Konusunu Oylayın.: Helal ve Haram ürünler nelerdir?

5 üzerinden 4.75 | Toplam : 8 kişi
Helal ve Haram ürünler nelerdir?
  1. 08.Eylül.2011, 17:49
    1
    Misafir

    Helal ve Haram ürünler nelerdir?






    Helal ve Haram ürünler nelerdir? Mumsema emulgatoren mono und diglyceride von speisefettsauren lecithine (yemeklik yağ asitleri) helal mi harammi hangi urunler sakincali dondurma cips kati yaglar hardal ketcap mayonez yenilebilir mi kizarmis tavuk kanat ve hamburger kola ne derece dogru yememizde sakinca varmi tesekkurler


  2. 08.Eylül.2011, 17:49
    1
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir



    emulgatoren mono und diglyceride von speisefettsauren lecithine (yemeklik yağ asitleri) helal mi harammi hangi urunler sakincali dondurma cips kati yaglar hardal ketcap mayonez yenilebilir mi kizarmis tavuk kanat ve hamburger kola ne derece dogru yememizde sakinca varmi tesekkurler


    Benzer Konular

    - Helal sertifikalı ürünler hakkında bilgi

    - Helal haram sevap ve günah kavramları nelerdir

    - Haram yiyip içmek manevî hayatı ne ölçüde etkiler; iffetli nesillerin yetişmesinde helal rızkın tesi

    - İslamda haram helal olan unsurlar nelerdir?

    - Sadece Kur’an’a sarılın, helal dediğini helal, haram dediğini haram kabul edin

  3. 10.Eylül.2011, 11:19
    2
    Desert Rose
    Silent and lonely rains

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 21.Ocak.2007
    Üye No: 5
    Mesaj Sayısı: 17,685
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 227
    Bulunduğu yer: the silent deserts in my soul

    Cevap: Helal ve Haram ürünler nelerdir?




    Soru: Her türlü gıdalara, hatta ekmeklere bile, katılan E–471, E–472 ve diğer katkı maddelerinin dinen helal mi haram mı olduğunu Allah rızası için bildirir misiniz? Sorup öğrenebileceğimiz bilirkişi olmadığından, cemaat arasında birçok fitneye sebep oluyor. Allah razı olsun.

    Cevap: Değerli kardeşim bu konuda çok büyük bir bilgiye sahip değiliz. Edinmiş olduğumuz bilgiyi yazıyoruz. Dinimizde, domuz ve domuzdan elde edilen her türlü ürünün yenilmesi, içilmesi ve kullanılması yasaklanmıştır.(E) kodlu gıda maddelerinin açılımı konusunda (E) numaralarının Avrupa Birliği tarafından belirlenen gıda katkı maddelerinin kod numaraları olduğunu belirtmiştir. 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı T.C. Resmi Gazete'de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde bu katkı maddelerinin açık adları, ne amaçla kullanıldıkları ve mahiyetleri detaylı olarak belirtilmiştir.
    Emülgatörler, yüzey gerilimini azaltmak ve buna bağlı olarak gıdaların ince dispers yapıya kavuşmalarını sağlayan maddelerdir. Gıdaların uzayan raf ömürlerine bağlı olarak meydana gelebilecek fiziki bozulmaların önüne geçmek üzere kullanılırlar. En önemli emülgatörler şunlardır:
    Lesitin: Margarin, çikolata ve şekerleme endüstrisinde kullanılır. Bir homojenleştiricidir. Soya fasulyesi gibi bitkilerde, yumurta sarısında ve hayvani kökende bulunur. Homojenleştiriciler sıvı yağı, katkı yağ ve suyu bir fazda birleştiren yardımcı maddelerdir. Lesitin, homojenleştiricilerin arasında en yaygın kullanılanıdır. Eğer lesitin soya yağından, yumurta sarısından veya İslâmi usule göre kesilmiş, eti helâl bir hayvanın iç yağından türetilmişse helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.
    Gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinin ambalaj etiketinde 'soya lesitin' yazıyorsa kullanılabilir. Sadece 'lesitin' yazıyorsa iyice soruşturmadan kullanılmamalıdır.
    Mono ve digliserit: Fırıncılık ürünlerinde, sütlü içeceklerde ve margarin endüstrisinde kullanılmaktadır. Yağların yapı taşlarıdır. Kökenlerine göre bitkisel ve hayvansal olabilmektedir.Buna göre Emülgatörlerden en çok kullanılan Lesitin'in elde edilmesinde domuz kesinlikle söz konusu olmazken, mono ve digliserit'lerin hazırlanmasında kullanılan yağlar genelde hayvansal orijinli olmasından dolayı -ki domuzdan da elde edilebilir-şüphe bulunmaktadır. Bu durumda üretici firmanın beyanı önem arzetmektedir. Şayet bu tür emülgatör domuz yağından elde edilmişse, onun katıldığı yiyeceğin yenmesi caiz değildir. Ancak böyle kesin bir bilgiye sahip olunmaksızın, şüphe üzerine hareket etmek de doğru değildir.
    Şu kadar var ki, müslümanın şüpheli şeylerden kaçınması önemli olmakla birlikte, fıkhî açıdan şüphe ya da zan kesin bilgi ifade etmediğinden, böyle bir yiyeceği yiyen kişi dinen sorumlu değildir.
    Şurası da unutulmamalıdır ki, katkı maddelerinin kodlanmasında kullanılan 'E' harfi Emülgatörün başındaki 'E' ile ilgili değildir. 'Europa'nın başındaki 'E' kodlamaya esas alınmıştır. Dolayısıyla bütün 'E...' kodlu katkı maddelerini hayvansal kökenli, dolayısıyla domuzla irtibatlandırmak doğru değildir. Çünkü bu katkı maddelerinin büyük bir çoğunluğu bitkisel ve kimyasaldır. Örneğin E100 Turmerik, Hindistan'da bulunan bir bitkinin köküdür. Tat ve koku vermek amacıyla mayonez ve hazır çorbalarda kullanılmaktadır.
    Sonuç olarak, Müslüman olarak yiyecek ve içeceklerimizde haram olduğu sabit olan herhangi bir katkı maddesinin varlığı konusunda kesin bir bilgiye sahip isek, o tür yiyecek ve içeceklerden kaçınmak durumundayız.
    H.Ayaz
    Alıntı
    dondurma cips kati yaglar hardal ketcap mayonez yenilebilir mi kizarmis tavuk kanat ve hamburger kola ne derece dogru yememizde sakinca varmi
    Bu maddlerin haram mamül olduğunu bilmiyorsanız bunlara haram denmez. Ama öncelikle bu konuda yeterince araştırma yapmanız gerekir. Berlirtilen mamüllerin Özellikle gayr-ı müslim bir beldede buna daha fazla dikkat etmelidir. Ayrıca Başında "E"bulunan bütün numaralarda domuz ürünü bulunmamaktadır. Güvenilir kaynaklardan bilgi alarak hareket etmenizi tavsiye ederiz.



  4. 10.Eylül.2011, 11:19
    2
    Silent and lonely rains



    Soru: Her türlü gıdalara, hatta ekmeklere bile, katılan E–471, E–472 ve diğer katkı maddelerinin dinen helal mi haram mı olduğunu Allah rızası için bildirir misiniz? Sorup öğrenebileceğimiz bilirkişi olmadığından, cemaat arasında birçok fitneye sebep oluyor. Allah razı olsun.

    Cevap: Değerli kardeşim bu konuda çok büyük bir bilgiye sahip değiliz. Edinmiş olduğumuz bilgiyi yazıyoruz. Dinimizde, domuz ve domuzdan elde edilen her türlü ürünün yenilmesi, içilmesi ve kullanılması yasaklanmıştır.(E) kodlu gıda maddelerinin açılımı konusunda (E) numaralarının Avrupa Birliği tarafından belirlenen gıda katkı maddelerinin kod numaraları olduğunu belirtmiştir. 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı T.C. Resmi Gazete'de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde bu katkı maddelerinin açık adları, ne amaçla kullanıldıkları ve mahiyetleri detaylı olarak belirtilmiştir.
    Emülgatörler, yüzey gerilimini azaltmak ve buna bağlı olarak gıdaların ince dispers yapıya kavuşmalarını sağlayan maddelerdir. Gıdaların uzayan raf ömürlerine bağlı olarak meydana gelebilecek fiziki bozulmaların önüne geçmek üzere kullanılırlar. En önemli emülgatörler şunlardır:
    Lesitin: Margarin, çikolata ve şekerleme endüstrisinde kullanılır. Bir homojenleştiricidir. Soya fasulyesi gibi bitkilerde, yumurta sarısında ve hayvani kökende bulunur. Homojenleştiriciler sıvı yağı, katkı yağ ve suyu bir fazda birleştiren yardımcı maddelerdir. Lesitin, homojenleştiricilerin arasında en yaygın kullanılanıdır. Eğer lesitin soya yağından, yumurta sarısından veya İslâmi usule göre kesilmiş, eti helâl bir hayvanın iç yağından türetilmişse helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.
    Gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinin ambalaj etiketinde 'soya lesitin' yazıyorsa kullanılabilir. Sadece 'lesitin' yazıyorsa iyice soruşturmadan kullanılmamalıdır.
    Mono ve digliserit: Fırıncılık ürünlerinde, sütlü içeceklerde ve margarin endüstrisinde kullanılmaktadır. Yağların yapı taşlarıdır. Kökenlerine göre bitkisel ve hayvansal olabilmektedir.Buna göre Emülgatörlerden en çok kullanılan Lesitin'in elde edilmesinde domuz kesinlikle söz konusu olmazken, mono ve digliserit'lerin hazırlanmasında kullanılan yağlar genelde hayvansal orijinli olmasından dolayı -ki domuzdan da elde edilebilir-şüphe bulunmaktadır. Bu durumda üretici firmanın beyanı önem arzetmektedir. Şayet bu tür emülgatör domuz yağından elde edilmişse, onun katıldığı yiyeceğin yenmesi caiz değildir. Ancak böyle kesin bir bilgiye sahip olunmaksızın, şüphe üzerine hareket etmek de doğru değildir.
    Şu kadar var ki, müslümanın şüpheli şeylerden kaçınması önemli olmakla birlikte, fıkhî açıdan şüphe ya da zan kesin bilgi ifade etmediğinden, böyle bir yiyeceği yiyen kişi dinen sorumlu değildir.
    Şurası da unutulmamalıdır ki, katkı maddelerinin kodlanmasında kullanılan 'E' harfi Emülgatörün başındaki 'E' ile ilgili değildir. 'Europa'nın başındaki 'E' kodlamaya esas alınmıştır. Dolayısıyla bütün 'E...' kodlu katkı maddelerini hayvansal kökenli, dolayısıyla domuzla irtibatlandırmak doğru değildir. Çünkü bu katkı maddelerinin büyük bir çoğunluğu bitkisel ve kimyasaldır. Örneğin E100 Turmerik, Hindistan'da bulunan bir bitkinin köküdür. Tat ve koku vermek amacıyla mayonez ve hazır çorbalarda kullanılmaktadır.
    Sonuç olarak, Müslüman olarak yiyecek ve içeceklerimizde haram olduğu sabit olan herhangi bir katkı maddesinin varlığı konusunda kesin bir bilgiye sahip isek, o tür yiyecek ve içeceklerden kaçınmak durumundayız.
    H.Ayaz
    Alıntı
    dondurma cips kati yaglar hardal ketcap mayonez yenilebilir mi kizarmis tavuk kanat ve hamburger kola ne derece dogru yememizde sakinca varmi
    Bu maddlerin haram mamül olduğunu bilmiyorsanız bunlara haram denmez. Ama öncelikle bu konuda yeterince araştırma yapmanız gerekir. Berlirtilen mamüllerin Özellikle gayr-ı müslim bir beldede buna daha fazla dikkat etmelidir. Ayrıca Başında "E"bulunan bütün numaralarda domuz ürünü bulunmamaktadır. Güvenilir kaynaklardan bilgi alarak hareket etmenizi tavsiye ederiz.



  5. 22.Nisan.2016, 21:23
    3
    Misafir

    Cevap: Helal ve Haram ürünler nelerdir?

    Ben kursa gidiyorum ve burada bunlar süpheli gida oldugu icin yememiz yasak ve yurtta bir video izledik bu videoda emulgatorun hınzır derisinden yapildigi söyleniyordu ki bu video nun dogrulugu % 100 cunku bu bir belgeseldi ve fabrikada cekilmisti.ben nasil yapildigini bilmediginiz seyleri yemenizi tavsiye etmem sonucta imaninizin gitmesinden suphe edilir


  6. 22.Nisan.2016, 21:23
    3
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Ben kursa gidiyorum ve burada bunlar süpheli gida oldugu icin yememiz yasak ve yurtta bir video izledik bu videoda emulgatorun hınzır derisinden yapildigi söyleniyordu ki bu video nun dogrulugu % 100 cunku bu bir belgeseldi ve fabrikada cekilmisti.ben nasil yapildigini bilmediginiz seyleri yemenizi tavsiye etmem sonucta imaninizin gitmesinden suphe edilir


  7. 25.Mart.2017, 21:06
    4
    Misafir

    Yorum: Helal ve Haram ürünler nelerdir?

    Selâmun Aleykum kardeşim,Allah senden razı olsun.bu denli önem arz eden bir konuya katkıda bulunduğun için.
    Bende yazıyı okuyunca şok oldum.
    Çelişkili bir fetva,hem şüpheli şeylerden kaçının diye beyan ediyor Kardeşim,hemde emin değilseniz vs.vs.yiyin diyor.
    Bir kere onun bunun sözü ile hareket etmek hiç kimsenin haddine değil.
    Efendimiz A.s.v'ın bu konuda hadis-i şerifi vardır Elhamdülillah.
    "Şüpheli şeylerden kaçının"diye H.Ş
    Vesselam


  8. 25.Mart.2017, 21:06
    4
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Selâmun Aleykum kardeşim,Allah senden razı olsun.bu denli önem arz eden bir konuya katkıda bulunduğun için.
    Bende yazıyı okuyunca şok oldum.
    Çelişkili bir fetva,hem şüpheli şeylerden kaçının diye beyan ediyor Kardeşim,hemde emin değilseniz vs.vs.yiyin diyor.
    Bir kere onun bunun sözü ile hareket etmek hiç kimsenin haddine değil.
    Efendimiz A.s.v'ın bu konuda hadis-i şerifi vardır Elhamdülillah.
    "Şüpheli şeylerden kaçının"diye H.Ş
    Vesselam





+ Yorum Gönder