beş
    b) Altı
    c) Sekiz
    d) Yedi
    50. Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
    tavafının başlama vakti konusunda
    doğrudur?
    a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
    b) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gecenin yarısından itibaren
    c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
    doğuşundan itibaren
    d) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
    güneşin batmasından itibaren
    51. Hangi mezhebe göre Arafat
    vakfesi Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
    yapılabilir
    a) Hanefî
    b) Şafiî
    c) Hanbelî
    d) Malikî
    52. Hanefilerde tercih edilen görüşe
    göre umre tavafının bir şavtını abdestsiz
    veya cünüp olarak yapmak aşağıdakilerden
    hangi cezayı gerektirir?
    a) Bedene
    b) Altı sadaka-i fıtır
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Dem
    53. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
    hangisi gerekir?
    a) Bedene
    b) Bir sadaka-i fıtır
    c) Dem
    d) Üç sadaka-i fıtır
    54. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    adetli olarak yapmak hangi cezayı
    gerektirir?
    a) Üç sadaka-i fıtır
    b) Dem
    c) Bedene
    d) Tavafı geçerli olmaz.
    55. Sa’yin son üç şavtının adetli
    olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
    a) Dem
    b) Herhangi bir ceza gerekmez
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Sa’yi geçerli olmaz
    56. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
    İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
    yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
    ederek kılmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-Vacip
    b) Sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Vacip-sünnet
    57. Cemerata atılacak taşların
    tamamını Müzdelife’den toplamanın
    hükmü nedir?
    a) Vacip
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    8
    58. Bayramın üçüncü günü Mina’dan
    ayrılmaya ne denir?
    a) Nefr-i evvel
    b) Nefr-i sanî
    c) Tahallül-ü evvel
    d) Tahallül-ü sanî
    59. Hanefî ve Şafiî mezheplerine göre
    küçük, orta ve büyük cemrelere sırası ile
    taş atmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-vacip
    60. İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
    haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
    bayramın üçüncü günü güneşin batımına
    kadar kesmemelerinin cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Her hangi bir cezası yoktur
    61. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ile
    İmam Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
    bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
    hükmü nedir?
    a) vacip-vacip
    b) Sünnet-vacip
    c) Sünnet-sünnet
    d) Vacip-sünnet
    62. Sırasıyla imam Ebu Hanife ile
    İmameyne göre taş atma, kurban kesme ve
    tıraş olma menasiki arasındaki tertibe
    uymanın hükmü nedir
    a) Vacip-vacip
    b) sünnet-sünnet
    c) Vacip-sünnet
    d) Sünnet-vacip
    63. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ihsar kurbanının
    Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
    nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Sünnet-vacip
    c) Müstehap-şart
    d) Şart-şart
    64. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre vekil olarak hacca
    gönderilecek kimsenin kendi adına hac
    görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Şart-şart
    c) Şart değil-şart
    d) Şart-müstehap
    65. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ticaret amacıyla
    Mekke’ye giden kimsenin mîkat
    mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
    hükmü nedir?
    a) Vacip-farz
    b) Sünnet-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-sünnet
    66. Peygamberimizin anneannesinin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zühre
    b) Berre
    c) Atike
    d) Ümeyme
    67. Habeşistan’a yapılan ilk hicret
    aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
    a) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 616
    b) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 616
    c) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 614
    d) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 615
    68. Müşriklerin Hâşimoğullarına
    uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
    a) Üç yıl
    b) Bir yıl
    c) İki yol
    d) Dört yıl
    69. Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
    Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
    üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
    teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Abbas
    b) Attas
    c) Addas
    d) Vakkas
    9
    70. Peygamberimizin vefatından
    sonra sahabenin toplanıp Hz. Ebu Bekir’e
    biat ettikleri mahallin adı nedir?
    a) Sakîfetü beni Selîme
    b) Sakîfetü beni Sâide
    c) Sakîfetü beni Adiy
    d) Sakîfetü beni Züreyk
    71. Bedir Savaşında Müslümanların
    sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
    a) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib
    b) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve
    Sa’d b. Muaz
    c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus’ab b. Umeyr ve
    Abdullah b. Ömer
    d) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. EbÎ Tâlib ve
    Zeyd b. Sabit
    72. Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
    a) Hicrî 3/ miladî 625
    b) Hicrî 4 / miladî 627
    c) Hicrî 3/ miladî 626
    d) Hicrî 3/ miladî 624
    73. Ahlak konusunu işleyen
    Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
    aittir?
    a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
    b) Babertî
    c) Maverdî
    d) Gazzalî
    74. Peygamberimizin ahlakının
    sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
    ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
    a) Hz. Ali
    b) Hz. Aişe
    c) Hz. Hatice
    d) Hz. Ümmü Seleme
    75. “Sizden biri kendisi için sevdiğini
    (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
    anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
    aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
    a) Îsâr
    b) Birr
    c) Fütüvvet
    d) İhsan
    76. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
    a) Ahlak kuralları
    b) Din kuralları
    c) Hukuk kuralları
    d) Örf ve adetler
    77. Aşağıdakilerden hangisi görgü
    kurallarını en kapsamlı bir şekilde
    tanımlar?
    a) “Özel olarak konuşanların arasına
    girmemek.”
    b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
    teşekkür etmek.”
    c) “Dış görünüşte itinalı olmaya
    çalışmak.”
    d) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
    tutulması gereken yollara tevessül etmek.”
    78. Bir başkasının evine girerken
    sergilenmeniz gereken en iyi davranış
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    eve girmeye izin verilince içeri girerim.
    b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
    girer ve selam veririm.
    c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
    girmeye izin verilince içeri girerim.
    d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
    selam verip içeri girerim.
    79. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
    değildir?
    a) Kısa ve öz konuşmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
    d) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
    şeyi yapmak
    80. Hacıların yemek sırasında
    tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
    davranmanız gerekir?
    a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
    geçmesini söylerim.
    b) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
    hatırlatırım.
    c) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
    konusunda uyarırım.
    d) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
    etmesi gerektiğini telkin ederim.
    10
    من وقف بعرفات بليل فقد ادرك الحج و من . 81
    فاته عرفات بليل فليحل بعمرة و عليه الحج من قابل
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    hadisin doğru çevirisidir?
    a) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
    bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
    yetişmiş olur. Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın.
    Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
    ihramdan çıkar. Bu kimsenin ertesi yıl
    haccetmesi gerekir.”
    c) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    المريض يشكو من الم في الكلية . 82
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    metnin doğru çevirisidir?
    a) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
    ediyor”
    b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
    şikâyet ediyor.”
    c) “Hasta vücudunun tamamındaki
    ağrılardan şikâyet ediyor.”
    d) Hasta dalak ağrısından şikâyet
    ediyor.”
    83. Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
    apartmanın telefon numarasını istiyorum
    cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) اريد رقم هاتف هذه البيت
    b) اريد ارقام هاتف هذا البيت
    c) اطلب ارقام هاتف هذه العمارة
    d) اريد رقم هاتف هذه العمارة
    84. Aşağıdakilerden hangisi,
    Bagajımızı iki numaralı durakta
    indireceksincümlesinin doğru çevirisidir?
    a) تنزلنا و عفشنا في الموقف رقم اثنين
    b) تنزلنا مع عفشنا في الموقف رقم اثنين
    c) تنزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    d) نزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    المرارة – زائدة دودية – فلفل حار – لحم .85
    اوصال – مخ
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    haşlama et - beyin
    b) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı - beyin
    c) Pankreas – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı – beyin
    d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
    biber – kuşbaşı – beyin
    86. Diz – kiraz – salatalık – koltuk -
    otobüs
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) رآبة – آرز – خيار – اريكة – شاحنة
    b) رآبة – آرز – اريكة– خيار– حافلة
    c) رآبة – آرز – خيار – اريكة – حافلة
    d) رآبة – آراس – غيار – اريكة – حافلة
    من اي طريق نذهب الى المدينة . 87
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) تذهبون الى المدينة على طريق الهجرة
    b) تذهبون الى المدينة من طريق الهجرة
    c) تذهب المدينة من طريق الهجرة
    d) تذهبون الى المدينة في طريق الهجرة
    متى يخرج المريض عن المستشفى . 88
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) يخرج المريض عن مستشفى غدا بعد الظهر
    b) يخرج المريض من المستشفى غدا بعد الظهر
    c) يخرج المريض عن المستشفى غدا بعد الظهر
    d) يخرج المريض عن المستشفى امس بعد الظهر
    89. Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
    otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
    cevabıdır?
    a) هل استلم هذا الحاج تذآرة الاريكة للحافلة
    b) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للشاحنة
    c) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارتكاب للحافلة
    d) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للحافلة
    11
    90. Anayasamıza göre milletvekili
    seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
    a) Türk vatandaşı olan yabancılar
    b) Otuz yaşından küçük olanlar
    c) Hamile kadınlar
    d) Orta öğretim diploması olmayanlar
    91. Aşağıdakilerden hangisi Ege
    Bölgesinde değildir?
    a) Bafa gölü
    b) Marmara gölü
    c) Manyas gölü
    d) Çamici gölü
    92. “Bütün toplum fertlerinin
    birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
    içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
    koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
    tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir
    tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
    a) Hükümet
    b) Meclis
    c) Millet
    d) Devlet
    93. Demokrasiyi diğer siyasal
    rejimlerden ayıran en önemli özellik
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bir meclisin bulunması
    b) Yönetici bir grubun bulunması
    c) Hâkimiyetin kaynağının millet olması
    d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
    94. Milletvekilleri öncelikle kime
    karşı sorumludur?
    a) Hükümete
    b) Meclise
    c) Seçim bölgesine
    d) Millete
    95. Aşağıdakilerden hangisi vatandaşların
    devlete karşı görevlerinden biri değildir?
    a) Eğitim-öğretim görmek
    b) Seçimlere katılmak
    c) Yasalara saygılı olmak
    d) Vergi vermek
    96. Aşağıdakilerden hangisi Suudi
    Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
    başkanıdır?
    a) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
    b) Diyanet İşleri Başkanı
    c) Hac Dairesi Başkanı
    d) T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din
    Hizmetleri Ataşesi
    97. 2007 yılı hac kayıtları hangi
    tarihler arasında yapılmıştır?
    a) 15–31 Mart 2007
    b) 10–25 Mart 2007
    c) 12–30 Mart 2007
    d) 05–30 Mart 2007
    98. Türkiye’de hac sempozyumu ilk
    defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
    a) 2006 yılında Ankara’da
    b) 2006 yılında İstanbul’da
    c) 2005 yılında İstanbul’da
    d) 2004 yılında Ankara’da
    99. Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
    müdürlük vardır?
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    100. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
    2006 yılında kurulan yeni birimin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Denetim Kurulu
    b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
    c) İç Denetim Birimi Başkanlığı
    d) Denetim Birimi Başkanlığı
    12
    CEV APLAR (A)
    1. C 51. C
    2. D 52. D
    3. B 53. C
    4. A 54. A
    5. A 55. B
    6. D 56. D
    7. B 57. D
    8. B 58. A
    9. C 59. C
    10. B 60. B
    11. C 61. D
    12. A 62. C
    13. B 63. A
    14. A 64. C
    15. C 65. D
    16. A 66. B
    17. A 67. D
    18. C 68. A
    19. A 69. C
    20. B 70. B
    21. B 71. B
    22. D 72. A
    23. D 73. C
    24. A 74. B
    25. C 75. A
    26. A 76. C
    27. A 77. D
    28. A 78. B
    29. C 79. D
    30. C 80. D
    31. B 81. A
    32. B 82. A
    33. B 83. D
    34. D 84. C
    35. D 85. B
    36. D 86. C
    37. C 87. B
    38. B 88. C
    39. D 89. D
    40. B 90. B
    41. D 91. C
    42. C 92. D
    43. B 93. C
    44. 􀀧 94. D
    45. D 95. A
    46. A 96. B
    47. B 97. C
    48. B 98. B
    49. D 99. C
    50. B 100. C


  4. 16.Ekim.2007, 20:15
    2
    Administrator



    1
    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    Diyanet İşleri Başkanlığı
    Hac Dairesi Başkanlığı
    KİTAPÇIK TÜRÜ
    A
    2007 YILI HAC ORGANİZASYONU
    Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi
    Test Soru Kitapçığı

    1. Hz. Osman’ın zamanında
    Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
    başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ali b. Ebî Talib
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Zeyd b. Sabit
    d) Abdullah b. Ömer
    2. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
    isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Mesânî
    c) Kitap
    d) Ümmü’l-kurrâ
    3. Aşağıdakilerden hangisi vahiy
    kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Cabir b. Abdullah
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Muaviye b. Ebî Süfyân
    4. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
    a) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
    b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
    c) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
    d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
    5. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
    Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
    Enfâl, A’râf
    6. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
    surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
    sureler
    c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
    kıssasını anlatan sureler
    d) Cihad hükümleri içeren sureler
    7. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
    tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
    ayetleri demektir.
    b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi
    Lafızları aynı, anlamları farklı olan
    kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Müteşabih
    b) Vücuh
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    9. Kur’ân ve Sünnetin açık
    hükümlerine aykırı olarak yapılan
    tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) Hermonatik
    c) İlhâdî tefsir
    d) Semantik
    10. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
    özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    b) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
    c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    11. Müessirden esere ya da
    kanunlardan hadiselere götüren delile ne
    ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı limmî
    d) Burhân-ı fıtrî
    12. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
    adıdır?
    a) Tevrat
    b) İncil
    c) Zebur
    d) Matta
    4
    13. Kur’ân’ın bir bütün olarak
    indirildiği dünya semasında bulunan yerin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mûr
    b) Beytü’l-izze
    c) Levh-ı mahfuz
    d) Beytü’l-kelâm
    14. Ölümden sonra başlayan ve
    mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
    hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
    a) Berzah
    b) A’râf
    c) Bezm-i elest
    d) Beyt-i ma’mur
    15. “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
    sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Matüridiyye
    d) Cehmiyye
    16. “Husün ve kubuh akıl ile
    bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
    hangisidir?
    a) Matüridiyye
    b) Cebriyye
    c) Mutezile
    d) Eş’ariyye
    17. “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
    Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Şi’a
    d) Cebriyye
    18. “Peygamber olabilmek için erkek
    olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Cebriyye
    b) Matüridiyye
    c) Eş’ariyye
    d) Mutezile
    19. Aşağıdakilerden hangisi Selef
    metodunun esaslarından değildir.
    a) Marifet
    b) Takdis
    c) Tasdik
    d) Sükût
    20. “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
    meleklerin adıdır.
    b) Arşın etrafında bulunan meleklerin
    adıdır.
    c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
    meleklerin adıdır.
    d) Bir cin taifesinin adıdır.
    21. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
    halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 2–3 gün
    b) 3–1 gün
    c) 3–5 gün
    d) 2–2 gün
    22. Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
    halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 20–35 gün
    b) 25–60 gün
    c) 40–35 gün
    d) 40–60 gün
    23. Mest üzerine meshin müddeti
    konusunda aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün iki gece
    b) Mukim için iki gün iki gece, misafir
    için üç gün üç gece
    c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
    için iki gün iki gece
    d) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün üç gece
    5
    24. Aşağıdakilerden hangisi namazla
    ilgili bir terim değildir?
    a) Tergib
    b) İsfâr
    c) Tekbir
    d) Celse
    25. Namazda abdesti bozulan imamın,
    yerine cemaatten birini geçirmesine ne
    denir.
    a) Tevkil
    b) Tebdil
    c) İstihlaf
    d) İstibdal
    26. Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
    İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
    Cuma namazının sahih olması için
    gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
    yansıtmaktadır?
    a) İmam dâhil 4–40
    b) İmam hariç 3–30
    c) İmam dâhil 5–12
    d) İmam hariç 3–40
    27. Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
    Şafii mezheplerinin görüşlerini
    yansıtmaktadır?
    a) Birinci rekâtta 3, 7
    b) İkinci rekâtta 4, 6
    c) Birinci rekâtta 4, 5
    d) İkinci rekâtta 3, 7
    28. Aşağıdakilerden hangisi namazı
    bozan şeylerden değildir?
    a) Yüzü kıbleden çevirmek
    b) Namazda iken verilen selamı almak
    c) Amel-i kesir
    d) Hiç biri
    29) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
    tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
    sözlük anlamıdır?
    a) Ortak kılmak
    b) Şirkten kaçınmak
    c) Et kurutmak
    d) Şirketleşmek
    30. Aşağıdakilerden hangisi güneş
    tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
    a) İşrâk
    b) İstiska
    c) Küsuf
    d) Husuf
    31. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
    ibarettir.
    b) Hımar ve izar erkek cenazenin
    kefeninin parçalarındandır.
    c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
    ibarettir.
    d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
    cenazenin kefeninin parçalarındandır.
    32. Aşağıdaki hükümlerden hangisi
    yanlıştır?
    a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
    fıtır miktarıdır.
    b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
    ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
    c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
    gerektirmez.
    d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
    sadece kaza gerektirir.
    33. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Hür olmak
    b) Niyet etmek
    c) Nisaba malik olmak
    d) Akıllı olmak
    34. Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
    ilgili değildir?
    a) Rikaz
    b) Mevat
    c) Rikab
    d) İnân
    35. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Nema
    b) Nisap
    c) Hürriyet
    d) Ayniyet
    6
    36. Aşağıdakilerden hangisi haccın
    sıhhat şartlarından değildir?
    a) Belirli zaman
    b) İhram
    c) Belirli mekân
    d) Yol güvenliği
    37. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
    hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
    a) Farz - Farz
    b) Vacip - Vacip
    c) Vacip - Farz
    d) Farz - Sünnet
    38. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
    vakfesinin hükmünü ifade eder?
    a) Farz
    b) Vacip
    c) Sünnet
    d) Müstehap
    39. Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
    görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
    zamanı değildir?
    a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
    yarısından itibaren
    b) Arefe günü akşamı güneşin batışından
    itibaren
    c) Fecr-i sadıktan itibaren
    d) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
    40. Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
    yapmanın hükmü nedir?
    a) Farz
    b) Vacip
    c) Sünnet
    d) Faz değil
    41. Bayramın birinci, ikinci ve
    üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
    hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
    hangisi yansıtmaktadır?
    a) Farz- Vacip
    b) Vacip-Farz
    c) Vacip-Sünnet
    d) Sünnet-Vacip
    42. “...haccı yapanların Mekke’ye
    vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
    tavafa... tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu-veda
    b) Temettu-kudûm
    c) İfrad- kudûm
    d) Kıran-ziyaret
    43. “…. hacıların Mekke’den
    ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
    tava fa….tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
    b) Afâkî-veda
    c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
    d) Afâkî-Kudûm
    44. Aşağıdakilerden hangisi tavafı
    Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
    konusunda doğrudur?
    a) Farz
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    45 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
    girerken telbiye getirmenin hükmü
    konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-Şart
    c) Farz-farz
    d) Farz-sünnet
    46. “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
    ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
    yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hıll bölgesi
    b) Harem bölgesi
    c) Arafat bölgesi
    d) Afak bölgesi
    7
    47. “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
    önce vücuda güzel koku sürmek …
    cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
    hangisi uygun olarak tamamlar?
    a) Haramdır
    b) Müstehaptır
    c) Vaciptir
    d) Mekruhtur
    48. “mezhebine göre ifrâd veya kıran
    haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
    yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
    umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
    çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hanefî
    b) Hanbelî
    c) Şafiî
    d) Malikî
    49. Kaç çeşit tavaf vardır?
    a) Beş
    b) Altı
    c) Sekiz
    d) Yedi
    50. Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
    tavafının başlama vakti konusunda
    doğrudur?
    a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
    b) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gecenin yarısından itibaren
    c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
    doğuşundan itibaren
    d) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
    güneşin batmasından itibaren
    51. Hangi mezhebe göre Arafat
    vakfesi Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
    yapılabilir
    a) Hanefî
    b) Şafiî
    c) Hanbelî
    d) Malikî
    52. Hanefilerde tercih edilen görüşe
    göre umre tavafının bir şavtını abdestsiz
    veya cünüp olarak yapmak aşağıdakilerden
    hangi cezayı gerektirir?
    a) Bedene
    b) Altı sadaka-i fıtır
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Dem
    53. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
    hangisi gerekir?
    a) Bedene
    b) Bir sadaka-i fıtır
    c) Dem
    d) Üç sadaka-i fıtır
    54. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    adetli olarak yapmak hangi cezayı
    gerektirir?
    a) Üç sadaka-i fıtır
    b) Dem
    c) Bedene
    d) Tavafı geçerli olmaz.
    55. Sa’yin son üç şavtının adetli
    olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
    a) Dem
    b) Herhangi bir ceza gerekmez
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Sa’yi geçerli olmaz
    56. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
    İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
    yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
    ederek kılmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-Vacip
    b) Sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Vacip-sünnet
    57. Cemerata atılacak taşların
    tamamını Müzdelife’den toplamanın
    hükmü nedir?
    a) Vacip
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    8
    58. Bayramın üçüncü günü Mina’dan
    ayrılmaya ne denir?
    a) Nefr-i evvel
    b) Nefr-i sanî
    c) Tahallül-ü evvel
    d) Tahallül-ü sanî
    59. Hanefî ve Şafiî mezheplerine göre
    küçük, orta ve büyük cemrelere sırası ile
    taş atmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-vacip
    60. İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
    haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
    bayramın üçüncü günü güneşin batımına
    kadar kesmemelerinin cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Her hangi bir cezası yoktur
    61. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ile
    İmam Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
    bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
    hükmü nedir?
    a) vacip-vacip
    b) Sünnet-vacip
    c) Sünnet-sünnet
    d) Vacip-sünnet
    62. Sırasıyla imam Ebu Hanife ile
    İmameyne göre taş atma, kurban kesme ve
    tıraş olma menasiki arasındaki tertibe
    uymanın hükmü nedir
    a) Vacip-vacip
    b) sünnet-sünnet
    c) Vacip-sünnet
    d) Sünnet-vacip
    63. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ihsar kurbanının
    Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
    nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Sünnet-vacip
    c) Müstehap-şart
    d) Şart-şart
    64. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre vekil olarak hacca
    gönderilecek kimsenin kendi adına hac
    görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Şart-şart
    c) Şart değil-şart
    d) Şart-müstehap
    65. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ticaret amacıyla
    Mekke’ye giden kimsenin mîkat
    mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
    hükmü nedir?
    a) Vacip-farz
    b) Sünnet-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-sünnet
    66. Peygamberimizin anneannesinin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zühre
    b) Berre
    c) Atike
    d) Ümeyme
    67. Habeşistan’a yapılan ilk hicret
    aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
    a) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 616
    b) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 616
    c) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 614
    d) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 615
    68. Müşriklerin Hâşimoğullarına
    uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
    a) Üç yıl
    b) Bir yıl
    c) İki yol
    d) Dört yıl
    69. Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
    Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
    üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
    teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Abbas
    b) Attas
    c) Addas
    d) Vakkas
    9
    70. Peygamberimizin vefatından
    sonra sahabenin toplanıp Hz. Ebu Bekir’e
    biat ettikleri mahallin adı nedir?
    a) Sakîfetü beni Selîme
    b) Sakîfetü beni Sâide
    c) Sakîfetü beni Adiy
    d) Sakîfetü beni Züreyk
    71. Bedir Savaşında Müslümanların
    sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
    a) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib
    b) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve
    Sa’d b. Muaz
    c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus’ab b. Umeyr ve
    Abdullah b. Ömer
    d) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. EbÎ Tâlib ve
    Zeyd b. Sabit
    72. Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
    a) Hicrî 3/ miladî 625
    b) Hicrî 4 / miladî 627
    c) Hicrî 3/ miladî 626
    d) Hicrî 3/ miladî 624
    73. Ahlak konusunu işleyen
    Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
    aittir?
    a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
    b) Babertî
    c) Maverdî
    d) Gazzalî
    74. Peygamberimizin ahlakının
    sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
    ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
    a) Hz. Ali
    b) Hz. Aişe
    c) Hz. Hatice
    d) Hz. Ümmü Seleme
    75. “Sizden biri kendisi için sevdiğini
    (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
    anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
    aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
    a) Îsâr
    b) Birr
    c) Fütüvvet
    d) İhsan
    76. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
    a) Ahlak kuralları
    b) Din kuralları
    c) Hukuk kuralları
    d) Örf ve adetler
    77. Aşağıdakilerden hangisi görgü
    kurallarını en kapsamlı bir şekilde
    tanımlar?
    a) “Özel olarak konuşanların arasına
    girmemek.”
    b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
    teşekkür etmek.”
    c) “Dış görünüşte itinalı olmaya
    çalışmak.”
    d) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
    tutulması gereken yollara tevessül etmek.”
    78. Bir başkasının evine girerken
    sergilenmeniz gereken en iyi davranış
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    eve girmeye izin verilince içeri girerim.
    b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
    girer ve selam veririm.
    c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
    girmeye izin verilince içeri girerim.
    d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
    selam verip içeri girerim.
    79. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
    değildir?
    a) Kısa ve öz konuşmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
    d) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
    şeyi yapmak
    80. Hacıların yemek sırasında
    tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
    davranmanız gerekir?
    a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
    geçmesini söylerim.
    b) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
    hatırlatırım.
    c) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
    konusunda uyarırım.
    d) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
    etmesi gerektiğini telkin ederim.
    10
    من وقف بعرفات بليل فقد ادرك الحج و من . 81
    فاته عرفات بليل فليحل بعمرة و عليه الحج من قابل
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    hadisin doğru çevirisidir?
    a) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
    bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
    yetişmiş olur. Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın.
    Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
    ihramdan çıkar. Bu kimsenin ertesi yıl
    haccetmesi gerekir.”
    c) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    المريض يشكو من الم في الكلية . 82
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    metnin doğru çevirisidir?
    a) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
    ediyor”
    b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
    şikâyet ediyor.”
    c) “Hasta vücudunun tamamındaki
    ağrılardan şikâyet ediyor.”
    d) Hasta dalak ağrısından şikâyet
    ediyor.”
    83. Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
    apartmanın telefon numarasını istiyorum
    cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) اريد رقم هاتف هذه البيت
    b) اريد ارقام هاتف هذا البيت
    c) اطلب ارقام هاتف هذه العمارة
    d) اريد رقم هاتف هذه العمارة
    84. Aşağıdakilerden hangisi,
    Bagajımızı iki numaralı durakta
    indireceksincümlesinin doğru çevirisidir?
    a) تنزلنا و عفشنا في الموقف رقم اثنين
    b) تنزلنا مع عفشنا في الموقف رقم اثنين
    c) تنزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    d) نزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    المرارة – زائدة دودية – فلفل حار – لحم .85
    اوصال – مخ
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    haşlama et - beyin
    b) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı - beyin
    c) Pankreas – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı – beyin
    d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
    biber – kuşbaşı – beyin
    86. Diz – kiraz – salatalık – koltuk -
    otobüs
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) رآبة – آرز – خيار – اريكة – شاحنة
    b) رآبة – آرز – اريكة– خيار– حافلة
    c) رآبة – آرز – خيار – اريكة – حافلة
    d) رآبة – آراس – غيار – اريكة – حافلة
    من اي طريق نذهب الى المدينة . 87
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) تذهبون الى المدينة على طريق الهجرة
    b) تذهبون الى المدينة من طريق الهجرة
    c) تذهب المدينة من طريق الهجرة
    d) تذهبون الى المدينة في طريق الهجرة
    متى يخرج المريض عن المستشفى . 88
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) يخرج المريض عن مستشفى غدا بعد الظهر
    b) يخرج المريض من المستشفى غدا بعد الظهر
    c) يخرج المريض عن المستشفى غدا بعد الظهر
    d) يخرج المريض عن المستشفى امس بعد الظهر
    89. Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
    otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
    cevabıdır?
    a) هل استلم هذا الحاج تذآرة الاريكة للحافلة
    b) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للشاحنة
    c) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارتكاب للحافلة
    d) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للحافلة
    11
    90. Anayasamıza göre milletvekili
    seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
    a) Türk vatandaşı olan yabancılar
    b) Otuz yaşından küçük olanlar
    c) Hamile kadınlar
    d) Orta öğretim diploması olmayanlar
    91. Aşağıdakilerden hangisi Ege
    Bölgesinde değildir?
    a) Bafa gölü
    b) Marmara gölü
    c) Manyas gölü
    d) Çamici gölü
    92. “Bütün toplum fertlerinin
    birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
    içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
    koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
    tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir
    tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
    a) Hükümet
    b) Meclis
    c) Millet
    d) Devlet
    93. Demokrasiyi diğer siyasal
    rejimlerden ayıran en önemli özellik
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bir meclisin bulunması
    b) Yönetici bir grubun bulunması
    c) Hâkimiyetin kaynağının millet olması
    d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
    94. Milletvekilleri öncelikle kime
    karşı sorumludur?
    a) Hükümete
    b) Meclise
    c) Seçim bölgesine
    d) Millete
    95. Aşağıdakilerden hangisi vatandaşların
    devlete karşı görevlerinden biri değildir?
    a) Eğitim-öğretim görmek
    b) Seçimlere katılmak
    c) Yasalara saygılı olmak
    d) Vergi vermek
    96. Aşağıdakilerden hangisi Suudi
    Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
    başkanıdır?
    a) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
    b) Diyanet İşleri Başkanı
    c) Hac Dairesi Başkanı
    d) T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din
    Hizmetleri Ataşesi
    97. 2007 yılı hac kayıtları hangi
    tarihler arasında yapılmıştır?
    a) 15–31 Mart 2007
    b) 10–25 Mart 2007
    c) 12–30 Mart 2007
    d) 05–30 Mart 2007
    98. Türkiye’de hac sempozyumu ilk
    defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
    a) 2006 yılında Ankara’da
    b) 2006 yılında İstanbul’da
    c) 2005 yılında İstanbul’da
    d) 2004 yılında Ankara’da
    99. Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
    müdürlük vardır?
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    100. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
    2006 yılında kurulan yeni birimin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Denetim Kurulu
    b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
    c) İç Denetim Birimi Başkanlığı
    d) Denetim Birimi Başkanlığı
    12
    CEV APLAR (A)
    1. C 51. C
    2. D 52. D
    3. B 53. C
    4. A 54. A
    5. A 55. B
    6. D 56. D
    7. B 57. D
    8. B 58. A
    9. C 59. C
    10. B 60. B
    11. C 61. D
    12. A 62. C
    13. B 63. A
    14. A 64. C
    15. C 65. D
    16. A 66. B
    17. A 67. D
    18. C 68. A
    19. A 69. C
    20. B 70. B
    21. B 71. B
    22. D 72. A
    23. D 73. C
    24. A 74. B
    25. C 75. A
    26. A 76. C
    27. A 77. D
    28. A 78. B
    29. C 79. D
    30. C 80. D
    31. B 81. A
    32. B 82. A
    33. B 83. D
    34. D 84. C
    35. D 85. B
    36. D 86. C
    37. C 87. B
    38. B 88. C
    39. D 89. D
    40. B 90. B
    41. D 91. C
    42. C 92. D
    43. B 93. C
    44. 􀀧 94. D
    45. D 95. A
    46. A 96. B
    47. B 97. C
    48. B 98. B
    49. D 99. C
    50. B 100. C

  5. 16.Ekim.2007, 20:23
    3
    mumsema
    Administrator

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 19.Ocak.2007
    Üye No: 1
    Mesaj Sayısı: 10,124
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bulunduğu yer: Türkiye

    Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi Test Soru Kitapçığı

    1
    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    Diyanet İşleri Başkanlığı
    Hac Dairesi Başkanlığı
    KİTAPÇIK TÜRÜ
    B
    2007 YILI HAC ORGANİZASYONU
    Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi
    Test Soru Kitapçığı
    27/05/2007

    1. Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
    Şafii mezheplerinin görüşlerini
    yansıtmaktadır?
    a) Birinci rekâtta 4, 5
    b) İkinci rekâtta 4, 6
    c) Birinci rekâtta 3, 7
    d) İkinci rekâtta 3, 7
    2. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
    halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 3–1 gün
    b) 2–3 gün
    c) 3–5 gün
    d) 2–2 gün
    3. Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
    halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 20–35 gün
    b) 40–60 gün
    c) 40–35 gün
    d) 25–60 gün
    4. Mest üzerine meshin müddeti
    konusunda aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün iki gece
    b) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün üç gece
    c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
    için iki gün iki gece
    d) Mukim için iki gün iki gece, misafir
    için üç gün üç gece
    5. Aşağıdakilerden hangisi namazla
    ilgili bir terim değildir?
    a) Tekbir
    b) İsfâr
    c) Tergib
    d) Celse
    6. Namazda abdesti bozulan imamın,
    yerine cemaatten birini geçirmesine ne
    denir.
    a) İstihlaf
    b) Tebdil
    c) Tevkil
    d) İstibdal
    7. Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
    İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
    Cuma namazının sahih olması için
    gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
    yansıtmaktadır?
    a) İmam hariç 3–40
    b) İmam hariç 3–30
    c) İmam dâhil 5–12
    d) İmam dâhil 4–40
    8. “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
    meleklerin adıdır.
    b) Bir cin taifesinin adıdır.
    c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
    meleklerin adıdır.
    d) Arşın etrafında bulunan meleklerin
    adıdır.
    9. Aşağıdakilerden hangisi namazı
    bozan şeylerden değildir?
    a) Amel-i kesir
    b) Namazda iken verilen selamı almak
    c) Yüzü kıbleden çevirmek
    d) Hiç biri
    10. Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
    tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
    sözlük anlamıdır?
    a) Et kurutmak
    b) Şirkten kaçınmak
    c) Ortak kılmak
    d) Şirketleşmek
    11. Hz. Osman’ın zamanında
    Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
    başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zeyd b. Sabit
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Ali b. Ebî Talib
    d) Abdullah b. Ömer
    4
    12. Aşağıdakilerden hangisi
    Kur’ân’ın isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Ümmü’l-kurrâ
    c) Kitap
    d) Mesânî
    13. Aşağıdakilerden hangisi vahiy
    kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Muaviye b. Ebî Süfyân
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Cabir b. Abdullah
    14. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
    a) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
    b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
    c) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
    d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
    15. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
    Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
    Enfâl, A’râf
    16. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
    surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) Cihad hükümleri içeren sureler
    c) -Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
    kıssasını anlatan sureler
    d) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
    sureler
    17. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
    tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
    ayetleri demektir.
    b) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    d) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    18. Aşağıdaki kelimelerden hangisi
    Lafızları aynı, anlamları farklı olan
    kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Vücuh
    b) Müteşabih
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    19. Kur’ân ve Sünnetin açık
    hükümlerine aykırı olarak yapılan
    tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) İlhâdî tefsir
    c) Hermonatik
    d) Semantik
    20. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
    özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-
    Kur’ân
    b) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    21. Müessirden esere ya da
    kanunlardan hadiselere götüren delile ne
    ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı fıtrî
    d) Burhân-ı limmî
    22. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
    adıdır?
    a) Zebur
    b) İncil
    c) Tevrat
    d) Matta
    23. Kur’ân’ın bir bütün olarak
    indirildiği dünya semasında bulunan yerin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beytü’l-izze
    b) Beyt-i ma’mûr
    c) Levh-ı mahfuz
    d) Beytü’l-kelâm
    5
    24. Ölümden sonra başlayan ve
    mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
    hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
    a) Beyt-i ma’mur
    b) A’râf
    c) Bezm-i elest
    d) Berzah
    25. “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
    sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
    a) Matüridiyye
    b) Eş’ariyye
    c) Mutezile
    d) Cehmiyye
    26. “Husün ve kubuh akıl ile
    bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
    hangisidir?
    a) Cebriyye
    b) Matüridiyye
    c) Mutezile
    d) Eş’ariyye
    27. “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
    Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Şi’a
    b) Mutezile
    c) Eş’ariyye
    d) Cebriyye
    28. “Peygamber olabilmek için erkek
    olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Matüridiyye
    c) Cebriyye
    d) Mutezile
    29. Aşağıdakilerden hangisi güneş
    tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
    a) İşrâk
    b) Küsuf
    c) İstiska
    d) Husuf
    30. Aşağıdakilerden hangisi Selef
    metodunun esaslarından değildir.
    a) Tasdik
    b) Takdis
    c) Marifet
    d) Sükût
    31. Türkiye’de hac sempozyumu ilk
    defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
    a) 2006 yılında Ankara’da
    b) 2004 yılında Ankara’da
    c) 2005 yılında İstanbul’da
    d) 2006 yılında İstanbul’da
    32. Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
    müdürlük vardır?
    a) 4
    b) 3
    c) 2
    d) 5
    33. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
    2006 yılında kurulan yeni birimin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) İç Denetim Birimi Başkanlığı
    b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
    c) Denetim Kurulu
    d) Denetim Birimi Başkanlığı
    34. Anayasamıza göre milletvekili
    seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
    a) Türk vatandaşı olan yabancılar
    b) Hamile kadınlar
    c) Otuz yaşından küçük olanlar
    d) Orta öğretim diploması olmayanlar
    35. Aşağıdakilerden hangisi Ege
    Bölgesinde değildir?
    a) Manyas gölü
    b) Marmara gölü
    c) Bafa gölü
    d) Çamici gölü
    6
    36. “Bütün toplum fertlerinin
    birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
    içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
    koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
    tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir
    tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
    a) Hükümet
    b) Devlet
    c) Millet
    d) Meclis
    37. Demokrasiyi diğer siyasal
    rejimlerden ayıran en önemli özellik
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bir meclisin bulunması
    b) Hâkimiyetin kaynağının millet
    olması
    c) Yönetici bir grubun bulunması
    d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
    38. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
    ibarettir.
    b) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
    ibarettir.
    c) Hımar ve izar erkek cenazenin
    kefeninin parçalarındandır.
    d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
    cenazenin kefeninin parçalarındandır.
    39. Aşağıdaki hükümlerden hangisi
    yanlıştır?
    a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
    fıtır miktarıdır.
    b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
    ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
    c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
    gerektirmez.
    d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
    sadece kaza gerektirir.
    40. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Niyet etmek
    b) Hür olmak
    c) Nisaba malik olmak
    d) Akıllı olmak
    41. Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
    ilgili değildir?
    a) İnân
    b) Mevat
    c) Rikab
    d) Rikaz
    42. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Nema
    b) Ayniyet
    c) Hürriyet
    d) Nisap
    43. Aşağıdakilerden hangisi haccın
    sıhhat şartlarından değildir?
    a) Belirli zaman
    b) Yol güvenliği
    c) Belirli mekân
    d) İhram
    44. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
    hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
    a) Vacip - Farz
    b) Vacip - Vacip
    c) Farz - Farz
    d) Farz - Sünnet
    45. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
    vakfesinin hükmünü ifade eder?
    a) Farz
    b) Sünnet
    c) Vacip
    d) Müstehap
    46. Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
    görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
    zamanı değildir?
    a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
    yarısından itibaren
    b) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
    c) Fecr-i sadıktan itibaren
    d) Arefe günü akşamı güneşin batışından
    itibaren
    7
    47. Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
    yapmanın hükmü nedir?
    a) Farz
    b) Faz değil
    c) Sünnet
    d) Vacip
    48. Bayramın birinci, ikinci ve
    üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
    hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
    hangisi yansıtmaktadır?
    a) Farz- Vacip
    b) Sünnet-Vacip
    c) Vacip-Sünnet
    d) Vacip-Farz
    49. “... haccı yapanların Mekke’ye
    vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
    tavafa ... tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) İfrad- kudûm
    b) Temettu-kudûm
    c) Temettu-veda
    d) Kıran-ziyaret
    50. “…. hacıların Mekke’den
    ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
    tava fa….tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
    b) Afâkî-Kudûm
    c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
    d) Afâkî-veda

    51. Aşağıdakilerden hangisi tavafı
    Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
    konusunda doğrudur?
    a) Sünnet
    b) Farz
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    52 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
    girerken telbiye getirmenin hükmü
    konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-Şart
    c) Farz-sünnet
    d) Farz-farz
    53. “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
    ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
    yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Harem bölgesi
    b) Hıll bölgesi
    c) Arafat bölgesi
    d) Afak bölgesi
    54. “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
    önce vücuda güzel koku sürmek …
    cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
    hangisi uygun olarak tamamlar?
    a) Haramdır
    b) Mekruhtur
    c) Vaciptir
    d) Müstehaptır
    55. “mezhebine göre ifrâd veya kıran
    haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
    yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
    umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
    çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hanbelî
    b) Hanefî
    c) Şafiî
    d) Malikî
    56. Kaç çeşit tavaf vardır?
    a) Sekiz
    b) Altı
    c) Yedi
    d) Beş
    57. İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
    haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
    bayramın üçüncü günü güneşin batımına
    kadar kesmemelerinin cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Üç gün oruç tutmak
    c) Dem
    d) Her hangi bir cezası yoktur
    8
    58. İmam Ebu Hanife ile İmam
    Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
    bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
    hükmü nedir?
    a) vacip-vacip
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-sünnet
    d) Sünnet-vacip
    59. İmam Ebu Hanife ile İmameyne
    göre taş atma, kurban kesme ve tıraş olma
    menasiki arasındaki tertibe uymanın
    hükmü nedir
    a) Vacip-sünnet
    b) sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Sünnet-vacip
    60. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ihsar kurbanının
    Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
    nedir?
    a) Müstehap-şart
    b) Sünnet-vacip
    c) Şart-şart değil
    d) Şart-şart
    61. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre vekil olarak hacca
    gönderilecek kimsenin kendi adına hac
    görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Şart değil-şart
    c) Şart-şart
    d) Şart-müstehap
    62. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ticaret amacıyla
    Mekke’ye giden kimsenin mîkat
    mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
    hükmü nedir?
    a) Vacip-farz
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Sünnet-sünnet
    63. Peygamberimizin anneannesinin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zühre
    b) Ümeyme
    c) Atike
    d) Berre
    64. Habeşistan’a yapılan ilk hicret
    aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
    a) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 616
    b) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 615
    c) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 614
    d) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 616
    65. Müşriklerin Hâşimoğullarına
    uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
    a) Dört yıl
    b) Bir yıl
    c) İki yol
    d) Üç yıl
    66. Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
    Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
    üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
    teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Addas
    b) Attas
    c) Abbas
    d) Vakkas
    67. Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
    tavafının başlama vakti konusunda
    doğrudur?
    a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
    b) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
    güneşin batmasından itibaren
    c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
    doğuşundan itibaren
    d) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gecenin yarısından itibaren
    68. Hangi mezhebe göre Arafat vakfesi
    Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
    yapılabilir
    a) Hanbelî
    b) Şafiî
    c) Hanefî
    d) Malikî
    9
    69. Hanefilerde tercih edilen görüşe göre
    umre tavafının bir şavtını abdestsiz veya
    cünüp olarak yapmak aşağıdakiler-den
    hangi cezayı gerektirir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Altı sadaka-i fıtır
    70. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
    hangisi gerekir?
    a) Bedene
    b) Bir sadaka-i fıtır
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Dem
    71. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    adetli olarak yapmak hangi cezayı
    gerektirir?
    a) Dem
    b) Üç sadaka-i fıtır
    c) Bedene
    d) Tavafı geçerli olmaz.
    72. Sa’yin son üç şavtının adetli
    olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
    a) Dem
    b) Sa’yi geçerli olmaz
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Herhangi bir ceza gerekmez
    73. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
    İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
    yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
    ederek kılmanın hükmü nedir?
    a) Vacip-sünnet
    b) Sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Sünnet-Vacip
    74. Cemerata atılacak taşların
    tamamını Müzdelife’den toplamanın
    hükmü nedir?
    a) Vacip
    b) Hiç biri
    c) Müstehap
    d) Sünnet
    75. Bayramın üçüncü günü Mina’dan
    ayrılmaya ne denir?
    a) Nefr-i sanî
    b) Nefr-i evvel
    c) Tahallül-ü evvel
    d) Tahallül-ü sanî
    76. Sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerine göre küçük, orta ve büyük
    cemrelere sırası ile taş atmanın hükmü
    nedir?
    a) Sünnet-vacip
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-sünnet
    d) Vacip-vacip
    77. Peygamberimizin vefatından
    sonra sahabenin toplanıp Hz. Ebu Bekir’e
    biat ettikleri mahallin adı nedir?
    a) Sakîfetü beni Selîme
    b) Sakîfetü beni Züreyk
    c) Sakîfetü beni Adiy
    d) Sakîfetü beni Sâide
    78. Bedir Savaşında Müslümanların
    sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
    a) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib
    b) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. EbÎ Tâlib ve
    Zeyd b. Sabit
    c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus’ab b. Umeyr ve
    Abdullah b. Ömer
    d) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve
    Sa’d b. Muaz
    79. Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
    a) Hicrî 3/ miladî 626
    b) Hicrî 4 / miladî 627
    c) Hicrî 3/ miladî 625
    d) Hicrî 3/ miladî 624
    80. Ahlak konusunu işleyen
    Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
    aittir?
    a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
    b) Babertî
    c) Gazzalî
    d) Maverdî
    10
    81. Peygamberimizin ahlakının
    sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
    ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
    a) Hz. Ali
    b) Hz. Ümmü Seleme
    c) Hz. Hatice
    d) Hz. Aişe
    82. “Sizden biri kendisi için sevdiğini
    (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
    anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
    aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
    a) Fütüvvet
    b) Birr
    c) Îsâr
    d) İhsan
    83. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
    a) Hukuk kuralları
    b) Din kuralları
    c) Ahlak kuralları
    d) Örf ve adetler
    84. Aşağıdakilerden hangisi görgü
    kurallarını en kapsamlı bir şekilde
    tanımlar?
    a) “Özel olarak konuşanların arasına
    girmemek.”
    b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
    teşekkür etmek.”
    c) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
    tutulması gereken yollara tevessül etmek.”
    d) “Dış görünüşte itinalı olmaya
    çalışmak.”
    85. Bir başkasının evine girerken
    sergilenmeniz gereken en iyi davranış
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
    girer ve selam veririm.
    b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    eve girmeye izin verilince içeri girerim.
    c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
    girmeye izin verilince içeri girerim.
    d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
    selam verip içeri girerim.
    86. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
    değildir?
    a) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
    şeyi yapmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
    d) Kısa ve öz konuşmak
    87. Hacıların yemek sırasında
    tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
    davranmanız gerekir?
    a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
    geçmesini söylerim.
    b) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
    hatırlatırım.
    c) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
    etmesi gerektiğini telkin ederim.
    d) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
    konusunda uyarırım.
    من وقف بعرفات بليل فقد ادرك الحج و من . 88
    فاته عرفات بليل فليحل بعمرة و عليه الحج من قابل
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    hadisin doğru çevirisidir?
    a) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
    ihramdan çıkar. Bu kimsenin ertesi yıl
    haccetmesi gerekir.”
    c) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
    bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
    yetişmiş olur. Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın.
    Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    11
    متى يخرج المريض عن المستشفى . 89
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) يخرج المريض عن مستشفى غدا بعد الظهر
    b) يخرج المريض عن المستشفى غدا بعد الظهر
    c) يخرج المريض من المستشفى غدا بعد الظهر
    d) يخرج المريض عن المستشفى امس بعد الظهر
    90. Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
    otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
    cevabıdır?
    a) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للحافلة
    b) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للشاحنة
    c) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارتكاب للحافلة
    d) هل استلم هذا الحاج تذآرة الاريكة للحافلة
    المريض يشكو من الم في الكلية . 91
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    metnin doğru çevirisidir?
    a) Hasta dalak ağrısından şikâyet
    ediyor.”
    b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
    şikâyet ediyor.”
    c) “Hasta vücudunun tamamındaki
    ağrılardan şikâyet ediyor.”
    d) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
    ediyor”
    92. Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
    apartmanın telefon numarasını istiyorum
    cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) اريد رقم هاتف هذه العمارة
    b) اريد ارقام هاتف هذا البيت
    c) اطلب ارقام هاتف هذه العمارة
    d) اريد رقم هاتف هذه البيت
    93. Aşağıdakilerden hangisi,
    Bagajımızı iki numaralı durakta
    indireceksincümlesinin doğru çevirisidir?
    a) تنزلنا و عفشنا في الموقف رقم اثنين
    b) تنزلنا مع عفشنا في الموقف رقم اثنين
    c) نزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    d) تنزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    المرارة – زائدة دودية – فلفل حار – لحم .94
    اوصال – مخ
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    haşlama et - beyin
    b) Pankreas – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı – beyin
    c) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı - beyin
    d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
    biber – kuşbaşı – beyin
    95. “Diz – kiraz – salatalık – koltuk –
    otobüs”
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) رآبة – آرز – خيار – اريكة – شاحنة
    b) رآبة – آرز –– اريكة–– خيار– حافلة
    c) رآبة – آراس – غيار – اريكة – حافلة
    d) رآبة – آرز – خيار – اريكة – حافلة
    من اي طريق نذهب الى المدينة . 96
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) تذهبون الى المدينة على طريق الهجرة
    b) تذهبون الى المدينة في طريق الهجرة
    c) تذهب المدينة من طريق الهجرة
    d) تذهبون الى المدينة من طريق الهجرة
    97. Milletvekilleri öncelikle kime
    karşı sorumludur?
    a) Millete
    b) Meclise
    c) Seçim bölgesine
    d) Hükümete
    98. 2007 yılı hac kayıtları hangi
    tarihler arasında yapılmıştır?
    a) 15–31 Mart 2007
    b) 10–25 Mart 2007
    c) 05–30 Mart 2007
    d) 12–30 Mart 2007
    99. Aşağıdakilerden hangisi Suudi
    Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
    başkanıdır?
    a) Diyanet İşleri Başkanı
    b) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
    c) Hac Dairesi Başkanı
    d) T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din
    Hizmetleri Ataşesi
    100. Aşağıdakilerden hangisi
    vatandaşların devlete karşı görevlerinden
    biri değildir?
    a) Vergi vermek
    b) Seçimlere katılmak
    c) Yasalara saygılı olmak
    d) Eğitim-öğretim görmek
    12
    CEVAPLAR (B)
    1. C 51. 􀀧
    2. A 52. C
    3. B 53. B
    4. B 54. D
    5. C 55. A
    6. A 56. C
    7. D 57. C
    8. D 58. B
    9. C 59. A
    10. A 60. C
    11. A 61. B
    12. B 62. B
    13. D 63. D
    14. C 64. B
    15. C 65. D
    16. B 66. A
    17. D 67. D
    18. A 68. A
    19. B 69. B
    20. A 70. D
    21. D 71. B
    22. C 72. D
    23. A 73. A
    24. D 74. B
    25. A 75. B
    26. B 76. A
    27. C 77. D
    28. A 78. D
    29. B 79. C
    30. C 80. D
    31. D 81. D
    32. A 82. C
    33. A 83. A
    34. C 84. C
    35. A 85. A
    36. B 86. A
    37. B 87. C
    38. C 88. C
    39. B 89. B
    40. A 90. A
    41. A 91. D
    42. B 92. A
    43. B 93. D
    44. A 94. C
    45. C 95. D
    46. B 96. D
    47. D 97. A
    48. B 98. D
    49. A 99. A
    50. D 100. D


  6. 16.Ekim.2007, 20:23
    3
    Administrator
    1
    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    Diyanet İşleri Başkanlığı
    Hac Dairesi Başkanlığı
    KİTAPÇIK TÜRÜ
    B
    2007 YILI HAC ORGANİZASYONU
    Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi
    Test Soru Kitapçığı
    27/05/2007

    1. Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
    Şafii mezheplerinin görüşlerini
    yansıtmaktadır?
    a) Birinci rekâtta 4, 5
    b) İkinci rekâtta 4, 6
    c) Birinci rekâtta 3, 7
    d) İkinci rekâtta 3, 7
    2. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
    halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 3–1 gün
    b) 2–3 gün
    c) 3–5 gün
    d) 2–2 gün
    3. Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
    halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 20–35 gün
    b) 40–60 gün
    c) 40–35 gün
    d) 25–60 gün
    4. Mest üzerine meshin müddeti
    konusunda aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün iki gece
    b) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün üç gece
    c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
    için iki gün iki gece
    d) Mukim için iki gün iki gece, misafir
    için üç gün üç gece
    5. Aşağıdakilerden hangisi namazla
    ilgili bir terim değildir?
    a) Tekbir
    b) İsfâr
    c) Tergib
    d) Celse
    6. Namazda abdesti bozulan imamın,
    yerine cemaatten birini geçirmesine ne
    denir.
    a) İstihlaf
    b) Tebdil
    c) Tevkil
    d) İstibdal
    7. Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
    İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
    Cuma namazının sahih olması için
    gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
    yansıtmaktadır?
    a) İmam hariç 3–40
    b) İmam hariç 3–30
    c) İmam dâhil 5–12
    d) İmam dâhil 4–40
    8. “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
    meleklerin adıdır.
    b) Bir cin taifesinin adıdır.
    c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
    meleklerin adıdır.
    d) Arşın etrafında bulunan meleklerin
    adıdır.
    9. Aşağıdakilerden hangisi namazı
    bozan şeylerden değildir?
    a) Amel-i kesir
    b) Namazda iken verilen selamı almak
    c) Yüzü kıbleden çevirmek
    d) Hiç biri
    10. Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
    tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
    sözlük anlamıdır?
    a) Et kurutmak
    b) Şirkten kaçınmak
    c) Ortak kılmak
    d) Şirketleşmek
    11. Hz. Osman’ın zamanında
    Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
    başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zeyd b. Sabit
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Ali b. Ebî Talib
    d) Abdullah b. Ömer
    4
    12. Aşağıdakilerden hangisi
    Kur’ân’ın isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Ümmü’l-kurrâ
    c) Kitap
    d) Mesânî
    13. Aşağıdakilerden hangisi vahiy
    kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Muaviye b. Ebî Süfyân
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Cabir b. Abdullah
    14. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
    a) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
    b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
    c) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
    d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
    15. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
    Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
    Enfâl, A’râf
    16. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
    surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) Cihad hükümleri içeren sureler
    c) -Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
    kıssasını anlatan sureler
    d) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
    sureler
    17. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
    tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
    ayetleri demektir.
    b) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    d) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    18. Aşağıdaki kelimelerden hangisi
    Lafızları aynı, anlamları farklı olan
    kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Vücuh
    b) Müteşabih
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    19. Kur’ân ve Sünnetin açık
    hükümlerine aykırı olarak yapılan
    tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) İlhâdî tefsir
    c) Hermonatik
    d) Semantik
    20. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
    özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-
    Kur’ân
    b) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    21. Müessirden esere ya da
    kanunlardan hadiselere götüren delile ne
    ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı fıtrî
    d) Burhân-ı limmî
    22. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
    adıdır?
    a) Zebur
    b) İncil
    c) Tevrat
    d) Matta
    23. Kur’ân’ın bir bütün olarak
    indirildiği dünya semasında bulunan yerin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beytü’l-izze
    b) Beyt-i ma’mûr
    c) Levh-ı mahfuz
    d) Beytü’l-kelâm
    5
    24. Ölümden sonra başlayan ve
    mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
    hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
    a) Beyt-i ma’mur
    b) A’râf
    c) Bezm-i elest
    d) Berzah
    25. “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
    sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
    a) Matüridiyye
    b) Eş’ariyye
    c) Mutezile
    d) Cehmiyye
    26. “Husün ve kubuh akıl ile
    bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
    hangisidir?
    a) Cebriyye
    b) Matüridiyye
    c) Mutezile
    d) Eş’ariyye
    27. “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
    Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Şi’a
    b) Mutezile
    c) Eş’ariyye
    d) Cebriyye
    28. “Peygamber olabilmek için erkek
    olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Matüridiyye
    c) Cebriyye
    d) Mutezile
    29. Aşağıdakilerden hangisi güneş
    tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
    a) İşrâk
    b) Küsuf
    c) İstiska
    d) Husuf
    30. Aşağıdakilerden hangisi Selef
    metodunun esaslarından değildir.
    a) Tasdik
    b) Takdis
    c) Marifet
    d) Sükût
    31. Türkiye’de hac sempozyumu ilk
    defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
    a) 2006 yılında Ankara’da
    b) 2004 yılında Ankara’da
    c) 2005 yılında İstanbul’da
    d) 2006 yılında İstanbul’da
    32. Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
    müdürlük vardır?
    a) 4
    b) 3
    c) 2
    d) 5
    33. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
    2006 yılında kurulan yeni birimin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) İç Denetim Birimi Başkanlığı
    b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
    c) Denetim Kurulu
    d) Denetim Birimi Başkanlığı
    34. Anayasamıza göre milletvekili
    seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
    a) Türk vatandaşı olan yabancılar
    b) Hamile kadınlar
    c) Otuz yaşından küçük olanlar
    d) Orta öğretim diploması olmayanlar
    35. Aşağıdakilerden hangisi Ege
    Bölgesinde değildir?
    a) Manyas gölü
    b) Marmara gölü
    c) Bafa gölü
    d) Çamici gölü
    6
    36. “Bütün toplum fertlerinin
    birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
    içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
    koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
    tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir
    tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
    a) Hükümet
    b) Devlet
    c) Millet
    d) Meclis
    37. Demokrasiyi diğer siyasal
    rejimlerden ayıran en önemli özellik
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bir meclisin bulunması
    b) Hâkimiyetin kaynağının millet
    olması
    c) Yönetici bir grubun bulunması
    d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
    38. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
    ibarettir.
    b) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
    ibarettir.
    c) Hımar ve izar erkek cenazenin
    kefeninin parçalarındandır.
    d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
    cenazenin kefeninin parçalarındandır.
    39. Aşağıdaki hükümlerden hangisi
    yanlıştır?
    a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
    fıtır miktarıdır.
    b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
    ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
    c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
    gerektirmez.
    d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
    sadece kaza gerektirir.
    40. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Niyet etmek
    b) Hür olmak
    c) Nisaba malik olmak
    d) Akıllı olmak
    41. Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
    ilgili değildir?
    a) İnân
    b) Mevat
    c) Rikab
    d) Rikaz
    42. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Nema
    b) Ayniyet
    c) Hürriyet
    d) Nisap
    43. Aşağıdakilerden hangisi haccın
    sıhhat şartlarından değildir?
    a) Belirli zaman
    b) Yol güvenliği
    c) Belirli mekân
    d) İhram
    44. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
    hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
    a) Vacip - Farz
    b) Vacip - Vacip
    c) Farz - Farz
    d) Farz - Sünnet
    45. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
    vakfesinin hükmünü ifade eder?
    a) Farz
    b) Sünnet
    c) Vacip
    d) Müstehap
    46. Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
    görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
    zamanı değildir?
    a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
    yarısından itibaren
    b) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
    c) Fecr-i sadıktan itibaren
    d) Arefe günü akşamı güneşin batışından
    itibaren
    7
    47. Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
    yapmanın hükmü nedir?
    a) Farz
    b) Faz değil
    c) Sünnet
    d) Vacip
    48. Bayramın birinci, ikinci ve
    üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
    hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
    hangisi yansıtmaktadır?
    a) Farz- Vacip
    b) Sünnet-Vacip
    c) Vacip-Sünnet
    d) Vacip-Farz
    49. “... haccı yapanların Mekke’ye
    vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
    tavafa ... tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) İfrad- kudûm
    b) Temettu-kudûm
    c) Temettu-veda
    d) Kıran-ziyaret
    50. “…. hacıların Mekke’den
    ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
    tava fa….tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
    b) Afâkî-Kudûm
    c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
    d) Afâkî-veda

    51. Aşağıdakilerden hangisi tavafı
    Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
    konusunda doğrudur?
    a) Sünnet
    b) Farz
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    52 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
    girerken telbiye getirmenin hükmü
    konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-Şart
    c) Farz-sünnet
    d) Farz-farz
    53. “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
    ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
    yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Harem bölgesi
    b) Hıll bölgesi
    c) Arafat bölgesi
    d) Afak bölgesi
    54. “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
    önce vücuda güzel koku sürmek …
    cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
    hangisi uygun olarak tamamlar?
    a) Haramdır
    b) Mekruhtur
    c) Vaciptir
    d) Müstehaptır
    55. “mezhebine göre ifrâd veya kıran
    haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
    yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
    umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
    çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hanbelî
    b) Hanefî
    c) Şafiî
    d) Malikî
    56. Kaç çeşit tavaf vardır?
    a) Sekiz
    b) Altı
    c) Yedi
    d) Beş
    57. İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
    haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
    bayramın üçüncü günü güneşin batımına
    kadar kesmemelerinin cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Üç gün oruç tutmak
    c) Dem
    d) Her hangi bir cezası yoktur
    8
    58. İmam Ebu Hanife ile İmam
    Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
    bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
    hükmü nedir?
    a) vacip-vacip
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-sünnet
    d) Sünnet-vacip
    59. İmam Ebu Hanife ile İmameyne
    göre taş atma, kurban kesme ve tıraş olma
    menasiki arasındaki tertibe uymanın
    hükmü nedir
    a) Vacip-sünnet
    b) sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Sünnet-vacip
    60. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ihsar kurbanının
    Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
    nedir?
    a) Müstehap-şart
    b) Sünnet-vacip
    c) Şart-şart değil
    d) Şart-şart
    61. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre vekil olarak hacca
    gönderilecek kimsenin kendi adına hac
    görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Şart değil-şart
    c) Şart-şart
    d) Şart-müstehap
    62. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ticaret amacıyla
    Mekke’ye giden kimsenin mîkat
    mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
    hükmü nedir?
    a) Vacip-farz
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Sünnet-sünnet
    63. Peygamberimizin anneannesinin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zühre
    b) Ümeyme
    c) Atike
    d) Berre
    64. Habeşistan’a yapılan ilk hicret
    aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
    a) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 616
    b) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 615
    c) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 614
    d) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 616
    65. Müşriklerin Hâşimoğullarına
    uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
    a) Dört yıl
    b) Bir yıl
    c) İki yol
    d) Üç yıl
    66. Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
    Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
    üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
    teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Addas
    b) Attas
    c) Abbas
    d) Vakkas
    67. Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
    tavafının başlama vakti konusunda
    doğrudur?
    a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
    b) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
    güneşin batmasından itibaren
    c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
    doğuşundan itibaren
    d) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gecenin yarısından itibaren
    68. Hangi mezhebe göre Arafat vakfesi
    Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
    yapılabilir
    a) Hanbelî
    b) Şafiî
    c) Hanefî
    d) Malikî
    9
    69. Hanefilerde tercih edilen görüşe göre
    umre tavafının bir şavtını abdestsiz veya
    cünüp olarak yapmak aşağıdakiler-den
    hangi cezayı gerektirir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Altı sadaka-i fıtır
    70. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
    hangisi gerekir?
    a) Bedene
    b) Bir sadaka-i fıtır
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Dem
    71. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    adetli olarak yapmak hangi cezayı
    gerektirir?
    a) Dem
    b) Üç sadaka-i fıtır
    c) Bedene
    d) Tavafı geçerli olmaz.
    72. Sa’yin son üç şavtının adetli
    olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
    a) Dem
    b) Sa’yi geçerli olmaz
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Herhangi bir ceza gerekmez
    73. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
    İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
    yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
    ederek kılmanın hükmü nedir?
    a) Vacip-sünnet
    b) Sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Sünnet-Vacip
    74. Cemerata atılacak taşların
    tamamını Müzdelife’den toplamanın
    hükmü nedir?
    a) Vacip
    b) Hiç biri
    c) Müstehap
    d) Sünnet
    75. Bayramın üçüncü günü Mina’dan
    ayrılmaya ne denir?
    a) Nefr-i sanî
    b) Nefr-i evvel
    c) Tahallül-ü evvel
    d) Tahallül-ü sanî
    76. Sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerine göre küçük, orta ve büyük
    cemrelere sırası ile taş atmanın hükmü
    nedir?
    a) Sünnet-vacip
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-sünnet
    d) Vacip-vacip
    77. Peygamberimizin vefatından
    sonra sahabenin toplanıp Hz. Ebu Bekir’e
    biat ettikleri mahallin adı nedir?
    a) Sakîfetü beni Selîme
    b) Sakîfetü beni Züreyk
    c) Sakîfetü beni Adiy
    d) Sakîfetü beni Sâide
    78. Bedir Savaşında Müslümanların
    sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
    a) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib
    b) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. EbÎ Tâlib ve
    Zeyd b. Sabit
    c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus’ab b. Umeyr ve
    Abdullah b. Ömer
    d) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve
    Sa’d b. Muaz
    79. Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
    a) Hicrî 3/ miladî 626
    b) Hicrî 4 / miladî 627
    c) Hicrî 3/ miladî 625
    d) Hicrî 3/ miladî 624
    80. Ahlak konusunu işleyen
    Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
    aittir?
    a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
    b) Babertî
    c) Gazzalî
    d) Maverdî
    10
    81. Peygamberimizin ahlakının
    sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
    ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
    a) Hz. Ali
    b) Hz. Ümmü Seleme
    c) Hz. Hatice
    d) Hz. Aişe
    82. “Sizden biri kendisi için sevdiğini
    (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
    anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
    aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
    a) Fütüvvet
    b) Birr
    c) Îsâr
    d) İhsan
    83. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
    a) Hukuk kuralları
    b) Din kuralları
    c) Ahlak kuralları
    d) Örf ve adetler
    84. Aşağıdakilerden hangisi görgü
    kurallarını en kapsamlı bir şekilde
    tanımlar?
    a) “Özel olarak konuşanların arasına
    girmemek.”
    b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
    teşekkür etmek.”
    c) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
    tutulması gereken yollara tevessül etmek.”
    d) “Dış görünüşte itinalı olmaya
    çalışmak.”
    85. Bir başkasının evine girerken
    sergilenmeniz gereken en iyi davranış
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
    girer ve selam veririm.
    b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    eve girmeye izin verilince içeri girerim.
    c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
    girmeye izin verilince içeri girerim.
    d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
    selam verip içeri girerim.
    86. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
    değildir?
    a) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
    şeyi yapmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
    d) Kısa ve öz konuşmak
    87. Hacıların yemek sırasında
    tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
    davranmanız gerekir?
    a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
    geçmesini söylerim.
    b) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
    hatırlatırım.
    c) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
    etmesi gerektiğini telkin ederim.
    d) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
    konusunda uyarırım.
    من وقف بعرفات بليل فقد ادرك الحج و من . 88
    فاته عرفات بليل فليحل بعمرة و عليه الحج من قابل
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    hadisin doğru çevirisidir?
    a) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
    ihramdan çıkar. Bu kimsenin ertesi yıl
    haccetmesi gerekir.”
    c) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
    bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
    yetişmiş olur. Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın.
    Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    11
    متى يخرج المريض عن المستشفى . 89
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) يخرج المريض عن مستشفى غدا بعد الظهر
    b) يخرج المريض عن المستشفى غدا بعد الظهر
    c) يخرج المريض من المستشفى غدا بعد الظهر
    d) يخرج المريض عن المستشفى امس بعد الظهر
    90. Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
    otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
    cevabıdır?
    a) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للحافلة
    b) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للشاحنة
    c) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارتكاب للحافلة
    d) هل استلم هذا الحاج تذآرة الاريكة للحافلة
    المريض يشكو من الم في الكلية . 91
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    metnin doğru çevirisidir?
    a) Hasta dalak ağrısından şikâyet
    ediyor.”
    b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
    şikâyet ediyor.”
    c) “Hasta vücudunun tamamındaki
    ağrılardan şikâyet ediyor.”
    d) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
    ediyor”
    92. Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
    apartmanın telefon numarasını istiyorum
    cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) اريد رقم هاتف هذه العمارة
    b) اريد ارقام هاتف هذا البيت
    c) اطلب ارقام هاتف هذه العمارة
    d) اريد رقم هاتف هذه البيت
    93. Aşağıdakilerden hangisi,
    Bagajımızı iki numaralı durakta
    indireceksincümlesinin doğru çevirisidir?
    a) تنزلنا و عفشنا في الموقف رقم اثنين
    b) تنزلنا مع عفشنا في الموقف رقم اثنين
    c) نزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    d) تنزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
    المرارة – زائدة دودية – فلفل حار – لحم .94
    اوصال – مخ
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    haşlama et - beyin
    b) Pankreas – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı – beyin
    c) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı - beyin
    d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
    biber – kuşbaşı – beyin
    95. “Diz – kiraz – salatalık – koltuk –
    otobüs”
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) رآبة – آرز – خيار – اريكة – شاحنة
    b) رآبة – آرز –– اريكة–– خيار– حافلة
    c) رآبة – آراس – غيار – اريكة – حافلة
    d) رآبة – آرز – خيار – اريكة – حافلة
    من اي طريق نذهب الى المدينة . 96
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) تذهبون الى المدينة على طريق الهجرة
    b) تذهبون الى المدينة في طريق الهجرة
    c) تذهب المدينة من طريق الهجرة
    d) تذهبون الى المدينة من طريق الهجرة
    97. Milletvekilleri öncelikle kime
    karşı sorumludur?
    a) Millete
    b) Meclise
    c) Seçim bölgesine
    d) Hükümete
    98. 2007 yılı hac kayıtları hangi
    tarihler arasında yapılmıştır?
    a) 15–31 Mart 2007
    b) 10–25 Mart 2007
    c) 05–30 Mart 2007
    d) 12–30 Mart 2007
    99. Aşağıdakilerden hangisi Suudi
    Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
    başkanıdır?
    a) Diyanet İşleri Başkanı
    b) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
    c) Hac Dairesi Başkanı
    d) T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din
    Hizmetleri Ataşesi
    100. Aşağıdakilerden hangisi
    vatandaşların devlete karşı görevlerinden
    biri değildir?
    a) Vergi vermek
    b) Seçimlere katılmak
    c) Yasalara saygılı olmak
    d) Eğitim-öğretim görmek
    12
    CEVAPLAR (B)
    1. C 51. 􀀧
    2. A 52. C
    3. B 53. B
    4. B 54. D
    5. C 55. A
    6. A 56. C
    7. D 57. C
    8. D 58. B
    9. C 59. A
    10. A 60. C
    11. A 61. B
    12. B 62. B
    13. D 63. D
    14. C 64. B
    15. C 65. D
    16. B 66. A
    17. D 67. D
    18. A 68. A
    19. B 69. B
    20. A 70. D
    21. D 71. B
    22. C 72. D
    23. A 73. A
    24. D 74. B
    25. A 75. B
    26. B 76. A
    27. C 77. D
    28. A 78. D
    29. B 79. C
    30. C 80. D
    31. D 81. D
    32. A 82. C
    33. A 83. A
    34. C 84. C
    35. A 85. A
    36. B 86. A
    37. B 87. C
    38. C 88. C
    39. B 89. B
    40. A 90. A
    41. A 91. D
    42. B 92. A
    43. B 93. D
    44. A 94. C
    45. C 95. D
    46. B 96. D
    47. D 97. A
    48. B 98. D
    49. A 99. A
    50. D 100. D

  7. 05.Kasım.2009, 03:07
    4
    @hmet
    Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Mayıs.2007
    Üye No: 771
    Mesaj Sayısı: 7,760
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bulunduğu yer: gölbaşı

    --->: Sorular ! Hac ile ilgili

    Allah cc razı olsun Abdullah


  8. 05.Kasım.2009, 03:07
    4
    Üye
    Allah cc razı olsun Abdullah

  9. 01.Kasım.2010, 02:06
    5
    Candle
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 31.Mayıs.2007
    Üye No: 866
    Mesaj Sayısı: 862
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10

    --->: Sorular ! Hac ile ilgili

    Allah razı olsun hac ibadeti ile ilgili bilgiler için


  10. 01.Kasım.2010, 02:06
    5
    Devamlı Üye
    Allah razı olsun hac ibadeti ile ilgili bilgiler için

  11. 14.Mart.2011, 01:21
    6
    Hoca
    Moderatör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Şubat.2007
    Üye No: 11
    Mesaj Sayısı: 29,990
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 339
    Bulunduğu yer: çalışma odam:)

    Cevap: Sorular ! Hac ile ilgili

    HAC FIKHI -1
    1 Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının şartlarından biri değildir?
    a) Buluğa ermiş olmak
    b) Hacca gidebilecek imkâna sahip olmak
    c) Dinen zengin olmak
    d) Akıllı olmak
    2 Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşitlerinden biridir?
    a) İfrad hacc
    b) Vacip olan hac
    c) Kıran haccı
    d) Temettu haccı
    3 Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
    a) Farz hac
    b) Vacip hac
    c) Nafile hac
    d) Temettu haccı
    4 Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerinden biridir?
    a) Telbiye getirmek
    b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
    c) Müzdelife vakfesini yapmak
    d) Tavaf namazı kılmak
    5 Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerinden değildir?
    a) Kudüm tavafı
    b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
    c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
    d) İhram namazı kılmak
    6 Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartlarındandır?
    a) Niyet etmek
    b) Rida ve izara bürünmek
    c) İhram namazı kılmak
    d) Mikattan önce ihrama girmek
    7 “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek ihramla birleştirmeye……… denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu haccı
    b) Kıran haccı
    c) İfrad Haccı
    d) Hacc-ı ekber
    8 Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
    a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse
    b) Ufku gözlemleyen kimse
    c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse
    d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
    9 Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değildir?
    a) Tenim
    b) Yelemlem
    c) Cuhfe
    d) Zât-ü ırk
    10 “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikat mahallidir?
    a) Yemen cihetinden gelenlerin
    b) Şam cihetinden gelenlerin
    c) Mısır cihetinden gelenlerin
    d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
    11 Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
    a) Niyet etmek
    b) Dil ile niyet etmek
    c) İhram yasaklarına riayet etmek
    d) İhrama girdikten sonra iki rekât namaz kılmak
    12 Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
    a) Sünnet tavaf
    b) Nafile tavaf
    c) İhsar tavafı
    d) Adak tavafı
    13 Aşağıdakilerden hangisi “Teyamün” kavramının tanımıdır?
    a) Tavafı Kâbe’nin sağından yapmak
    b) Uğurlu ve bereketli saymak
    c) Karşılıklı yemin etmek
    d) Mikata Yemen cihetinden gelmek
    14 Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımıdır?
    a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf
    b) Umre’de yapılan tavaf
    c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf
    d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
    15 Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
    a) Kâbe’yi sola alarak yapmak
    b) Belirli vakitte yapmak
    c) Yürüyerek yapmak
    d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
    16 Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
    a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak
    b) Müvâlât
    c) Hervele yapmak
    d) Teyamün
    17 Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
    a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak
    b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    18 Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden yapmak
    b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
    c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
    d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
    19 Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli olmasının şartlarından biridir?
    a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
    b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
    c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
    d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
    20 Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli olmasının şartlarından değildir?
    a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak
    b) Hac için ihramlı olmak
    c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arafat vakfesini yapmış olmak
    21 Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sünnetlerinden biridir?
    a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
    b) Arafat vakfesini yapmış olmak
    c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
    22 “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
    a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13 günleri
    b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14 günleri
    c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12 günleri
    d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11 günleri
    23 Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı
    takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam 21 taş atılır
    d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    24 Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik şartlarından biri değildir?
    a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak
    b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
    c) Taşları sağ el ile atmak
    d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
    25 Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruhlarından biri değildir?
    a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak
    b) Mekke’den toplanan taşları atmak
    c) Temiz olmayan taşları atmak
    d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
    26 İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona ermez?
    a) Koku sürünme yasağı
    b) Dikişli elbise giyme yasağı
    c) Cinsel ilişki yasağı
    d) Tırnak kesme yasağı
    27 Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    28 Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin şartlarından biridir?
    a) Vekilin erkek olması
    b) Vekile haccın farz olması
    c) Vekilin zengin olması
    d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
    29 Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    30 Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Sadaka
    c) Bedene
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    31 Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
    a) Dem
    b) Bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Hiç biri
    d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
    32 Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Sadaka
    d) Ceza gerekmez
    33 Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası gerekir
    d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    34 Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne zaman îfa edilir?
    a) Mina günlerinde îfa edilir
    b) Bayram günlerinde îfa edilir
    c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir
    d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
    35 Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çıkılmaz?
    a) Mescid-i Aksa
    b) Mescid-i Harem
    c) Mescid-i Hayf
    d) Mescid-i Nebevî
    36 “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (as)’in kabri arasındaki kısımdır
    b) Minber ile Peygamberimiz (as)’in kabri arasındaki kısımdır
    c) Mihrap ile Peygamberimiz (as)’in kabri arasındaki kısımdır
    d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
    37-“Eyya-ı Teşrik “ hangi günlerdir?
    a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13 günleridir
    b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12 günleridir
    c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11 günleridir
    d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12 günleridir
    38 Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
    a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
    c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
    39 Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
    a) Mikatı ihramsız geçmek
    b) Bir elin dört tırnağını kesmek
    c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
    d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
    40 Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
    a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
    b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
    c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
    d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
    41 Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
    a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir
    b) Dem gerekir
    c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
    d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi gerekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez
    42 Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının tanımıdır?
    a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
    b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
    c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
    d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
    43 Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden değildir?
    a) Rükn-ü Yemânî
    b) Rükn-ü Irâkî
    c) Rükn-ü şâmî
    d)Rükn-ü İbrahim
    44 Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
    sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    45 Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
    a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
    c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    Cevap anahtarı
    1c 2b 3d 4c 5d 6a 7b 8c 9a 10d 11b 12c 13a 14c 15c 16b 17d 18c 19b 20a 21d 22a 23d 24c 25b 26c 27b 28d 29c 30b 31c 32 b 33a 34d 35c 36b 37a 38b 39a 40b 41a 42c 43d 44a 45 b


  12. 14.Mart.2011, 01:21
    6
    Moderatör
    HAC FIKHI -1
    1 Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının şartlarından biri değildir?
    a) Buluğa ermiş olmak
    b) Hacca gidebilecek imkâna sahip olmak
    c) Dinen zengin olmak
    d) Akıllı olmak
    2 Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşitlerinden biridir?
    a) İfrad hacc
    b) Vacip olan hac
    c) Kıran haccı
    d) Temettu haccı
    3 Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
    a) Farz hac
    b) Vacip hac
    c) Nafile hac
    d) Temettu haccı
    4 Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerinden biridir?
    a) Telbiye getirmek
    b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
    c) Müzdelife vakfesini yapmak
    d) Tavaf namazı kılmak
    5 Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerinden değildir?
    a) Kudüm tavafı
    b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
    c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
    d) İhram namazı kılmak
    6 Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartlarındandır?
    a) Niyet etmek
    b) Rida ve izara bürünmek
    c) İhram namazı kılmak
    d) Mikattan önce ihrama girmek
    7 “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek ihramla birleştirmeye……… denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu haccı
    b) Kıran haccı
    c) İfrad Haccı
    d) Hacc-ı ekber
    8 Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
    a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse
    b) Ufku gözlemleyen kimse
    c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse
    d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
    9 Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değildir?
    a) Tenim
    b) Yelemlem
    c) Cuhfe
    d) Zât-ü ırk
    10 “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikat mahallidir?
    a) Yemen cihetinden gelenlerin
    b) Şam cihetinden gelenlerin
    c) Mısır cihetinden gelenlerin
    d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
    11 Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
    a) Niyet etmek
    b) Dil ile niyet etmek
    c) İhram yasaklarına riayet etmek
    d) İhrama girdikten sonra iki rekât namaz kılmak
    12 Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
    a) Sünnet tavaf
    b) Nafile tavaf
    c) İhsar tavafı
    d) Adak tavafı
    13 Aşağıdakilerden hangisi “Teyamün” kavramının tanımıdır?
    a) Tavafı Kâbe’nin sağından yapmak
    b) Uğurlu ve bereketli saymak
    c) Karşılıklı yemin etmek
    d) Mikata Yemen cihetinden gelmek
    14 Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımıdır?
    a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf
    b) Umre’de yapılan tavaf
    c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf
    d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
    15 Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
    a) Kâbe’yi sola alarak yapmak
    b) Belirli vakitte yapmak
    c) Yürüyerek yapmak
    d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
    16 Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
    a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak
    b) Müvâlât
    c) Hervele yapmak
    d) Teyamün
    17 Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
    a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak
    b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    18 Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden yapmak
    b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
    c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
    d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
    19 Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli olmasının şartlarından biridir?
    a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
    b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
    c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
    d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
    20 Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli olmasının şartlarından değildir?
    a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak
    b) Hac için ihramlı olmak
    c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arafat vakfesini yapmış olmak
    21 Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sünnetlerinden biridir?
    a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
    b) Arafat vakfesini yapmış olmak
    c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
    22 “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
    a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13 günleri
    b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14 günleri
    c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12 günleri
    d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11 günleri
    23 Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı
    takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam 21 taş atılır
    d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    24 Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik şartlarından biri değildir?
    a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak
    b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
    c) Taşları sağ el ile atmak
    d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
    25 Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruhlarından biri değildir?
    a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak
    b) Mekke’den toplanan taşları atmak
    c) Temiz olmayan taşları atmak
    d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
    26 İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona ermez?
    a) Koku sürünme yasağı
    b) Dikişli elbise giyme yasağı
    c) Cinsel ilişki yasağı
    d) Tırnak kesme yasağı
    27 Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    28 Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin şartlarından biridir?
    a) Vekilin erkek olması
    b) Vekile haccın farz olması
    c) Vekilin zengin olması
    d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
    29 Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    30 Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Sadaka
    c) Bedene
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    31 Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
    a) Dem
    b) Bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Hiç biri
    d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
    32 Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Sadaka
    d) Ceza gerekmez
    33 Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası gerekir
    d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    34 Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne zaman îfa edilir?
    a) Mina günlerinde îfa edilir
    b) Bayram günlerinde îfa edilir
    c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir
    d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
    35 Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çıkılmaz?
    a) Mescid-i Aksa
    b) Mescid-i Harem
    c) Mescid-i Hayf
    d) Mescid-i Nebevî
    36 “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (as)’in kabri arasındaki kısımdır
    b) Minber ile Peygamberimiz (as)’in kabri arasındaki kısımdır
    c) Mihrap ile Peygamberimiz (as)’in kabri arasındaki kısımdır
    d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
    37-“Eyya-ı Teşrik “ hangi günlerdir?
    a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13 günleridir
    b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12 günleridir
    c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11 günleridir
    d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12 günleridir
    38 Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
    a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
    c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
    39 Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
    a) Mikatı ihramsız geçmek
    b) Bir elin dört tırnağını kesmek
    c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
    d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
    40 Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
    a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
    b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
    c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
    d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
    41 Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
    a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir
    b) Dem gerekir
    c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
    d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi gerekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez
    42 Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının tanımıdır?
    a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
    b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
    c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
    d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
    43 Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden değildir?
    a) Rükn-ü Yemânî
    b) Rükn-ü Irâkî
    c) Rükn-ü şâmî
    d)Rükn-ü İbrahim
    44 Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
    sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    45 Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
    a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
    c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    Cevap anahtarı
    1c 2b 3d 4c 5d 6a 7b 8c 9a 10d 11b 12c 13a 14c 15c 16b 17d 18c 19b 20a 21d 22a 23d 24c 25b 26c 27b 28d 29c 30b 31c 32 b 33a 34d 35c 36b 37a 38b 39a 40b 41a 42c 43d 44a 45 b

  13. 03.Nisan.2012, 11:25
    7
    Fetva Meclisi
    Moderatör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 23.Ocak.2007
    Üye No: 6
    Mesaj Sayısı: 9,416
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 102

    Cevap: Sorular ! Hac ile ilgili

    I- İHRAM YASAKLARI VE
    CEZALARI
    23
    Soru 1 Afakîler Cidde’de ihrama
    girebilirler mi?
    25
    Soru 2 İhram namazının hükmü nedir? 25
    Soru 3 İhramdan çıkmak için banyo
    yapmanın hükmü nedir?
    25
    Soru 4 Mikat sınırlarını ihramsız geçen
    kimseye ne gerekir?
    26
    Soru 5 Mekke’ye İhramlı olarak
    girmelerine izin verilmeyen
    kişilerin, mîkat mahallinde
    elbiselerini çıkarmadan ihrama
    girip, bu şekilde Harem
    bölgesine girmeleri halinde
    kendilerine ne gerekir?
    26
    Soru 6 İhramlı kişi arkası kemerli terlik
    giyebilir mi?
    27HAC
    8
    Soru 7 İhramlı kimsenin elbise veya iç
    çamaşırı giymesi durumunda
    kendisine ne gerekir?
    27
    Soru 8 Umre ihramına girdikten
    sonra henüz tavaf yapmadan
    hastalanıp elbise giyen veya
    giydirilen kimsenin ceza
    ödemesi gerekir mi?
    28
    Soru 9 Umre ihramına girdiği halde,
    henüz tavaf ve say yapmadan
    mazeretsiz olarak bir gündüz
    veya gece süresince elbise giyen
    kişinin ne yapması gerekir?
    28
    Soru10 Hac için ihrama girdikten
    sonra henüz birinci tahallül
    gerçekleşmeden mazeretsiz
    olarak bir gündüz veya gece
    süresince elbise giyen kişiye ne
    gerekir?
    29
    Soru11 İhramlı kimse çamaşır yıkarken
    sabun ve deterjan kullanabilir
    mi?
    30
    Soru 12 İhramlı kimse, vücudunda
    kokulu sabun kullanırsa, ne
    gerekir?
    30Sıkça Sorulanlar
    9
    Soru 13 İhramlının saç kremi vb. şeyleri
    kullanmasının hükmü nedir?
    30
    Soru 14 Umre ihramından çıkma
    aşamasına geldiği halde tıraş
    olmadan elbise giyen kişiye ne
    gerekir?
    31
    Soru 15 Hac için ihrama girdikten sonra
    hac menasikinden hiçbirini
    yapmadan tıraş olan kimsenin
    ne yapması gerekir?
    32
    Soru 16 İhramlı iken sakal tıraşı olan
    kişiye ne gerekir?
    33
    Soru 17 Umrenin tavaf ve sa’yini yapıp
    traş olmayı unutan kişinin ne
    yapması gerekir?
    33
    Soru 18 İhramlı iken kasık ve koltuk
    altlarındaki tüyleri temizleyen
    kişiye ne gerekir?
    34
    Soru 19 Kıran haccına niyet eden bir
    kimse umre tavafını ve sa’yini
    yaptıktan sonra tıraş olursa
    kendisine ne gerekir?
    34HAC
    10
    Soru 20 İhramlı bir kimse, İhramdan
    çıkacak konuma gelen bir
    kimseyi tıraş edebilir mi?
    35
    Soru 21 İhramdan çıkma aşamasına
    gelmemiş bir kimsenin ihramsız
    bir kimseyi tıraş etmesi
    durumunda ne yapması gerekir?
    35
    Soru 22 İhramlının tırnak kesmesinin
    veya kopmak üzere olan bir
    tırnağı koparmasının hükmü
    nedir?
    36
    Soru 23 Umrenin tavaf ve sa’yini
    yaptıktan sonra sakal tıraşı
    olarak ihramdan çıktığını
    zanneden kimsenin ne yapması
    gerekir?
    36
    Soru 24 Tavaf ve sa’yi yapıp, tıraş olmayı
    geciktiren kişiye herhangi bir
    ceza gerekir mi?
    37
    Soru 25 İhramlının tıraş olması
    veya vücudundaki kılları
    koparmasının hükmü nedir?
    37
    Soru 26 İhram yasaklarından birini ihlal
    eden kıran hacısına ne gerekir?
    38Sıkça Sorulanlar
    11
    Soru 27 Temettu haccına niyet eden
    bir kimsenin, umresini yapıp
    ihramdan çıktıktan sonra
    hac için ihrama girinceye
    kadar eşiyle cinsel ilişkide
    bulunmasının hükmü nedir?
    38
    II- NİYET 39
    Soru 28 İfrad haccına niyet eden ve
    kudûm tavafını yapan kişi, bu
    haccını kırana çevirebilir mi?
    41
    Soru 29 Kıran haccına niyet eden kişi,
    tavaf ve say yapmadan niyetini
    değiştirip temettu haccına
    dönüştürebilir mi?
    41
    Soru 30 Temettü haccına niyet eden kişi,
    umre ihramından çıkmadan
    önce niyetini değiştirip kırana
    dönüştürebilir mi?
    41
    III- TAVAF 43
    Soru 31 Tavaf esnasında abdesti bozulan
    kişinin ne yapması gerekir?
    45
    Soru 32 Umre tavafının ilk dört
    şavtından birinde abdesti
    bozulan kimse, tavafa devam
    edip sa’y yapar ve saçlarını
    keserek ihramdan çıkarsa ne
    yapması gerekir?
    45HAC
    12
    Soru 33 Hanefi mezhebine mensup bir
    kimse umre veya ziyaret tavafı
    esnasında eli kanarsa Şafii
    mezhebini taklit edebilir mi?
    46
    Soru 34 Harem-i şerife girip çıkarken
    veya tavaf yaparken eli kadına
    değen kimsenin abdesti bozulur
    mu?
    46
    Soru 35 Tavaf veya sa’y yaparken kaç
    şavt yaptığını unutan kişinin ne
    yapması gerekir?
    47
    Soru 36 Umre tavafını abdestsiz yapan
    veya yaparken abdesti bozulup,
    yeniden abdest almadan tavafa
    devam edip tamamlayan kişinin
    ne yapması gerekir?
    48
    Soru 37 Tavafın şavtlarının eksik
    yapılması durumunda ne
    gerekir?
    48
    Soru 38 Bir mazereti olmadığı halde
    tekerlekli sandalyeye binerek
    tavaf yapan kimsenin tavafı
    geçerli midir?
    49
    Soru 39 Başkası adına nafile tavaf
    yapılabilir mi?
    49Sıkça Sorulanlar
    13
    Soru 40 Tavaf, geri geri yürüyerek
    yapılırsa geçerli olur mu?
    50
    Soru 41 Ziyaret tavafı ihramsız
    yapılabilir mi?
    50
    Soru 42 Namaz kılınması mekruh olan
    vakitlerde tavaf yapılabilir mi?
    50
    IV-TAVAF NAMAZI 51
    Soru 43 Tavaf namazının hükmü nedir?
    Nerede ve nasıl kılınmalıdır?
    53
    Soru 44 Tavaf namazını kılmadan
    peşpeşe birkaç defa tavaf
    yapmanın bir sakıncası var
    mıdır?
    53
    Soru 45 Namaz kılınması mekruh
    olan vakitlerde tavaf namazı
    kılınabilir mi?
    54
    Soru 46 Sa’yden sonra kılınması gereken
    bir namaz var mıdır?
    54
    Soru 47 Mescitte uyuyan kişi uyandıktan
    sonra abdest almadan namaz
    kılabilir mi?
    55HAC
    14
    V- SA’Y 57
    Soru 48 Sa’yin şavtlarını eksik yapan
    kişiye ne gerekir?
    59
    Soru 49 Meşru bir mazereti olmadığı
    halde arabaya binerek sa’y yapan
    kimsenin ne yapması gerekir?
    59
    Soru 50 Geçerli olmayan bir tava/ an
    sonra sa’y yapan kimsenin ne
    yapması gerekir?
    60
    Soru 51 Umre Tavafını yapıp, sa’y
    yapmadan tıraş olarak ihramdan
    çıkan kişinin ne yapması
    gerekir?
    60
    Soru 52 Sa’y esnasında abdesti bozulan
    kişi ne yapmalıdır?
    61
    Soru 53 Henüz tavaf yapmadan sa’y
    yapıp tıraş olan kimsenin ne
    yapması gerekir?
    61
    Soru 54 Umrenin tavaf ve sa’yini
    tamamlayan ancak henüz tıraş
    olup ihramdan çıkmadan önce
    cinsel ilişkide bulunan eşlere ne
    gerekir?
    62Sıkça Sorulanlar
    15
    VI- ŞEYTAN TAŞLAMA 63
    Soru 55 Cemerata abdestsiz taş atmak
    caiz midir?
    65
    Soru 56 Bayramın ilk günü gece
    yarısından önce Akabe
    cemresine taş atmak caiz midir?
    65
    Soru 57 Mazereti nedeniyle şeytan
    taşlamayı tamamlamadan
    Mekke’den ayrılmak zorunda
    kalan kimsenin ne yapması
    gerekir?
    66
    Soru 58 Vaktinde atılamayan taşların
    kazası nasıl yapılır?
    66
    VII- KURBAN (HEDY) 67
    Soru 59 Temettu ve Kıran haclarının
    hedylerinin (hac kurbanı) kesim
    vakti ne zaman başlar?
    69
    Soru 60 Temettü veya kıran haccına
    niyet eden bir kimse kurban
    kesme imkânına sahip olduğu
    halde bunun yerine oruç
    tutabilir mi?
    70HAC
    16
    Soru 61 Hacda Akabe Cemresine taş
    atma, kurban kesme ve tıraş
    olma fiilleri arasında tertibe
    riayet etmeyen kimseye ceza
    gerekir mi?
    70
    VIII- UMRE 71
    Soru 62 Umre yapmak üzere ihrama
    girip Mekke’ye gelen kişi sağlık
    sorunları sebebiyle umresini
    erteleyebilir mi?
    73
    Soru 63 Tavaf veya sa’yden herhangi biri
    yapılmadan umre tamam olur
    mu?
    73
    Soru 64 Kurban bayramı günlerinde
    umre yapılabilir mi?
    74
    Soru 65 Hac veya umre için Mekke’de
    bulunanların umre yaptıktan
    sonra kalan günlerde yeni bir
    umre yapmayı mı, yoksa bunun
    yerine nafile tavafı mı tercih
    etmelidirler?
    75
    Soru 66 Her umre için mikata gitmek
    gerekir mi?
    75Sıkça Sorulanlar
    17
    Soru 67 Yapılan birden çok nafile tavaf
    veya umre hac farizası yerine
    geçer mi?
    76
    Soru 68 İmkan bulup Kâbe’yi gören
    veya umre yapan kişiye hac farz
    olur mu?
    76
    Soru 69 Hac ve umre görevlerini
    yaparken belli duaları okumanın
    hükmü nedir?
    77
    Soru 70 Başkaları adına yapılan umre
    veya nafile tava= arın hükmü
    nedir?
    77
    Soru 71 Hacer-i Esved’e dokunamamak
    hac veya umrenin eksikliğine
    sebep olur mu?
    78
    IX- VEKÂLET 79
    Soru 72 Temettü haccına niyet etmiş
    olan bir kimse, umreyi kendi
    adına, haccı da başkası adına
    veya haccı kendi adına, umreyi
    başkası adına yapabilir mi?
    81
    Soru 73 Görevli bir kimse ölen bir yakını
    için hac yapabilir mi?
    81HAC
    18
    Soru 74 Temettü haccı yapmak üzere
    vekil olan kimse, umreyi kendisi
    için yaparsa ne gerekir?
    82
    Soru 75 Türkiye’deki bir kimse, adına
    hac yapmak için Suudi
    Arabistan’daki bir kişiye vekalet
    verebilir mi?
    83
    Soru 76 Arafat’tan önce komada olup
    ölmek üzere olan hacı adayı için
    bulunduğu yerden bedel tayin
    edilebilir mi?
    84
    Soru 77 Bedel hac için gelen kimse hangi
    hacca niyet etmelidir?
    84
    X- KADINLARA AİT ÖZEL HALLER 85
    Soru 78 Özel halindeki bir kadın, bu
    halinden dolayı mikatta ihrama
    niyet etmeden Mekke’ye gelse,
    ne yapması gerekir?
    87
    Soru 79 Özel hali sebebi ile umresini
    yapamayan kadın doğrudan
    Arafat’a çıkabilir mi
    88Sıkça Sorulanlar
    19
    Soru 80 Özel halinde iken umrenin tavaf
    ve sa’yini yapıp, saçını keserek
    ihramdan çıkan kadının ne
    yapması gerekir?
    88
    Soru 81 Kadınların hac veya umrede
    âdet hallerini geciktiren veya
    öne alan ilaç kullanmaları caiz
    midir?
    89
    Soru 82 Adet geciktirici ilaçların etkisiyle
    gününden önce veya sonra gelen
    akıntının hükmü nedir?
    90
    Soru 83 Özel halinin bitimini
    beklemeksizin Mekke’yi terk
    etmek zorunda kalan kadın,
    bu halde iken ziyaret tavafını
    yapabilir mi?
    91
    Soru 84 Menopoz dönemindeki kadının
    akıntıları ibadetlere engel olur
    mu?
    92
    Soru 85 Âdetli olarak Arafat’a çıkan
    bir kadın, Arafat ve Müzdelife
    Vakfelerinden sonra Cemerat’ta
    şeytan taşlayıp ihramdan
    çıkabilir mi?
    92HAC
    20
    Soru 86 Normal âdeti bittiği halde âdetin
    azami süresi bitmeden hac veya
    umre menâsikini yapıp saçını
    keserek ihramdan çıkan bir
    kadın daha sonra leke görürse
    ne yapması gerekir?
    93
    Soru 87 Adet hali sona eren bir kadın
    henüz haccın sa’yini yapmadan
    saçını keserse, kendisine ne
    gerekir?
    93
    Soru 88 Adet hali sona eren bir
    kadın henüz umrenin sa’yini
    yapmadan saçını keserse,
    kendisine ne gerekir?
    94
    Soru 89 Kafilesi Mekke’den ayrılacak
    olan bir kadının özel hali
    sebebiyle “veda tavafı”
    yapamaması durumunda ne
    gerekir?
    94
    Soru 90 Adetli bir kadının Mescid-i
    Haram’a veya Mescid-i Nebevi’ye
    girmesinin hükmü nedir?
    95
    Soru 91 Adetli olarak nafile tavaf
    yapmanın hükmü nedir?
    96Sıkça Sorulanlar
    21
    Soru 92 Hac ve umre için Mekke ve
    Medine’de bulunan eşlerin cinsel
    ilişkide bulunmalarının hükmü
    nedir?
    96
    Soru 93 Kadınlar yanlarında mahremleri
    olmaksızın hac veya umre
    yolculuğuna çıkabilirler mi?
    96
    Soru 94 Bir kadın ihramlı iken elbise
    değiştirebilir mi?
    97
    Soru 95 Kadınlar ihramdan çıkmak
    için saçlarının ne kadarını
    kesmelidirler?
    97
    XI- SEFERİLİK 99
    Soru 96 Arafat’tan önce Mekke’de 15
    günden az, Arafat’tan sonra ise
    15 gün veya daha fazla kalan
    kimsenin seferilik durumu
    nedir?
    101
    Soru 97 On beş günlük turla umreye
    gidenler Mekke ve Medine’de
    namazlarını nasıl kılarlar?


  14. 03.Nisan.2012, 11:25
    7
    Moderatör
    I- İHRAM YASAKLARI VE
    CEZALARI
    23
    Soru 1 Afakîler Cidde’de ihrama
    girebilirler mi?
    25
    Soru 2 İhram namazının hükmü nedir? 25
    Soru 3 İhramdan çıkmak için banyo
    yapmanın hükmü nedir?
    25
    Soru 4 Mikat sınırlarını ihramsız geçen
    kimseye ne gerekir?
    26
    Soru 5 Mekke’ye İhramlı olarak
    girmelerine izin verilmeyen
    kişilerin, mîkat mahallinde
    elbiselerini çıkarmadan ihrama
    girip, bu şekilde Harem
    bölgesine girmeleri halinde
    kendilerine ne gerekir?
    26
    Soru 6 İhramlı kişi arkası kemerli terlik
    giyebilir mi?
    27HAC
    8
    Soru 7 İhramlı kimsenin elbise veya iç
    çamaşırı giymesi durumunda
    kendisine ne gerekir?
    27
    Soru 8 Umre ihramına girdikten
    sonra henüz tavaf yapmadan
    hastalanıp elbise giyen veya
    giydirilen kimsenin ceza
    ödemesi gerekir mi?
    28
    Soru 9 Umre ihramına girdiği halde,
    henüz tavaf ve say yapmadan
    mazeretsiz olarak bir gündüz
    veya gece süresince elbise giyen
    kişinin ne yapması gerekir?
    28
    Soru10 Hac için ihrama girdikten
    sonra henüz birinci tahallül
    gerçekleşmeden mazeretsiz
    olarak bir gündüz veya gece
    süresince elbise giyen kişiye ne
    gerekir?
    29
    Soru11 İhramlı kimse çamaşır yıkarken
    sabun ve deterjan kullanabilir
    mi?
    30
    Soru 12 İhramlı kimse, vücudunda
    kokulu sabun kullanırsa, ne
    gerekir?
    30Sıkça Sorulanlar
    9
    Soru 13 İhramlının saç kremi vb. şeyleri
    kullanmasının hükmü nedir?
    30
    Soru 14 Umre ihramından çıkma
    aşamasına geldiği halde tıraş
    olmadan elbise giyen kişiye ne
    gerekir?
    31
    Soru 15 Hac için ihrama girdikten sonra
    hac menasikinden hiçbirini
    yapmadan tıraş olan kimsenin
    ne yapması gerekir?
    32
    Soru 16 İhramlı iken sakal tıraşı olan
    kişiye ne gerekir?
    33
    Soru 17 Umrenin tavaf ve sa’yini yapıp
    traş olmayı unutan kişinin ne
    yapması gerekir?
    33
    Soru 18 İhramlı iken kasık ve koltuk
    altlarındaki tüyleri temizleyen
    kişiye ne gerekir?
    34
    Soru 19 Kıran haccına niyet eden bir
    kimse umre tavafını ve sa’yini
    yaptıktan sonra tıraş olursa
    kendisine ne gerekir?
    34HAC
    10
    Soru 20 İhramlı bir kimse, İhramdan
    çıkacak konuma gelen bir
    kimseyi tıraş edebilir mi?
    35
    Soru 21 İhramdan çıkma aşamasına
    gelmemiş bir kimsenin ihramsız
    bir kimseyi tıraş etmesi
    durumunda ne yapması gerekir?
    35
    Soru 22 İhramlının tırnak kesmesinin
    veya kopmak üzere olan bir
    tırnağı koparmasının hükmü
    nedir?
    36
    Soru 23 Umrenin tavaf ve sa’yini
    yaptıktan sonra sakal tıraşı
    olarak ihramdan çıktığını
    zanneden kimsenin ne yapması
    gerekir?
    36
    Soru 24 Tavaf ve sa’yi yapıp, tıraş olmayı
    geciktiren kişiye herhangi bir
    ceza gerekir mi?
    37
    Soru 25 İhramlının tıraş olması
    veya vücudundaki kılları
    koparmasının hükmü nedir?
    37
    Soru 26 İhram yasaklarından birini ihlal
    eden kıran hacısına ne gerekir?
    38Sıkça Sorulanlar
    11
    Soru 27 Temettu haccına niyet eden
    bir kimsenin, umresini yapıp
    ihramdan çıktıktan sonra
    hac için ihrama girinceye
    kadar eşiyle cinsel ilişkide
    bulunmasının hükmü nedir?
    38
    II- NİYET 39
    Soru 28 İfrad haccına niyet eden ve
    kudûm tavafını yapan kişi, bu
    haccını kırana çevirebilir mi?
    41
    Soru 29 Kıran haccına niyet eden kişi,
    tavaf ve say yapmadan niyetini
    değiştirip temettu haccına
    dönüştürebilir mi?
    41
    Soru 30 Temettü haccına niyet eden kişi,
    umre ihramından çıkmadan
    önce niyetini değiştirip kırana
    dönüştürebilir mi?
    41
    III- TAVAF 43
    Soru 31 Tavaf esnasında abdesti bozulan
    kişinin ne yapması gerekir?
    45
    Soru 32 Umre tavafının ilk dört
    şavtından birinde abdesti
    bozulan kimse, tavafa devam
    edip sa’y yapar ve saçlarını
    keserek ihramdan çıkarsa ne
    yapması gerekir?
    45HAC
    12
    Soru 33 Hanefi mezhebine mensup bir
    kimse umre veya ziyaret tavafı
    esnasında eli kanarsa Şafii
    mezhebini taklit edebilir mi?
    46
    Soru 34 Harem-i şerife girip çıkarken
    veya tavaf yaparken eli kadına
    değen kimsenin abdesti bozulur
    mu?
    46
    Soru 35 Tavaf veya sa’y yaparken kaç
    şavt yaptığını unutan kişinin ne
    yapması gerekir?
    47
    Soru 36 Umre tavafını abdestsiz yapan
    veya yaparken abdesti bozulup,
    yeniden abdest almadan tavafa
    devam edip tamamlayan kişinin
    ne yapması gerekir?
    48
    Soru 37 Tavafın şavtlarının eksik
    yapılması durumunda ne
    gerekir?
    48
    Soru 38 Bir mazereti olmadığı halde
    tekerlekli sandalyeye binerek
    tavaf yapan kimsenin tavafı
    geçerli midir?
    49
    Soru 39 Başkası adına nafile tavaf
    yapılabilir mi?
    49Sıkça Sorulanlar
    13
    Soru 40 Tavaf, geri geri yürüyerek
    yapılırsa geçerli olur mu?
    50
    Soru 41 Ziyaret tavafı ihramsız
    yapılabilir mi?
    50
    Soru 42 Namaz kılınması mekruh olan
    vakitlerde tavaf yapılabilir mi?
    50
    IV-TAVAF NAMAZI 51
    Soru 43 Tavaf namazının hükmü nedir?
    Nerede ve nasıl kılınmalıdır?
    53
    Soru 44 Tavaf namazını kılmadan
    peşpeşe birkaç defa tavaf
    yapmanın bir sakıncası var
    mıdır?
    53
    Soru 45 Namaz kılınması mekruh
    olan vakitlerde tavaf namazı
    kılınabilir mi?
    54
    Soru 46 Sa’yden sonra kılınması gereken
    bir namaz var mıdır?
    54
    Soru 47 Mescitte uyuyan kişi uyandıktan
    sonra abdest almadan namaz
    kılabilir mi?
    55HAC
    14
    V- SA’Y 57
    Soru 48 Sa’yin şavtlarını eksik yapan
    kişiye ne gerekir?
    59
    Soru 49 Meşru bir mazereti olmadığı
    halde arabaya binerek sa’y yapan
    kimsenin ne yapması gerekir?
    59
    Soru 50 Geçerli olmayan bir tava/ an
    sonra sa’y yapan kimsenin ne
    yapması gerekir?
    60
    Soru 51 Umre Tavafını yapıp, sa’y
    yapmadan tıraş olarak ihramdan
    çıkan kişinin ne yapması
    gerekir?
    60
    Soru 52 Sa’y esnasında abdesti bozulan
    kişi ne yapmalıdır?
    61
    Soru 53 Henüz tavaf yapmadan sa’y
    yapıp tıraş olan kimsenin ne
    yapması gerekir?
    61
    Soru 54 Umrenin tavaf ve sa’yini
    tamamlayan ancak henüz tıraş
    olup ihramdan çıkmadan önce
    cinsel ilişkide bulunan eşlere ne
    gerekir?
    62Sıkça Sorulanlar
    15
    VI- ŞEYTAN TAŞLAMA 63
    Soru 55 Cemerata abdestsiz taş atmak
    caiz midir?
    65
    Soru 56 Bayramın ilk günü gece
    yarısından önce Akabe
    cemresine taş atmak caiz midir?
    65
    Soru 57 Mazereti nedeniyle şeytan
    taşlamayı tamamlamadan
    Mekke’den ayrılmak zorunda
    kalan kimsenin ne yapması
    gerekir?
    66
    Soru 58 Vaktinde atılamayan taşların
    kazası nasıl yapılır?
    66
    VII- KURBAN (HEDY) 67
    Soru 59 Temettu ve Kıran haclarının
    hedylerinin (hac kurbanı) kesim
    vakti ne zaman başlar?
    69
    Soru 60 Temettü veya kıran haccına
    niyet eden bir kimse kurban
    kesme imkânına sahip olduğu
    halde bunun yerine oruç
    tutabilir mi?
    70HAC
    16
    Soru 61 Hacda Akabe Cemresine taş
    atma, kurban kesme ve tıraş
    olma fiilleri arasında tertibe
    riayet etmeyen kimseye ceza
    gerekir mi?
    70
    VIII- UMRE 71
    Soru 62 Umre yapmak üzere ihrama
    girip Mekke’ye gelen kişi sağlık
    sorunları sebebiyle umresini
    erteleyebilir mi?
    73
    Soru 63 Tavaf veya sa’yden herhangi biri
    yapılmadan umre tamam olur
    mu?
    73
    Soru 64 Kurban bayramı günlerinde
    umre yapılabilir mi?
    74
    Soru 65 Hac veya umre için Mekke’de
    bulunanların umre yaptıktan
    sonra kalan günlerde yeni bir
    umre yapmayı mı, yoksa bunun
    yerine nafile tavafı mı tercih
    etmelidirler?
    75
    Soru 66 Her umre için mikata gitmek
    gerekir mi?
    75Sıkça Sorulanlar
    17
    Soru 67 Yapılan birden çok nafile tavaf
    veya umre hac farizası yerine
    geçer mi?
    76
    Soru 68 İmkan bulup Kâbe’yi gören
    veya umre yapan kişiye hac farz
    olur mu?
    76
    Soru 69 Hac ve umre görevlerini
    yaparken belli duaları okumanın
    hükmü nedir?
    77
    Soru 70 Başkaları adına yapılan umre
    veya nafile tava= arın hükmü
    nedir?
    77
    Soru 71 Hacer-i Esved’e dokunamamak
    hac veya umrenin eksikliğine
    sebep olur mu?
    78
    IX- VEKÂLET 79
    Soru 72 Temettü haccına niyet etmiş
    olan bir kimse, umreyi kendi
    adına, haccı da başkası adına
    veya haccı kendi adına, umreyi
    başkası adına yapabilir mi?
    81
    Soru 73 Görevli bir kimse ölen bir yakını
    için hac yapabilir mi?
    81HAC
    18
    Soru 74 Temettü haccı yapmak üzere
    vekil olan kimse, umreyi kendisi
    için yaparsa ne gerekir?
    82
    Soru 75 Türkiye’deki bir kimse, adına
    hac yapmak için Suudi
    Arabistan’daki bir kişiye vekalet
    verebilir mi?
    83
    Soru 76 Arafat’tan önce komada olup
    ölmek üzere olan hacı adayı için
    bulunduğu yerden bedel tayin
    edilebilir mi?
    84
    Soru 77 Bedel hac için gelen kimse hangi
    hacca niyet etmelidir?
    84
    X- KADINLARA AİT ÖZEL HALLER 85
    Soru 78 Özel halindeki bir kadın, bu
    halinden dolayı mikatta ihrama
    niyet etmeden Mekke’ye gelse,
    ne yapması gerekir?
    87
    Soru 79 Özel hali sebebi ile umresini
    yapamayan kadın doğrudan
    Arafat’a çıkabilir mi
    88Sıkça Sorulanlar
    19
    Soru 80 Özel halinde iken umrenin tavaf
    ve sa’yini yapıp, saçını keserek
    ihramdan çıkan kadının ne
    yapması gerekir?
    88
    Soru 81 Kadınların hac veya umrede
    âdet hallerini geciktiren veya
    öne alan ilaç kullanmaları caiz
    midir?
    89
    Soru 82 Adet geciktirici ilaçların etkisiyle
    gününden önce veya sonra gelen
    akıntının hükmü nedir?
    90
    Soru 83 Özel halinin bitimini
    beklemeksizin Mekke’yi terk
    etmek zorunda kalan kadın,
    bu halde iken ziyaret tavafını
    yapabilir mi?
    91
    Soru 84 Menopoz dönemindeki kadının
    akıntıları ibadetlere engel olur
    mu?
    92
    Soru 85 Âdetli olarak Arafat’a çıkan
    bir kadın, Arafat ve Müzdelife
    Vakfelerinden sonra Cemerat’ta
    şeytan taşlayıp ihramdan
    çıkabilir mi?
    92HAC
    20
    Soru 86 Normal âdeti bittiği halde âdetin
    azami süresi bitmeden hac veya
    umre menâsikini yapıp saçını
    keserek ihramdan çıkan bir
    kadın daha sonra leke görürse
    ne yapması gerekir?
    93
    Soru 87 Adet hali sona eren bir kadın
    henüz haccın sa’yini yapmadan
    saçını keserse, kendisine ne
    gerekir?
    93
    Soru 88 Adet hali sona eren bir
    kadın henüz umrenin sa’yini
    yapmadan saçını keserse,
    kendisine ne gerekir?
    94
    Soru 89 Kafilesi Mekke’den ayrılacak
    olan bir kadının özel hali
    sebebiyle “veda tavafı”
    yapamaması durumunda ne
    gerekir?
    94
    Soru 90 Adetli bir kadının Mescid-i
    Haram’a veya Mescid-i Nebevi’ye
    girmesinin hükmü nedir?
    95
    Soru 91 Adetli olarak nafile tavaf
    yapmanın hükmü nedir?
    96Sıkça Sorulanlar
    21
    Soru 92 Hac ve umre için Mekke ve
    Medine’de bulunan eşlerin cinsel
    ilişkide bulunmalarının hükmü
    nedir?
    96
    Soru 93 Kadınlar yanlarında mahremleri
    olmaksızın hac veya umre
    yolculuğuna çıkabilirler mi?
    96
    Soru 94 Bir kadın ihramlı iken elbise
    değiştirebilir mi?
    97
    Soru 95 Kadınlar ihramdan çıkmak
    için saçlarının ne kadarını
    kesmelidirler?
    97
    XI- SEFERİLİK 99
    Soru 96 Arafat’tan önce Mekke’de 15
    günden az, Arafat’tan sonra ise
    15 gün veya daha fazla kalan
    kimsenin seferilik durumu
    nedir?
    101
    Soru 97 On beş günlük turla umreye
    gidenler Mekke ve Medine’de
    namazlarını nasıl kılarlar?




+ Yorum Gönder