Konusunu Oylayın.: Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır?

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi
Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır?
  1. 24.Mayıs.2011, 17:51
    1
    m.deniz
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 30.Ocak.2011
    Üye No: 83734
    Mesaj Sayısı: 1,190
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 12
    Yaş: 28
    Bulunduğu yer: .......

    Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır?






    Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır? Mumsema Vanilin, içerisine ayrıca alkol katılmamışsa kullanmak caiz olur.
    İçinde alkol tesbit edilen her içeceğe ya da yiyeceğe haram diyemeyiz.
    Örneğin, etil alkol doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Zira, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda etil alkol ortaya çıkar.
    Gıda ve içecek sektöründe kullanılan doğal aromaların birçoğunda doğal olarak oluşmuş etil alkol mevcuttur. Bütün dünyada gıda regülasyonlarında etil alkolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmektedir.
    Eşyada asıl olan helal olmasıdır; haramlık kesin delille sabit olur. Delil kesin değilse haram olduğu kesin söylenemez. Bu katkı maddesinin kesin haram olduğu bilinmemektedir.
    Beraat-i zimmet asıldır. Yani kişinin suçsuzluğu ve mamülün helalliği esastır. Dolayısıyla kişinin suçlu, mamülün de zararlı ve haram olduğu isbat edilinceye kadar temiz kabul edilir. Buna göre bir mamülün haram olduğu isbat edilmedikçe ve özellikle de domuz yağı bulunmadığı üzerinde yazıyorsa, böyle bir mamülü yemek caizdir.


  2. 24.Mayıs.2011, 17:51
    1
    Devamlı Üye



    Vanilin, içerisine ayrıca alkol katılmamışsa kullanmak caiz olur.
    İçinde alkol tesbit edilen her içeceğe ya da yiyeceğe haram diyemeyiz.
    Örneğin, etil alkol doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Zira, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda etil alkol ortaya çıkar.
    Gıda ve içecek sektöründe kullanılan doğal aromaların birçoğunda doğal olarak oluşmuş etil alkol mevcuttur. Bütün dünyada gıda regülasyonlarında etil alkolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmektedir.
    Eşyada asıl olan helal olmasıdır; haramlık kesin delille sabit olur. Delil kesin değilse haram olduğu kesin söylenemez. Bu katkı maddesinin kesin haram olduğu bilinmemektedir.
    Beraat-i zimmet asıldır. Yani kişinin suçsuzluğu ve mamülün helalliği esastır. Dolayısıyla kişinin suçlu, mamülün de zararlı ve haram olduğu isbat edilinceye kadar temiz kabul edilir. Buna göre bir mamülün haram olduğu isbat edilmedikçe ve özellikle de domuz yağı bulunmadığı üzerinde yazıyorsa, böyle bir mamülü yemek caizdir.

  3. 31.Mart.2013, 17:15
    2
    rana
    Aciz Kul

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 07.Temmuz.2007
    Üye No: 5879
    Mesaj Sayısı: 5,589
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 69
    Bulunduğu yer: Almanya

    Cevap: Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır?




    Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır?

    Allah razi olsun, bilgi icin tesekkürler


  4. 31.Mart.2013, 17:15
    2
    Aciz Kul



    Vanilin içinde alkol olduğu söyleniyor; kullanmak haram mıdır?

    Allah razi olsun, bilgi icin tesekkürler




+ Yorum Gönder