Mumsema

Esmaül hüsnanın sırları ve faziletleri

  • 29 Kasım 2022
  • 532 kez görüntülendi.
Esmaül hüsnanın sırları ve faziletleri
resmin alt tagı

Esmaül hüsnanın sırları ve faziletleri

Araf 180- En güzel isimler Allah’ındır. O halde O’na bunlarla dua edin. Onun isimlerinde eğriliğe sapanları terk edin. Onlar yapmakta olduklarının cezasına çarptırılacaklardır.

Nüzul Sebebi

Rivayete göre, bazı müslümanlar, bazı kereler dualarında Allah yahut rahim, bazı kereler de rahman diye dua ettiler, bunun üzerine müşrikler, Mu-hammed ve arkadaşları tek bir ilaha ibadet ettiklerini zannediyorlar, halbuki iki varlığa dua edip yalvarıyorlar dediler. Bunun üzerine Allah azze ve celle, bu ayeti indirdi. Yani bu isimler tek bir ilahın isimleridir. Çok ilahı ifade etmezler.

Ebû Hü-reyre (r.a.)’dan, Resulullah (s.a.)’in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur. “Allah’a has doksan dokuz isim vardır. Bu isimleri her kim sayarsa, cennete girer. Allah tektir. Tek şeyleri sever.”
İsimleri saymak; onları söylemek, ezberlemek ve manalarını düşünmektir. Tirmizî ve Hâkim bu isimleri Velid b. Müslim ve ŞuTse yoluyla rivayet edip; “O tek şeyleri sever” sözünden sonra Esma-i Hüs-na’yı şöyle sayar:

Hüvellahüllezi lâ ilahe illâ hû, er-Rahman, er-Rahîm, el-Melik, el-Kuddûs, es-Selâm, el-Mümin, el-Müheymin, el-Aziz, el-Cebbâr, el-Mütekebbir, el-Hâlık, el-Bârî, el-Musavvır, el-Gaffâr, el-Kahhâr, el-Vehhâb, er-Rezzâk, el-Fettâh, el-Alim, el-Kâbıd, el-Bâsıt, el-Hâfız, er-Râfî’, el-Muizz, el-Müzill, es-Semi’, el-Ba-sîr, el-Hakem, el-Adl, el-Latif, el-Habir, el-Halim, el-Azim, el-Ğafur, eş-Şekûr, el-Aliyy, el-Kebir, el-Vâsi’, el-Hakîm, el-Vedud, el-Mecid, el-Bâis, eş-Şehid, el-Hakk, el-Vekil, el-Kaviyy, el-Metîn, el-Veliyy, el-Hamid, el-Muhsî, el-Mübdî, el-Mu’id, el-Muhyi, el-Mümit, el-Hayy, el-Kayyûm, el-Vâcid, el-Mâcid, el-Vâhid, es-Samed, el-Kâdir, el-Muktedir, el-Mukaddim, el-Muahhir, el-Evvel, el-Âhir, ez-Zâhir, el-Bâtm, el-Vâlî, el-Müteâli, el-Berr, et-Tevvâb, el-Müntakım, el-Afüvv, er-Rauf, Mâlikü’1-mülk, Zü’1-Celâl-i ve’1-İkrâm, el-Muksit, el-Cami’, el-Ganiyy, el-Muğni, el-Mâni, ed-Dârr, en-Nâfi’, en-Nûr, el-Hâdî, el-Bedi’, el-Bâkî, el-Vâris, er-Reşid, es-Sabûr.

Konu ile ilgili sorunuz veya bir yorumunuz varsa aşağıya yorum kısmına. Konu dışından sorunuz varsa Mumsema Dini soru sor kısmına veya Mumsema Dini Soru Sor Cevap Al kısmında da sorularınızı sorabilirsiniz.

Bu konu İlginizi Çekebilir ;  Arefe günü cinsel ilişkiye girmek caiz mi?
resmin alt tagı
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Tıkla Soru Sor Yada Yorum Yapx