+ Yorum Gönder
Soru ve Cevaplar ve Misafir Soruları Kategorisinden Hanefi Mezhebine göre hac cinayeti ile ilgili soru ve cevaplar Konusununa Bakıyorsunuz..
  1. Misafir

    Hanefi Mezhebine göre hac cinayeti ile ilgili soru ve cevaplar






  2. Hoca
    erimeye devam...

    Cevap: Hanefi Mezhebine göre hac cinayeti ile ilgili soru ve cevaplar


    Reklam



    Cevap: 2004 YILI HAC ORGANİZASYONU ERKEK VE BAYAN DİN GÖREVLİLERİ SEÇİMİ
    TEST SINAV SORULARI

    1. İhrama girdiği halde, izar ve ridaya bürünmeden
    günlük giysileri ile mikat sınırını geçen ve bu haliyle
    günün dörtte birini geçiren kişi aşağıdakilerden hangisini
    yapar?

    a) Mikata dönerek günlük elbiselerini çıkarıp izar ve
    ridaya bürünür.

    b) Bulunduğu yerde elbiselerini çıkararak rida ve
    izara bürünür; ceza olarak da sadaka verir.

    c) Her halükarda bir dem kesmesi gerekir.

    d) Toplam 10 gün oruç tutar.

    2. Havaalanında ihrama girdiği halde, yurtdışına çıkış
    yasağı nedeniyle Mekke-i Mükerreme’ye gidemeyen
    kişinin ne yapması gerekir?

    a) Sadaka verip ihramdan çıkar.

    b) İhramdan çıkar, bundan dolayı da herhangi bir şey
    gerekmez.

    c) Harem bölgesinde bir dem kestirerek ihramdan
    çıkar.

    d) Bedel göndermesi gerekir.

    3. Türkiye’den Medine-i Münevvere’ye gitmek üzere
    Cidde Havaalanına ihramsız inen bir hacı adayı,
    herhangi bir sebeple Mekke’ye gitmek zorunda kalırsa
    nasıl hareket eder?

    a) Cidde’de ihrama girerek Mekke’ye gider ve
    bundan dolayı herhangi bir ceza gerekmez.

    b) Cidde’de ihrama girer, fakat kendisine dem
    gerekir.

    c) Cidde’de ihrama girer, ancak bundan dolayı
    sadaka vermesi gerekir.

    d) Mikat sınırına giderek orada ihrama girer.

    4. Mültezem neresidir?

    a) Hatim ile Kabe arasıdır.

    b) Makam-ı İbrahim ile Kabe arasıdır.

    c) Rüknü Yemani ile Hacer’ül- Esved arasıdır.

    d) Hacer’ül-Esved’in bulunduğu köşe ile Kabe’nin
    kapısı arasıdır.

    5. Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasaktır?

    a) Beline dikişli para kemeri bağlamak.

    b) Örtü ile ayaklarını örtmek.

    c) Yüzünü örtmek.

    d) Banyo yapmak.

    6. Aşağıdakilerden hangisi tavafta sünnettir?

    a) Setr-i avret.

    b) Necasetten taharet.

    c) Hadesten taharet.

    d) Tavafa Hacer’ül-Esved’in hizasından başlamak.

    7. Temettu haccına niyet eden kişi umrenin tavaf ve
    sa’yini yaptıktan sonra henüz kendisi tıraş olmadan bir
    başkasını tıraş ederse kendisine ne gerekir?

    a) Dem gerekir.

    b) Sadaka gerekir.

    c) Hiçbir şey gerekmez.

    d) Üç gün oruç tutması gerekir.

    8. Harem bölgesinin kendiliğinden biten her türlü ağaç,
    bitki ve otlarının koparılması kimlere yasaktır?

    a) İhramlı kimselere.

    b) Mekkelilere.

    c) Afakilere.

    d) Herkese.

    9. İkinci tehallül ne zaman gerçekleşir?

    a) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.

    b) Cemarata taş atmakla.

    c) Müzdelife vakfesini yapmakla.

    d) Kurban kesmekle.

    1

    10.Aşağıdakilerden hangisi veda tavafının vacip olması-
    nın şartlarından değildir?

    a) Hac yapmış olmak.

    b) Afaki olmak.

    c) Mekki olmak.

    d) Kadınların özel hallerinde bulunmamaları.

    11.İlk tehallül ne zaman gerçekleşir?

    a) Arafat vakfesinden sonra.

    b) Müzdelife vakfesinden sonra.

    c) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.

    d) Vaktinde tıraş olmakla.

    12.Kıran haccına niyet eden bir kişi umreyi yaptıktan
    sonra sakal tıraşı olmak suretiyle ihram yasağı işlerse
    aşağıdakilerden hangisi gerekir?

    a) Bir fitre miktarı sadaka vermek gerekir.

    b) Bir dem gerekir.

    c) İki dem gerekir.

    d) Bir fitre miktarı sadaka ve bir dem gerekir.

    13.Umresi fasit olan kişi aşağıdakilerden hangisini yap-
    maz?

    a) Bozulan bu umreyi bırakmayıp tamamlar.

    b) Bozulan bu umreyi tamamlamadan bırakır.

    c) İşlediği cinayet sebebiyle bir dem keser.

    d) Bozulan bu umreyi uygun bir zamanda kaza eder.

    14.Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden
    değildir?

    a) Sa’yi yürüyerek yapmak.

    b) Hadesten taharet.

    c) Tavaf ile sa’yi peş peşe (ara vermeden) yapmak

    d) Necasetten taharet.

    15.Aşağıdakilerden hangisi tavafın sıhhatinin şartların-
    dandır?

    a) Necasetten taharet.

    b) Hadesten taharet.

    c) Iztıba yapmak.

    d) Remel yapmak.

    16.Mikat sınırından önce ihrama giren kimse, henüz
    mikat sınırına varmadan önce bir gün boyunca elbise
    giyse kendisine ne gerekir?

    a) Henüz mikat sınırına varılmadığı için hiçbir şey
    gerekmez.

    b) Bir fitre miktarı sadaka verir.

    c) Bir dem gerekir.

    d) 10 gün oruç tutar.

    17.Hac aylarından önce Mekke’ye giderek orada ikamet
    etmekte olan bir afaki hangi haccı yapabilir?

    a) İfrad.

    b) Kıran.

    c) Temettu.

    d) Dilediğini.

    18.Afakilerin Mekke’de bulunduğu süre içerisinde vakit
    buldukça nafile sa’y yapmalarının hükmü nedir?

    a) Sünnettir.

    b) Müstehaptır.

    c) Menduptur.

    d) Mekruhtur.

    19.Mikat sınırına adetli iken varan bir kadın, ihram
    konusunda nasıl hareket eder?

    a) Adetli olduğu için ihrama girmez.

    b) O halde iken ihrama girer.

    c) Mikatı ihramsız geçer. Mazereti olduğu için herhangi
    bir ceza gerekmez.

    d) Mikatı ihramsız geçer, ancak ceza olarak sadaka
    verir.

    20.Kıran haccına niyet eden kişi ilk olarak hangi tavafı
    yapar?

    a) Kudum tavafı.

    b) Sader tavafı.

    c) Umre tavafı.

    d) Ziyaret tavafı.

    2

    21.Arafat vakfesinden sonraki ilk tavafını nafileye niyet
    ederek yapan bir kişinin bu tavafı;

    a) Nafile olur.

    b) Nafileye niyet etse bile ziyaret tavafı yerine geçer.

    c) Ziyaret tavafı yerine geçer, ancak nafile niyeti ile
    yapıldığı için ayrıca ceza gerekir.

    d) Veda tavafı yerine geçer.

    22.Aşağıdakilerden hangisi haccın asli vaciplerinden de-
    ğildir?

    a) Veda tavafı.

    b) Sa’y.

    c) Remy-i Cimar.

    d) Tavaf namazı.

    23.İhrama girdiği halde hastalığı sebebiyle elbise
    giymek zorunda kalan kimseye aşağıdakilerden hangisi
    gerekir?

    a) Mazeretinden dolayı giydiği için kendisine ceza
    gerekmez.

    b) Üç gün Arafat’a çıkmadan önce, yedi gün de
    memleketine döndükten sonra olmak üzere toplam 10
    gün oruç tutması gerekir.

    c) Dem kesmesi, buna gücü yetmezse altı fakiri
    doyurması, buna da gücü yetmezse üç gün oruç tutması
    gerekir.

    d) Harem bölgesinde bir dem kesmesi veya üç gün oruç
    tutması ya da altı fakiri doyurması gerekir.

    24.Arafat’a arefe günü güneş battıktan sonra çıkan kim-
    senin durumu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?

    a) Ertesi yıl haccını iade etmesi gerekir.

    b) Vakfesini yapmış olur, herhangi bir ceza gerekmez.

    c) Vakfesini yapmış olur, ancak ceza kurbanı keser.

    d) Arafat vakfesini kaçırmış olur.

    25.Harem bölgesinde bulunanlar Hac ve Umre için ihra-
    ma nerede girerler?

    a) Hac için Harem dışına çıkarak (Hıll Bölgesinde),
    umre için ise bulundukları yerde ihrama girerler.

    b) Hem Hac hem de Umre için Harem dışına çıkarak
    (Hıll Bölge- sinde) ihrama girerler.

    c) Hac için bulundukları yerde, Umre için Harem dışına
    çıkarak (Hıll Bölgesinde) ihrama girerler.

    d) Hem Hac hem de Umre için bulundukları yerde
    ihrama girerler.

    26.Umre tavafının ilk üç şavtını yaptıktan sonra
    herhangi bir sebeple tavafa ara verip geri kalan dört
    şavtını bir gün sonra tamamlayan kişi için
    aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    a) Tavafı yeni baştan yapması gerekir.

    b) Tavafın geri kalan dört şavtını tamamlayarak sa’yini
    yapıp ihramdan çıkar.

    c) Tavafın geri kalan dört şavtını tamamlayarak sa’yini
    yapıp ihramdan çıkar. Ancak bundan dolayı kendisine
    dem gerekir.

    d) Terk ettiği her bir şavt için sadaka verir; sa’yini yapıp
    ihramdan çıkar.

    27.Temettu haccında umreyi tamamlayıp ihramdan çık-
    tıktan sonra, Haccın sa’yini Arafat Vakfesinden önce ih-
    ramsız olarak yapan kişi için aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?

    a) Sa’yi geçerlidir.

    b) Sa’yi geçersizdir.

    c) Sa’yi geçerlidir, ancak yeniden yapılması efdaldir.

    d) Sa’y ihramsız yapıldığı için dem gerekir.

    28."Niyet ettim Allah rızası için haccetmeye" diyen
    kimse aşağıdaki hac çeşitlerinden hangisine niyet etmiş
    olur?

    a) İfrad.

    b) Temettu.

    c) Kıran.

    d) Hiç biri.

    3

    29.Tavaf namazının terkinden dolayı ne gerekir?

    a) Maddi bir ceza gerekmez, ancak günahkar olur.

    b) Vacip olduğu için dem gerekir.

    c) Sadaka gerekir.

    d) Üç gün oruç tutar.

    30.Umre sa’yini abdestsiz olarak yapan bir kimse için
    aşağıdakilerden hangi söylenebilir?

    a) Sa’yi geçerlidir, ancak bundan dolayı kendisine dem
    gerekir.

    b) Sa’yi geçersizdir.

    c) Sa’yi geçerlidir, hiçbir şey gerekmez.

    d) Sa’yi geçerlidir, ancak her bir şavt için ayrı ayrı
    sadaka vermesi gerekir.

    31.Cemarata gününde atılmayan taşlar;

    a) Taşlama süresi içerisinde kaza edilebilir.

    b) Hiçbir zaman kaza edilemez.

    c) Ancak Mina’da geceleyenler tarafından kaza
    edilebilir.

    d) Ancak bir mazerete binaen atılamamışsa kaza
    edilebilir.

    32.Müzdelife vakfesini hastalık, yaşlılık ve izdiham gibi
    bir mazeretle yapamayan kişiye ne gerekir?

    a) Dem gerekir.

    b) Hiçbir şey gerekmez.

    c) Sadaka-i Fıtır miktarı fidye verilmesi gerekir.

    d) Haccı fasit olur.

    33.Aşağıdakilerden hangisi haccın farziyetinin şartların-
    dan değildir?

    a) Akıllı olmak.

    b) Ergenlik çağına ulaşmış olmak.

    c) Hac yapmaya gücü yetmek.

    d) Eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süreleri
    bitmiş olmak.

    34.Müzdelife vakfesinden sonra doğrudan Mekke-i Mü-
    kerreme’ye gidip ziyaret tavafını yaparak tıraş olup ih-
    ramdan çıkan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylene-
    bilir?

    a) Tavafı geçerlidir.

    b) Daha önce cemerata taş atmadığı için tavafı
    geçersizdir.

    c) Daha önce kurban kesmediği için tavafı geçersizdir.

    d) Daha önce cemerata taş atmadığı ve kurban
    kesmediği için tavafı geçersizdir.

    35.Kur’an-ı Kerim’de takva üzere yapıldığı bildirilen
    mes- cid aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Mescid-i Haram.

    b) Mescid-i Kıbleteyn.

    c) Kuba Mescidi.

    d) Mescid-i Aksa.

    36.Aşağıdakilerden hangisi farz haccın vekaleten
    yapıla- bilmesi için şart değildir?

    a) Vekil olarak hacca giden kişi, niyeti gönderen adına
    yapmalıdır.

    b) Adına haccedilecek kişi bizzat haccetme imkanından
    devamlı olarak aciz olmalıdır.

    c) Erkek adına vekil gidecek kişi mutlaka erkek
    olmalıdır.

    d) Vekil için ücret şart kılınmamalıdır.

    37.Hac ayları hangi aylardır?

    a) Zilkade, Zilhicce, Muharremin ilk on günü.

    b) Şevval, Zilkade ve Zilhiccenin ilk on günü.

    c) Ramazan, Zilkade ve Zilhicce.

    d) Ramazan, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem

    38.Meş’ar-ı Haram nerededir?

    a) Arafat’ta Cebel-i Rahme’nin yanında.

    b) Mina’da.

    c) Medine’de.

    d) Müzdelife’de.

    4

    39.Aşağıdakilerden hangisi sünnettir?

    a) Ziyaret tavafını ihramdan çıktıktan sonra yapmak.

    b) Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını cem-i tehir
    ile kılmak.

    c) Tavafa Hacer-i Evsed hizasından başlamak.

    d) Veda tavafı yapmak.

    40.Aşağıdaki ziyaret yerlerinden hangisi Medine-i Mü-
    nevvere’de değildir?

    a) Baki mezarlığı.

    b) Mescid-i Kıbleteyn.

    c) Yedi mescidler.

    d) Mualla mezarlığı.

    41.Haccın farziyetini bilerek inkar eden kimsenin
    durumu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    a) Dinden çıkmıştır.

    b) Büyük günah işlemiştir.

    c) Küçük günah işlemiştir.

    d) Hiç biri.

    42.İmanın geçerliliği için aşağıdakilerden hangisi şart
    değildir

    a) İmanın baskı ile değil özgür irade ile gerçekleşmesi.

    b) Dinde inanılması zorunlu olan şeylerden (zarurat-ı
    diniye) den birinin inkar edilmemesi.

    c) İnanılacak şeylerin ayrıntılı olarak bilinmesi.

    d) İmanın ümitsizlik (ye’s) halinde olmaması.

    43.Namazda fatihadan sonra ne okuyacağı konusunda
    kararsız kalan bir kimse ne kadar beklerse sehiv secdesi
    gerekir?

    a) Bir rekatı eda edecek kadar beklerse.

    b) Uzun bir sûre okuyacak kadar beklerse.

    c) Bir rüknü (rüku ve secde gibi) ifa edecek kadar
    beklerse.

    d) Ne kadar beklerse beklesin sehiv secdesi gerekmez.

    44.Adak kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi yi-
    yebilir?

    a) Adakta bulunanın fakir dede ve nineleri.

    b) Adakta bulunanın fakir anne ve babası.

    c) Adakta bulunanın torunları.

    d) Adakta bulunanın fakir yeğenleri.

    45.Udhiye kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi
    yiyebilir?

    a) Yalnızca müslümanlar.

    b) Yalnızca müslümanlarla Ehl-i kitaptan olan gayri
    müslimler.

    c) Yalnızca fakir müslümanlar.

    d) Bütün insanlar.

    46."Vatan sevgisi imandandır" sözüyle ilgili olarak aşa-
    ğıdakilerden hangisi doğrudur?

    a) Ayettir.

    b) Kutsi hadistir.

    c) Güzel bir sözdür.

    d) Nebevi hadistir.

    47.Eşi ölen veya boşanan bir kadının yeni bir evlilik
    yap- madan önce beklemesi gereken süreye ne ad
    verilir?

    a) İddet.

    b) Âdet.

    c) İla.

    d) Hıdad.

    48.Namazda hafi kıraatin geçerliliği konusunda asgari
    ölçü aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Ayetleri kendisinin işiteceği kadar bir sesle telaffuz
    etmek.

    b) Ayetleri kendisinin bile duymayacağı şekilde telaffuz
    etmek.

    c) Yanındaki duyacak kadar yüksek sesle okumak.

    d) Çevresinde bulunanların rahatlıkla duyacağı bir sesle
    okumak.

    5

    49.Bir kimse, geceleyin herhangi bir oruç için niyet
    ettiği halde, şafak sökmeden önce niyetinden dönerse, bu
    dönüşü geçerli olur mu?

    a) Geçerli olur.

    b) Niyet ettikten sonra dönmesi geçerli olmaz.

    c) Sahur yemeğinden önce geçerli olur; sahur
    yemeğinden sonra olmaz.

    d) Gece yarısından önce geçerli olur.

    50.Aşağıdakilerden hangisi yeminini bozan kişinin öde-
    mesi gereken keffaretin şıklarından değildir?

    a) Peş peşe on gün oruç tutmak.

    b) On fakiri sabahlı akşamlı doyurmak.

    c) On fakiri orta düzeyde giydirmek.

    d) On fakiri doyurma ve giydirmeye gücü
    yetmeyenlerin üç gün oruç tutması.

    51.Tenasuh ne demektir?

    a) Ruh çağırmak demektir.

    b) Ruhun, bir bedenden başka bir bedene geçmesidir.

    c) Burç ve yıldız falcılığıdır.

    d) Kehanet demektir.

    55.Aşağıdaki bilginlerden hangisi büyük Türk
    astronomlarındandır?

    a) Ebussuud Efendi.

    b) Dursun Fakih.

    c) Ali Kuşçu.

    d) İbn Rüşd.

    56.Tarihi bir yerleşim birimi olan ve şu anda bir barajı-
    mızın suları altında kalmış bulunan Hasankeyf hangi ili-
    miz sınırları içinde yer almaktadır?

    a) Mardin.

    b) Batman.

    c) şırnak.

    d) Sivas.

    57.Kadınlara seçme ve seçilme hakkı hangi Cumhurbaş-
    kanımız zamanında verilmiştir?

    a) İsmet İNÖNÜ.

    b) Mustafa Kemal ATATÜRK.

    c) Celal BAYAR.

    d) Cevdet SUNAY.

    52.Anayasamıza göre savaş kararını kim alır?

    a) Cumhurbaşkanı.

    b) Genelkurmay Başkanı.

    c) Bakanlar Kurulu.

    d) TBMM.

    53.Anadolunun kapısı hangi zaferle Türklere açılmıştır?

    a) Malazgirt.

    b) Ridaniye.

    c) Otlukbeli.

    d) Mercidabık.

    54.Anayasamıza göre aşağıdakilerden hangisi
    Devletimizin niteliklerinden biri değildir?

    a) Demokratik.

    b) Laik.

    c) Federal.

    d) Sosyal.

    58.Diyanet İşleri Başkanlığının en yüksek danışma ve
    karar organı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Teftiş Kurulu.

    b) Mushaşarı İnceleme Kurulu.

    c) Din İşleri Yüksek Kurulu.

    d) APK (Araştırma Planlama ve Koordinasyon) Dairesi
    Başkanlığı.

    59.Zülhuleyfe neresidir?

    a) Yemen yönünden gelenlerin mikatıdır.

    b) Hz.Peygamber’in Mekke fethinden önce Mekke
    yakınlarında orduyu konaklattığı yerin adıdır.

    c) Medine yönünden Mekke’ye gidenlerin mikatıdır.

    d) Bedir savaşının yapıldığı yerdir.

    6

    60.Süt hısımlığıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümlerden
    hangisi doğrudur?

    a) Kişi süt kardeşine mirasçı olur.

    b) Süt annesi kişiye mirasçı olur.

    c) Kişi süt kardeşiyle evlenemez.

    d) Süt kardeşliği evliliğe engel değildir.

    61.Aşağıdakilerden hangisi Hıristiyanlık
    mezheplerinden biri değildir?

    a) Katoliklik.

    b) Protestanlık.

    c) Brahmanlık.

    d) Ortodoksluk.

    62.Başkanlığımız yayınları arasında yer alan Riyazu’s-
    Salihin adlı hadis kitabının müellifi kimdir?

    a) Gazzali.

    b) Suyuti.

    c) Nevevi.

    d) Buhari.

    63."Hak Dini Kur’an Dili" adlı Türkçe tefsirin müellifi
    aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Ahmed Hamdi AKSEKİ.

    b) Kamil MİRAS.

    c) Ömer Nasuhi BİLMEN.

    d) Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR.

    64.Karşımızdaki kişinin, bizim önerdiğimiz çözümleri
    kabul edilebilir görmesinin, aşağıdakilerden hangisiyle
    ilgisi yoktur?

    a) İnanılır bir kişi olmamızla.

    b) Güven duygusu uyandırmamızla.

    c) Ses tonumuzun güzel olmasıyla.

    d) Çok sevilmemizle.

    65. "Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz. Müjdeleyiniz,
    nefret ettirmeyiniz." sözündeki iletişim biçimi
    aşağıdakilerden hangisi olabilir?

    a) Uyarıcı iletişim.

    b) İtham edici iletişim.

    c) Eleştirici iletişim.

    d) Yapıcı iletişim.

    66 . Aşağıdakilerden hangisi iletişime engel olan insan
    tipidir?

    a) Sabırlı insan.

    b) Dinlemeyi bilen insan.

    c) Kızgın insan.

    d) Esprili insan.

    67."İnsanları ikna etmek için onlarla iletişim kuran
    kişinin samimiyeti çok önemlidir", ifadesinde kastedilen
    samimiyeti aşağıdakilerden hangisi daha iyi karşılar?

    a) Yardım severlik.

    b) Dindarlık.

    c) İçtenlik.

    d) Diğerkamlık.

    68.Farklı yörelerden gelen, farklı kültür, gelenek ve
    göreneklere sahip olan hacı adayları arasında
    gelişebilecek muhtemel iletişim sorunlarını çözmenin
    uzun vadedeki yolu nedir?

    a) İnsanların ortak noktalarına vurgu yapmak.

    b) İnsanlara birlikte yaşamanın, ortak hareket etmenin
    ve saygı göstermenin yollarını öğretmek.

    c) Herkese farklı muamele etmek.

    d) Herkese hoşgörülü olmak.

    69.İhrama girdikten sonra birbirlerine fena sözlerle hitap
    eden hacı adayları karşısında nasıl davranmak gerekir?

    a) Sert bir şekilde uyarmak gerekir.

    b) Hac esnasında bu şekilde davranmanın yanlış bir
    davranış olduğu uygun bir üslupla söylenir.

    c) Eğer haklıysa hiçbir müdahalede bulunulmamalıdır.

    d) Böyle devam ederse haccının kabul olmayacağı
    söylenmelidir.

    7

    70.Değişik ülkelerden gelerek, ibadetlerinde farklı
    davranışlar sergileyen insanları gören hacı adaylarının
    muhtemel yadırgama refleksleri nasıl karşılanmalıdır?

    a) Sadece kendi ibadetleriyle ilgilenmeleri
    söylenmelidir.

    b) İbadetin ayrıntılarında farklılıkların olabileceği,
    bunun dinin özüne bir zarar vermeyeceği söylenmelidir.

    c) Bizim ibadet şeklimizin en doğru olduğu
    söylenmelidir.

    d) İbadetlerin tek bir şekilde olduğu söylenmelidir.

    71.Birlikte yaşamanın ve hareket etmenin zorluğu düşü-
    nüldüğünde, hacı adaylarının bazı farklılıklarından
    dolayı diğerlerini muhtemel küçük görme refleksleri
    nasıl karşılanmalıdır?

    a) Allah katında herkesin eşit olduğu söylenmelidir.

    b) Arapların peygamberden dolayı bir ayrıcalıkları
    olduğu söylenmelidir.

    c) Bizim herkesten üstün olduğumuz söylenmelidir.

    d) Herkesin kendine göre üstün yanları olduğu
    söylenmelidir.

    72. Hacer’ül Esved’e dokunmak için birbirini itip kakan
    hacı adaylarına nasıl davranılmalıdır?

    a) Her ne pahasına olursa olsun dokunmalarına
    yardımcı olunmalıdır.

    b) Bunun çok gerekli bir eylem olduğu ifade
    edilmelidir.

    c) Zorluk çıkaranlar sert bir şekilde uyarılmalıdır.

    d) Bunun yapılmasının zorunlu olmadığı uygun bir
    şekilde anlatılmalıdır.

    73. Hayati tehlike oluşturacak kadar nafile ibadetlerle
    kendilerini yoran ve hastalanması kuvvetle muhtemel
    olan hacı adaylarına karşı nasıl tavır alınmalıdır?

    a) Ne olursa olsun farzın dışındaki her şeyin de mutlaka
    yapılması gerektiği söylenerek, bu davranışları
    desteklenmelidir.

    b) Allah’ın insan hayatına verdiği önem ve hac
    vazifesini yerine getirmenin şartlarından birinin de
    sağlıklı olmak olduğu uygun şekilde hatırlatılmalıdır.

    c) Sağlıklarını tehlikeye atan hacı adayları
    cezalandırılmalıdır.

    d) İstenildiği gibi serbest bırakılmalıdır.

    74. Hacı adayları arasında yüksek mevkili tanınmış
    kişiler varsa nasıl davranılması gereklidir?

    a) Onlara diğerlerinden daha kibar davranılmalıdır.

    b) Herkese bulunduğu makama göre davranılmalıdır.

    c) Hiç kimsenin arasında ayırım gözetmeden
    davranılmalıdır.

    d) Adayların aralarındaki fark belirgin bir şekilde
    hissettirilmelidir.

    75.Aşağıdakilerden hangisi dille iletişimde en çok
    öneme sahiptir?

    a) Ne söylediğinin anlaşılması.

    b) Sesin hızı.

    c) Yarı resmî konuşulması.

    d) Sesin tonu.

    76.Hacı adayları arasında iki kişi vardır ki,
    karşılaştıkları anda birbirlerine selam vermeden, göz
    göze gelmeden hızla geçip giderler. Aşağıdakilerden
    hangisi bu grup içindeki kişiler için söylenemez?

    a) Kişilerin çok acil işleri vardır.

    b) Birbirlerini yok saydıklarını anlatmaktadırlar.

    c) Kişiler arasında pasif çatışma vardır.

    d) Taraflar birbirleriyle iletişim kurmak
    istememektedirler.

    77. Hacı adaylarına verdiğiniz mesaj, onlar tarafından
    dinlenmiyorsa ya da yanlış anlaşılıyorsa ve kendilerince
    uygun görülmüyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu
    olur?

    a) Mesaja önyargılı yaklaşma.

    b) Mesajın çok iyi dinlenmesi.

    c) Grup içinde çatışma.

    d) Kişiler arası saygının doğması.

    78."Herkes dünyayı değiştirmeye çalışıyor, fakat hiç
    kimse kendisini değiştirmek istemiyor"

    Yukarıdaki söz aşağıdakilerden hangisine vurgu
    yapmaktadır?

    a) İnsanlar birbirlerini düşünmelidir.

    b) Başkalarının değişmesine katkımız olmalıdır.

    c) Değiştirmeye öncelikle değişmekten başlanmalıdır.

    d) Dünyayı değiştirmek için el ele verilmelidir.

    8

    79. Bir insanın kendisini karşısındaki insanın yerine ko-
    yarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak
    anlamaya çalışması ne anlama gelir?

    a) İnsan bazen başkası gibi olmalı.

    b) Başkalarının düşüncelerine saygılı olunmalı.

    c) Başkalarının duygularına saygılı olunmalı.

    d) Başkalarının, duygu ve düşüncelerini anlamak için,
    onların yerine kendimizi koymalıyız.

    80. "İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi
    olsun. Çok uzaklaşma donarsın, çok yaklaşma yanarsın"
    Sâdi Şirazi bu sözle iletişimin hangi unsuruna dikkat
    çekmektedir?

    a) İnsanlara güvenmemek gerektiğine.

    b) İnsanlarla uyumlu olmak gerektiğine.

    c) İnsanlarla ilişkide belli bir mesafenin olması
    gerektiğine.

    d) İnsanlara çok yakın olmanın, iyi olmadığına.

    1- B

    2- C

    3- A

    4- D

    5- C

    6- B

    7- C

    8- D

    9- A

    10- C

    11- D

    12- C

    13- B

    14- A

    15- B

    16- C

    17- A

    18- D

    19- B

    20- C

    CEVAPLAR

    21- B

    22- D

    23- D

    24- B

    25- C

    26- B

    27- B

    28- A

    29- A

    30- C

    31- A

    32- B

    33- D

    34- A

    35- C

    36- C

    37- B

    38- D

    39- A

    40- D

    41- A

    42- C

    43- C

    44- D

    45- D

    46- C

    47- A

    48- A

    49- A

    50- A

    51- B

    52- D

    53- A

    54- C

    55- C

    56- B

    57- B

    58- C

    59- C

    60- C

    61- C

    62- C

    63- D

    64- C

    65- D

    66- C

    67- C

    68- B

    69- B

    70- B

    71- A

    72- D

    73- B

    74- C

    75- A

    76- A

    77- C

    78- C

    79- B

    80- C

  3. Hoca
    erimeye devam...
    HAC VE UMRENÎN CÎNAYETLERÎ

    l Genel Bilgiler

    1 Cinayet nedir?

    Hac veya umrede, vacip olan menasikten birinin mazeretsiz terk edilmesi, zamanında yapılmaması veya ihramlı iken yasak olan fiil ve davranışların yapılmasına "cinayet' denilir

    Hac ve umre'de, işlenen bu cinayetler cezayı gerektirir Bunun için işlenen fiilin cinayet olduğunu bilip bilmemek arasında fark olmadığı gibi, kasten veya yanılma ile, hatırında iken veya unutarak, isteyerek veya zorla (baskı altında), uyanıkken veya uyku halinde, ayık veya bayılmış halde iken yapmak arasında da fark yoktur Ancak bunların kasten yapılması günahtır Ceza (kefaret) ödedikten başka, tevbe ve istiğfar da gerekir (l) İrşadü's-sarî, 199
    Kıran haccında, ihram yasakları ile ilgili cinayetlerden dolayı, biri umrenin, biri de haccın ihramı olmak üzere, her bir cinayet için iki ceza ödenir Umre tavafının abdestsiz yapılması gibi sadece umreyi; yahut remy-i cimar veya veda tavafının terk edilmesi gibi sadece haccı ilgilendiren vaciplerden birinin terkiyle ilgili cinayetler sebebiyle ise tek ceza ödenir

    2 Cezanın (Kefaretin) Çeşitleri

    İşlenen cinayetin durumuna göre, söz konusu cezalar şunlardır:
    1) Hac veya umre'nin kazası (Hac veya umrenin fasit olması);
    2) Bedene (Deve veya sığır kesmek);
    3) Dem (Koyun veya keçi kesmek);
    4) Sadaka (Fıtır sadakası mikdarı bağış);
    5) Tasadduk (Mikdarı belirsiz bağış, fıtır sadakasından az da olabilir);
    6) Oruç;
    7) Bedelini ödeme

    3 Ceza ve Kefaretin Eda Zamanı

    İşlenen bir cinayetin cezasını eda için belirli bir zaman yoktur İster hac esnasında ister daha sonra, ömrün sonuna kadar, her ne zaman yapılırsa, eda edilmiş sayılır Çünkü bütün kefaretler terahî üzere vaciptir Ancak, işlenen cinayetin hacda meydana getirdiği kusuru bir an önce gidermek efdaldir Ölümüne kadar geciktirip, ifa etmeden vefat eden, günahkar olur; ölürken, mîrasçılarına vasiyet etmesi gerekir Vasiyet etmemişse, mîrasçıların teberru olarak yapmaları da caizdir

    4 Ceza veya Kefaretin Eda Edileceği Yer

    Sayılan cezalardan, oruç, sadaka ve bedelini ödeme cezalarının edası için belirli bir yer yoktur İstenen yer ve zamanda eda edilebilir Ceza kurbanları ise, diğer "hedylerde olduğu gibi, ancak "Harem bölgesi" içinde kesilir Gerek sadakaların, gerekse ceza kurbanlarının, Harem bölgesi fakirlerine verilmesi veya yedirilmesi şart değildir Her fakire verilebilir
    Şimdi bu cezalardan, her birini gerektiren cinayetleri görelim:

    ll Cinayetler ve Cezaları

    1 Hac veya Umre'yi Bozup Kazasını Gerektiren Cinayetler
    1) Hac için ihrama girdikten sonra, henüz Arafat vakfesini yapmadan cinsî ilişkide bulunmak(2)
    (2) İhramlı iken, cinsî ilişki haramdır Hac için ihrama giren kimse:
    a) Arafat vakfesinden önce cinsî ilişkide bulunursa, bütün mezheplere göre, haccı fasit olur; kazası gerekir
    b) Arafat'ta vakfe yaptıktan sonra, fakat henüz tıraş olup ihramdan çıkmadan münasebette bulunursa Hanefî mezhebinde "bedene" (deve veya sığır kesmek) gerekir Diğer üç mezhepte, Arafat vakfesinden sonra fakat ilk tehallülden önce cinsî ilişkide bulunan kimselerin de hacları fasit olur;
    hem kaza, hem de bedene gerekir
    c) Tıraş olup ihramdan çıktıktan sonra, fakat henüz ziyaret tavafını yapmadan cinsî ilişkide bulunursa, Hanefî mezhebinde dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir Şafiî ve Hanbelîlere göre de ilk tehallülden sonra, fakat ziyaret tavafından önce cinsî ilişkiden dolayı dem gerekir; Malikîlere göre ise bu durumda da bedene gerekir Ancak bütün mezheplere göre ilk tehallüden sonraki cinsî ilişkiden dolayı, hac fasit olmaz

    Arafat vakfesinden önce, cinsî ilişkide bulunan kimsenin haccı fasit olur Bu kişinin:
    a) Fasit olan bu haccı, bırakmayıp tamamlaması;
    b) Bozduğu bu haccı sonraki yıllardan birinde kaza etmesi (İsterse bozulan hac nafile olsun);
    c) Kaza haccında, bozulan hacdaki cinayeti sebebiyle bir dem (koyun veya keçi kesmesi);
    Gerekir

    2) Umre için ihrama girdikten sonra, tavafın dört şavtını tamamlamadan cinsî ilişkide bulunmak (3)
    (3) Hanefî mezhebinde, umre tavafının dört şavtını tamamladıktan sonra cinsî ilşkide bulunan kimsenin umresi fasit olmaz; dem gerekir Malikî mezhebinde, umresinin sa'yini tamamlamadan; Şafiî ve Hanbelî mezheplerinde ise, sa'yden sonra tıraş olup ihramdan çıkmadan cinsî ilişkide bulunan kişinin umresi fasit olur (Fethu'l-kadîr, 2/241; el-Haccu ve'l-umre, 148)
    Umre tavafının dört şavtını tamamlamadan cinsî ilişkide bulunan kimsenin umresi fasit olur Bu kimsenin:
    a) Bozulan bu umreyi bırakmayıp tamamlaması;
    b) İşlediği cinayet sebebiyle bir dem (koyun veya keçi) kesmesi;
    c) Bozulan bu umreyi uygun bir zamanda kaza etmesi gerekir

    2 Bedene (deve veya sığır kesmek) Gerektiren Cinayetler
    1) Arafat vakfesinden sonra, fakat henüz tıraş olup ihramdan çıkmadan önce cinsî ilişkide bulunmak
    2) Ziyaret tavafını cünüp olarak yapmak(4) Hanımların hayız ve nifas" halleri de cünüplük hükmündedir(5)

    (4) Tavafın abdestli olarak yapılması Hanefî mezhebinde vaciptir
    a) Ziyaret tavafının cünüb halde yapılmasından, bedene (deve veya sığır kesmek); abdestsiz yapılmasından dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir
    b) Veda ve kudüm tavaflarının cünüp halde yapıimasından dem (koyun veya keçi kesmek); abdestsiz yapılmasından (fıtır sadakası mikdarı) sadaka vermek gerekir Nafile tavaflannda da hüküm böyledir
    c) Umre tavafının cünüp veya abdestsiz halde (hadesli olarak) yapılmasından dolayı dem (koyun veya keçi kesmek)gerekir
    Cünüp veya abdestsiz halde yapılan tavaf, (hangi tavaf olursa olsun) abdestli olarak yeniden yapılırsa, ceza (keffaret) düşer Cünüp halde yapılan tavafın, temiz olarak yeniden yapılması vadptir Abdestsiz yapılan tavafın iadesi ise menduptur

    (5) Henüz ziyaret tavafını yapmadan ay halini gören ve kafilesinin (arkadaşlarının) ayrılması sebebiyle, temizleninceye kadar Mekke'de bekleyemeyen hanımlar, hayızlı ve nifaslı halde ziyaret tavafını yaparlarsa Hanefî mezhebinde farz eda edilmiş olur Ancak keffaret olarak bedene (deve veya sığır kesmek) gerekir İmkan bulur da temiz olarak tavafı iade edelerse ceza düşer

    3 Dem (koyun veya keçi kesmek) Gerektiren Cinayetler
    Bunlar:
    1) Haccın vaciplerinden birini terk etmek veya zamanında yapmamakla ilgili cinayetler;
    2) İhram yasaklarına uymamakla ilgili cinayetler olmak üzere iki kısıma ayrılırlar
    a Haccın Vaciplerinden Birini Terk Etmek veya Zamanında Yapmamakla İlgili Cinayetler
    Terk edilmesini veya geciktirilmesini caiz kılan muteber bir özür olmadıkça, haccın vaciplerinden birinin terk edilmesi veya geciktirilmesi cezayı gerektirir Bir vacibin kullar tarafından olmayan, semavî bir engel sebebiyle terkedilmesi veya gecikmesinden dolayı ceza gerekmez(6)
    (6) Hastalık, yaşlılık gibi bir sebeple, tavaf ve sa'y'in yürüyerek yapılmaması, kadınların hayız ve nifas denilen özel halleri dolayısıyla ziyaret tavafını bayram günlerinden sonraya bırakmaları ve gerekirse veda tavafını terk etmeleri, izdiham korkusu ile yaşlıların ve kadınların Müzdelife vakfesini terk etmeleri gibi
    Vaciplerin terk edilmesi veya zamanında yapılmaması ile ilgili cinayetler şunlardır:
    1) Mîkatı ihramsız geçmek Hac veya umre menasikinden henüz bir şey yapmadan mîkat sınırına dönülerek ihrama girilirse, ceza düşer
    2) Sa'yin tamamını veya çoğunu (dört veya
    daha çok şavtını) terk etmek veya özürsüz yürüyerek yapmamak
    3) Müzdelife vakfesini Özürsüz terk etmek Hastalık, yaşlılık ve izdiham gibi bir mazeret sebebiyle Müzdelife'de vakfe yapamayanlara bir şey gerekmez
    4) Şeytan taşlama (remy-i cimar) nın tamamını terk etmek veya bir günde atılması gereken taşların yandan çoğunu süresi içinde atmamak
    Yandan çoğu atıldığı taktirde, eksik bırakılan her bir taş için sakada vermek gerekir
    5) Ziyaret veya umre tavafının son üç şavtını veya sadece birini yapmamak
    6) Afakî olanlar, veda tavafının tamamını veya çoğunu (dört veya daha çok şavtını) yapmamak
    7) Farz ve vacib (ziyaret, umre ve veda) tavaflarda setr-i avrete uymamak
    Ziyaret veya umre tavafını abdestsiz; umre, veda veya kudüm tavaflarını cünüp halde yapmak(7) (Hanefî Mezhebi dışındaki üç mezhepte, abdestsiz olarak yapılan tavaf batıldır; onlara göre, hadesten taharet, tavafın sıhhat şartıdır)

    (7) Umre tavafını cünüp olarak yapan ve sa'y edip tıraş olarak ihramdan çıkan kimse, Mekke'den ayrılmadan tavaf ve sa'yi iade ederse, bir ceza gerekmez İade etmeden memleketine dönerse, dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir Sa'yin de iade edilmesi, muteber bir tavaftan sonra yapılmamış olmasındandır
    9) Arefe günü, Arafat Bölgesi'nden güneş batmadan önce ayrılmak
    10) Belirli zaman ve yerde yapılması gereken menasiki, yerinde ve zamanında yapmamak (Ebu Hanife'ye göre ziyaret tavafını bayram günlerinden sonra yapmak, tıraşı Harem Bölgesi dışında veya bayram günlerinden sonra olmak gibi)
    11) Sıra ile yapılması vacip olan menasikte, tertibe uymamak (Kurban bayramının ilk günü, Akabe cemresine taş atmak, kurban kesmek ve tıraş olmak arasında tertibe uymak, Ebu Hanîfe'ye göre vaciptir)

    b İhram Yasaklarına Uymamakla İlgili Cinayetler

    1) Bir defada ve aynı yerde olmak şartı ile vücüdun veya bir uzvun tamamına güzel koku sürünmek Baş, yüz ve eller, herbiri ayrı uzuvdur
    Çeşitli uzuvlara değişik zamanlarda veya ayrı ayrı yerlerde koku sürülürse, her biri için ayrı ceza gerekir
    Bir uzvun tamamına değil de, sadece bir kısmına koku sürülürse, sadaka vermek gerekir
    Bedene sürülen kokudan ceza gerekmesi için, kokunun devamı şart değildir; sürülmesi yeterlidir
    Koku İhrama sürüldüğü takdirde, sürülen yerin eni, boyu birer karıştan çok olup, etkisi bir gündüz veya gece süresince devam ederse dem (koyun veya keçi kesmek); sürüldüğü yer bir karıştan az veya kokusu bir gündüz yahut gece süresinden daha az devam ederse sadaka vermek gerekir
    Ceza ödendikten sonra koku yıkanıp giderilmez de devam ederse, yeniden ceza gerekir

    2) Uzuvlardan birine yağ sürmek veya süs için kına gibi bir şeyle boyamak

    Saç veya sakal gibi bir uzvunu, süslenmek için yağlamak, saçına biryantin sürmek veya kına gibi bir şeyle boyamak, cezayı gerektirir
    Tedavî için sürülen ilaç, merhem veya kokusuz yağlar için birşey gerekmez

    3) Bir gündüz veya gece süresince, elbise, çorap veya topukları kapalı ayakkabı giymek, başı ve yüzü örtmek
    Eğer bunlar, bir gündüz veya gece süresinden daha az bir zaman giyilir veya örtülürse, sadaka vermek yeterlidir(

    ( Şafiî ve Hanbelîlere göre, ceza için, belirli bir süre geçmesi gerekmez Malikîlere göre ise, giyilen şey soğuk veya sıcaktan koruyorsa, kısa bir süre de giyilse ceza gerekir Giyilen şey, soğuk ve sıcaktan korumayan çok ince bir elbise de olsa, bir tam gün giyilirse, yine ceza gerekir

    4) Saçını, sakalını veya vücüdunun başka bir uzvunu tıraş etmek,
    Saç veya sakalın dörtte birini yahut daha çoğunu tıraş olmak, saçlarını kestirmek, yahut ense tıraşı olmak dem (koyun veya keçi kesmek) gerektirir Vücüdun diğer uzuvlarından birinin tamamen tıraş edilmesinin hükmü de aynıdır
    Saç veya sakalın yahut başka bir uzvun dörtte birinden azının tıraş edilmesi sadaka vermeyi gerektirir
    Bıyıklar ise, sakalın dörtte biri ile karşılaştırılır Sakalın dörtte biri dem (koyun veya keçi kesmek) gerektirdiğine göre, koyun veya keçi bedelinden, kesilen bıyıklar için takdir edilecek mikdar tasadduk edilir

    5) Bir defada ve aynı yerde olmak şartı ile bütün tırnaklan veya bir el yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesmek
    El veya ayaklardan her birinin tırnaklan değişik zamanlarda veya ayrı ayrı yerde kesilirse, her bir kesiş için ayrı ceza gerekir Bir el veya ayaktaki tırnakların tamamı değil de, bir kısmı kesilirse, her biri için sadaka vermek gerekir Ayrı el ve ayaklardan olmak şartiyle, kesilen tırnakların sayısı beşten çok olsa da, hüküm aynıdır Sözgelimi, el ve ayakların her birinden dörder tırnak (toplam 16 tırnak) kesilse, her biri için sadaka kifayet eder(9)
    (9) Eğer verilecek sadakaların toplamı, bir koyun veya keçi değerinden fazla ise, dilerse keffaret olarak kurban keser, dilerse her tırnak için sadaka verir
    Kendiliğinden kopan veya kırılan tırnaklar için bir şey gerekmez

    6) İlk tehallülden (yani tıraş olduktan) sonra, fakat henüz ziyaret tavafını yapmadan cinsî ilişkide bulunmak

    7) İhramlı iken, eşini şehvetle öpmek, şehvetle tutmak, okşamak, oynaşmak gibi cinsî ilişkiye yol açan davranışlarda bulunmak (İster inzal olsun, ister olmasın)(10)
    (10) Malikîlere göre inzal olursa hac fasit olur; diğer mezheplerde inzal olsa da hac fasit olmaz
    Şehvetle bakmak veya düşünmekle, inzal bile olsa bir ceza gerekmez (11)
    (11) Şafiî Mezhebinde de hüküm aynıdır Malikîlere göre bu gibi davranışlar lezzet kasdı ile iradî olarak yapılır ve inzal oluncaya kadar devam edilirse hac fasit olur; lezzet olmaksızın, bakmak veya düşünmek sonucu inzal olursa hac fasit olmaz; fakat bedene gerekir
    Hanbelîlere göre ise baktıktan sonra gözünü çevirdiği halde inzal olursa dem; İnzal oluncaya kadar bakmaya devam ederse bedene gerekir

    c İhram Yasaklarına Özür Sebebiyle Uymamak

    İhram yasaklarına uymamakla ilgili cinayetler, bir zaruret ve mazeret sebebiyle de işlenmiş olsalar, bunların cezalan düşmez Ancak kasdî olmayan semavî bir özür sebebiyle bu yasaklardan birini yapan kişi muhayyerdir (12)
    (12) " Sizden her kim hasta olur veya başından eziyeti bulunup (tıraş olursa), ona oruç ve sadaka veya kurbandan ibaret fidye gerekir" (Bakara Süresi, ayet: 196)
    a) Ya, Haram bölgesinde dilediği zaman bir dem (koyun veya keçi) keser
    b) Veya istediği yerde peş peşe yahut aralıklı olarak üç gün oruç tutar
    c) Yahut da altı fakiri akşamlı sabahlı bir gün, veya bir fakiri altı gün doyurur Yahut da altı fakire fıtır sadakası miktarı bağışta bulunur Bu fakirlerin Harem bölgesinden olmaları şart değildir(13)

    4 Fıtır Sadakası Kadar Tasadduk Gerektiren Cinayetler

    1) Vücuttan bir uzvun tamamına değil, bir kısmına güzel koku veya yağ sürmek,

    2) Saç veya sakalın yahut başka bir uzvun dörtte birinden daha az kısmını tıraş etmek,

    3) Bir el veya ayağın tırnaklarından bir kısmını (beşten azını) kesmek, veya bir el yahut ayağın tırnaklannın tamamını ayrı ayrı yerlerde, yahut
    değişik zamanlarda kesmek Ancak her bir tırnak için ayrı ceza gerekir

    4) Başı bir gündüz veya bir gece süresinden daha kısa bir zaman örtülü tutmak

    (13) Mazeretten dolayı ihram yasaklarına uymamakla meydana gelen cinayetlerde muhayyerlik, Hanefîlere göre mazeretin semavî oluşuna bağlıdır İnsanlar tarafından meydana getirilen durumlarda, muhayyerlik söz konusu değildir Söz gelimi, ihramlı bir kimseyi, uyurken (haberi olmadan) başka bir ihramlı tıraş etse, tıraş edene sakada; tıraş edilene dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir (Hidaye, İnaye, Fethu'l-kadîr, 2/232) Diğer üç mezhepte, semavî olmayan mazeretlerden dolayı da muhayyerlik vardır (el-Haccu ve'I-umre, 133)

    5) Elbise, yahut topukları kapatan ayakkabıları; bir gündüz veya gece süresinden daha kısa bir zaman giymiş olarak durmak

    6) Kudüm veya veda tavafını abdestsiz olarak yapmak (Hanefî mezhebi dışındaki üç mezhepte, abdestsiz olarak yapılan tavaf, batıldır)

    7) Veda tavafının veya sa'yin dördüncü şavttan sonraki şavtlarını eksik bırakmak veya özürsüz yürüyerek yapmamak Eksik kalan her şavt için ayrı ceza gerekir (Kudüm tavafında eksik şavtlar için ceza gerekmez; istiğfar gerekir)

    Cemrelere eksik taş atmak Eksik kalan her taş için ayrı ceza gerekir

    9) Başkasını tıraş etmek Bu kimse ister ihramlı, ister ihramsız olsun Ancak başkasına elbise giydirmek veya koku sürmekten bir şey gerekmez

    10) Üçten çok haşere, bit ve çekirge vs öldürmek/14)

    5 Miktarı Belirsiz Tasaddukta Bulunmayı Gerektiren Cinayetler

    1) Üç adetten az haşere, bit veya çekirge öl
    dürmek Üçten çok olursa, sadaka vermek gerekir
    (14) Şafiî Mezhebinde bit ve benzeri haşereleri öldürmekten dolayı tasadduk vacip değil, müstehaptır (el-Haccu ve'l-umre, 138)

    2) İhramsız kişinin tırnak veya bıyığını kesmek

    3) Vücudundan kıl koparmak

    6 Bedelini Ödemeyi Gerektiren Cinayetler:

    Bedelini ödemeyi gerektiren cinayetler:
    1) Karada yaşayan av hayvanlarıyla ilgili cinayetler,

    2) Harem bölgesinin avlan ve bitkileri ile ilgili cinayetler,
    Olmak üzere iki kısma ayrılır

    a Karada Yaşayan Av Hayvanlarıyla İlgili Cinayetler

    İster kasden, ister yanılma ile, bilmeyerek veya unutarak olsun, ihramlı iken karada yaşayan av hayvanlarını avlamak, avlayanlara yardımcı olmak veya yaralamak, kanadını kırmak, tüylerinin yolmak, yumurtalarını almak gibi davranışlarla bu hayvanlara zarar vermek haramdır;ceza gerektirir
    Hanefî Mezhebine göre, avlanan bir hayvan sebebiyle ödenecek keffaretin miktarını tayin için bu hayvanın öldürüldüğü yerdeki kıymeti, adil iki kişi tarafından takdir olunur (15) Cinayeti işleyen kimse takdir edilen bu kıymeti;
    (15) Hanefîler dışındaki diğer üç mezhepte av hayvanları, benzeri olanlar ve olmayanlar diye iki kısma ayrılır Benzeri olanların benzerleri, Harem bölgesinde kesilir, veya bedeli Harem bölgesinde tasadduk edilir, yahutta takdir edilen bedelden her bir fıtır sadakası miktarı için bir gün olmak üzere oruç tutulur Malikîlere göre, Harem bölgesinin değil;avın yapıldığı bölgenin yoksullarına tasadduk edilir Benzeri olmayanların ise kendi kıymetlerine itibar edilir Yaban eşeği, sığıra; deve kuşu, deveye; ceylan, keçiye;
    tavşan, oğlağa benzetilmiştir

    a) Dilerse, her birine bir fıtır sadakası miktarından daha az ve daha çok olmamak üzere, istediği yerde fakirlere dağıtır

    b) Dilerse, her fıtır sadakası mikdarı için bir gün oruç tutar Fıtır sadakasından daha az bir miktar artarsa, isterse bu mikdarı tasadduk eder; isterse, onun için de bir gün oruç tutar Bir fıtır sadakasını iki ayrı fakire vermek veya bir kaç sadaka miktarını toptan bir fakire vermek caiz değildir

    c) Dilerse, (takdir edilen kıymetle hedy satın alınabilirse) Harem bölgesinde bir hedy keser Bu durumda takdir edilen kıymet, hedy değerinden fazla da olsa, artan miktarın tasadduk edilmesi gerekmez
    Fil, aslan gibi etleri yenmeyen hayvanlara, koyun ve keçi bedelinden daha çok kıymet takdir edilmez Eti yenenlerin kıymetleri ise koyun veya keçi bedelinden daha çok olabilir
    Av hayvanı ölmemiş, fakat yaralanmak, ayağı veya kanadı kırılmak, tüyleri yolunmak gibi herhangi bir zarara uğramışsa, sağlam durumu ile ayıplı durumu arasındaki kıymet farkı takdir edilir

    Hayvana verilen zarar, kendini savunamayacak duruma sokmuşsa, ölü hükmünde tutulup tamamının kıymeti takdir edilir
    Verilen zarar, iyileştikten sonra hayvanda her hangi bir eser bırakmazsa ceza ödemek gerekmez

    b Harem Bölgesinin Avları ve Bitkileriyle İlgili Cinayetler

    Harem bölgesiyle ilgili yasaklar ve cinayetler, sadece ihramlı kimseler için değildir Bu bölgenin avının avlanması, kendiliğinden biten ve kurumuş olmayan bitkilerinin (ağaç ve otlarının) kesilmesi veya koparılması, ihramlı olsun, olmasın, herkes için haramdır

    Harem Bölgesi'nin avını avlayan kişinin kıymetini tasadduk etmesi gerekir Bunun yerine oruç tutmak caiz olmaz (16)
    (16) Hanefî mezhebi dışındaki üç mezhepte ise Harem bölgesi avını avlayan kişi, ihramsız da olsa ihramlı kişinin kara avı için ödemesi gereken fidyeyi öder
    Bu bölgede kendiliğinden bitmiş, insanlar tarafından ekilip dikilen cinsten olmayan ağaç ve bitkileri kesen veya koparan kimsenin, bunların bedelini tasadduk etmesi gerekir Ancak bunları sahibi keserse, ceza gerekmez

+ Yorum Gönder