Mumsema

Namazda Vesvese

  • 16 Kasım 2022
  • 581 kez görüntülendi.
Namazda Vesvese
resmin alt tagı

Namazda Vesvese

” ( Habibim) de ki; Şeytanların vesvesinden sana sığınırım. Rabbim! Yanımda bulunmalarından da sana sığınırım.” Vesvese nedir.? Vesvese , namaza uygun olmayan şeylerin namazda iken insanın aklına gelmesidir. Namazda iken şeytan tarafından insanın gönlüne atılan , insanı umutsuzluğa iten , namaza aykırı çirkin şekil ve düşüncelerdir.

Mesela ; o der ; Senin namazın olmuyor , zaten kalbin bozuk olmasa namazda çirkin şeyler senin aklına ve kalbine gelmez. Böyle bir namazı kılmasan daha iyi olur.Çünkü kabul olmaz. Şeytan bu düşünceleriyle mümini namazdan soğutur ve umutsuzluğa düşürür. Nihayet ona namazı terk ettirir. Şeytanın da zaten istediği budur.

Namazın içinde veya dışında şeytanın vesvese fırtınasına yakalanan bir insanın ilk ve tek yapacağı şey ayetlerde de ifade edildiği gibi Allah’a sığınmaktır. Allah’ı hatırlayan, onun huzurunda ve himayesinde olduğunu bilen, şeytanların şerrinden ve vesveselerinden Allah’a sığınan bir insana ne şeytanın ne de vesvesesi zarar verir Mantıka bir kaide vardır;”Tahayyül hüküm değildir.” yani bir insan kalbiyle ve diliyle küfür etmedikçe hayaline gelen küfür,küfür sayılmaz.

Bir insan istemediği halde namazda iken namaza aykırı davranış , düşünce ve sözler insanın aklına ve hayaline geliyorsa,ona ve onun namazına zarar veremez.Çünkü onlar onun kalbinin malı değildir . İstemeden onlar onun kalbine ve hayaline gelmektedir Bir insanın karnının içinde ve bağırsaklarında dolaşan necaset insanın aldığı abdesti bozmadığı gibi , insan namazda iken aklında ve hayalinde dolaşan vesveselerde namaza zarar vermez

Aynada görünen yılanın sureti insanı ısırmaz.Yılanın kendisiyle uğraşmadıkça. Arılar sokmaz, insan arılarla kavga etmedikçe.Vesveselerde böyledir,onlarla uğraşmadıkça onlar namaz kılanın namazına asla bir eksiklik vermez. Asıl zarar tehlike zann-ı yani , vesveseyi kafaya takmak onu büyütmek ve zarar vereceğini düşünmektir Vesveseden kurtulmanın anahtarı “Eüzü billahi mineşşeytanirracim” dir “Hırsız içinde hiçbir şey olmayan eve giremez. Şeytanın ,vesvesesiyle mümine musallat olması, müminin imanından kaynaklanır.Mümin dikkat etmeli Şeytana servetini kaptırmamalıdır”

Bu konu İlginizi Çekebilir ;  Namaz ile ilgili ayetler
resmin alt tagı
Bildir
guest

1 Yorum
Eski
Yeni En Çok Oylanan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Asiye nurdan

Vesvese çok kötü bir şey Allah’ım sen bizi koru ve insanlara şifa ver bu konuda. Bu arada çok güzel bir konuya değindiniz Allah razı olsun… Daha Fazlası »

1
0
Tıkla Soru Sor Yada Yorum Yapx