Konusunu Oylayın.: Sağlık görevlisi hac soruları arşivi

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 12 kişi
Sağlık görevlisi hac soruları arşivi
  1. 02.Haziran.2011, 19:42
    1
    Misafir

    Sağlık görevlisi hac soruları arşivi






    Sağlık görevlisi hac soruları arşivi Mumsema Sağlık görevlisi hac soruları arşivine ihtiyacım var soruları paylaşabilir misiniz ?


  2. 22.Kasım.2013, 20:48
    2
    @hmet
    Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Mayıs.2007
    Üye No: 771
    Mesaj Sayısı: 7,758
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bulunduğu yer: gölbaşı

    Cevap: sağlık görevlisi hac soruları arşivi




    Sağlık personeli için Hac sınav soru ve cevapları


    2014 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI...
    20 Nisan 2014 Tarihinde yapılan 2014 Yılı Sağlık Personeli Test Sınavı Soru ve Cevapları




    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
    HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ




    KİTAPÇIK TÜRÜ
    A


    2014 YILI HAC ORGANİZASYONU

    SAĞLIK GRUBU
    SORU KİTAPÇIĞI

    (HEMŞİRE, EBE, EBE - HEMŞİRE, SAĞLIK MEMURU,
    ANESTEZİ TEKNİSYENİ, ATT, RÖNTGEN TEKNİSYENİ
    VE LABORATUVAR TEKNİSYENİ)

    20/04/2014



    Adı ve Soyadı : ……………………………………
    Görevi : ……………………………………
    Görev Yeri : ……………………………………
    İmza : …………………………………… 1

    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI


    1. Belirli bir zamana bağlı olmayarak vakfesiz
    yapılan Ka’be ziyaretine ne ad verilir?
    a) Hac
    b) Tavaf
    c) Umre
    d) Sa’y
    2. Namazla ilgili “Ta’dil-i Erkan” deyimi
    aşağıdakilerden hangi durumu ifade
    etmektedir?
    a) Namazları fazla geciktirmeden kaza etmek
    b) Namazların sünnetlerini kılmak
    c) Yolcu iken namazların dört rekâtlı farzını
    kısaltmak
    d) Namazları adabına uygun bir şekilde
    kılmak
    3. Aşağıdakilerden hangisi “Tevhid” kelimesinin
    Türkçe anlamıdır?
    a) Ben Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve
    elçisi olduğuna inanır ve tanıklık ederim
    b) Ben Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi
    olduğuna, Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına inanır ve tanıklık ederim
    c) Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur,
    Muhammed O'nun elçisidir
    d) Muhammed O'nun kulu ve elçisidir,
    Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur
    4. Rasulüllah Efendimiz (s.a.s.)’in bir gecede
    Mekke’den Kudüs’e, oradan da Sidret-ül
    Müntehaya kadar gitmesine ne ad verilir?
    a) Hicret
    b) Vahiy ve keramet
    c) Hac ve umre
    d) İsra ve Mirac
    5. Hz. Muhammed (s.a.s)’e gelen ilk vahiy,
    mealen aşağıdakilerden hangisidir?
    a) “Oku! Yaratan Rabbinin adıyla”
    b) “Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla”
    c) “Ey Muhammed! De ki, o Allah birdir”
    d) “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a
    mahsustur”
    6. Aşağıdaki oruç çeşitlerinden hangisinin
    tutulması zorunludur?
    a) Aşure orucu
    b) Ramazan orucunun kazası
    c) Şevval ayında tutulan altı gün orucu
    d) Pazartesi-Perşembe günlerinde tutulan
    oruç
    7. “Emr-i bi’l-ma’rûf, nehy-i ani’l-münker”
    tabirinin tam açıklaması aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) İyiliği emretmek, kötülükten alıkoymak
    b) İyiliği teşvik edip, kötülüğe karışmamak
    c) İyilik ve kötülükleri insanlara öğretmek
    d) İyiliği zorla uygulatmak, kötülükten zorla
    uzaklaştırmak
    8. Ka’be ziyaretiyle ilgili olarak “Mikât”
    kelimesi neyi ifade etmektedir?
    a) Tavaf yapılan alan
    b) İhrama girme yeri
    c) Şeytan taşlama yeri
    d) Sa’y yapılan alan

    9. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sahih (geçerli)
    olmasının şartlarındandır?
    a) Tavaf esnasında Kâbe’ye bakmak
    b) Tavaf namazı kılmak
    c) Tavafı huşu ile yapmak
    d) Tavaf yapmaya niyet etmek

    10. “Size iki emanet bırakıyorum; Onlara
    sarıldığınız sürece benden sonra yolunuzu asla
    şaşırmazsınız:………………….……” (Hadis)
    Peygamberimizin (s.a.s.) yukarıdaki sözü,
    aşağıdakilerden hangisi ile devam etmektedir?
    a) Namaz ve oruç
    b) Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünneti
    c) Allah’ın kitabı ve ashabımın hayatı
    d) Benim sünnetim ve ehlibeytimin yolu
    2

    A- SAĞLIK GRUBU GENEL SAĞLIK SORULARI

    11. Aşağıdakilerden hangisi radyasyona karşı
    en dirençlidir?

    a) İnce barsak duvarı
    b) Kemik iliği hücreleri
    c) Sinir dokusu hücreleri
    d) Üreme hücreleri

    12. Kalp krizinde görülen göğüs ağrısı ile ilgili
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Sıkıştırıcı tarzdadır
    b) Sırta yayılabilir
    c) Aspirin ile geçer
    d) Masaj ile geçmez


    13. Aşağıdakilerden hangisi viral
    enfeksiyondur?

    a) Kızamık
    b) Kızıl
    c) Boğmaca
    d) Difteri

    14. Hastane enfeksiyonu genellikle yatıştan
    kaç saat sonra görülür?

    a) 1 saat
    b) 16 saat
    c) 24 saat
    d) 72 saat

    15. Aşağıdakilerden hangisi piyelonefrit
    teşhisini destekler?

    a) Miyoglobinüri
    b) Ketonüri
    c) Piyüri
    d) Hemogram sayımında düşük lökosit


    16. Hemodiyalizdeki zorluklar sebebiyle
    periton diyalizine başlanan hastada,
    aşağıdakilerden hangisi ciddi bir problem
    olduğunu gösterir?
    a) 3,5 mEq/L plazma potasyum seviyesi
    b) % 35 hematokrit
    c) 200 mg/dL plazma glukozu
    d) 20.000 /mm3
    hemogram sayımında
    lökosit


    17. Kan üre değeri hangi durumda artabilir?

    a) Dehidratasyon
    b) Osteoporoz
    c) Kronik karaciğer hastalığı
    d) Nazal yolla oksijen verilmesi


    18. Kronik karaciğer hastalığına bağlı
    özofagus varis kanaması gelişen bir
    hastada, aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi
    yanlıştır?

    a) Balon tamponadı yapılması
    b) Endoskopik skleroterapi
    c) ERCP yapılması
    d) Somatostatin ve vazopressin infüzyonu



    19. 53 yaşında, 154 cm boyunda ve 92 kg
    ağırlığındaki kadın hastanın
    muayenesinde; TA:160/90 mmHg,
    AKŞ:181 mg/dL, TKŞ:276 mg/dL olarak
    ölçülüyor.Bu hasta için aşağıdaki
    tetkiklerden hangisi gereksizdir?

    a) HbA1C
    b) Oral glukoz tolerans testi
    c) EKG
    d) Lipid profili




    3

    20. Kolon operasyonu planlanan bir hastada,
    ameliyat hazırlığı olarak intestinal
    bakterilerin sayısını azaltan antibiyotikler
    başlanıyor. Bu durum aşağıdaki hangi
    vitaminin azalmasına sebep olarak INR
    değerini uzatır?

    a) A vitamini
    b) D vitamini
    c) E vitamini
    d) K vitamini

    21. Yaşlı hastada ani, ağrısız, tam görme kaybı
    ile sonuçlanan durum aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Retinal arter tıkanıklığı
    b) Travma
    c) Tümör
    d) Diyabet


    22. Aşağıdaki solüsyonlardan hangisi izotonik
    değildir?

    a) Ringer solüsyonu
    b) % 0,9 luk serum fizyolojik solüsyonu
    c) % 10 luk dekstroz solüsyonu
    d) Laktatlı ringer




    23. Kardiyopulmoner resüsitasyonda en
    önemli ve ilk olarak uygulanması gereken
    basamak, güncel kılavuzlara göre
    hangisidir?

    a) Kan dolaşımının sağlanması
    b) Solunum yolunun açılması
    c) Kan basıncını normale getirmek için
    inotropik ajan kullanılması
    d) Ritm bozukluklarının düzeltilmesi






    24. Kronik atrial fibrilasyon nedeniyle varfarin
    (coumadin) kullanan hastada ilaç
    düzenlenmesi ve koagülasyon durumunun
    belirlenmesinde hangi test
    kullanılmaktadır?

    a) Kanama zamanı
    b) Pıhtılaşma zamanı
    c) Protrombin zamanı (PTZ-INR)
    d) Aktive parsiyel tromboplastin zamanı
    (aPTT)


    25. Aşağıdaki durumların hangisi bacak
    ödemine neden olmaz?

    a) Venöz tromboz
    b) Konjestif kalp yetmezliği
    c) Hipoproteinemi
    d) Hipopotasemi




    26. Arteriyel kan basıncı ile ilgili aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Kan volümünün düşmesi arteriyel kan
    basıncını düşürür
    b) Arterlerin esneme özelliğinin azalması
    arteriyel kan basıncını düşürür
    c) Sempatik sinir sisteminin uyarılması
    arteriyel kan basıncını yükseltir
    d) Kan viskozitesinin artması kan
    basıncını yükseltir


    27. Yavaş gelişen hemiplejiler öncelikle hangi
    durumu düşündürür?

    a) Beyin infarktı
    b) Beyin kanaması
    c) Beyinde yer kaplayan olay
    d) Beyin damarlarında ateroskleroz
    gelişimi





    4

    28. Aşağıdaki radyolojik incelemelerden
    hangisinde pozitif kontrast madde
    (radyoopak madde) olarak iyot bileşikleri
    kullanılmaz?

    a) Kolon grafisi
    b) Histero-salpingo grafi
    c) İntravenöz kolesistografi
    d) İntravenöz piyelografi


    29. Şizofreni tanısı almış ve şu anda
    remisyonda olan bir hastanın iyilik
    durumunun devam etmesi için en önemli
    unsur hangisidir?

    a) Yatak istirahati
    b) İlaç uyumu
    c) İzole edilmesi
    d) Düzenli beslenmesi


    30. Kanın özgül ağırlığı hangi durumda
    artmaz?
    a) Dehidratasyon
    b) Diyare
    c) Anemi
    d) Polisitemi

    31. Aşağıdakilerden hangisi hipotiroidide
    gözlenebilir?

    a) Metabolik hızın artmasıyla vücut
    ısısının değişmesi, hipertermi
    b) Kalbin hızlı çalışması
    c) Gastrointestinal sistemde motilite
    artışı
    d) Düşünce ve algılamada yavaşlama


    32. Aşağıdakilerden hangisi derin ven
    trombozunu tetikleyen sebeplerden
    değildir?

    a) Kanser
    b) Ameliyat
    c) Gebelik
    d) Antihipertansif kullanımı



    33. Aşağıdakilerden hangisi plevral efüzyon
    için yanlıştır?

    a) Ağrı yapmaz
    b) Tüberkülozun komplikasyonu olabilir
    c) Cerahat içeriyorsa ampiyem adını alır
    d) Kalp yetmezliğinde plevral efüzyon
    görülebilir


    34. Aşağıdakilerden hangisi inflamatuar eklem
    hastalıklarından değildir?

    a) Ankilozan spondilit
    b) Osteoartrit
    c) Romatoid artrit
    d) Psöriatik artrit


    35. Aşağıdakilerden hangisi oksijen
    tedavisinin komplikasyonlarından
    değildir?

    a) Solunum depresyonu
    b) Öfori
    c) Trakeobronşit
    d) Atelektazi

    36. Akciğer absesi ile ilgili olarak aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Stafilokoklar sebep olabilir
    b) Kanlı ve kokulu balgam vardır
    c) Hastanın odası sık sık
    havalandırılmalıdır
    d) Tanıda PA akciğer grafisi yeterlidir


    37. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Tetanoz hastalığı geçirenlerde kalıcı
    bağışıklık olur
    b) Tüberküloz aşısı canlı atenüe bakteri
    aşısıdır
    c) Toksoid aşılar açıldıktan sonra uygun
    şartlarda 5 gün saklanabilir
    d) 6 yaşın üzerindeki çocuklara erişkin
    tip difteri aşısı yapılır
    5

    38. Kardiyak arrest durumunda kalbin
    çalışmasını sağlamak için verilen ilaç
    hangisidir?

    a) Asetilsalisilik asit (aspirin)
    b) Adrenalin (epinefrin)
    c) Heparin
    d) Atropin


    39. Parkinson hastalığının temel belirtilerinden
    olmayan hangisidir?

    a) Titreme
    b) Mimiklerde artış
    c) Hareketlerin yavaşlaması
    d) Hareket sertliği


    40. Kalp glikozitlerinin (digoksin) en önemli
    farmakolojik etkisi aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Kalbin kasılma gücünü artırmak
    b) Kalpte elektriksel iletimi artırmak
    c) Koroner damar yatağını daraltmak
    d) Kalbin refrakter periyodunu azaltmak



    41. Aşağıdaki kaslardan hangisinin kasılmaya
    başlaması için sinirsel uyarı şarttır?

    a) Damar düz kası
    b) Mide düz kası
    c) Kalp kası
    d) İskelet kası


    42. Aşağıdakilerden hangisi hormonal
    bozukluk sonucu ortaya çıkan poliüri
    nedenidir?

    a) Diyabetes insipitus
    b) Diüretik kullanımı
    c) Üriner enfeksiyon
    d) Cushing sendromu
    43. Aşağıdaki bulgulardan hangisi
    hemodinamik bir sorundur?

    a) Hiperürisemi
    b) Hiperkalsemi
    c) Trombositoz
    d) Hiponatremi


    44. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunun
    daha sık gelişmesinin sebebi nedir?

    a) Östaki tüpü daha kısa ve yataydır, bu
    nedenle daha kolay tıkanır ve enfekte
    olur
    b) Östaki tüpü daha uzun ve yataydır, bu
    nedenle iltihap sürekli tekrarlanır
    c) Kulak zarı gelişmemiştir, bu nedenle
    çok daha çabuk enfekte olur
    d) Kulak zarı az gelişmiştir,
    koruyuculuğu yetersiz olduğu için
    daha kolay enfekte olur


    45. Monitorizasyon uygulamaları ile ilgili
    aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a) Anlık değerler yerine gözlenen
    parametrelerin genel seyri önemlidir
    b) Doğru monitorizasyon tek başına
    sağkalımı arttırır
    c) Monitorizasyon hasta muayenesinin/
    gözleminin önüne geçmemelidir
    d) Monitorizasyon hem tedavi planlama
    hem de tedavi etkilerinin takibi için
    gereklidir


    46. Santral venöz basınç ölçümü
    aşağıdakilerden hangisinden etkilenmez?

    a) Kalp yetmezliği
    b) Vücut ısısı
    c) Hastanın sıvı yükü
    d) Ölçüm sırasındaki solunum fazı
    (inspiryum/ekspiryum)

    6

    47. Aşağıdakilerden hangisi kolorektal kanser
    gelişim riskini azaltmaktadır?

    a) Hayvansal yağlardan zengin diyet
    b) Posasız diyet
    c) Yeşil sebze ve meyvelerden zengin
    diyet
    d) Kalsiyum, A, C ve E vitamininden
    zengin diyet



    48. Aşağıdakilerden hangisi Cushing
    Sendromunda görülen bir bulgu değildir?

    a) Aydede yüz
    b) Hirsutizm
    c) Hipertansiyon
    d) Kaslarda hipertrofi



    49. Aşağıdakilerden hangisi splenomegali ile
    seyreden enfektif sebeplerden biridir?

    a) Sarkoidoz
    b) Malarya
    c) Amiloidoz
    d) Polisitemi vera



    50. Vücut kitle indeksinin birimi nedir?

    a) m
    2
    /kg
    b) cm/kg
    c) kg/m
    d) kg/m2



























    A KİTAPCIĞI
    1 C
    2 D
    3 C
    4 D
    5 A
    6 B
    7 A
    8 B
    9 D
    10 B
    11 C
    12 C
    13 A
    14 D
    15 C
    16 D
    17 A
    18 C
    19 B
    20 D
    21 A
    22 C
    23 A
    24 C
    25 D
    26 B
    27 C
    28 A
    29 B
    30 C
    31 D
    32 D
    33 A
    34 B
    35 B
    36 D
    37 A
    38 B
    39 B
    40 A
    41 D
    42 A
    43 C
    44 A
    45 B
    46 B
    47 C
    48 D
    49 B
    50 D


  3. 22.Kasım.2013, 20:48
    2
    Üye



    Sağlık personeli için Hac sınav soru ve cevapları


    2014 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI...
    20 Nisan 2014 Tarihinde yapılan 2014 Yılı Sağlık Personeli Test Sınavı Soru ve Cevapları




    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
    HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ




    KİTAPÇIK TÜRÜ
    A


    2014 YILI HAC ORGANİZASYONU

    SAĞLIK GRUBU
    SORU KİTAPÇIĞI

    (HEMŞİRE, EBE, EBE - HEMŞİRE, SAĞLIK MEMURU,
    ANESTEZİ TEKNİSYENİ, ATT, RÖNTGEN TEKNİSYENİ
    VE LABORATUVAR TEKNİSYENİ)

    20/04/2014



    Adı ve Soyadı : ……………………………………
    Görevi : ……………………………………
    Görev Yeri : ……………………………………
    İmza : …………………………………… 1

    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI


    1. Belirli bir zamana bağlı olmayarak vakfesiz
    yapılan Ka’be ziyaretine ne ad verilir?
    a) Hac
    b) Tavaf
    c) Umre
    d) Sa’y
    2. Namazla ilgili “Ta’dil-i Erkan” deyimi
    aşağıdakilerden hangi durumu ifade
    etmektedir?
    a) Namazları fazla geciktirmeden kaza etmek
    b) Namazların sünnetlerini kılmak
    c) Yolcu iken namazların dört rekâtlı farzını
    kısaltmak
    d) Namazları adabına uygun bir şekilde
    kılmak
    3. Aşağıdakilerden hangisi “Tevhid” kelimesinin
    Türkçe anlamıdır?
    a) Ben Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve
    elçisi olduğuna inanır ve tanıklık ederim
    b) Ben Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi
    olduğuna, Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına inanır ve tanıklık ederim
    c) Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur,
    Muhammed O'nun elçisidir
    d) Muhammed O'nun kulu ve elçisidir,
    Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur
    4. Rasulüllah Efendimiz (s.a.s.)’in bir gecede
    Mekke’den Kudüs’e, oradan da Sidret-ül
    Müntehaya kadar gitmesine ne ad verilir?
    a) Hicret
    b) Vahiy ve keramet
    c) Hac ve umre
    d) İsra ve Mirac
    5. Hz. Muhammed (s.a.s)’e gelen ilk vahiy,
    mealen aşağıdakilerden hangisidir?
    a) “Oku! Yaratan Rabbinin adıyla”
    b) “Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla”
    c) “Ey Muhammed! De ki, o Allah birdir”
    d) “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a
    mahsustur”
    6. Aşağıdaki oruç çeşitlerinden hangisinin
    tutulması zorunludur?
    a) Aşure orucu
    b) Ramazan orucunun kazası
    c) Şevval ayında tutulan altı gün orucu
    d) Pazartesi-Perşembe günlerinde tutulan
    oruç
    7. “Emr-i bi’l-ma’rûf, nehy-i ani’l-münker”
    tabirinin tam açıklaması aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) İyiliği emretmek, kötülükten alıkoymak
    b) İyiliği teşvik edip, kötülüğe karışmamak
    c) İyilik ve kötülükleri insanlara öğretmek
    d) İyiliği zorla uygulatmak, kötülükten zorla
    uzaklaştırmak
    8. Ka’be ziyaretiyle ilgili olarak “Mikât”
    kelimesi neyi ifade etmektedir?
    a) Tavaf yapılan alan
    b) İhrama girme yeri
    c) Şeytan taşlama yeri
    d) Sa’y yapılan alan

    9. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sahih (geçerli)
    olmasının şartlarındandır?
    a) Tavaf esnasında Kâbe’ye bakmak
    b) Tavaf namazı kılmak
    c) Tavafı huşu ile yapmak
    d) Tavaf yapmaya niyet etmek

    10. “Size iki emanet bırakıyorum; Onlara
    sarıldığınız sürece benden sonra yolunuzu asla
    şaşırmazsınız:………………….……” (Hadis)
    Peygamberimizin (s.a.s.) yukarıdaki sözü,
    aşağıdakilerden hangisi ile devam etmektedir?
    a) Namaz ve oruç
    b) Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünneti
    c) Allah’ın kitabı ve ashabımın hayatı
    d) Benim sünnetim ve ehlibeytimin yolu
    2

    A- SAĞLIK GRUBU GENEL SAĞLIK SORULARI

    11. Aşağıdakilerden hangisi radyasyona karşı
    en dirençlidir?

    a) İnce barsak duvarı
    b) Kemik iliği hücreleri
    c) Sinir dokusu hücreleri
    d) Üreme hücreleri

    12. Kalp krizinde görülen göğüs ağrısı ile ilgili
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Sıkıştırıcı tarzdadır
    b) Sırta yayılabilir
    c) Aspirin ile geçer
    d) Masaj ile geçmez


    13. Aşağıdakilerden hangisi viral
    enfeksiyondur?

    a) Kızamık
    b) Kızıl
    c) Boğmaca
    d) Difteri

    14. Hastane enfeksiyonu genellikle yatıştan
    kaç saat sonra görülür?

    a) 1 saat
    b) 16 saat
    c) 24 saat
    d) 72 saat

    15. Aşağıdakilerden hangisi piyelonefrit
    teşhisini destekler?

    a) Miyoglobinüri
    b) Ketonüri
    c) Piyüri
    d) Hemogram sayımında düşük lökosit


    16. Hemodiyalizdeki zorluklar sebebiyle
    periton diyalizine başlanan hastada,
    aşağıdakilerden hangisi ciddi bir problem
    olduğunu gösterir?
    a) 3,5 mEq/L plazma potasyum seviyesi
    b) % 35 hematokrit
    c) 200 mg/dL plazma glukozu
    d) 20.000 /mm3
    hemogram sayımında
    lökosit


    17. Kan üre değeri hangi durumda artabilir?

    a) Dehidratasyon
    b) Osteoporoz
    c) Kronik karaciğer hastalığı
    d) Nazal yolla oksijen verilmesi


    18. Kronik karaciğer hastalığına bağlı
    özofagus varis kanaması gelişen bir
    hastada, aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi
    yanlıştır?

    a) Balon tamponadı yapılması
    b) Endoskopik skleroterapi
    c) ERCP yapılması
    d) Somatostatin ve vazopressin infüzyonu



    19. 53 yaşında, 154 cm boyunda ve 92 kg
    ağırlığındaki kadın hastanın
    muayenesinde; TA:160/90 mmHg,
    AKŞ:181 mg/dL, TKŞ:276 mg/dL olarak
    ölçülüyor.Bu hasta için aşağıdaki
    tetkiklerden hangisi gereksizdir?

    a) HbA1C
    b) Oral glukoz tolerans testi
    c) EKG
    d) Lipid profili




    3

    20. Kolon operasyonu planlanan bir hastada,
    ameliyat hazırlığı olarak intestinal
    bakterilerin sayısını azaltan antibiyotikler
    başlanıyor. Bu durum aşağıdaki hangi
    vitaminin azalmasına sebep olarak INR
    değerini uzatır?

    a) A vitamini
    b) D vitamini
    c) E vitamini
    d) K vitamini

    21. Yaşlı hastada ani, ağrısız, tam görme kaybı
    ile sonuçlanan durum aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Retinal arter tıkanıklığı
    b) Travma
    c) Tümör
    d) Diyabet


    22. Aşağıdaki solüsyonlardan hangisi izotonik
    değildir?

    a) Ringer solüsyonu
    b) % 0,9 luk serum fizyolojik solüsyonu
    c) % 10 luk dekstroz solüsyonu
    d) Laktatlı ringer




    23. Kardiyopulmoner resüsitasyonda en
    önemli ve ilk olarak uygulanması gereken
    basamak, güncel kılavuzlara göre
    hangisidir?

    a) Kan dolaşımının sağlanması
    b) Solunum yolunun açılması
    c) Kan basıncını normale getirmek için
    inotropik ajan kullanılması
    d) Ritm bozukluklarının düzeltilmesi






    24. Kronik atrial fibrilasyon nedeniyle varfarin
    (coumadin) kullanan hastada ilaç
    düzenlenmesi ve koagülasyon durumunun
    belirlenmesinde hangi test
    kullanılmaktadır?

    a) Kanama zamanı
    b) Pıhtılaşma zamanı
    c) Protrombin zamanı (PTZ-INR)
    d) Aktive parsiyel tromboplastin zamanı
    (aPTT)


    25. Aşağıdaki durumların hangisi bacak
    ödemine neden olmaz?

    a) Venöz tromboz
    b) Konjestif kalp yetmezliği
    c) Hipoproteinemi
    d) Hipopotasemi




    26. Arteriyel kan basıncı ile ilgili aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Kan volümünün düşmesi arteriyel kan
    basıncını düşürür
    b) Arterlerin esneme özelliğinin azalması
    arteriyel kan basıncını düşürür
    c) Sempatik sinir sisteminin uyarılması
    arteriyel kan basıncını yükseltir
    d) Kan viskozitesinin artması kan
    basıncını yükseltir


    27. Yavaş gelişen hemiplejiler öncelikle hangi
    durumu düşündürür?

    a) Beyin infarktı
    b) Beyin kanaması
    c) Beyinde yer kaplayan olay
    d) Beyin damarlarında ateroskleroz
    gelişimi





    4

    28. Aşağıdaki radyolojik incelemelerden
    hangisinde pozitif kontrast madde
    (radyoopak madde) olarak iyot bileşikleri
    kullanılmaz?

    a) Kolon grafisi
    b) Histero-salpingo grafi
    c) İntravenöz kolesistografi
    d) İntravenöz piyelografi


    29. Şizofreni tanısı almış ve şu anda
    remisyonda olan bir hastanın iyilik
    durumunun devam etmesi için en önemli
    unsur hangisidir?

    a) Yatak istirahati
    b) İlaç uyumu
    c) İzole edilmesi
    d) Düzenli beslenmesi


    30. Kanın özgül ağırlığı hangi durumda
    artmaz?
    a) Dehidratasyon
    b) Diyare
    c) Anemi
    d) Polisitemi

    31. Aşağıdakilerden hangisi hipotiroidide
    gözlenebilir?

    a) Metabolik hızın artmasıyla vücut
    ısısının değişmesi, hipertermi
    b) Kalbin hızlı çalışması
    c) Gastrointestinal sistemde motilite
    artışı
    d) Düşünce ve algılamada yavaşlama


    32. Aşağıdakilerden hangisi derin ven
    trombozunu tetikleyen sebeplerden
    değildir?

    a) Kanser
    b) Ameliyat
    c) Gebelik
    d) Antihipertansif kullanımı



    33. Aşağıdakilerden hangisi plevral efüzyon
    için yanlıştır?

    a) Ağrı yapmaz
    b) Tüberkülozun komplikasyonu olabilir
    c) Cerahat içeriyorsa ampiyem adını alır
    d) Kalp yetmezliğinde plevral efüzyon
    görülebilir


    34. Aşağıdakilerden hangisi inflamatuar eklem
    hastalıklarından değildir?

    a) Ankilozan spondilit
    b) Osteoartrit
    c) Romatoid artrit
    d) Psöriatik artrit


    35. Aşağıdakilerden hangisi oksijen
    tedavisinin komplikasyonlarından
    değildir?

    a) Solunum depresyonu
    b) Öfori
    c) Trakeobronşit
    d) Atelektazi

    36. Akciğer absesi ile ilgili olarak aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Stafilokoklar sebep olabilir
    b) Kanlı ve kokulu balgam vardır
    c) Hastanın odası sık sık
    havalandırılmalıdır
    d) Tanıda PA akciğer grafisi yeterlidir


    37. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Tetanoz hastalığı geçirenlerde kalıcı
    bağışıklık olur
    b) Tüberküloz aşısı canlı atenüe bakteri
    aşısıdır
    c) Toksoid aşılar açıldıktan sonra uygun
    şartlarda 5 gün saklanabilir
    d) 6 yaşın üzerindeki çocuklara erişkin
    tip difteri aşısı yapılır
    5

    38. Kardiyak arrest durumunda kalbin
    çalışmasını sağlamak için verilen ilaç
    hangisidir?

    a) Asetilsalisilik asit (aspirin)
    b) Adrenalin (epinefrin)
    c) Heparin
    d) Atropin


    39. Parkinson hastalığının temel belirtilerinden
    olmayan hangisidir?

    a) Titreme
    b) Mimiklerde artış
    c) Hareketlerin yavaşlaması
    d) Hareket sertliği


    40. Kalp glikozitlerinin (digoksin) en önemli
    farmakolojik etkisi aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Kalbin kasılma gücünü artırmak
    b) Kalpte elektriksel iletimi artırmak
    c) Koroner damar yatağını daraltmak
    d) Kalbin refrakter periyodunu azaltmak



    41. Aşağıdaki kaslardan hangisinin kasılmaya
    başlaması için sinirsel uyarı şarttır?

    a) Damar düz kası
    b) Mide düz kası
    c) Kalp kası
    d) İskelet kası


    42. Aşağıdakilerden hangisi hormonal
    bozukluk sonucu ortaya çıkan poliüri
    nedenidir?

    a) Diyabetes insipitus
    b) Diüretik kullanımı
    c) Üriner enfeksiyon
    d) Cushing sendromu
    43. Aşağıdaki bulgulardan hangisi
    hemodinamik bir sorundur?

    a) Hiperürisemi
    b) Hiperkalsemi
    c) Trombositoz
    d) Hiponatremi


    44. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunun
    daha sık gelişmesinin sebebi nedir?

    a) Östaki tüpü daha kısa ve yataydır, bu
    nedenle daha kolay tıkanır ve enfekte
    olur
    b) Östaki tüpü daha uzun ve yataydır, bu
    nedenle iltihap sürekli tekrarlanır
    c) Kulak zarı gelişmemiştir, bu nedenle
    çok daha çabuk enfekte olur
    d) Kulak zarı az gelişmiştir,
    koruyuculuğu yetersiz olduğu için
    daha kolay enfekte olur


    45. Monitorizasyon uygulamaları ile ilgili
    aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a) Anlık değerler yerine gözlenen
    parametrelerin genel seyri önemlidir
    b) Doğru monitorizasyon tek başına
    sağkalımı arttırır
    c) Monitorizasyon hasta muayenesinin/
    gözleminin önüne geçmemelidir
    d) Monitorizasyon hem tedavi planlama
    hem de tedavi etkilerinin takibi için
    gereklidir


    46. Santral venöz basınç ölçümü
    aşağıdakilerden hangisinden etkilenmez?

    a) Kalp yetmezliği
    b) Vücut ısısı
    c) Hastanın sıvı yükü
    d) Ölçüm sırasındaki solunum fazı
    (inspiryum/ekspiryum)

    6

    47. Aşağıdakilerden hangisi kolorektal kanser
    gelişim riskini azaltmaktadır?

    a) Hayvansal yağlardan zengin diyet
    b) Posasız diyet
    c) Yeşil sebze ve meyvelerden zengin
    diyet
    d) Kalsiyum, A, C ve E vitamininden
    zengin diyet



    48. Aşağıdakilerden hangisi Cushing
    Sendromunda görülen bir bulgu değildir?

    a) Aydede yüz
    b) Hirsutizm
    c) Hipertansiyon
    d) Kaslarda hipertrofi



    49. Aşağıdakilerden hangisi splenomegali ile
    seyreden enfektif sebeplerden biridir?

    a) Sarkoidoz
    b) Malarya
    c) Amiloidoz
    d) Polisitemi vera



    50. Vücut kitle indeksinin birimi nedir?

    a) m
    2
    /kg
    b) cm/kg
    c) kg/m
    d) kg/m2



























    A KİTAPCIĞI
    1 C
    2 D
    3 C
    4 D
    5 A
    6 B
    7 A
    8 B
    9 D
    10 B
    11 C
    12 C
    13 A
    14 D
    15 C
    16 D
    17 A
    18 C
    19 B
    20 D
    21 A
    22 C
    23 A
    24 C
    25 D
    26 B
    27 C
    28 A
    29 B
    30 C
    31 D
    32 D
    33 A
    34 B
    35 B
    36 D
    37 A
    38 B
    39 B
    40 A
    41 D
    42 A
    43 C
    44 A
    45 B
    46 B
    47 C
    48 D
    49 B
    50 D


  4. 22.Kasım.2013, 20:49
    3
    @hmet
    Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Mayıs.2007
    Üye No: 771
    Mesaj Sayısı: 7,758
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Bulunduğu yer: gölbaşı

    Cevap: sağlık görevlisi hac soruları arşivi

    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
    HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ




    KİTAPÇIK TÜRÜ
    A


    2014 YILI HAC ORGANİZASYONU

    SAĞLIK GRUBU
    SORU KİTAPÇIĞI

    (HEMŞİRE, EBE, EBE - HEMŞİRE, SAĞLIK MEMURU,
    ANESTEZİ TEKNİSYENİ, ATT, RÖNTGEN TEKNİSYENİ
    VE LABORATUVAR TEKNİSYENİ)

    20/04/2014



    Adı ve Soyadı : ……………………………………
    Görevi : ……………………………………
    Görev Yeri : ……………………………………
    İmza : …………………………………… 1

    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI


    1. Belirli bir zamana bağlı olmayarak vakfesiz
    yapılan Ka’be ziyaretine ne ad verilir?
    a) Hac
    b) Tavaf
    c) Umre
    d) Sa’y
    2. Namazla ilgili “Ta’dil-i Erkan” deyimi
    aşağıdakilerden hangi durumu ifade
    etmektedir?
    a) Namazları fazla geciktirmeden kaza etmek
    b) Namazların sünnetlerini kılmak
    c) Yolcu iken namazların dört rekâtlı farzını
    kısaltmak
    d) Namazları adabına uygun bir şekilde
    kılmak
    3. Aşağıdakilerden hangisi “Tevhid” kelimesinin
    Türkçe anlamıdır?
    a) Ben Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve
    elçisi olduğuna inanır ve tanıklık ederim
    b) Ben Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi
    olduğuna, Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına inanır ve tanıklık ederim
    c) Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur,
    Muhammed O'nun elçisidir
    d) Muhammed O'nun kulu ve elçisidir,
    Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur
    4. Rasulüllah Efendimiz (s.a.s.)’in bir gecede
    Mekke’den Kudüs’e, oradan da Sidret-ül
    Müntehaya kadar gitmesine ne ad verilir?
    a) Hicret
    b) Vahiy ve keramet
    c) Hac ve umre
    d) İsra ve Mirac
    5. Hz. Muhammed (s.a.s)’e gelen ilk vahiy,
    mealen aşağıdakilerden hangisidir?
    a) “Oku! Yaratan Rabbinin adıyla”
    b) “Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla”
    c) “Ey Muhammed! De ki, o Allah birdir”
    d) “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a
    mahsustur”
    6. Aşağıdaki oruç çeşitlerinden hangisinin
    tutulması zorunludur?
    a) Aşure orucu
    b) Ramazan orucunun kazası
    c) Şevval ayında tutulan altı gün orucu
    d) Pazartesi-Perşembe günlerinde tutulan
    oruç
    7. “Emr-i bi’l-ma’rûf, nehy-i ani’l-münker”
    tabirinin tam açıklaması aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) İyiliği emretmek, kötülükten alıkoymak
    b) İyiliği teşvik edip, kötülüğe karışmamak
    c) İyilik ve kötülükleri insanlara öğretmek
    d) İyiliği zorla uygulatmak, kötülükten zorla
    uzaklaştırmak
    8. Ka’be ziyaretiyle ilgili olarak “Mikât”
    kelimesi neyi ifade etmektedir?
    a) Tavaf yapılan alan
    b) İhrama girme yeri
    c) Şeytan taşlama yeri
    d) Sa’y yapılan alan

    9. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sahih (geçerli)
    olmasının şartlarındandır?
    a) Tavaf esnasında Kâbe’ye bakmak
    b) Tavaf namazı kılmak
    c) Tavafı huşu ile yapmak
    d) Tavaf yapmaya niyet etmek

    10. “Size iki emanet bırakıyorum; Onlara
    sarıldığınız sürece benden sonra yolunuzu asla
    şaşırmazsınız:………………….……” (Hadis)
    Peygamberimizin (s.a.s.) yukarıdaki sözü,
    aşağıdakilerden hangisi ile devam etmektedir?
    a) Namaz ve oruç
    b) Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünneti
    c) Allah’ın kitabı ve ashabımın hayatı
    d) Benim sünnetim ve ehlibeytimin yolu
    2

    A- SAĞLIK GRUBU GENEL SAĞLIK SORULARI

    11. Aşağıdakilerden hangisi radyasyona karşı
    en dirençlidir?

    a) İnce barsak duvarı
    b) Kemik iliği hücreleri
    c) Sinir dokusu hücreleri
    d) Üreme hücreleri

    12. Kalp krizinde görülen göğüs ağrısı ile ilgili
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Sıkıştırıcı tarzdadır
    b) Sırta yayılabilir
    c) Aspirin ile geçer
    d) Masaj ile geçmez


    13. Aşağıdakilerden hangisi viral
    enfeksiyondur?

    a) Kızamık
    b) Kızıl
    c) Boğmaca
    d) Difteri

    14. Hastane enfeksiyonu genellikle yatıştan
    kaç saat sonra görülür?

    a) 1 saat
    b) 16 saat
    c) 24 saat
    d) 72 saat

    15. Aşağıdakilerden hangisi piyelonefrit
    teşhisini destekler?

    a) Miyoglobinüri
    b) Ketonüri
    c) Piyüri
    d) Hemogram sayımında düşük lökosit


    16. Hemodiyalizdeki zorluklar sebebiyle
    periton diyalizine başlanan hastada,
    aşağıdakilerden hangisi ciddi bir problem
    olduğunu gösterir?
    a) 3,5 mEq/L plazma potasyum seviyesi
    b) % 35 hematokrit
    c) 200 mg/dL plazma glukozu
    d) 20.000 /mm3
    hemogram sayımında
    lökosit


    17. Kan üre değeri hangi durumda artabilir?

    a) Dehidratasyon
    b) Osteoporoz
    c) Kronik karaciğer hastalığı
    d) Nazal yolla oksijen verilmesi


    18. Kronik karaciğer hastalığına bağlı
    özofagus varis kanaması gelişen bir
    hastada, aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi
    yanlıştır?

    a) Balon tamponadı yapılması
    b) Endoskopik skleroterapi
    c) ERCP yapılması
    d) Somatostatin ve vazopressin infüzyonu



    19. 53 yaşında, 154 cm boyunda ve 92 kg
    ağırlığındaki kadın hastanın
    muayenesinde; TA:160/90 mmHg,
    AKŞ:181 mg/dL, TKŞ:276 mg/dL olarak
    ölçülüyor.Bu hasta için aşağıdaki
    tetkiklerden hangisi gereksizdir?

    a) HbA1C
    b) Oral glukoz tolerans testi
    c) EKG
    d) Lipid profili




    3

    20. Kolon operasyonu planlanan bir hastada,
    ameliyat hazırlığı olarak intestinal
    bakterilerin sayısını azaltan antibiyotikler
    başlanıyor. Bu durum aşağıdaki hangi
    vitaminin azalmasına sebep olarak INR
    değerini uzatır?

    a) A vitamini
    b) D vitamini
    c) E vitamini
    d) K vitamini

    21. Yaşlı hastada ani, ağrısız, tam görme kaybı
    ile sonuçlanan durum aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Retinal arter tıkanıklığı
    b) Travma
    c) Tümör
    d) Diyabet


    22. Aşağıdaki solüsyonlardan hangisi izotonik
    değildir?

    a) Ringer solüsyonu
    b) % 0,9 luk serum fizyolojik solüsyonu
    c) % 10 luk dekstroz solüsyonu
    d) Laktatlı ringer




    23. Kardiyopulmoner resüsitasyonda en
    önemli ve ilk olarak uygulanması gereken
    basamak, güncel kılavuzlara göre
    hangisidir?

    a) Kan dolaşımının sağlanması
    b) Solunum yolunun açılması
    c) Kan basıncını normale getirmek için
    inotropik ajan kullanılması
    d) Ritm bozukluklarının düzeltilmesi






    24. Kronik atrial fibrilasyon nedeniyle varfarin
    (coumadin) kullanan hastada ilaç
    düzenlenmesi ve koagülasyon durumunun
    belirlenmesinde hangi test
    kullanılmaktadır?

    a) Kanama zamanı
    b) Pıhtılaşma zamanı
    c) Protrombin zamanı (PTZ-INR)
    d) Aktive parsiyel tromboplastin zamanı
    (aPTT)


    25. Aşağıdaki durumların hangisi bacak
    ödemine neden olmaz?

    a) Venöz tromboz
    b) Konjestif kalp yetmezliği
    c) Hipoproteinemi
    d) Hipopotasemi




    26. Arteriyel kan basıncı ile ilgili aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Kan volümünün düşmesi arteriyel kan
    basıncını düşürür
    b) Arterlerin esneme özelliğinin azalması
    arteriyel kan basıncını düşürür
    c) Sempatik sinir sisteminin uyarılması
    arteriyel kan basıncını yükseltir
    d) Kan viskozitesinin artması kan
    basıncını yükseltir


    27. Yavaş gelişen hemiplejiler öncelikle hangi
    durumu düşündürür?

    a) Beyin infarktı
    b) Beyin kanaması
    c) Beyinde yer kaplayan olay
    d) Beyin damarlarında ateroskleroz
    gelişimi





    4

    28. Aşağıdaki radyolojik incelemelerden
    hangisinde pozitif kontrast madde
    (radyoopak madde) olarak iyot bileşikleri
    kullanılmaz?

    a) Kolon grafisi
    b) Histero-salpingo grafi
    c) İntravenöz kolesistografi
    d) İntravenöz piyelografi


    29. Şizofreni tanısı almış ve şu anda
    remisyonda olan bir hastanın iyilik
    durumunun devam etmesi için en önemli
    unsur hangisidir?

    a) Yatak istirahati
    b) İlaç uyumu
    c) İzole edilmesi
    d) Düzenli beslenmesi


    30. Kanın özgül ağırlığı hangi durumda
    artmaz?
    a) Dehidratasyon
    b) Diyare
    c) Anemi
    d) Polisitemi

    31. Aşağıdakilerden hangisi hipotiroidide
    gözlenebilir?

    a) Metabolik hızın artmasıyla vücut
    ısısının değişmesi, hipertermi
    b) Kalbin hızlı çalışması
    c) Gastrointestinal sistemde motilite
    artışı
    d) Düşünce ve algılamada yavaşlama


    32. Aşağıdakilerden hangisi derin ven
    trombozunu tetikleyen sebeplerden
    değildir?

    a) Kanser
    b) Ameliyat
    c) Gebelik
    d) Antihipertansif kullanımı



    33. Aşağıdakilerden hangisi plevral efüzyon
    için yanlıştır?

    a) Ağrı yapmaz
    b) Tüberkülozun komplikasyonu olabilir
    c) Cerahat içeriyorsa ampiyem adını alır
    d) Kalp yetmezliğinde plevral efüzyon
    görülebilir


    34. Aşağıdakilerden hangisi inflamatuar eklem
    hastalıklarından değildir?

    a) Ankilozan spondilit
    b) Osteoartrit
    c) Romatoid artrit
    d) Psöriatik artrit


    35. Aşağıdakilerden hangisi oksijen
    tedavisinin komplikasyonlarından
    değildir?

    a) Solunum depresyonu
    b) Öfori
    c) Trakeobronşit
    d) Atelektazi

    36. Akciğer absesi ile ilgili olarak aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Stafilokoklar sebep olabilir
    b) Kanlı ve kokulu balgam vardır
    c) Hastanın odası sık sık
    havalandırılmalıdır
    d) Tanıda PA akciğer grafisi yeterlidir


    37. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Tetanoz hastalığı geçirenlerde kalıcı
    bağışıklık olur
    b) Tüberküloz aşısı canlı atenüe bakteri
    aşısıdır
    c) Toksoid aşılar açıldıktan sonra uygun
    şartlarda 5 gün saklanabilir
    d) 6 yaşın üzerindeki çocuklara erişkin
    tip difteri aşısı yapılır
    5

    38. Kardiyak arrest durumunda kalbin
    çalışmasını sağlamak için verilen ilaç
    hangisidir?

    a) Asetilsalisilik asit (aspirin)
    b) Adrenalin (epinefrin)
    c) Heparin
    d) Atropin


    39. Parkinson hastalığının temel belirtilerinden
    olmayan hangisidir?

    a) Titreme
    b) Mimiklerde artış
    c) Hareketlerin yavaşlaması
    d) Hareket sertliği


    40. Kalp glikozitlerinin (digoksin) en önemli
    farmakolojik etkisi aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Kalbin kasılma gücünü artırmak
    b) Kalpte elektriksel iletimi artırmak
    c) Koroner damar yatağını daraltmak
    d) Kalbin refrakter periyodunu azaltmak



    41. Aşağıdaki kaslardan hangisinin kasılmaya
    başlaması için sinirsel uyarı şarttır?

    a) Damar düz kası
    b) Mide düz kası
    c) Kalp kası
    d) İskelet kası


    42. Aşağıdakilerden hangisi hormonal
    bozukluk sonucu ortaya çıkan poliüri
    nedenidir?

    a) Diyabetes insipitus
    b) Diüretik kullanımı
    c) Üriner enfeksiyon
    d) Cushing sendromu
    43. Aşağıdaki bulgulardan hangisi
    hemodinamik bir sorundur?

    a) Hiperürisemi
    b) Hiperkalsemi
    c) Trombositoz
    d) Hiponatremi


    44. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunun
    daha sık gelişmesinin sebebi nedir?

    a) Östaki tüpü daha kısa ve yataydır, bu
    nedenle daha kolay tıkanır ve enfekte
    olur
    b) Östaki tüpü daha uzun ve yataydır, bu
    nedenle iltihap sürekli tekrarlanır
    c) Kulak zarı gelişmemiştir, bu nedenle
    çok daha çabuk enfekte olur
    d) Kulak zarı az gelişmiştir,
    koruyuculuğu yetersiz olduğu için
    daha kolay enfekte olur


    45. Monitorizasyon uygulamaları ile ilgili
    aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a) Anlık değerler yerine gözlenen
    parametrelerin genel seyri önemlidir
    b) Doğru monitorizasyon tek başına
    sağkalımı arttırır
    c) Monitorizasyon hasta muayenesinin/
    gözleminin önüne geçmemelidir
    d) Monitorizasyon hem tedavi planlama
    hem de tedavi etkilerinin takibi için
    gereklidir


    46. Santral venöz basınç ölçümü
    aşağıdakilerden hangisinden etkilenmez?

    a) Kalp yetmezliği
    b) Vücut ısısı
    c) Hastanın sıvı yükü
    d) Ölçüm sırasındaki solunum fazı
    (inspiryum/ekspiryum)

    6

    47. Aşağıdakilerden hangisi kolorektal kanser
    gelişim riskini azaltmaktadır?

    a) Hayvansal yağlardan zengin diyet
    b) Posasız diyet
    c) Yeşil sebze ve meyvelerden zengin
    diyet
    d) Kalsiyum, A, C ve E vitamininden
    zengin diyet



    48. Aşağıdakilerden hangisi Cushing
    Sendromunda görülen bir bulgu değildir?

    a) Aydede yüz
    b) Hirsutizm
    c) Hipertansiyon
    d) Kaslarda hipertrofi



    49. Aşağıdakilerden hangisi splenomegali ile
    seyreden enfektif sebeplerden biridir?

    a) Sarkoidoz
    b) Malarya
    c) Amiloidoz
    d) Polisitemi vera



    50. Vücut kitle indeksinin birimi nedir?

    a) m
    2
    /kg
    b) cm/kg
    c) kg/m
    d) kg/m2



























    A KİTAPCIĞI
    1 C
    2 D
    3 C
    4 D
    5 A
    6 B
    7 A
    8 B
    9 D
    10 B
    11 C
    12 C
    13 A
    14 D
    15 C
    16 D
    17 A
    18 C
    19 B
    20 D
    21 A
    22 C
    23 A
    24 C
    25 D
    26 B
    27 C
    28 A
    29 B
    30 C
    31 D
    32 D
    33 A
    34 B
    35 B
    36 D
    37 A
    38 B
    39 B
    40 A
    41 D
    42 A
    43 C
    44 A
    45 B
    46 B
    47 C
    48 D
    49 B
    50 D


  5. 22.Kasım.2013, 20:49
    3
    Üye
    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
    HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ




    KİTAPÇIK TÜRÜ
    A


    2014 YILI HAC ORGANİZASYONU

    SAĞLIK GRUBU
    SORU KİTAPÇIĞI

    (HEMŞİRE, EBE, EBE - HEMŞİRE, SAĞLIK MEMURU,
    ANESTEZİ TEKNİSYENİ, ATT, RÖNTGEN TEKNİSYENİ
    VE LABORATUVAR TEKNİSYENİ)

    20/04/2014



    Adı ve Soyadı : ……………………………………
    Görevi : ……………………………………
    Görev Yeri : ……………………………………
    İmza : …………………………………… 1

    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI


    1. Belirli bir zamana bağlı olmayarak vakfesiz
    yapılan Ka’be ziyaretine ne ad verilir?
    a) Hac
    b) Tavaf
    c) Umre
    d) Sa’y
    2. Namazla ilgili “Ta’dil-i Erkan” deyimi
    aşağıdakilerden hangi durumu ifade
    etmektedir?
    a) Namazları fazla geciktirmeden kaza etmek
    b) Namazların sünnetlerini kılmak
    c) Yolcu iken namazların dört rekâtlı farzını
    kısaltmak
    d) Namazları adabına uygun bir şekilde
    kılmak
    3. Aşağıdakilerden hangisi “Tevhid” kelimesinin
    Türkçe anlamıdır?
    a) Ben Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve
    elçisi olduğuna inanır ve tanıklık ederim
    b) Ben Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi
    olduğuna, Allah'tan başka hiçbir ilah
    olmadığına inanır ve tanıklık ederim
    c) Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur,
    Muhammed O'nun elçisidir
    d) Muhammed O'nun kulu ve elçisidir,
    Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur
    4. Rasulüllah Efendimiz (s.a.s.)’in bir gecede
    Mekke’den Kudüs’e, oradan da Sidret-ül
    Müntehaya kadar gitmesine ne ad verilir?
    a) Hicret
    b) Vahiy ve keramet
    c) Hac ve umre
    d) İsra ve Mirac
    5. Hz. Muhammed (s.a.s)’e gelen ilk vahiy,
    mealen aşağıdakilerden hangisidir?
    a) “Oku! Yaratan Rabbinin adıyla”
    b) “Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla”
    c) “Ey Muhammed! De ki, o Allah birdir”
    d) “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a
    mahsustur”
    6. Aşağıdaki oruç çeşitlerinden hangisinin
    tutulması zorunludur?
    a) Aşure orucu
    b) Ramazan orucunun kazası
    c) Şevval ayında tutulan altı gün orucu
    d) Pazartesi-Perşembe günlerinde tutulan
    oruç
    7. “Emr-i bi’l-ma’rûf, nehy-i ani’l-münker”
    tabirinin tam açıklaması aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) İyiliği emretmek, kötülükten alıkoymak
    b) İyiliği teşvik edip, kötülüğe karışmamak
    c) İyilik ve kötülükleri insanlara öğretmek
    d) İyiliği zorla uygulatmak, kötülükten zorla
    uzaklaştırmak
    8. Ka’be ziyaretiyle ilgili olarak “Mikât”
    kelimesi neyi ifade etmektedir?
    a) Tavaf yapılan alan
    b) İhrama girme yeri
    c) Şeytan taşlama yeri
    d) Sa’y yapılan alan

    9. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sahih (geçerli)
    olmasının şartlarındandır?
    a) Tavaf esnasında Kâbe’ye bakmak
    b) Tavaf namazı kılmak
    c) Tavafı huşu ile yapmak
    d) Tavaf yapmaya niyet etmek

    10. “Size iki emanet bırakıyorum; Onlara
    sarıldığınız sürece benden sonra yolunuzu asla
    şaşırmazsınız:………………….……” (Hadis)
    Peygamberimizin (s.a.s.) yukarıdaki sözü,
    aşağıdakilerden hangisi ile devam etmektedir?
    a) Namaz ve oruç
    b) Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünneti
    c) Allah’ın kitabı ve ashabımın hayatı
    d) Benim sünnetim ve ehlibeytimin yolu
    2

    A- SAĞLIK GRUBU GENEL SAĞLIK SORULARI

    11. Aşağıdakilerden hangisi radyasyona karşı
    en dirençlidir?

    a) İnce barsak duvarı
    b) Kemik iliği hücreleri
    c) Sinir dokusu hücreleri
    d) Üreme hücreleri

    12. Kalp krizinde görülen göğüs ağrısı ile ilgili
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Sıkıştırıcı tarzdadır
    b) Sırta yayılabilir
    c) Aspirin ile geçer
    d) Masaj ile geçmez


    13. Aşağıdakilerden hangisi viral
    enfeksiyondur?

    a) Kızamık
    b) Kızıl
    c) Boğmaca
    d) Difteri

    14. Hastane enfeksiyonu genellikle yatıştan
    kaç saat sonra görülür?

    a) 1 saat
    b) 16 saat
    c) 24 saat
    d) 72 saat

    15. Aşağıdakilerden hangisi piyelonefrit
    teşhisini destekler?

    a) Miyoglobinüri
    b) Ketonüri
    c) Piyüri
    d) Hemogram sayımında düşük lökosit


    16. Hemodiyalizdeki zorluklar sebebiyle
    periton diyalizine başlanan hastada,
    aşağıdakilerden hangisi ciddi bir problem
    olduğunu gösterir?
    a) 3,5 mEq/L plazma potasyum seviyesi
    b) % 35 hematokrit
    c) 200 mg/dL plazma glukozu
    d) 20.000 /mm3
    hemogram sayımında
    lökosit


    17. Kan üre değeri hangi durumda artabilir?

    a) Dehidratasyon
    b) Osteoporoz
    c) Kronik karaciğer hastalığı
    d) Nazal yolla oksijen verilmesi


    18. Kronik karaciğer hastalığına bağlı
    özofagus varis kanaması gelişen bir
    hastada, aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi
    yanlıştır?

    a) Balon tamponadı yapılması
    b) Endoskopik skleroterapi
    c) ERCP yapılması
    d) Somatostatin ve vazopressin infüzyonu



    19. 53 yaşında, 154 cm boyunda ve 92 kg
    ağırlığındaki kadın hastanın
    muayenesinde; TA:160/90 mmHg,
    AKŞ:181 mg/dL, TKŞ:276 mg/dL olarak
    ölçülüyor.Bu hasta için aşağıdaki
    tetkiklerden hangisi gereksizdir?

    a) HbA1C
    b) Oral glukoz tolerans testi
    c) EKG
    d) Lipid profili




    3

    20. Kolon operasyonu planlanan bir hastada,
    ameliyat hazırlığı olarak intestinal
    bakterilerin sayısını azaltan antibiyotikler
    başlanıyor. Bu durum aşağıdaki hangi
    vitaminin azalmasına sebep olarak INR
    değerini uzatır?

    a) A vitamini
    b) D vitamini
    c) E vitamini
    d) K vitamini

    21. Yaşlı hastada ani, ağrısız, tam görme kaybı
    ile sonuçlanan durum aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Retinal arter tıkanıklığı
    b) Travma
    c) Tümör
    d) Diyabet


    22. Aşağıdaki solüsyonlardan hangisi izotonik
    değildir?

    a) Ringer solüsyonu
    b) % 0,9 luk serum fizyolojik solüsyonu
    c) % 10 luk dekstroz solüsyonu
    d) Laktatlı ringer




    23. Kardiyopulmoner resüsitasyonda en
    önemli ve ilk olarak uygulanması gereken
    basamak, güncel kılavuzlara göre
    hangisidir?

    a) Kan dolaşımının sağlanması
    b) Solunum yolunun açılması
    c) Kan basıncını normale getirmek için
    inotropik ajan kullanılması
    d) Ritm bozukluklarının düzeltilmesi






    24. Kronik atrial fibrilasyon nedeniyle varfarin
    (coumadin) kullanan hastada ilaç
    düzenlenmesi ve koagülasyon durumunun
    belirlenmesinde hangi test
    kullanılmaktadır?

    a) Kanama zamanı
    b) Pıhtılaşma zamanı
    c) Protrombin zamanı (PTZ-INR)
    d) Aktive parsiyel tromboplastin zamanı
    (aPTT)


    25. Aşağıdaki durumların hangisi bacak
    ödemine neden olmaz?

    a) Venöz tromboz
    b) Konjestif kalp yetmezliği
    c) Hipoproteinemi
    d) Hipopotasemi




    26. Arteriyel kan basıncı ile ilgili aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Kan volümünün düşmesi arteriyel kan
    basıncını düşürür
    b) Arterlerin esneme özelliğinin azalması
    arteriyel kan basıncını düşürür
    c) Sempatik sinir sisteminin uyarılması
    arteriyel kan basıncını yükseltir
    d) Kan viskozitesinin artması kan
    basıncını yükseltir


    27. Yavaş gelişen hemiplejiler öncelikle hangi
    durumu düşündürür?

    a) Beyin infarktı
    b) Beyin kanaması
    c) Beyinde yer kaplayan olay
    d) Beyin damarlarında ateroskleroz
    gelişimi





    4

    28. Aşağıdaki radyolojik incelemelerden
    hangisinde pozitif kontrast madde
    (radyoopak madde) olarak iyot bileşikleri
    kullanılmaz?

    a) Kolon grafisi
    b) Histero-salpingo grafi
    c) İntravenöz kolesistografi
    d) İntravenöz piyelografi


    29. Şizofreni tanısı almış ve şu anda
    remisyonda olan bir hastanın iyilik
    durumunun devam etmesi için en önemli
    unsur hangisidir?

    a) Yatak istirahati
    b) İlaç uyumu
    c) İzole edilmesi
    d) Düzenli beslenmesi


    30. Kanın özgül ağırlığı hangi durumda
    artmaz?
    a) Dehidratasyon
    b) Diyare
    c) Anemi
    d) Polisitemi

    31. Aşağıdakilerden hangisi hipotiroidide
    gözlenebilir?

    a) Metabolik hızın artmasıyla vücut
    ısısının değişmesi, hipertermi
    b) Kalbin hızlı çalışması
    c) Gastrointestinal sistemde motilite
    artışı
    d) Düşünce ve algılamada yavaşlama


    32. Aşağıdakilerden hangisi derin ven
    trombozunu tetikleyen sebeplerden
    değildir?

    a) Kanser
    b) Ameliyat
    c) Gebelik
    d) Antihipertansif kullanımı



    33. Aşağıdakilerden hangisi plevral efüzyon
    için yanlıştır?

    a) Ağrı yapmaz
    b) Tüberkülozun komplikasyonu olabilir
    c) Cerahat içeriyorsa ampiyem adını alır
    d) Kalp yetmezliğinde plevral efüzyon
    görülebilir


    34. Aşağıdakilerden hangisi inflamatuar eklem
    hastalıklarından değildir?

    a) Ankilozan spondilit
    b) Osteoartrit
    c) Romatoid artrit
    d) Psöriatik artrit


    35. Aşağıdakilerden hangisi oksijen
    tedavisinin komplikasyonlarından
    değildir?

    a) Solunum depresyonu
    b) Öfori
    c) Trakeobronşit
    d) Atelektazi

    36. Akciğer absesi ile ilgili olarak aşağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Stafilokoklar sebep olabilir
    b) Kanlı ve kokulu balgam vardır
    c) Hastanın odası sık sık
    havalandırılmalıdır
    d) Tanıda PA akciğer grafisi yeterlidir


    37. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a) Tetanoz hastalığı geçirenlerde kalıcı
    bağışıklık olur
    b) Tüberküloz aşısı canlı atenüe bakteri
    aşısıdır
    c) Toksoid aşılar açıldıktan sonra uygun
    şartlarda 5 gün saklanabilir
    d) 6 yaşın üzerindeki çocuklara erişkin
    tip difteri aşısı yapılır
    5

    38. Kardiyak arrest durumunda kalbin
    çalışmasını sağlamak için verilen ilaç
    hangisidir?

    a) Asetilsalisilik asit (aspirin)
    b) Adrenalin (epinefrin)
    c) Heparin
    d) Atropin


    39. Parkinson hastalığının temel belirtilerinden
    olmayan hangisidir?

    a) Titreme
    b) Mimiklerde artış
    c) Hareketlerin yavaşlaması
    d) Hareket sertliği


    40. Kalp glikozitlerinin (digoksin) en önemli
    farmakolojik etkisi aşağıdakilerden
    hangisidir?

    a) Kalbin kasılma gücünü artırmak
    b) Kalpte elektriksel iletimi artırmak
    c) Koroner damar yatağını daraltmak
    d) Kalbin refrakter periyodunu azaltmak



    41. Aşağıdaki kaslardan hangisinin kasılmaya
    başlaması için sinirsel uyarı şarttır?

    a) Damar düz kası
    b) Mide düz kası
    c) Kalp kası
    d) İskelet kası


    42. Aşağıdakilerden hangisi hormonal
    bozukluk sonucu ortaya çıkan poliüri
    nedenidir?

    a) Diyabetes insipitus
    b) Diüretik kullanımı
    c) Üriner enfeksiyon
    d) Cushing sendromu
    43. Aşağıdaki bulgulardan hangisi
    hemodinamik bir sorundur?

    a) Hiperürisemi
    b) Hiperkalsemi
    c) Trombositoz
    d) Hiponatremi


    44. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunun
    daha sık gelişmesinin sebebi nedir?

    a) Östaki tüpü daha kısa ve yataydır, bu
    nedenle daha kolay tıkanır ve enfekte
    olur
    b) Östaki tüpü daha uzun ve yataydır, bu
    nedenle iltihap sürekli tekrarlanır
    c) Kulak zarı gelişmemiştir, bu nedenle
    çok daha çabuk enfekte olur
    d) Kulak zarı az gelişmiştir,
    koruyuculuğu yetersiz olduğu için
    daha kolay enfekte olur


    45. Monitorizasyon uygulamaları ile ilgili
    aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a) Anlık değerler yerine gözlenen
    parametrelerin genel seyri önemlidir
    b) Doğru monitorizasyon tek başına
    sağkalımı arttırır
    c) Monitorizasyon hasta muayenesinin/
    gözleminin önüne geçmemelidir
    d) Monitorizasyon hem tedavi planlama
    hem de tedavi etkilerinin takibi için
    gereklidir


    46. Santral venöz basınç ölçümü
    aşağıdakilerden hangisinden etkilenmez?

    a) Kalp yetmezliği
    b) Vücut ısısı
    c) Hastanın sıvı yükü
    d) Ölçüm sırasındaki solunum fazı
    (inspiryum/ekspiryum)

    6

    47. Aşağıdakilerden hangisi kolorektal kanser
    gelişim riskini azaltmaktadır?

    a) Hayvansal yağlardan zengin diyet
    b) Posasız diyet
    c) Yeşil sebze ve meyvelerden zengin
    diyet
    d) Kalsiyum, A, C ve E vitamininden
    zengin diyet



    48. Aşağıdakilerden hangisi Cushing
    Sendromunda görülen bir bulgu değildir?

    a) Aydede yüz
    b) Hirsutizm
    c) Hipertansiyon
    d) Kaslarda hipertrofi



    49. Aşağıdakilerden hangisi splenomegali ile
    seyreden enfektif sebeplerden biridir?

    a) Sarkoidoz
    b) Malarya
    c) Amiloidoz
    d) Polisitemi vera



    50. Vücut kitle indeksinin birimi nedir?

    a) m
    2
    /kg
    b) cm/kg
    c) kg/m
    d) kg/m2



























    A KİTAPCIĞI
    1 C
    2 D
    3 C
    4 D
    5 A
    6 B
    7 A
    8 B
    9 D
    10 B
    11 C
    12 C
    13 A
    14 D
    15 C
    16 D
    17 A
    18 C
    19 B
    20 D
    21 A
    22 C
    23 A
    24 C
    25 D
    26 B
    27 C
    28 A
    29 B
    30 C
    31 D
    32 D
    33 A
    34 B
    35 B
    36 D
    37 A
    38 B
    39 B
    40 A
    41 D
    42 A
    43 C
    44 A
    45 B
    46 B
    47 C
    48 D
    49 B
    50 D


  6. 06.Nisan.2015, 19:22
    4
    Misafir

    Cevap: sağlık görevlisi hac soruları arşivi

    Bu sorular ilmimi artıracak inşallah


  7. 06.Nisan.2015, 19:22
    4
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir
    Bu sorular ilmimi artıracak inşallah





+ Yorum Gönder