Konusunu Oylayın.: Tekbir almak elleri kaldırmak

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi
Tekbir almak elleri kaldırmak
  1. 13.Ekim.2012, 23:24
    1
    İslam_
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 13.Ekim.2012
    Üye No: 98126
    Mesaj Sayısı: 134
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Tekbir almak elleri kaldırmak






    Tekbir almak elleri kaldırmak Mumsema Bu hadisler doğrumudur ? doğru ise neden uygulamıyoruz? neden rukuya giderken ve rukudan kalkerken tekbir alırken ellerimizi kaldırmıyoruz ?


    48. Abdullah ibn Ömer (r.anhümâ)'dan rivayet edilmiştir:

    "Resululah (s.a.v) namaz kılmaya kalktığı zaman ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır. [534] sonra tekbir alırdı. [535] Rükuya gitmek istediği zaman da böyle yapar, rükudan doğrulduğu zaman da böyle yapardı. Başını secdeden kaldırdığı zaman bunu yapmazdı. [536]

    (Hadisin metni, Müslim'e aittir.)

    Bir rivayette ise şu ifade yer almaktadır;

    Resululah (s.a.v) başını rükudan kaldırdığı zaman ellerini de (omuzlarının hizasına kadar) kaldırır ve Semiallâhu limen hamideh Rabbena ve leke'1-hamd (Allah, kendisine hamd eden kimseyi işitir. Rabbimiz! Hamd, yalnızca sanadır) derdi.[537]

    Bunun benzeri başka bir rivayette ise,

    Resululah (s.a.v) secdeye giderken ve secdeden ba*şını kaldırırken [538] (elleri kaldırma hareketini) yapmazdı" ifadesi yer al*maktadır.[539]

    Buhârî'nin Nâfi'den yaptığı rivayet İse şu şekildedir:

    Abdullah ibn Ömer, namaza başlarken tekbir alır ve iki elini fvu-karıva) kaldırırdı. Rükuya giderken yine ellerim kaldırırdı. Semiallâhu limen hamideh' (Allah, kendisine hamd eden kimseyi işitir) dediği zaman da ellerini kaldırırdı, ikinci rek'atten sonra ayağa kalktığı za*man yine ellerini (yukarı) kaldırırdı. Abdullah ibn Ömer, bu fiilleri, Peygamber (s.a.v)'e dayandırdı. [540]

    Ebu Dâvud, Buhârî'nin Nâfi'den yaptığı rivayeti nakledip daha sonra da şöyle der: "Gerçekte bu, Abdullah ibn Ömer'in (kendi) sözüdür. Hz. Peygam*ber (s.a.v)'den merfu [541] olarak rivayet edilmiş bir hadis değildir. Ayrıca bu hadisi, es-Sekafî'de mevku [542] olarak (Abdullah ibn Ömer'den) rivayet etmiş olup bu hadisin içerisinde şu ifade yer almaktadır:

    "İkinci rek'atten (sonra üçüncü rek'ate) kalkarken ellerini gömisle-ri hizasına [543] kadar kaldırırdı."

    Doğru olan da bu (hadisin mevkuf olması)dır.

    Yine Ebu Dâvud (devamla) der ki; Hammâd b. Seleme, bu hadisi Hz. Peygamber (s.a.v)'e dayandırdı. Fakat Eyyûb ile Mâlikfin rivayetlerinde,) ikinci rekatten (sonra üçüncü rekata) kalktığında (ellerini) kaldırdığından bah*setmemişlerdir.

    İbn Cüreyc, bu rivayet hakkında dedi ki: Nâfi'ye: 'Abdullah ibn Ömer, el*lerini iftitah tekbiri alırken mi daha yukarı kaldırırdı, yoksa diğerlerinde mi' diye sordum. O da: 'Hayır, (hepsinde) aynı seviyede (kaldırırdı) dîye cevap verdi. Bunun üzerine ben de: Bana (bunu) işaretle göster' dedim. O da gö*ğüslerine yada biraz daha aşağısına işaret etti.[544]

    Ebu Davud'un diğer bir rivayeti ise şu şekildedir:

    "Peygamber (s.a.v), (ilk) iki rekattan (üçüncü rekata) kalktığı man tekbir alır ve ellerini kaldırırdı.[545]

    Yine Ebu Davud'un başka bir rivayeti ise şu şekildedir:

    "Peygamber (s.a.v), namaz kılmaya kalktığı zaman (iftitah tekbiri alırken) ellerini omuzları hizasına kadar kaldırırdı. Sonra tekbir getirip yine aynı şekilde ellerini kaldırır ve rükuya varırdı. Sonra (rükudan) belini doğrultmak isteyince de ellerini omuzları hizasına kadar kal*dırır.[546] sonra 'Semiallâhu limen hamiden' (Allah, kendisine hamd eden kimseyi işitir) derdi. Secde(ye eğileceğin) d e (ve secdeden kalka*cağında ise) ellerini kaldırmazdı Namaz bitinceye kadar rükudan önce aldığı her tekbirde ellerini kaldırırdı.

    Yine Ebu Davud'un diğer bir rivayeti ise şu şekildedir:

    Peygamber (s.a.v)'i; namaza başlarken, rükuya varmadan önce ve (başını) rükudan kaldırdığında ellerini omuzlarının hizasına kadar kal*dırırken gördüm. Secdeye vardığında ve iki secde arasında ise ellerini kaldırmazdı. [547]

    Tirmizî'de, Ebu Davud'un naklettiği (721 nolu) hadisi rivayet etmiştir.

    Nesâî ise, ilk (üç) rivayetini [548] Buhârî ile Müslim'in rivayetlerine ve son ri*vayetini [549] ise Ebu Davud'un (720 nolu) rivayetine (uygun bir şekilde) rivayet etmiştir.

    Yine Nesâî'nin (konu ile ilgili) başka bir rivayeti de şu şekildedir:

    Peygamber (s.a.v) namaza başladığı zaman, rükuya giderken, rü*kudan kalkarken ve ikinci rekattan ayağa kalkınca ellerini omuzlan hi*zasına kadar kaldırırdı. [550]


  2. 13.Ekim.2012, 23:24
    1
    İslam_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli



    Bu hadisler doğrumudur ? doğru ise neden uygulamıyoruz? neden rukuya giderken ve rukudan kalkerken tekbir alırken ellerimizi kaldırmıyoruz ?


    48. Abdullah ibn Ömer (r.anhümâ)'dan rivayet edilmiştir:

    "Resululah (s.a.v) namaz kılmaya kalktığı zaman ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır. [534] sonra tekbir alırdı. [535] Rükuya gitmek istediği zaman da böyle yapar, rükudan doğrulduğu zaman da böyle yapardı. Başını secdeden kaldırdığı zaman bunu yapmazdı. [536]

    (Hadisin metni, Müslim'e aittir.)

    Bir rivayette ise şu ifade yer almaktadır;

    Resululah (s.a.v) başını rükudan kaldırdığı zaman ellerini de (omuzlarının hizasına kadar) kaldırır ve Semiallâhu limen hamideh Rabbena ve leke'1-hamd (Allah, kendisine hamd eden kimseyi işitir. Rabbimiz! Hamd, yalnızca sanadır) derdi.[537]

    Bunun benzeri başka bir rivayette ise,

    Resululah (s.a.v) secdeye giderken ve secdeden ba*şını kaldırırken [538] (elleri kaldırma hareketini) yapmazdı" ifadesi yer al*maktadır.[539]

    Buhârî'nin Nâfi'den yaptığı rivayet İse şu şekildedir:

    Abdullah ibn Ömer, namaza başlarken tekbir alır ve iki elini fvu-karıva) kaldırırdı. Rükuya giderken yine ellerim kaldırırdı. Semiallâhu limen hamideh' (Allah, kendisine hamd eden kimseyi işitir) dediği zaman da ellerini kaldırırdı, ikinci rek'atten sonra ayağa kalktığı za*man yine ellerini (yukarı) kaldırırdı. Abdullah ibn Ömer, bu fiilleri, Peygamber (s.a.v)'e dayandırdı. [540]

    Ebu Dâvud, Buhârî'nin Nâfi'den yaptığı rivayeti nakledip daha sonra da şöyle der: "Gerçekte bu, Abdullah ibn Ömer'in (kendi) sözüdür. Hz. Peygam*ber (s.a.v)'den merfu [541] olarak rivayet edilmiş bir hadis değildir. Ayrıca bu hadisi, es-Sekafî'de mevku [542] olarak (Abdullah ibn Ömer'den) rivayet etmiş olup bu hadisin içerisinde şu ifade yer almaktadır:

    "İkinci rek'atten (sonra üçüncü rek'ate) kalkarken ellerini gömisle-ri hizasına [543] kadar kaldırırdı."

    Doğru olan da bu (hadisin mevkuf olması)dır.

    Yine Ebu Dâvud (devamla) der ki; Hammâd b. Seleme, bu hadisi Hz. Peygamber (s.a.v)'e dayandırdı. Fakat Eyyûb ile Mâlikfin rivayetlerinde,) ikinci rekatten (sonra üçüncü rekata) kalktığında (ellerini) kaldırdığından bah*setmemişlerdir.

    İbn Cüreyc, bu rivayet hakkında dedi ki: Nâfi'ye: 'Abdullah ibn Ömer, el*lerini iftitah tekbiri alırken mi daha yukarı kaldırırdı, yoksa diğerlerinde mi' diye sordum. O da: 'Hayır, (hepsinde) aynı seviyede (kaldırırdı) dîye cevap verdi. Bunun üzerine ben de: Bana (bunu) işaretle göster' dedim. O da gö*ğüslerine yada biraz daha aşağısına işaret etti.[544]

    Ebu Davud'un diğer bir rivayeti ise şu şekildedir:

    "Peygamber (s.a.v), (ilk) iki rekattan (üçüncü rekata) kalktığı man tekbir alır ve ellerini kaldırırdı.[545]

    Yine Ebu Davud'un başka bir rivayeti ise şu şekildedir:

    "Peygamber (s.a.v), namaz kılmaya kalktığı zaman (iftitah tekbiri alırken) ellerini omuzları hizasına kadar kaldırırdı. Sonra tekbir getirip yine aynı şekilde ellerini kaldırır ve rükuya varırdı. Sonra (rükudan) belini doğrultmak isteyince de ellerini omuzları hizasına kadar kal*dırır.[546] sonra 'Semiallâhu limen hamiden' (Allah, kendisine hamd eden kimseyi işitir) derdi. Secde(ye eğileceğin) d e (ve secdeden kalka*cağında ise) ellerini kaldırmazdı Namaz bitinceye kadar rükudan önce aldığı her tekbirde ellerini kaldırırdı.

    Yine Ebu Davud'un diğer bir rivayeti ise şu şekildedir:

    Peygamber (s.a.v)'i; namaza başlarken, rükuya varmadan önce ve (başını) rükudan kaldırdığında ellerini omuzlarının hizasına kadar kal*dırırken gördüm. Secdeye vardığında ve iki secde arasında ise ellerini kaldırmazdı. [547]

    Tirmizî'de, Ebu Davud'un naklettiği (721 nolu) hadisi rivayet etmiştir.

    Nesâî ise, ilk (üç) rivayetini [548] Buhârî ile Müslim'in rivayetlerine ve son ri*vayetini [549] ise Ebu Davud'un (720 nolu) rivayetine (uygun bir şekilde) rivayet etmiştir.

    Yine Nesâî'nin (konu ile ilgili) başka bir rivayeti de şu şekildedir:

    Peygamber (s.a.v) namaza başladığı zaman, rükuya giderken, rü*kudan kalkarken ve ikinci rekattan ayağa kalkınca ellerini omuzlan hi*zasına kadar kaldırırdı. [550]


    Benzer Konular

    - Dua ederken elleri kaldırmak

    - Hanefi mezhebinde namazda elleri kaldırmak

    - Rükudan kalkarken elleri kaldırmak

    - Rükû’a giderken elleri kaldırmak

    - Cenaze namazında her tekbirde elleri kaldırmak gerekir mi?

  3. 13.Ekim.2012, 23:36
    2
    islamyolu
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 21.Mayıs.2011
    Üye No: 87477
    Mesaj Sayısı: 2,615
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak




    kardeşim buna zıt gibi görünen hadisi şeriflerde vardır. Müçtehid alimlerimizin yani mezhep alimlerimizin içtihatı burada bizim için önemlidir.
    bak bende bir kaç hadisi şerif vereyim.


    RÜKے ANINDA ELLERİ DİZLER ÜZERİNE KOYMAK258- Ömer b. Hattâb (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ruku anında elleri dizlere tutmak sünnet kılınmıştır, sizde rükû’da ellerinizi dizlerinize tutunuz.” (Nesâî, Tatbik: 93; Ebû Dâvd, Salat: 145)
    ž Bu konuda Sa’d, Enes, Ebû Humeyd, Ebû Üseyd, Sehl b. Sa’d Muhammed b. Mesleme ve Ebû Mes’ûd’tan da birer hadis rivâyet edilmiştir.
    Tirmîzî: Ömer’in bu hadisi hasen sahihtir. Sahabe, Tabiin ve sonraki dönemlerin ilim sahibleri bu konuda hemfikirdirler. Sadece İbn Mes’ûd ve arkadaşlarından bir kısmı, “Tatbik” denilen rükû’da iki eli birbirine yapıştırarak dizler arasına koymayı rivâyet etmişlerdir ki, ilim adamlarının yanında bu tür yapmak şekli kaldırılmıştır.
    259- İbn Abbâs (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle diyor: Biz önceleri rükû’da değişik bir şekil yapardık sonra bize bu şekil yasaklandı ve ellerimizi dizlerimiz üzerine koymamız emredildi. (Nesâî, İftitah: 93; Buhârî, Sıfatıssalat: 37)
    ž Kuteybe bu hadisi bize Ebû Avâne, Ebû Ya’fûr, Musab b. Sad ve babası Sa’d b. ebî Vakkâs’tan bu şekilde rivâyet etmiştir. Ebû Humeyd es Saidî’nin ismi ise, Abdurrahman b. Sa’d b. el Münzir’dir. Ebû Useyd es Saidî’nin ismi ise, Mâlik b. Rabiâ’dır. Ebû Hasîn adı ise: Osman b. Âsım el Esedî’dir. Ebû Abdurrahman es Sülemî’nin adı ise Abdullah b. Habib’tir. Ebû Ya’fûr’un ismi, Abdurrahman b. Ubeyd b. Nistas’dır. Ebû Ya’fûr el Abdî’nin adı ise Vakîd olup Vakdan olduğuda söylenir. Abdullah b. ebî Evfâ’dan rivâyet eden budur. Her ikisi de Küfelidir.


  4. 13.Ekim.2012, 23:36
    2
    islamyolu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli



    kardeşim buna zıt gibi görünen hadisi şeriflerde vardır. Müçtehid alimlerimizin yani mezhep alimlerimizin içtihatı burada bizim için önemlidir.
    bak bende bir kaç hadisi şerif vereyim.


    RÜKے ANINDA ELLERİ DİZLER ÜZERİNE KOYMAK258- Ömer b. Hattâb (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ruku anında elleri dizlere tutmak sünnet kılınmıştır, sizde rükû’da ellerinizi dizlerinize tutunuz.” (Nesâî, Tatbik: 93; Ebû Dâvd, Salat: 145)
    ž Bu konuda Sa’d, Enes, Ebû Humeyd, Ebû Üseyd, Sehl b. Sa’d Muhammed b. Mesleme ve Ebû Mes’ûd’tan da birer hadis rivâyet edilmiştir.
    Tirmîzî: Ömer’in bu hadisi hasen sahihtir. Sahabe, Tabiin ve sonraki dönemlerin ilim sahibleri bu konuda hemfikirdirler. Sadece İbn Mes’ûd ve arkadaşlarından bir kısmı, “Tatbik” denilen rükû’da iki eli birbirine yapıştırarak dizler arasına koymayı rivâyet etmişlerdir ki, ilim adamlarının yanında bu tür yapmak şekli kaldırılmıştır.
    259- İbn Abbâs (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle diyor: Biz önceleri rükû’da değişik bir şekil yapardık sonra bize bu şekil yasaklandı ve ellerimizi dizlerimiz üzerine koymamız emredildi. (Nesâî, İftitah: 93; Buhârî, Sıfatıssalat: 37)
    ž Kuteybe bu hadisi bize Ebû Avâne, Ebû Ya’fûr, Musab b. Sad ve babası Sa’d b. ebî Vakkâs’tan bu şekilde rivâyet etmiştir. Ebû Humeyd es Saidî’nin ismi ise, Abdurrahman b. Sa’d b. el Münzir’dir. Ebû Useyd es Saidî’nin ismi ise, Mâlik b. Rabiâ’dır. Ebû Hasîn adı ise: Osman b. Âsım el Esedî’dir. Ebû Abdurrahman es Sülemî’nin adı ise Abdullah b. Habib’tir. Ebû Ya’fûr’un ismi, Abdurrahman b. Ubeyd b. Nistas’dır. Ebû Ya’fûr el Abdî’nin adı ise Vakîd olup Vakdan olduğuda söylenir. Abdullah b. ebî Evfâ’dan rivâyet eden budur. Her ikisi de Küfelidir.


  5. 13.Ekim.2012, 23:42
    3
    İslam_
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 13.Ekim.2012
    Üye No: 98126
    Mesaj Sayısı: 134
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    iyide ben tekbir olayını soruyorum rukudan kalkarken ve giderken alınen tekbirde ellerimizi omuz hizzasına kaldırmayı.ama seninkiler rukudeki ellerin durumu ?


  6. 13.Ekim.2012, 23:42
    3
    İslam_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli
    iyide ben tekbir olayını soruyorum rukudan kalkarken ve giderken alınen tekbirde ellerimizi omuz hizzasına kaldırmayı.ama seninkiler rukudeki ellerin durumu ?


  7. 13.Ekim.2012, 23:49
    4
    karadamlalar
    Kesintili Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Temmuz.2012
    Üye No: 96809
    Mesaj Sayısı: 1,620
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 17

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    selamun aleykum kardeşim, reful yedeyn diye de bilinen meseledir ki sahih hadislerle sabittir. imam şafi ve imam ahmed in de içtihadı bu yöndedir, bizi alakadar eden yani Allahın soracağı şey mezhebimiz değil Rasulullah ın sünnetidir(sallallahu aleyhi ve sellem). ki mezheplerimiz de kesin olarak doğruya isabet etme zorunluluğunda değillerdir, hatalı içtihadları bulunabilirler. bu durumda "sahih hadis neyse mezhebim odur" diyen mezhep imamlarımızı takip edip sahih hadislere uyalım inşaAllah.


  8. 13.Ekim.2012, 23:49
    4
    karadamlalar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kesintili Üye
    selamun aleykum kardeşim, reful yedeyn diye de bilinen meseledir ki sahih hadislerle sabittir. imam şafi ve imam ahmed in de içtihadı bu yöndedir, bizi alakadar eden yani Allahın soracağı şey mezhebimiz değil Rasulullah ın sünnetidir(sallallahu aleyhi ve sellem). ki mezheplerimiz de kesin olarak doğruya isabet etme zorunluluğunda değillerdir, hatalı içtihadları bulunabilirler. bu durumda "sahih hadis neyse mezhebim odur" diyen mezhep imamlarımızı takip edip sahih hadislere uyalım inşaAllah.


  9. 13.Ekim.2012, 23:56
    5
    islamyolu
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 21.Mayıs.2011
    Üye No: 87477
    Mesaj Sayısı: 2,615
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    Alıntı
    iyide ben tekbir olayını soruyorum rukudan kalkarken ve giderken alınen tekbirde ellerimizi omuz hizzasına kaldırmayı.ama seninkiler rukudeki ellerin durumu ?
    doğru kardeşim düzeltme olmadıgı için düzeltemedim. Birde ardarda mesaj yazmam yasak oldugu için bir cevap bekledim sonra cevap vereyim dedim.


    İmam Mücahit rahmetullahi aleyh buyuruyor ki ben İbni Ömer’in arkasında namaz kıldım. İbni Ömer ilk tekbirin dışında ellerini kaldırmıyordu. (Tahavi, Ebu Bekir İbni Şeybe, Beyhaki)

    Biz hanefiler zahiren birbiriyle çelişkili gibi görünen bu hadisler de tatbik yaparız. Yani bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için deriz ki namaz da elleri kaldırmak sonradan nesh edilmiştir. Buna delil olarak da Hz. İbni Mesudun şu Hadisini örnek gösteririz:

    Abdullah ibni Mesut radıyallahu anh buyuruyor ki size Rasulüllah sallallahu aleyhi vesellem’in kıldırdığı gibi namaz kıldırayım mı? Ellerini sadece namaza başlamanın haricinde hiç kaldırmadı. (Tirmizi, Nesei, Ebu Davut, Müsnedi Ahmed, İbni Ebi Şeybe)

    İmam Tirmizi, Abdullah ibni mesudun bu hadisi hasendir, bu hadisle sahabe ve tabiinden olan sayısız ilim ehli amel etmiştir, bu görüş Süfyanı servi ve bütün küfe ehlinin görüşüdür buyurmuştur. (Tirmizi, S-59, C-1)


    yani hangi mezhepteysen o mezhebe uy kardeşim.





  10. 13.Ekim.2012, 23:56
    5
    islamyolu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli
    Alıntı
    iyide ben tekbir olayını soruyorum rukudan kalkarken ve giderken alınen tekbirde ellerimizi omuz hizzasına kaldırmayı.ama seninkiler rukudeki ellerin durumu ?
    doğru kardeşim düzeltme olmadıgı için düzeltemedim. Birde ardarda mesaj yazmam yasak oldugu için bir cevap bekledim sonra cevap vereyim dedim.


    İmam Mücahit rahmetullahi aleyh buyuruyor ki ben İbni Ömer’in arkasında namaz kıldım. İbni Ömer ilk tekbirin dışında ellerini kaldırmıyordu. (Tahavi, Ebu Bekir İbni Şeybe, Beyhaki)

    Biz hanefiler zahiren birbiriyle çelişkili gibi görünen bu hadisler de tatbik yaparız. Yani bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için deriz ki namaz da elleri kaldırmak sonradan nesh edilmiştir. Buna delil olarak da Hz. İbni Mesudun şu Hadisini örnek gösteririz:

    Abdullah ibni Mesut radıyallahu anh buyuruyor ki size Rasulüllah sallallahu aleyhi vesellem’in kıldırdığı gibi namaz kıldırayım mı? Ellerini sadece namaza başlamanın haricinde hiç kaldırmadı. (Tirmizi, Nesei, Ebu Davut, Müsnedi Ahmed, İbni Ebi Şeybe)

    İmam Tirmizi, Abdullah ibni mesudun bu hadisi hasendir, bu hadisle sahabe ve tabiinden olan sayısız ilim ehli amel etmiştir, bu görüş Süfyanı servi ve bütün küfe ehlinin görüşüdür buyurmuştur. (Tirmizi, S-59, C-1)


    yani hangi mezhepteysen o mezhebe uy kardeşim.





  11. 14.Ekim.2012, 00:06
    6
    karadamlalar
    Kesintili Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Temmuz.2012
    Üye No: 96809
    Mesaj Sayısı: 1,620
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 17

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    islamyolu, Rasulullahın sadece bir kere el kaldırıdğı hakkındaki rivayetlere göre reful yedeyn de yaptığına dair gelen rivayetler daha sağlamdır. hadis ehli genel olarak bu düşüncededir. fakat dediğin hadisleri de delil alıp sonradan neshedilmiş olabileceğine hükmedenler olmuştur. en doğrusunu Allah bilir.


  12. 14.Ekim.2012, 00:06
    6
    karadamlalar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kesintili Üye
    islamyolu, Rasulullahın sadece bir kere el kaldırıdğı hakkındaki rivayetlere göre reful yedeyn de yaptığına dair gelen rivayetler daha sağlamdır. hadis ehli genel olarak bu düşüncededir. fakat dediğin hadisleri de delil alıp sonradan neshedilmiş olabileceğine hükmedenler olmuştur. en doğrusunu Allah bilir.


  13. 14.Ekim.2012, 00:08
    7
    İslam_
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 13.Ekim.2012
    Üye No: 98126
    Mesaj Sayısı: 134
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    Alıntı
    selamun aleykum kardeşim, reful yedeyn diye de bilinen meseledir ki sahih hadislerle sabittir imam şafi ve imam ahmed in de içtihadı bu yöndedir, bizi alakadar eden yani Allahın soracağı şey mezhebimiz değil Rasulullah ın sünnetidir(sallallahu aleyhi ve sellem) ki mezheplerimiz de kesin olarak doğruya isabet etme zorunluluğunda değillerdir, hatalı içtihadları bulunabilirler bu durumda "sahih hadis neyse mezhebim odur" diyen mezhep imamlarımızı takip edip sahih hadislere uyalım inşaAllah
    Aleyküm selam.ben hanefiyim yani mezheb imamıma uycam ellerimi kaldırmıycam ? bu hadislerin hükmü yok yani ?


    Alıntı
    yani hangi mezhepteysen o mezhebe uy kardeşim
    ama bu hadisler uydurmamıkide bunları reddedip kaldırmıycaz elleri ? ellerin kalkınmasını söyleyen hadisler çok gibi ama ? ben hanefiyim lakin bu hadisler benim düşüncelerimi değiştirdi ya doğruysa ? kaldırsak ellerimizi sorun olurmu peki ?


  14. 14.Ekim.2012, 00:08
    7
    İslam_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli
    Alıntı
    selamun aleykum kardeşim, reful yedeyn diye de bilinen meseledir ki sahih hadislerle sabittir imam şafi ve imam ahmed in de içtihadı bu yöndedir, bizi alakadar eden yani Allahın soracağı şey mezhebimiz değil Rasulullah ın sünnetidir(sallallahu aleyhi ve sellem) ki mezheplerimiz de kesin olarak doğruya isabet etme zorunluluğunda değillerdir, hatalı içtihadları bulunabilirler bu durumda "sahih hadis neyse mezhebim odur" diyen mezhep imamlarımızı takip edip sahih hadislere uyalım inşaAllah
    Aleyküm selam.ben hanefiyim yani mezheb imamıma uycam ellerimi kaldırmıycam ? bu hadislerin hükmü yok yani ?


    Alıntı
    yani hangi mezhepteysen o mezhebe uy kardeşim
    ama bu hadisler uydurmamıkide bunları reddedip kaldırmıycaz elleri ? ellerin kalkınmasını söyleyen hadisler çok gibi ama ? ben hanefiyim lakin bu hadisler benim düşüncelerimi değiştirdi ya doğruysa ? kaldırsak ellerimizi sorun olurmu peki ?


  15. 14.Ekim.2012, 00:10
    8
    karadamlalar
    Kesintili Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Temmuz.2012
    Üye No: 96809
    Mesaj Sayısı: 1,620
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 17

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    hayır kardeşim, kastettiğim şey sahih hadisler varken buna ters düşen mezhep imamı görüşünün terkedileceğidir. ebu hanife de dahil tüm mezhep imamları bu yolu tavsiye etmiş, kendilerinin mutlak taklid makamı olmadıkları konusunda insanları uyarmışlardır. sen de bu deliller ışığında sünnete uymak için rüku öncesi ve sonrasında ve 2. rekattan 3. rekata kalkarken ellerini kaldır. bu konuda mezhep imamları kendi ellerindeki delillere göre fetvalar vermişler, ki delillerin de tüm imamlara aynı netlikte ulaşma ihtimalinin olmadığını bilelim.


  16. 14.Ekim.2012, 00:10
    8
    karadamlalar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kesintili Üye
    hayır kardeşim, kastettiğim şey sahih hadisler varken buna ters düşen mezhep imamı görüşünün terkedileceğidir. ebu hanife de dahil tüm mezhep imamları bu yolu tavsiye etmiş, kendilerinin mutlak taklid makamı olmadıkları konusunda insanları uyarmışlardır. sen de bu deliller ışığında sünnete uymak için rüku öncesi ve sonrasında ve 2. rekattan 3. rekata kalkarken ellerini kaldır. bu konuda mezhep imamları kendi ellerindeki delillere göre fetvalar vermişler, ki delillerin de tüm imamlara aynı netlikte ulaşma ihtimalinin olmadığını bilelim.


  17. 14.Ekim.2012, 00:14
    9
    İslam_
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 13.Ekim.2012
    Üye No: 98126
    Mesaj Sayısı: 134
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    Alıntı
    şey sahih hadisler varken buna ters düşen mezhep imamı görüşünün terkedileceğidir
    bende böyle düşünüyorum doğru.bu kadar hadisi nasıl inkar edipte aksini uyguluycaz ?
    Alıntı
    kendilerinin mutlak taklid makamı olmadıkları konusunda insanları uyarmışlardır
    doğru evet
    Alıntı
    sen de bu deliller ışığında sünnete uymak için rüku öncesi ve sonrasında ve 2 rekattan 3 rekata kalkarken ellerini kaldır
    artık böyle yapıcam ama bunun hükmü nedir peki ? sünnetmi müstehapmı ?


  18. 14.Ekim.2012, 00:14
    9
    İslam_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli
    Alıntı
    şey sahih hadisler varken buna ters düşen mezhep imamı görüşünün terkedileceğidir
    bende böyle düşünüyorum doğru.bu kadar hadisi nasıl inkar edipte aksini uyguluycaz ?
    Alıntı
    kendilerinin mutlak taklid makamı olmadıkları konusunda insanları uyarmışlardır
    doğru evet
    Alıntı
    sen de bu deliller ışığında sünnete uymak için rüku öncesi ve sonrasında ve 2 rekattan 3 rekata kalkarken ellerini kaldır
    artık böyle yapıcam ama bunun hükmü nedir peki ? sünnetmi müstehapmı ?


  19. 14.Ekim.2012, 00:18
    10
    karadamlalar
    Kesintili Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Temmuz.2012
    Üye No: 96809
    Mesaj Sayısı: 1,620
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 17

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    sünnettir kardeşim. yapmadığın takdirde namazı bozacak bir şey değildir, yapmamanın günahı da yoktur Allahu alem. fakat Rasulullah(sav) ın emri vardır ki "benden nasıl gördüyseniz namazı öyle kılın", bizler de bu konuda hassas olmalıyız.


  20. 14.Ekim.2012, 00:18
    10
    karadamlalar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kesintili Üye
    sünnettir kardeşim. yapmadığın takdirde namazı bozacak bir şey değildir, yapmamanın günahı da yoktur Allahu alem. fakat Rasulullah(sav) ın emri vardır ki "benden nasıl gördüyseniz namazı öyle kılın", bizler de bu konuda hassas olmalıyız.


  21. 14.Ekim.2012, 00:34
    11
    İslam_
    Emekli

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 13.Ekim.2012
    Üye No: 98126
    Mesaj Sayısı: 134
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 0

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    ozaman yapmakta sevap yani ama ben bu 3. rekata kalkarkenki olan kısmı anlamadın .3.rekata kalktıktan sonramı alcaz yoksa kalkerkenmi o sıradamı ?


  22. 14.Ekim.2012, 00:34
    11
    İslam_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Emekli
    ozaman yapmakta sevap yani ama ben bu 3. rekata kalkarkenki olan kısmı anlamadın .3.rekata kalktıktan sonramı alcaz yoksa kalkerkenmi o sıradamı ?


  23. 14.Ekim.2012, 00:37
    12
    karadamlalar
    Kesintili Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Temmuz.2012
    Üye No: 96809
    Mesaj Sayısı: 1,620
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 17

    Cevap: Tekbir almak elleri kaldırmak

    kardeş 3 ve 4 rekatlı namazlarda ilk oturuşta tahiyyatı okuduktan sonra 3. rekat için ayağa kalkarken el kaldırılır. yalnız ayağa kalkma esnasında mı yoksa kalktıktan sonra mıdır bu konudaki hükmü tam bilmediğimden ayağa kalkarken yapmaktayım ben. bu konuda ayrıca bir belirtme de görmedim şu ana kadar, eğer sen bir şey öğrenirsen beni de bilgilendirirsin inşaAllah.


  24. 14.Ekim.2012, 00:37
    12
    karadamlalar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kesintili Üye
    kardeş 3 ve 4 rekatlı namazlarda ilk oturuşta tahiyyatı okuduktan sonra 3. rekat için ayağa kalkarken el kaldırılır. yalnız ayağa kalkma esnasında mı yoksa kalktıktan sonra mıdır bu konudaki hükmü tam bilmediğimden ayağa kalkarken yapmaktayım ben. bu konuda ayrıca bir belirtme de görmedim şu ana kadar, eğer sen bir şey öğrenirsen beni de bilgilendirirsin inşaAllah.





+ Yorum Gönder
Git 124 Son