Konusunu Oylayın.: İslam düşünce tarihi çıkmış soru ve cevapları

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 7 kişi
İslam düşünce tarihi çıkmış soru ve cevapları
  1. 16.Aralık.2012, 14:48
    1
    Misafir

    İslam düşünce tarihi çıkmış soru ve cevapları






    İslam düşünce tarihi çıkmış soru ve cevapları Mumsema islam düşünce tarihi çıkmış soru ve cevapları


  2. 07.Ocak.2013, 03:28
    2
    Yetim
    Hadimul Müslimin

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 31.Ocak.2007
    Üye No: 9
    Mesaj Sayısı: 1,994
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 22
    Bulunduğu yer: Hadimul Müslimin

    Cevap: islam düşünce tarihi çıkmış soru ve cevapları




    islam düşünce tarihi soruları

    1)Hariciler’in “ Hüküm yalnız Allah’ındır” sözü
    aşağıdakilerden hangisini ifade etmez?

    A)Allah’ın verdiği karar tartışılamaz.
    B)Kur’an’ın anlamı yine Kur’an’a bakarak
    anlaşılır.

    C)Kur’an insanlar arasında mutlak
    hakemdir.

    D)Kur’an’ı yorumlama eylemi Allah’ın hükmünü ortaya
    çıkaracak şekilde olmalıdır.

    E)Kur’ani hakikat kendiliğinden
    apaçıktır.


    2)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Osmanlı “Tehafüt”
    geleneği içinde yer almaz?

    A)Hocazade( Muslihiddin Mustafa)
    B)Kemalpaşazade(ıbn Kemal)
    C)Müeyyedzade(Abdullah çelebi)
    D)Bedreddin Simavi
    E)Muhammed Karabaği

    3)Suhreverdi’ye göre bilgiye ulaşmada en
    yetkin
    kişi kimdir?

    A)Filozof
    B)Ayetullah
    C)Hakim-i Müteellih
    D)Müteellih
    E)Alim-i Müteellih

    4)ıbn Bâacce’ ye göre bozuk bir toplumda
    yaşayan,entelektüel kabiliyetleri gelişmiş bir filozof nasıl erdemli kalabilir
    ve mutluluğa ulaşabilir?

    A)Bilinçli bir şekilde yalnızlığı tercih
    ederek

    B)Dini ibadetlere yoğun bir şekilde kendini
    vererek

    C)Ülke yöneticilerini konu hakkında
    uyararak

    D)Aile bağlarını güçlendirerek
    E)Müzik eğitimine ağırlık vererek
    www.ilimhazinem.com dan
    alıntıdır.


    5)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Sinâ’nın eserlerinden
    biri değildir?

    A)Uyûn’ül -Hikme
    B)Risale fi def’il-a**an
    C)Dânişnâme-i Alâi
    D)En-Necât
    E)Eş-şifa

    6)Osmanlı düşüncesinde yatay
    bilincin temel özelliği aşağıdakilerden
    hangisidir?


    A)Eski-yeni şekilde olmak üzere zamansal( tarihsel)
    süreci ikiye bölme

    B)Tek hakikat tasarımına göre algılama
    C)Hakikatin çokluğunu kabullenme
    D)Batının üstünlüğüne inanma
    E)Yükseliş dönemi Osmanlı düşüncesini
    yüceltme


    7)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi ıslam dünyasında
    Aristoteles’in pek çok eserini şerh etmiş ve O’nu en iyi anlamış kişi olarak ün
    yapmıştır?

    A)Gazzali
    B)Farabi
    C)ıbn Rüşd
    D)ıbn Sinâ
    E)Kindi

    8)Aşağıdakilerden hangisi Tehafüt
    geleneğinin en önemli sonucu olarak kabul
    edilebilir?

    A)Felsefi problemlerle ilgili tartışmanın halkın bütün
    kesimlerine yayılması

    B)Felsefi düşüncenin canlı tutulup bu alanda dinamizmin
    sağlanması

    C)Filozofların, devlet ve toplum nazarında itibar
    kazanması

    D)Felsefenin dini düşünceyi açıklayan bir şekle
    dönüştürülmesi

    E)Dinin, felsefenin etkisinden
    kurtarılması.


    9)Osmanlı düşüncesindeki sentezleme çabası
    hangi temel yöntemi izlemiştir?

    A)Soyutlama( düşünür kılma)
    B)Taklit
    C)Analiz
    D)Eleştiri
    E)Sorgulama

    10)ıbn Haldun’a göre aşağıdakilerden hangisi
    göçebe/bedevi yaşamın özelliklerinden biridir?

    A)Rahatlığa alışma
    B)Korkaklık
    C)Kırılganlık
    D)ış bölümü
    E)Özgürlük

    11)ıbrahim Kasapbaşızâde aşağıdaki felsefe akımlarından
    hangisi ile ilgili eser yazmıştır?

    A)Eflatunculuk
    B)şüphecilik
    C)Sofistik
    D)Dehrilik
    E)Fisagorculuk

    12)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Miskeveyh’in
    eserlerinden biridir?

    A)Tehafüt
    B)Tahkik mâ lil- Hind
    C)Tecaribü’l-Ümem
    D)şifaü’s-Sail
    E) Mukaddime

    13)Bir dönem ıslam Felsefesinin önemli terimlerinden
    biri olarak kullanılan “tehafüt” kavramının karşılığı aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Kapalılık
    B)Faydasızlık
    C)Düzensizlik
    D)Tutarsızlık
    E)Karasızlık

    14)Batının Müslümanlara karşı önyargısına şahit olarak
    Müslüman olmuş ünlü Fransız düşünür Roger Garaudy’nin dinler ve milletler
    arasındaki bu önyargı ile mücadele etmek için UNESCO’ya bağlı olarak kurduğu
    enstitü aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Sanal ıletişim Enstitüsü
    B)Açık Toplum Enstitüsü
    C)Medeniyetlerin Diyalogu için Milletlerarası
    Enstitüsü

    D)Dinlerarası Barış Enstitüsü
    E)Davranış Bilimleri Enstitüsü


    15)ıslam filozoflarını eserlerini asıllarından okumak
    ve ıslam dini hakkında doğrudan bilgi edinmek amacıyla Arapça öğrenen modern
    batılı filozof kimdir?


    A)Hamilton
    B)Locke
    C)Descartes
    D)Hume
    E)Kant

    16)Batıda Ortaçağın erken dönemlerinde “Avennesar”
    adıyla anılan Müslüman filozof kimdir?

    A)ıbn Bâacce
    B)Farabi
    C)Kindi
    D)ıbn Rüşd
    E)ıbn Sinâ

    17)ıbn Haldun’a göre toplumları bir arada tutan ve
    tarihteki toplumların yükselişini açıklayan şey aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Sosyal gelişmişlik
    B)Tarihdaşlık
    C)Zenginlik
    D)Dindaşlık
    E) Asabiye

    18)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Haldun’a göre, bir
    toplumun geçirdiği aşamalardan biridir?

    A)Teknoloji aşaması
    B)Sanayi aşaması
    C)Medeniyet aşaması
    D)Tanım aşaması
    E)ımar aşaması

    19)Taşköprüzâde’nin ilimlerin tasnifi ile ilgili eseri
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Tehafütü’l- Felasife
    B)Keşfü’z-Zunun
    C)Kitabu’z-Zâhira
    D)Mevzuât-ı Ulûm
    E)Er-Risaletü’l- Esiriyye fi’l-Mizan

    20)Allah’ın varlığı ve varlığının ispatı konularında
    Farabi’den çok etkilenen skolastik dönem düşünürü aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Bacon
    B)Hegel
    C)Descartes
    D)Scot
    E)St.Thomas

    CEVAP ANAHTARI = 1)D 2)D 3)C 4)A 5)B 6)A 7)C 8)B 9)A 10)E 11)A12)C 13)D 14)C 15)B 16)B 17)E 18)E 19)D 20)E










  3. 07.Ocak.2013, 03:28
    2
    Hadimul Müslimin



    islam düşünce tarihi soruları

    1)Hariciler’in “ Hüküm yalnız Allah’ındır” sözü
    aşağıdakilerden hangisini ifade etmez?

    A)Allah’ın verdiği karar tartışılamaz.
    B)Kur’an’ın anlamı yine Kur’an’a bakarak
    anlaşılır.

    C)Kur’an insanlar arasında mutlak
    hakemdir.

    D)Kur’an’ı yorumlama eylemi Allah’ın hükmünü ortaya
    çıkaracak şekilde olmalıdır.

    E)Kur’ani hakikat kendiliğinden
    apaçıktır.


    2)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Osmanlı “Tehafüt”
    geleneği içinde yer almaz?

    A)Hocazade( Muslihiddin Mustafa)
    B)Kemalpaşazade(ıbn Kemal)
    C)Müeyyedzade(Abdullah çelebi)
    D)Bedreddin Simavi
    E)Muhammed Karabaği

    3)Suhreverdi’ye göre bilgiye ulaşmada en
    yetkin
    kişi kimdir?

    A)Filozof
    B)Ayetullah
    C)Hakim-i Müteellih
    D)Müteellih
    E)Alim-i Müteellih

    4)ıbn Bâacce’ ye göre bozuk bir toplumda
    yaşayan,entelektüel kabiliyetleri gelişmiş bir filozof nasıl erdemli kalabilir
    ve mutluluğa ulaşabilir?

    A)Bilinçli bir şekilde yalnızlığı tercih
    ederek

    B)Dini ibadetlere yoğun bir şekilde kendini
    vererek

    C)Ülke yöneticilerini konu hakkında
    uyararak

    D)Aile bağlarını güçlendirerek
    E)Müzik eğitimine ağırlık vererek
    www.ilimhazinem.com dan
    alıntıdır.


    5)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Sinâ’nın eserlerinden
    biri değildir?

    A)Uyûn’ül -Hikme
    B)Risale fi def’il-a**an
    C)Dânişnâme-i Alâi
    D)En-Necât
    E)Eş-şifa

    6)Osmanlı düşüncesinde yatay
    bilincin temel özelliği aşağıdakilerden
    hangisidir?


    A)Eski-yeni şekilde olmak üzere zamansal( tarihsel)
    süreci ikiye bölme

    B)Tek hakikat tasarımına göre algılama
    C)Hakikatin çokluğunu kabullenme
    D)Batının üstünlüğüne inanma
    E)Yükseliş dönemi Osmanlı düşüncesini
    yüceltme


    7)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi ıslam dünyasında
    Aristoteles’in pek çok eserini şerh etmiş ve O’nu en iyi anlamış kişi olarak ün
    yapmıştır?

    A)Gazzali
    B)Farabi
    C)ıbn Rüşd
    D)ıbn Sinâ
    E)Kindi

    8)Aşağıdakilerden hangisi Tehafüt
    geleneğinin en önemli sonucu olarak kabul
    edilebilir?

    A)Felsefi problemlerle ilgili tartışmanın halkın bütün
    kesimlerine yayılması

    B)Felsefi düşüncenin canlı tutulup bu alanda dinamizmin
    sağlanması

    C)Filozofların, devlet ve toplum nazarında itibar
    kazanması

    D)Felsefenin dini düşünceyi açıklayan bir şekle
    dönüştürülmesi

    E)Dinin, felsefenin etkisinden
    kurtarılması.


    9)Osmanlı düşüncesindeki sentezleme çabası
    hangi temel yöntemi izlemiştir?

    A)Soyutlama( düşünür kılma)
    B)Taklit
    C)Analiz
    D)Eleştiri
    E)Sorgulama

    10)ıbn Haldun’a göre aşağıdakilerden hangisi
    göçebe/bedevi yaşamın özelliklerinden biridir?

    A)Rahatlığa alışma
    B)Korkaklık
    C)Kırılganlık
    D)ış bölümü
    E)Özgürlük

    11)ıbrahim Kasapbaşızâde aşağıdaki felsefe akımlarından
    hangisi ile ilgili eser yazmıştır?

    A)Eflatunculuk
    B)şüphecilik
    C)Sofistik
    D)Dehrilik
    E)Fisagorculuk

    12)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Miskeveyh’in
    eserlerinden biridir?

    A)Tehafüt
    B)Tahkik mâ lil- Hind
    C)Tecaribü’l-Ümem
    D)şifaü’s-Sail
    E) Mukaddime

    13)Bir dönem ıslam Felsefesinin önemli terimlerinden
    biri olarak kullanılan “tehafüt” kavramının karşılığı aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Kapalılık
    B)Faydasızlık
    C)Düzensizlik
    D)Tutarsızlık
    E)Karasızlık

    14)Batının Müslümanlara karşı önyargısına şahit olarak
    Müslüman olmuş ünlü Fransız düşünür Roger Garaudy’nin dinler ve milletler
    arasındaki bu önyargı ile mücadele etmek için UNESCO’ya bağlı olarak kurduğu
    enstitü aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Sanal ıletişim Enstitüsü
    B)Açık Toplum Enstitüsü
    C)Medeniyetlerin Diyalogu için Milletlerarası
    Enstitüsü

    D)Dinlerarası Barış Enstitüsü
    E)Davranış Bilimleri Enstitüsü


    15)ıslam filozoflarını eserlerini asıllarından okumak
    ve ıslam dini hakkında doğrudan bilgi edinmek amacıyla Arapça öğrenen modern
    batılı filozof kimdir?


    A)Hamilton
    B)Locke
    C)Descartes
    D)Hume
    E)Kant

    16)Batıda Ortaçağın erken dönemlerinde “Avennesar”
    adıyla anılan Müslüman filozof kimdir?

    A)ıbn Bâacce
    B)Farabi
    C)Kindi
    D)ıbn Rüşd
    E)ıbn Sinâ

    17)ıbn Haldun’a göre toplumları bir arada tutan ve
    tarihteki toplumların yükselişini açıklayan şey aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Sosyal gelişmişlik
    B)Tarihdaşlık
    C)Zenginlik
    D)Dindaşlık
    E) Asabiye

    18)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Haldun’a göre, bir
    toplumun geçirdiği aşamalardan biridir?

    A)Teknoloji aşaması
    B)Sanayi aşaması
    C)Medeniyet aşaması
    D)Tanım aşaması
    E)ımar aşaması

    19)Taşköprüzâde’nin ilimlerin tasnifi ile ilgili eseri
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Tehafütü’l- Felasife
    B)Keşfü’z-Zunun
    C)Kitabu’z-Zâhira
    D)Mevzuât-ı Ulûm
    E)Er-Risaletü’l- Esiriyye fi’l-Mizan

    20)Allah’ın varlığı ve varlığının ispatı konularında
    Farabi’den çok etkilenen skolastik dönem düşünürü aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Bacon
    B)Hegel
    C)Descartes
    D)Scot
    E)St.Thomas

    CEVAP ANAHTARI = 1)D 2)D 3)C 4)A 5)B 6)A 7)C 8)B 9)A 10)E 11)A12)C 13)D 14)C 15)B 16)B 17)E 18)E 19)D 20)E













+ Yorum Gönder