Giresun Resimleri
Giresun ili Türkiye'nin Kuzeydoğu´sunda, yer alan 523,000 nüfuslu (2003) bir şehirdir. Giresun ilinin merkezidir.
Giresun iline komşu olan iller Batıda Ordu 45km, Güneybatı´da Sivas 380km, Güneydoğu´da Erzincan 290km, Doğu´da Gümüşhane 160km ve Kuzeydoğu´da Trabzon 140km ile ilçelerine uzaklıktadır. Giresun ili çok dağlık ve engebelli bir il olduğundan Doğu Anadolu ile aynı ayrıcalıkları taşır. Giresun ili Doğu Karadeniz Bölgesine ayitdir, yalnız büyük bir farki vardır, ilin Güneyi- Kuzeyinden çok farklıdır, hem iklim olarak hemde doğa olarak. Giresun ilinin Güneyi Doğu Anadolu Bölgesinin özelliklerini taşımaktadır, yazlari çok sicak (45°C) ve kurak geçer, kışı ise (-25°C) bol Karli ve Soğuk.
Giresun ve çevresi zengin tarım alanlarına sahiptir. Özellikle kiraz, fındık ve ceviz, ayrıca hayvan derisi ve kereste yaygındır. Giresun 1960'larda inşa edilen limanı ile birlikte önemli bir liman şehri olmuştur. Antik çağdaki ismi Kerasunta veya Kerasus idi. Pek çok dilde benzer şekillerde telaffuz edilen kiraz kelimesi Giresun ile aynı kökten gelmektedir. Romalı komutan Lucullus Giresun`a geldiğinde "Keras" denilen bu meyveden çok büyülenmiş ve Kiraz Roma döneminde Avrupa'ya ilk defa Giresun'dan ihraç edilmiştir. Orta çağda Kerasunt (Rumca Κερασούντα (Kerasunta); Fransızca Kérassoune) olarak da anılan şehir, Trabzon Rum Devleti'nin ikinci büyük şehriydi.
Tarihi [değiştir]Şehrin eski bölümleri Bizans kalesinin haraberleri ile süslenmiş yarımadada yer alır ve küçük doğal limana da ev sahipliği yapar.Bu yarımadanın 2km. açığında Doğu Karadeniz'in üzerinde yaşanabilen tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır. Giresun eski Yunan'da Choerades ya da Pharnacia ve Romalılar da Cerasus olarak bilinen tarihi İ.Ö. 2.yy.'a kadar uzanan bir şehirdir.Yunan kolonici Sinope tarafından bulunmuştur. Giresun efsanelere de konu olmuştur. Bu efsanelerden biri de Giresun Adası ile ilgilidir. Efsaneye göre Amazon Kadınları bu adada yaşamış ve burada savaş tanrısı Ares adına bir tapınak inşa etmişlerdir. Günümüzde her mayıs ayında baharın gelişini kutlamak amacıyla Giresun halkı kayıklarla bu adaya gelir. Aslında bir Müslüman geleneği olarak uygulanan bu etkinliğin tarihi 4000 yıl önceye kadar uzanır.
Giresun Limanı
Eğitim Fakultesi