Konusunu Oylayın.: Hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi
Hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları
  1. 14.Mart.2011, 00:14
    1
    Misafir

    Hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları






    Hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları Mumsema ikibinaltı yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları


  2. 15.Mart.2011, 13:58
    2
    Muhasibi
    Editör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 22.Ağustos.2007
    Üye No: 12
    Mesaj Sayısı: 15,811
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 160
    Bulunduğu yer: Gönlümün Mürekkep Lekeleri'de Fikir İşçisi

    Cevap: 2006 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları




    2007 soruları?

    1. Hz. Osman’ın zamanında
    Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
    başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ali b. Ebî Talib
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Zeyd b. Sabit
    d) Abdullah b. Ömer
    2. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
    isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Mesânî
    c) Kitap
    d) Ümmü’l-kurrâ
    3. Aşağıdakilerden hangisi vahiy
    kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Cabir b. Abdullah
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Muaviye b. Ebî Süfyân
    4. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
    a) ِۜ ‫( ﻳﺴﺘﻔ ُﻮﻧﻚ ﻗﻞ اﻟّٰﻪ ﻳﻔﺘ۪ﻴﻜﻢ ِﻲ اﻟﻜَﺎَﺔ‬Nisa, 4/176)
    ‫َ ْ َ ْﺘ َ َۜ ُ ِ ﻠ ُ ُ ْ ُ ْ ﻓ ْ َﻠ ﻟ‬
    b) ‫( ﻳﺴـُﻮﻧﻚ ﻋﻦ اﻟﺨﻤﺮ َاﻟﻤﻴﺴﺮ‬Bakara, 2/219)
    ِۜ ِ ْ َ ْ ‫َ ْٔﻠ َ َ َ ِ ْ َ ْ ِ و‬
    َ
    c) ‫( وﻳﺴـُﻮﻧﻚ ﻋﻦ اﻟﻤﺤ۪ﻴﺾ‬Bakara, 2/222)
    ِۜ
    َ ْ ِ َ َ َ ‫َ َ ْٔﻠ‬
    َ
    d) ‫( ﻳﺴـُﻮﻧﻚ ﻋﻦ اﻟﺸﻬﺮ اﻟﺤ َام ﻗ َﺎل ﻓ۪ﻴﻪ‬Bakara, 2/217)
    ِۜ ٍ ‫َ ْٔﻠ َ َ َ ِ ﱠ ْ ِ ْ َﺮ ِ ِﺘ‬
    َ
    5. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
    Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
    Enfâl, A’râf
    6. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
    surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
    sureler
    c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
    kıssasını anlatan sureler
    d) Cihad hükümleri içeren sureler
    7. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
    tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
    ayetleri demektir.
    b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi
    “Lafızları aynı, anlamları farklı olan
    kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Müteşabih
    b) Vücuh
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    9. Kur’ân ve Sünnetin açık
    hükümlerine aykırı olarak yapılan
    tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) Hermonatik
    c) İlhâdî tefsir
    d) Semantik
    10. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
    özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
    el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    11. Müessirden esere ya da
    kanunlardan hadiselere götüren delile ne
    ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı limmî
    d) Burhân-ı fıtrî
    12. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
    adıdır?
    a) Tevrat
    b) İncil
    c) Zebur
    d) Matta
    3
    13. Kur’ân’ın bir bütün olarak
    indirildiği dünya semasında bulunan yerin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mûr
    b) Beytü’l-izze
    c) Levh-ı mahfuz
    d) Beytü’l-kelâm
    14. Ölümden sonra başlayan ve
    mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
    hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
    a) Berzah
    b) A’râf
    c) Bezm-i elest
    d) Beyt-i ma’mur
    15. “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
    sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Matüridiyye
    d) Cehmiyye
    16. “Husün ve kubuh akıl ile
    bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
    hangisidir?
    a) Matüridiyye
    b) Cebriyye
    c) Mutezile
    d) Eş’ariyye
    17. “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
    Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Şi’a
    d) Cebriyye
    18. “Peygamber olabilmek için erkek
    olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Cebriyye
    b) Matüridiyye
    c) Eş’ariyye
    d) Mutezile
    19. Aşağıdakilerden hangisi Selef
    metodunun esaslarından değildir.
    a) Marifet
    b) Takdis
    c) Tasdik
    d) Sükût
    20. “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
    meleklerin adıdır.
    b) Arşın etrafında bulunan meleklerin
    adıdır.
    c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
    meleklerin adıdır.
    d) Bir cin taifesinin adıdır.
    21. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
    halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 2–3 gün
    b) 3–1 gün
    c) 3–5 gün
    d) 2–2 gün
    22. Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
    halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 20–35 gün
    b) 25–60 gün
    c) 40–35 gün
    d) 40–60 gün
    23. Mest üzerine meshin müddeti
    konusunda aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün iki gece
    b) Mukim için iki gün iki gece, misafir
    için üç gün üç gece
    c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
    için iki gün iki gece
    d) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün üç gece
    4
    24. Aşağıdakilerden hangisi namazla
    ilgili bir terim değildir?
    a) Tergib
    b) İsfâr
    c) Tekbir
    d) Celse
    25. Namazda abdesti bozulan imamın,
    yerine cemaatten birini geçirmesine ne
    denir.
    a) Tevkil
    b) Tebdil
    c) İstihlaf
    d) İstibdal
    26. Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
    İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
    Cuma namazının sahih olması için
    gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
    yansıtmaktadır?
    a) İmam dâhil 4–40
    b) İmam hariç 3–30
    c) İmam dâhil 5–12
    d) İmam hariç 3–40
    27. Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
    Şafii mezheplerinin görüşlerini
    yansıtmaktadır?
    a) Birinci rekâtta 3, 7
    b) İkinci rekâtta 4, 6
    c) Birinci rekâtta 4, 5
    d) İkinci rekâtta 3, 7
    28. Aşağıdakilerden hangisi namazı
    bozan şeylerden değildir?
    a) Yüzü kıbleden çevirmek
    b) Namazda iken verilen selamı almak
    c) Amel-i kesir
    d) Hiç biri
    29) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
    tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
    sözlük anlamıdır?
    a) Ortak kılmak
    b) Şirkten kaçınmak
    c) Et kurutmak
    d) Şirketleşmek
    30. Aşağıdakilerden hangisi güneş
    tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
    a) İşrâk
    b) İstiska
    c) Küsuf
    d) Husuf
    31. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
    ibarettir.
    b) Hımar ve izar erkek cenazenin
    kefeninin parçalarındandır.
    c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
    ibarettir.
    d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
    cenazenin kefeninin parçalarındandır.
    32. Aşağıdaki hükümlerden hangisi
    yanlıştır?
    a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
    fıtır miktarıdır.
    b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
    ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
    c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
    gerektirmez.
    d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
    sadece kaza gerektirir.
    33. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Hür olmak
    b) Niyet etmek
    c) Nisaba malik olmak
    d) Akıllı olmak
    34. Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
    ilgili değildir?
    a) Rikaz
    b) Mevat
    c) Rikab
    d) İnân
    35. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Nema
    b) Nisap
    c) Hürriyet
    d) Ayniyet
    5
    36. Aşağıdakilerden hangisi haccın
    sıhhat şartlarından değildir?
    a) Belirli zaman
    b) İhram
    c) Belirli mekân
    d) Yol güvenliği
    37. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
    hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
    a) Farz - Farz
    b) Vacip - Vacip
    c) Vacip - Farz
    d) Farz - Sünnet
    38. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
    vakfesinin hükmünü ifade eder?
    a)
    b)
    c)
    d)
    Farz
    Vacip
    Sünnet
    Müstehap
    39. Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
    görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
    zamanı değildir?
    a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
    yarısından itibaren
    b) Arefe günü akşamı güneşin batışından
    itibaren
    c) Fecr-i sadıktan itibaren
    d) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
    40. Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
    yapmanın hükmü nedir?
    a) Farz
    b) Vacip
    c) Sünnet
    d) Faz değil
    41. Bayramın birinci, ikinci ve
    üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
    hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
    hangisi yansıtmaktadır?
    a) Farz- Vacip
    b) Vacip-Farz
    c) Vacip-Sünnet
    d) Sünnet-Vacip
    42. “...haccı yapanların Mekke’ye
    vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
    tavafa... tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu-veda
    b) Temettu-kudûm
    c) İfrad- kudûm
    d) Kıran-ziyaret
    43. “…. hacıların Mekke’den
    ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
    tava fa….tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
    b) Afâkî-veda
    c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
    d) Afâkî-Kudûm
    44. Aşağıdakilerden hangisi tavafı
    Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
    konusunda doğrudur?
    a) Farz
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    45 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
    girerken telbiye getirmenin hükmü
    konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-Şart
    c) Farz-farz
    d) Farz-sünnet
    46. “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
    ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
    yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hıll bölgesi
    b) Harem bölgesi
    c) Arafat bölgesi
    d) Afak bölgesi
    6
    47. “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
    önce vücuda güzel koku sürmek …”
    cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
    hangisi uygun olarak tamamlar?
    a) Haramdır
    b) Müstehaptır
    c) Vaciptir
    d) Mekruhtur
    48. “ … mezhebine göre ifrâd veya kıran
    haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
    yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
    umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
    çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hanefî
    b) Hanbelî
    c) Şafiî
    d) Malikî
    49. Kaç çeşit tavaf vardır?
    a) Beş
    b) Altı
    c) Sekiz
    d) Yedi
    50. Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
    tavafının başlama vakti konusunda
    doğrudur?
    a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
    b) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gecenin yarısından itibaren
    c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
    doğuşundan itibaren
    d) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
    güneşin batmasından itibaren
    51. Hangi mezhebe göre Arafat
    vakfesi Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
    yapılabilir
    a) Hanefî
    b) Şafiî
    c) Hanbelî
    d) Malikî
    52. Hanefilerde tercih edilen görüşe
    göre umre tavafının bir şavtını abdestsiz
    veya cünüp olarak yapmak aşağıdakiler-
    den hangi cezayı gerektirir?
    a) Bedene
    b) Altı sadaka-i fıtır
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Dem
    53. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
    hangisi gerekir?
    a) Bedene
    b) Bir sadaka-i fıtır
    c) Dem
    d) Üç sadaka-i fıtır
    54. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    adetli olarak yapmak hangi cezayı
    gerektirir?
    a) Üç sadaka-i fıtır
    b) Dem
    c) Bedene
    d) Tavafı geçerli olmaz.
    55. Sa’yin son üç şavtının adetli
    olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
    a) Dem
    b) Herhangi bir ceza gerekmez
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Sa’yi geçerli olmaz
    56. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
    İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
    yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
    ederek kılmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-Vacip
    b) Sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Vacip-sünnet
    57. Cemerata atılacak taşların
    tamamını Müzdelife’den toplamanın
    hükmü nedir?
    a) Vacip
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    7
    58. Bayramın üçüncü günü Mina’dan
    ayrılmaya ne denir?
    a) Nefr-i evvel
    b) Nefr-i sanî
    c) Tahallül-ü evvel
    d) Tahallül-ü sanî
    59. Hanefî ve Şafiî mezheplerine göre
    küçük, orta ve büyük cemrelere sırası ile
    taş atmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-vacip
    60. İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
    haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
    bayramın üçüncü günü güneşin batımına
    kadar kesmemelerinin cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Her hangi bir cezası yoktur


  3. 15.Mart.2011, 13:58
    2
    Editör



    2007 soruları?

    1. Hz. Osman’ın zamanında
    Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
    başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ali b. Ebî Talib
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Zeyd b. Sabit
    d) Abdullah b. Ömer
    2. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
    isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Mesânî
    c) Kitap
    d) Ümmü’l-kurrâ
    3. Aşağıdakilerden hangisi vahiy
    kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Cabir b. Abdullah
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Muaviye b. Ebî Süfyân
    4. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
    a) ِۜ ‫( ﻳﺴﺘﻔ ُﻮﻧﻚ ﻗﻞ اﻟّٰﻪ ﻳﻔﺘ۪ﻴﻜﻢ ِﻲ اﻟﻜَﺎَﺔ‬Nisa, 4/176)
    ‫َ ْ َ ْﺘ َ َۜ ُ ِ ﻠ ُ ُ ْ ُ ْ ﻓ ْ َﻠ ﻟ‬
    b) ‫( ﻳﺴـُﻮﻧﻚ ﻋﻦ اﻟﺨﻤﺮ َاﻟﻤﻴﺴﺮ‬Bakara, 2/219)
    ِۜ ِ ْ َ ْ ‫َ ْٔﻠ َ َ َ ِ ْ َ ْ ِ و‬
    َ
    c) ‫( وﻳﺴـُﻮﻧﻚ ﻋﻦ اﻟﻤﺤ۪ﻴﺾ‬Bakara, 2/222)
    ِۜ
    َ ْ ِ َ َ َ ‫َ َ ْٔﻠ‬
    َ
    d) ‫( ﻳﺴـُﻮﻧﻚ ﻋﻦ اﻟﺸﻬﺮ اﻟﺤ َام ﻗ َﺎل ﻓ۪ﻴﻪ‬Bakara, 2/217)
    ِۜ ٍ ‫َ ْٔﻠ َ َ َ ِ ﱠ ْ ِ ْ َﺮ ِ ِﺘ‬
    َ
    5. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
    En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
    Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
    Enfâl, A’râf
    6. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
    surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
    sureler
    c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
    kıssasını anlatan sureler
    d) Cihad hükümleri içeren sureler
    7. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
    tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
    ayetleri demektir.
    b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
    zannedilen ayetlere denir.
    d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi
    “Lafızları aynı, anlamları farklı olan
    kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Müteşabih
    b) Vücuh
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    9. Kur’ân ve Sünnetin açık
    hükümlerine aykırı olarak yapılan
    tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) Hermonatik
    c) İlhâdî tefsir
    d) Semantik
    10. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
    özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
    el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    11. Müessirden esere ya da
    kanunlardan hadiselere götüren delile ne
    ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı limmî
    d) Burhân-ı fıtrî
    12. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
    adıdır?
    a) Tevrat
    b) İncil
    c) Zebur
    d) Matta
    3
    13. Kur’ân’ın bir bütün olarak
    indirildiği dünya semasında bulunan yerin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mûr
    b) Beytü’l-izze
    c) Levh-ı mahfuz
    d) Beytü’l-kelâm
    14. Ölümden sonra başlayan ve
    mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
    hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
    a) Berzah
    b) A’râf
    c) Bezm-i elest
    d) Beyt-i ma’mur
    15. “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
    sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Matüridiyye
    d) Cehmiyye
    16. “Husün ve kubuh akıl ile
    bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
    hangisidir?
    a) Matüridiyye
    b) Cebriyye
    c) Mutezile
    d) Eş’ariyye
    17. “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
    Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Eş’ariyye
    b) Mutezile
    c) Şi’a
    d) Cebriyye
    18. “Peygamber olabilmek için erkek
    olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
    aittir?
    a) Cebriyye
    b) Matüridiyye
    c) Eş’ariyye
    d) Mutezile
    19. Aşağıdakilerden hangisi Selef
    metodunun esaslarından değildir.
    a) Marifet
    b) Takdis
    c) Tasdik
    d) Sükût
    20. “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
    meleklerin adıdır.
    b) Arşın etrafında bulunan meleklerin
    adıdır.
    c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
    meleklerin adıdır.
    d) Bir cin taifesinin adıdır.
    21. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
    halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 2–3 gün
    b) 3–1 gün
    c) 3–5 gün
    d) 2–2 gün
    22. Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
    halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
    Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
    birlikte yansıtmaktadır?
    a) 20–35 gün
    b) 25–60 gün
    c) 40–35 gün
    d) 40–60 gün
    23. Mest üzerine meshin müddeti
    konusunda aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün iki gece
    b) Mukim için iki gün iki gece, misafir
    için üç gün üç gece
    c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
    için iki gün iki gece
    d) Mukim için bir gün bir gece, misafir
    için üç gün üç gece
    4
    24. Aşağıdakilerden hangisi namazla
    ilgili bir terim değildir?
    a) Tergib
    b) İsfâr
    c) Tekbir
    d) Celse
    25. Namazda abdesti bozulan imamın,
    yerine cemaatten birini geçirmesine ne
    denir.
    a) Tevkil
    b) Tebdil
    c) İstihlaf
    d) İstibdal
    26. Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
    İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
    Cuma namazının sahih olması için
    gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
    yansıtmaktadır?
    a) İmam dâhil 4–40
    b) İmam hariç 3–30
    c) İmam dâhil 5–12
    d) İmam hariç 3–40
    27. Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
    Şafii mezheplerinin görüşlerini
    yansıtmaktadır?
    a) Birinci rekâtta 3, 7
    b) İkinci rekâtta 4, 6
    c) Birinci rekâtta 4, 5
    d) İkinci rekâtta 3, 7
    28. Aşağıdakilerden hangisi namazı
    bozan şeylerden değildir?
    a) Yüzü kıbleden çevirmek
    b) Namazda iken verilen selamı almak
    c) Amel-i kesir
    d) Hiç biri
    29) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
    tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
    sözlük anlamıdır?
    a) Ortak kılmak
    b) Şirkten kaçınmak
    c) Et kurutmak
    d) Şirketleşmek
    30. Aşağıdakilerden hangisi güneş
    tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
    a) İşrâk
    b) İstiska
    c) Küsuf
    d) Husuf
    31. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
    ibarettir.
    b) Hımar ve izar erkek cenazenin
    kefeninin parçalarındandır.
    c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
    ibarettir.
    d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
    cenazenin kefeninin parçalarındandır.
    32. Aşağıdaki hükümlerden hangisi
    yanlıştır?
    a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
    fıtır miktarıdır.
    b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
    ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
    c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
    gerektirmez.
    d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
    sadece kaza gerektirir.
    33. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Hür olmak
    b) Niyet etmek
    c) Nisaba malik olmak
    d) Akıllı olmak
    34. Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
    ilgili değildir?
    a) Rikaz
    b) Mevat
    c) Rikab
    d) İnân
    35. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
    vücup şartlarından değildir?
    a) Nema
    b) Nisap
    c) Hürriyet
    d) Ayniyet
    5
    36. Aşağıdakilerden hangisi haccın
    sıhhat şartlarından değildir?
    a) Belirli zaman
    b) İhram
    c) Belirli mekân
    d) Yol güvenliği
    37. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
    hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
    mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
    a) Farz - Farz
    b) Vacip - Vacip
    c) Vacip - Farz
    d) Farz - Sünnet
    38. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
    vakfesinin hükmünü ifade eder?
    a)
    b)
    c)
    d)
    Farz
    Vacip
    Sünnet
    Müstehap
    39. Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
    görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
    zamanı değildir?
    a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
    yarısından itibaren
    b) Arefe günü akşamı güneşin batışından
    itibaren
    c) Fecr-i sadıktan itibaren
    d) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
    40. Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
    yapmanın hükmü nedir?
    a) Farz
    b) Vacip
    c) Sünnet
    d) Faz değil
    41. Bayramın birinci, ikinci ve
    üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
    hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
    hangisi yansıtmaktadır?
    a) Farz- Vacip
    b) Vacip-Farz
    c) Vacip-Sünnet
    d) Sünnet-Vacip
    42. “...haccı yapanların Mekke’ye
    vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
    tavafa... tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu-veda
    b) Temettu-kudûm
    c) İfrad- kudûm
    d) Kıran-ziyaret
    43. “…. hacıların Mekke’den
    ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
    tava fa….tavafı denir” cümlesindeki boş
    yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
    konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
    a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
    b) Afâkî-veda
    c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
    d) Afâkî-Kudûm
    44. Aşağıdakilerden hangisi tavafı
    Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
    konusunda doğrudur?
    a) Farz
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    45 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
    girerken telbiye getirmenin hükmü
    konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-Şart
    c) Farz-farz
    d) Farz-sünnet
    46. “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
    ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
    yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hıll bölgesi
    b) Harem bölgesi
    c) Arafat bölgesi
    d) Afak bölgesi
    6
    47. “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
    önce vücuda güzel koku sürmek …”
    cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
    hangisi uygun olarak tamamlar?
    a) Haramdır
    b) Müstehaptır
    c) Vaciptir
    d) Mekruhtur
    48. “ … mezhebine göre ifrâd veya kıran
    haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
    yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
    umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
    çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
    aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
    tamamlar?
    a) Hanefî
    b) Hanbelî
    c) Şafiî
    d) Malikî
    49. Kaç çeşit tavaf vardır?
    a) Beş
    b) Altı
    c) Sekiz
    d) Yedi
    50. Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
    tavafının başlama vakti konusunda
    doğrudur?
    a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
    b) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
    bağlayan gecenin yarısından itibaren
    c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
    doğuşundan itibaren
    d) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
    güneşin batmasından itibaren
    51. Hangi mezhebe göre Arafat
    vakfesi Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
    yapılabilir
    a) Hanefî
    b) Şafiî
    c) Hanbelî
    d) Malikî
    52. Hanefilerde tercih edilen görüşe
    göre umre tavafının bir şavtını abdestsiz
    veya cünüp olarak yapmak aşağıdakiler-
    den hangi cezayı gerektirir?
    a) Bedene
    b) Altı sadaka-i fıtır
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Dem
    53. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
    hangisi gerekir?
    a) Bedene
    b) Bir sadaka-i fıtır
    c) Dem
    d) Üç sadaka-i fıtır
    54. Ziyaret tavafının son üç şavtını
    adetli olarak yapmak hangi cezayı
    gerektirir?
    a) Üç sadaka-i fıtır
    b) Dem
    c) Bedene
    d) Tavafı geçerli olmaz.
    55. Sa’yin son üç şavtının adetli
    olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
    a) Dem
    b) Herhangi bir ceza gerekmez
    c) Üç sadaka-i fıtır
    d) Sa’yi geçerli olmaz
    56. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
    İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
    yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
    ederek kılmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-Vacip
    b) Sünnet-sünnet
    c) Vacip-vacip
    d) Vacip-sünnet
    57. Cemerata atılacak taşların
    tamamını Müzdelife’den toplamanın
    hükmü nedir?
    a) Vacip
    b) Sünnet
    c) Müstehap
    d) Hiç biri
    7
    58. Bayramın üçüncü günü Mina’dan
    ayrılmaya ne denir?
    a) Nefr-i evvel
    b) Nefr-i sanî
    c) Tahallül-ü evvel
    d) Tahallül-ü sanî
    59. Hanefî ve Şafiî mezheplerine göre
    küçük, orta ve büyük cemrelere sırası ile
    taş atmanın hükmü nedir?
    a) Sünnet-sünnet
    b) Vacip-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-vacip
    60. İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
    haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
    bayramın üçüncü günü güneşin batımına
    kadar kesmemelerinin cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Üç gün oruç tutmak
    d) Her hangi bir cezası yoktur


  4. 15.Mart.2011, 13:59
    3
    Muhasibi
    Editör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 22.Ağustos.2007
    Üye No: 12
    Mesaj Sayısı: 15,811
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 160
    Bulunduğu yer: Gönlümün Mürekkep Lekeleri'de Fikir İşçisi

    Cevap: 2006 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

    61. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ile
    İmam Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
    bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
    hükmü nedir?
    a) vacip-vacip
    b) Sünnet-vacip
    c) Sünnet-sünnet
    d) Vacip-sünnet
    62. Sırasıyla imam Ebu Hanife ile
    İmameyne göre taş atma, kurban kesme ve
    tıraş olma menasiki arasındaki tertibe
    uymanın hükmü nedir
    a) Vacip-vacip
    b) sünnet-sünnet
    c) Vacip-sünnet
    d) Sünnet-vacip
    63. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ihsar kurbanının
    Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
    nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Sünnet-vacip
    c) Müstehap-şart
    d) Şart-şart
    64. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre vekil olarak hacca
    gönderilecek kimsenin kendi adına hac
    görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Şart-şart
    c) Şart değil-şart
    d) Şart-müstehap
    65. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ticaret amacıyla
    Mekke’ye giden kimsenin mîkat
    mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
    hükmü nedir?
    a) Vacip-farz
    b) Sünnet-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-sünnet
    66. Peygamberimizin anneannesinin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zühre
    b) Berre
    c) Atike
    d) Ümeyme
    67. Habeşistan’a yapılan ilk hicret
    aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
    a) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 616
    b) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 616
    c) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 614
    d) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 615
    68. Müşriklerin Hâşimoğullarına
    uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
    a) Üç yıl
    b) Bir yıl
    c) İki yol
    d) Dört yıl
    69. Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
    Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
    üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
    teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Abbas
    b) Attas
    c) Addas
    d) Vakkas
    8
    70. Peygamberimizin vefatından
    sonra sahabenin toplanıp Hz. Ebu Bekir’e
    biat ettikleri mahallin adı nedir?
    a) Sakîfetü beni Selîme
    b) Sakîfetü beni Sâide
    c) Sakîfetü beni Adiy
    d) Sakîfetü beni Züreyk
    71. Bedir Savaşında Müslümanların
    sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
    a) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib
    b) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve
    Sa’d b. Muaz
    c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus’ab b. Umeyr ve
    Abdullah b. Ömer
    d) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. EbÎ Tâlib ve
    Zeyd b. Sabit
    72. Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
    a) Hicrî 3/ miladî 625
    b) Hicrî 4 / miladî 627
    c) Hicrî 3/ miladî 626
    d) Hicrî 3/ miladî 624
    73. Ahlak konusunu işleyen
    “Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
    aittir?
    a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
    b) Babertî
    c) Maverdî
    d) Gazzalî
    74. Peygamberimizin ahlakının
    sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
    ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
    a) Hz. Ali
    b) Hz. Aişe
    c) Hz. Hatice
    d) Hz. Ümmü Seleme
    75. “Sizden biri kendisi için sevdiğini
    (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
    anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
    aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
    a) Îsâr
    b) Birr
    c) Fütüvvet
    d) İhsan
    76. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
    a) Ahlak kuralları
    b) Din kuralları
    c) Hukuk kuralları
    d) Örf ve adetler
    77. Aşağıdakilerden hangisi görgü
    kurallarını en kapsamlı bir şekilde
    tanımlar?
    a) “Özel olarak konuşanların arasına
    girmemek.”
    b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
    teşekkür etmek.”
    c) “Dış görünüşte itinalı olmaya
    çalışmak.”
    d) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
    tutulması gereken yollara tevessül etmek.”
    78. Bir başkasının evine girerken
    sergilenmeniz gereken en iyi davranış
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    eve girmeye izin verilince içeri girerim.
    b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
    girer ve selam veririm.
    c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
    girmeye izin verilince içeri girerim.
    d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
    selam verip içeri girerim.
    79. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
    değildir?
    a) Kısa ve öz konuşmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
    d) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
    şeyi yapmak
    80. Hacıların yemek sırasında
    tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
    davranmanız gerekir?
    a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
    geçmesini söylerim.
    b) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
    hatırlatırım.
    c) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
    konusunda uyarırım.
    d) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
    etmesi gerektiğini telkin ederim.
    9
    81. ‫ﻣﻦ وﻗﻒ ﺑﻌﺮﻓﺎت ﺑﻠﻴﻞ ﻓﻘﺪ ادرك اﻟﺤﺞ و ﻣﻦ‬
    ‫ﻓﺎﺗﻪ ﻋﺮﻓﺎت ﺑﻠﻴﻞ ﻓﻠﻴﺤﻞ ﺑﻌﻤﺮة و ﻋﻠﻴﻪ اﻟﺤﺞ ﻣﻦ ﻗﺎﺑﻞ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    hadisin doğru çevirisidir?
    a) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
    bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
    yetişmiş olur. Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın.
    Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
    ihramdan çıkar. Bu kimsenin ertesi yıl
    haccetmesi gerekir.”
    c) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    82. ‫اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻳﺸﻜﻮ ﻣﻦ اﻟﻢ ﻓﻲ اﻟﻜﻠﻴﺔ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    metnin doğru çevirisidir?
    a) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
    ediyor”
    b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
    şikâyet ediyor.”
    c) “Hasta vücudunun tamamındaki
    ağrılardan şikâyet ediyor.”
    d) Hasta dalak ağrısından şikâyet
    ediyor.”
    83. Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
    apartmanın telefon numarasını istiyorum”
    cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) ‫ارﻳﺪ رﻗﻢ هﺎﺗﻒ هﺬﻩ اﻟﺒﻴﺖ‬
    b) ‫ارﻳﺪ ارﻗﺎم هﺎﺗﻒ هﺬا اﻟﺒﻴﺖ‬
    c) ‫اﻃﻠﺐ ارﻗﺎم هﺎﺗﻒ هﺬﻩ اﻟﻌﻤﺎرة‬
    d) ‫ارﻳﺪ رﻗﻢ هﺎﺗﻒ هﺬﻩ اﻟﻌﻤﺎرة‬
    84. Aşağıdakilerden hangisi,
    “Bagajımızı iki numaralı durakta
    indireceksin” cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) ‫ﺗﻨﺰﻟﻨﺎ و ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    b) ‫ﺗﻨﺰﻟﻨﺎ ﻣﻊ ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    c) ‫ﺗﻨﺰل ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    d) ‫ﻧﺰل ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    85. ‫اﻟﻤﺮارة – زاﺋﺪة دودﻳﺔ – ﻓﻠﻔﻞ ﺣﺎر – ﻟﺤﻢ‬
    ‫اوﺻﺎل – ﻣﺦ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    haşlama et - beyin
    b) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı - beyin
    c) Pankreas – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı – beyin
    d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
    biber – kuşbaşı – beyin
    86. Diz – kiraz – salatalık – koltuk -
    otobüs
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) ‫رآﺒﺔ – آﺮز – ﺧﻴﺎر – ارﻳﻜﺔ – ﺷﺎﺣﻨﺔ‬
    b) ‫رآﺒﺔ – آﺮز – ارﻳﻜﺔ– ﺧﻴﺎر– ﺣﺎﻓﻠﺔ‬
    c) ‫رآﺒﺔ – آﺮز – ﺧﻴﺎر – ارﻳﻜﺔ – ﺣﺎﻓﻠﺔ‬
    d) ‫رآﺒﺔ – آﺮاس – ﻏﻴﺎر – ارﻳﻜﺔ – ﺣﺎﻓﻠﺔ‬
    87. ‫ﻣﻦ اي ﻃﺮﻳﻖ ﻧﺬهﺐ اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a)
    b)
    c)
    d)
    ‫ﺗﺬهﺒﻮن اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻋﻠﻰ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    ‫ﺗﺬهﺒﻮن اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻣﻦ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    ‫ﺗﺬهﺐ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻣﻦ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    ‫ﺗﺬهﺒﻮن اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻓﻲ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    88. ‫ﻣﺘﻰ ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ ﻣﺴﺘﺸﻔﻰ ﻏﺪا ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    b) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻣﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ ﻏﺪا ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    c) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ ﻏﺪا ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    d) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ اﻣﺲ ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    89. Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
    otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
    cevabıdır?
    a) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرﻳﻜﺔ ﻟﻠﺤﺎﻓﻠﺔ‬
    b) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرآﺎب ﻟﻠﺸﺎﺣﻨﺔ‬
    c) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرﺗﻜﺎب ﻟﻠﺤﺎﻓﻠﺔ‬
    d) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرآﺎب ﻟﻠﺤﺎﻓﻠﺔ‬
    10
    90. Anayasamıza göre milletvekili
    seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
    a) Türk vatandaşı olan yabancılar
    b) Otuz yaşından küçük olanlar
    c) Hamile kadınlar
    d) Orta öğretim diploması olmayanlar
    91. Aşağıdakilerden hangisi Ege
    Bölgesinde değildir?
    a) Bafa gölü
    b) Marmara gölü
    c) Manyas gölü
    d) Çamici gölü
    92. “Bütün toplum fertlerinin
    birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
    içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
    koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
    tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir”
    tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
    a) Hükümet
    b) Meclis
    c) Millet
    d) Devlet
    93. Demokrasiyi diğer siyasal
    rejimlerden ayıran en önemli özellik
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bir meclisin bulunması
    b) Yönetici bir grubun bulunması
    c) Hâkimiyetin kaynağının millet olması
    d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
    94. Milletvekilleri öncelikle kime
    karşı sorumludur?
    a) Hükümete
    b) Meclise
    c) Seçim bölgesine
    d) Millete
    95. Aşağıdakilerden hangisi vatandaşla-
    rın devlete karşı görevlerinden biri değildir?
    a) Eğitim-öğretim görmek
    b) Seçimlere katılmak
    c) Yasalara saygılı olmak
    d) Vergi vermek
    96. Aşağıdakilerden hangisi Suudi
    Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
    başkanıdır?
    a) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
    b) Diyanet İşleri Başkanı
    c) Hac Dairesi Başkanı
    d) T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din
    Hizmetleri Ataşesi
    97. 2007 yılı hac kayıtları hangi
    tarihler arasında yapılmıştır?
    a) 15–31 Mart 2007
    b) 10–25 Mart 2007
    c) 12–30 Mart 2007
    d) 05–30 Mart 2007
    98. Türkiye’de hac sempozyumu ilk
    defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
    a) 2006 yılında Ankara’da
    b) 2006 yılında İstanbul’da
    c) 2005 yılında İstanbul’da
    d) 2004 yılında Ankara’da
    99. Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
    müdürlük vardır?
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    100. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
    2006 yılında kurulan yeni birimin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Denetim Kurulu
    b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
    c) İç Denetim Birimi Başkanlığı
    d) Denetim Birimi Başkanlığı


  5. 15.Mart.2011, 13:59
    3
    Editör
    61. Sırasıyla İmam Ebu Hanife ile
    İmam Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
    bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
    hükmü nedir?
    a) vacip-vacip
    b) Sünnet-vacip
    c) Sünnet-sünnet
    d) Vacip-sünnet
    62. Sırasıyla imam Ebu Hanife ile
    İmameyne göre taş atma, kurban kesme ve
    tıraş olma menasiki arasındaki tertibe
    uymanın hükmü nedir
    a) Vacip-vacip
    b) sünnet-sünnet
    c) Vacip-sünnet
    d) Sünnet-vacip
    63. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ihsar kurbanının
    Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
    nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Sünnet-vacip
    c) Müstehap-şart
    d) Şart-şart
    64. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre vekil olarak hacca
    gönderilecek kimsenin kendi adına hac
    görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
    a) Şart-şart değil
    b) Şart-şart
    c) Şart değil-şart
    d) Şart-müstehap
    65. Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
    mezheplerine göre ticaret amacıyla
    Mekke’ye giden kimsenin mîkat
    mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
    hükmü nedir?
    a) Vacip-farz
    b) Sünnet-sünnet
    c) Sünnet-vacip
    d) Vacip-sünnet
    66. Peygamberimizin anneannesinin
    adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Zühre
    b) Berre
    c) Atike
    d) Ümeyme
    67. Habeşistan’a yapılan ilk hicret
    aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
    a) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 616
    b) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 616
    c) Peygamberliğin 4. yılı, miladî 614
    d) Peygamberliğin 5. yılı, miladî 615
    68. Müşriklerin Hâşimoğullarına
    uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
    a) Üç yıl
    b) Bir yıl
    c) İki yol
    d) Dört yıl
    69. Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
    Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
    üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
    teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Abbas
    b) Attas
    c) Addas
    d) Vakkas
    8
    70. Peygamberimizin vefatından
    sonra sahabenin toplanıp Hz. Ebu Bekir’e
    biat ettikleri mahallin adı nedir?
    a) Sakîfetü beni Selîme
    b) Sakîfetü beni Sâide
    c) Sakîfetü beni Adiy
    d) Sakîfetü beni Züreyk
    71. Bedir Savaşında Müslümanların
    sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
    a) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib
    b) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve
    Sa’d b. Muaz
    c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus’ab b. Umeyr ve
    Abdullah b. Ömer
    d) Mus’ab b. Umeyr, Ali b. EbÎ Tâlib ve
    Zeyd b. Sabit
    72. Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
    a) Hicrî 3/ miladî 625
    b) Hicrî 4 / miladî 627
    c) Hicrî 3/ miladî 626
    d) Hicrî 3/ miladî 624
    73. Ahlak konusunu işleyen
    “Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
    aittir?
    a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
    b) Babertî
    c) Maverdî
    d) Gazzalî
    74. Peygamberimizin ahlakının
    sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
    ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
    a) Hz. Ali
    b) Hz. Aişe
    c) Hz. Hatice
    d) Hz. Ümmü Seleme
    75. “Sizden biri kendisi için sevdiğini
    (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
    anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
    aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
    a) Îsâr
    b) Birr
    c) Fütüvvet
    d) İhsan
    76. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
    a) Ahlak kuralları
    b) Din kuralları
    c) Hukuk kuralları
    d) Örf ve adetler
    77. Aşağıdakilerden hangisi görgü
    kurallarını en kapsamlı bir şekilde
    tanımlar?
    a) “Özel olarak konuşanların arasına
    girmemek.”
    b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
    teşekkür etmek.”
    c) “Dış görünüşte itinalı olmaya
    çalışmak.”
    d) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
    tutulması gereken yollara tevessül etmek.”
    78. Bir başkasının evine girerken
    sergilenmeniz gereken en iyi davranış
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    eve girmeye izin verilince içeri girerim.
    b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
    kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
    girer ve selam veririm.
    c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
    girmeye izin verilince içeri girerim.
    d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
    selam verip içeri girerim.
    79. Aşağıdakilerden hangisi beşerî
    ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
    değildir?
    a) Kısa ve öz konuşmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
    d) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
    şeyi yapmak
    80. Hacıların yemek sırasında
    tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
    davranmanız gerekir?
    a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
    geçmesini söylerim.
    b) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
    hatırlatırım.
    c) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
    konusunda uyarırım.
    d) Münakaşanın doğru olmadığını
    söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
    etmesi gerektiğini telkin ederim.
    9
    81. ‫ﻣﻦ وﻗﻒ ﺑﻌﺮﻓﺎت ﺑﻠﻴﻞ ﻓﻘﺪ ادرك اﻟﺤﺞ و ﻣﻦ‬
    ‫ﻓﺎﺗﻪ ﻋﺮﻓﺎت ﺑﻠﻴﻞ ﻓﻠﻴﺤﻞ ﺑﻌﻤﺮة و ﻋﻠﻴﻪ اﻟﺤﺞ ﻣﻦ ﻗﺎﺑﻞ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    hadisin doğru çevirisidir?
    a) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
    bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
    yetişmiş olur. Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın.
    Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
    ihramdan çıkar. Bu kimsenin ertesi yıl
    haccetmesi gerekir.”
    c) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
    yaparsa hacca yetişmiş olur. Kim geceleyin
    Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın. Bu
    kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir.”
    82. ‫اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻳﺸﻜﻮ ﻣﻦ اﻟﻢ ﻓﻲ اﻟﻜﻠﻴﺔ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    metnin doğru çevirisidir?
    a) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
    ediyor”
    b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
    şikâyet ediyor.”
    c) “Hasta vücudunun tamamındaki
    ağrılardan şikâyet ediyor.”
    d) Hasta dalak ağrısından şikâyet
    ediyor.”
    83. Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
    apartmanın telefon numarasını istiyorum”
    cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) ‫ارﻳﺪ رﻗﻢ هﺎﺗﻒ هﺬﻩ اﻟﺒﻴﺖ‬
    b) ‫ارﻳﺪ ارﻗﺎم هﺎﺗﻒ هﺬا اﻟﺒﻴﺖ‬
    c) ‫اﻃﻠﺐ ارﻗﺎم هﺎﺗﻒ هﺬﻩ اﻟﻌﻤﺎرة‬
    d) ‫ارﻳﺪ رﻗﻢ هﺎﺗﻒ هﺬﻩ اﻟﻌﻤﺎرة‬
    84. Aşağıdakilerden hangisi,
    “Bagajımızı iki numaralı durakta
    indireceksin” cümlesinin doğru çevirisidir?
    a) ‫ﺗﻨﺰﻟﻨﺎ و ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    b) ‫ﺗﻨﺰﻟﻨﺎ ﻣﻊ ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    c) ‫ﺗﻨﺰل ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    d) ‫ﻧﺰل ﻋﻔﺸﻨﺎ ﻓﻲ اﻟﻤﻮﻗﻒ رﻗﻢ اﺛﻨﻴﻦ‬
    85. ‫اﻟﻤﺮارة – زاﺋﺪة دودﻳﺔ – ﻓﻠﻔﻞ ﺣﺎر – ﻟﺤﻢ‬
    ‫اوﺻﺎل – ﻣﺦ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    haşlama et - beyin
    b) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı - beyin
    c) Pankreas – apandisit –acı biber –
    kuşbaşı – beyin
    d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
    biber – kuşbaşı – beyin
    86. Diz – kiraz – salatalık – koltuk -
    otobüs
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
    a) ‫رآﺒﺔ – آﺮز – ﺧﻴﺎر – ارﻳﻜﺔ – ﺷﺎﺣﻨﺔ‬
    b) ‫رآﺒﺔ – آﺮز – ارﻳﻜﺔ– ﺧﻴﺎر– ﺣﺎﻓﻠﺔ‬
    c) ‫رآﺒﺔ – آﺮز – ﺧﻴﺎر – ارﻳﻜﺔ – ﺣﺎﻓﻠﺔ‬
    d) ‫رآﺒﺔ – آﺮاس – ﻏﻴﺎر – ارﻳﻜﺔ – ﺣﺎﻓﻠﺔ‬
    87. ‫ﻣﻦ اي ﻃﺮﻳﻖ ﻧﺬهﺐ اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a)
    b)
    c)
    d)
    ‫ﺗﺬهﺒﻮن اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻋﻠﻰ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    ‫ﺗﺬهﺒﻮن اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻣﻦ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    ‫ﺗﺬهﺐ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻣﻦ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    ‫ﺗﺬهﺒﻮن اﻟﻰ اﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻓﻲ ﻃﺮﻳﻖ اﻟﻬﺠﺮة‬
    88. ‫ﻣﺘﻰ ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ‬
    Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
    sorunun doğru cevabıdır?
    a) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ ﻣﺴﺘﺸﻔﻰ ﻏﺪا ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    b) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻣﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ ﻏﺪا ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    c) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ ﻏﺪا ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    d) ‫ﻳﺨﺮج اﻟﻤﺮﻳﺾ ﻋﻦ اﻟﻤﺴﺘﺸﻔﻰ اﻣﺲ ﺑﻌﺪ اﻟﻈﻬﺮ‬
    89. Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
    otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
    cevabıdır?
    a) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرﻳﻜﺔ ﻟﻠﺤﺎﻓﻠﺔ‬
    b) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرآﺎب ﻟﻠﺸﺎﺣﻨﺔ‬
    c) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرﺗﻜﺎب ﻟﻠﺤﺎﻓﻠﺔ‬
    d) ‫هﻞ اﺳﺘﻠﻢ هﺬا اﻟﺤﺎج ﺗﺬآﺮة اﻻرآﺎب ﻟﻠﺤﺎﻓﻠﺔ‬
    10
    90. Anayasamıza göre milletvekili
    seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
    a) Türk vatandaşı olan yabancılar
    b) Otuz yaşından küçük olanlar
    c) Hamile kadınlar
    d) Orta öğretim diploması olmayanlar
    91. Aşağıdakilerden hangisi Ege
    Bölgesinde değildir?
    a) Bafa gölü
    b) Marmara gölü
    c) Manyas gölü
    d) Çamici gölü
    92. “Bütün toplum fertlerinin
    birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
    içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
    koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
    tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir”
    tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
    a) Hükümet
    b) Meclis
    c) Millet
    d) Devlet
    93. Demokrasiyi diğer siyasal
    rejimlerden ayıran en önemli özellik
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bir meclisin bulunması
    b) Yönetici bir grubun bulunması
    c) Hâkimiyetin kaynağının millet olması
    d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
    94. Milletvekilleri öncelikle kime
    karşı sorumludur?
    a) Hükümete
    b) Meclise
    c) Seçim bölgesine
    d) Millete
    95. Aşağıdakilerden hangisi vatandaşla-
    rın devlete karşı görevlerinden biri değildir?
    a) Eğitim-öğretim görmek
    b) Seçimlere katılmak
    c) Yasalara saygılı olmak
    d) Vergi vermek
    96. Aşağıdakilerden hangisi Suudi
    Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
    başkanıdır?
    a) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
    b) Diyanet İşleri Başkanı
    c) Hac Dairesi Başkanı
    d) T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din
    Hizmetleri Ataşesi
    97. 2007 yılı hac kayıtları hangi
    tarihler arasında yapılmıştır?
    a) 15–31 Mart 2007
    b) 10–25 Mart 2007
    c) 12–30 Mart 2007
    d) 05–30 Mart 2007
    98. Türkiye’de hac sempozyumu ilk
    defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
    a) 2006 yılında Ankara’da
    b) 2006 yılında İstanbul’da
    c) 2005 yılında İstanbul’da
    d) 2004 yılında Ankara’da
    99. Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
    müdürlük vardır?
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    100. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
    2006 yılında kurulan yeni birimin adı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Denetim Kurulu
    b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
    c) İç Denetim Birimi Başkanlığı
    d) Denetim Birimi Başkanlığı


  6. 16.Mart.2011, 00:35
    4
    Hoca
    Moderatör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Şubat.2007
    Üye No: 11
    Mesaj Sayısı: 29,584
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 335
    Bulunduğu yer: çalışma odam:)

    Cevap: 2006 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

    2006 YILI HAC ORGANİZASYONU ERKEK VE BAYAN DİN
    GÖREVLİLERİ SEÇİMİ TEST SINAV SORULARI (A


    I. KUR’ÂN BİLGİLERİ
    1. “Aksâmü’l-Kur’ân” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin
    karşılığıdır?
    a) Kur’ân’ın kıssaları b) Kur’ân’ın kısımları
    c) Kur’ân’daki yeminler d) Kur’ân’ın sure sure ayrılması
    2. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerin tanımları ara-
    sında yoktur?
    a) Mekke’den bahseden sûreler
    b) Mekke’de inen sûreler
    c) Hicretten önce inen sureler
    d) Mekkelilere hitap eden sûreler
    3. Aşağıdaki tefsirlerden hangisi “rivayet metoduna”
    göre yazılmıştır?
    a) Kâdî Beydâvî’nin kaleme aldığı “Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-
    Te’vîl”
    b) İbn Kesîr’in kaleme aldığı “Tefsîru’l-Kur’ân’il-Azîm”
    c) Nesefî’nin kaleme aldığı “Medâriku’t-Tenzîn ve Hakâiku’t-
    Te’vîl”
    d) Hamdi Yazır’ın kaleme aldığı “Hak Dini Kur’ân Dili”
    II. İTİKAD
    4. Aşağıdakilerden hangisi imanın geçerli olmasının şart-
    larından değildir?
    a) İman esaslarını kalp ile tasdik etmek
    b) İman edilen şeyler hakkında şüphe etmemek
    c) Ergenlik çağına ulaşmak
    d) İman edilmesi gereken esasların tamamına iman etmek
    5. Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
    a) Evzaî Mezhebî b) Malikî mezhebi
    c) Hanefî Mezhebi d) Selefiyye Mezhebi
    6. “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ edip
    haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve haber-
    lere……………..denir” cümlesini aşağıdakilerden han-
    gisi doğru olarak tamamlar?
    a) şeâir-i diniyye b) Zarûrât-ı diniyye
    c) Ahkâm-ı İslamiyye d) Mebâdi-i fıkhıyye
    7. Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için
    aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
    a) Sübûtî sıfatlar b) Selbî sıfatlar
    c) Tekvîni sıfatlar d) Haberî sıfatlar
    8. Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın selbî sıfatlarındandır?
    a) Kıdem
    b) Kudret
    c) Hayat
    d) Tekvin
    9. Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam bağlan-
    tısı yoktur?
    a) İman
    b) İtikad
    c) İrtidat
    d) İrtikâp
    10. Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Cehennem bekçiliği b) Cennet bekçiliği
    c) Arşı taşımak d) Amel defterlerinin tevzii
    11. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında va-
    cip olan sıfatlardan değildir?
    a) Emanet b) Fetanet
    c) Adalet
    d) İsmet
    12. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) şit Peygambere 30 sahife verilmiştir
    b) Adem Peygambere 10 sahife verilmiştir
    c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir
    d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.
    13. Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak amaçların-
    dan biri değildir?
    a) Nefsi koruma b) Nesli koruma
    c) Aklı koruma d) Ahlakı koruma
    III. İBADET
    14. Aşağıdakilerden hangisi ibadetin kabul olma şartla-
    rından biri değildir?
    a) İman
    b) Mükellef olmak
    c) Niyet
    d) İhlas
    15. Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan hangileri
    arasında zıtlık ilişkisi vardır?
    a) Sihhat-butlan b) Habis-Necis
    c) İman-İtikad d) İsraf-Tebzir
    16. Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün caiz olmasının
    şartlarından değildir?
    a) Su bulunmaması
    b) Suyu kullanma imkanının olmaması
    c) Toprak veya toprak cinsi bir şey ile yapılması
    d) Seferî olunması
    17. Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı
    vakittir?
    a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar olan vakit
    b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
    c) Yatsı vakti
    d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit
    18. Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak kılı-
    nabilir?
    a) Nafile namazlar b) Farz namazlar
    c) Vacip namazlar d) Adak namazlar
    19. Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat gerekli değildir?
    a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı
    b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
    c) Cuma namazı
    d) Bayram namazı
    20. Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olma-
    sının şartlarından biri değildir?
    a) Mukim olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Erkek olmak d) Yeterli cemaatin bulması
    21. Aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının
    şartlarındadır?
    a) Akıllı olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Mukim olmak d) Seferî olmamak
    22. Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının şart-
    larından değildir?
    a) Havelan-i havl
    b) Malın nâmi olması
    c) Malın nisap miktarına ulaşması
    d) Zekat vermeye niyet edilmesi
    23. Aşağıdakilerden hangisi yemin kefareti türlerinden
    biridir?
    a) Üç fakiri giydirmek b) On gün oruç tutmak
    c) 61 gün oruç tutmak d) On fakiri giydirmek
    IV. HAC
    24. Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının
    şartlarından değildir?
    a) Buluğa ermiş olmak
    b) Hacca gidebilecek imkana sahip olmak
    c) Dinen zengin olmak
    d) Akıllı olmak
    25. Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşit-
    lerinden biridir?
    a) İfrad hacc b) Vacip olan hac
    c) Kıran haccı d) Temettu haccı
    26. Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşit-
    lerindendir?
    a) Farz hac b) Vacip hac
    c) Nafile hac d) Temettu haccı
    27. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerinden
    biridir?
    a) Telbiye getirmek
    b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
    c) Müzdelife vakfesini yapmak
    d) Tavaf namazı kılmak
    28. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerin-
    den değildir?
    a) Kudüm tavafı
    b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
    c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
    d) İhram namazı kılmak
    29. Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartların-
    dandır?
    a) Niyet etmek b) Rida ve izara bürünmek
    c) İhram namazı kılmak d) Mikattan önce ihrama girmek
    30. “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek
    ihramla birleştirmeye……… denir” cümlesini aşağıda-
    kilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu haccı b) Kıran haccı
    c) İfrad Haccı d) Hacc-ı ekber
    31. Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
    a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse
    b) Ufku gözlemleyen kimse
    c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse
    d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
    32. Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değil-
    dir?
    a) Tenim
    b) Yelemlem
    c) Cuhfe
    d) Zât-ü ırk
    33. “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikat
    mahallidir?
    a) Yemen cihetinden gelenlerin
    b) şam cihetinden gelenlerin
    c) Mısır cihetinden gelenlerin
    d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
    34. Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
    a) Niyet etmek
    b) Dil ile niyet etmek
    c) İhram yasaklarına riayet etmek
    d) İhrama girdikten sonra iki rekat namaz kılmak
    35. Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
    a) Sünnet tavaf b) Nafile tavaf
    c) İhsar tavafı d) Adak tavafı
    36. Aşağıdakilerden hangisi “teyamün” kavramının tanı-
    mıdır?
    a) Tavafı Kabe’nin sağından yapmak
    b) Uğurlu ve bereketli saymak
    c) Karşılıklı yemin etmek
    d) Mikata Yemen cihetinden gelmek
    37. Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımı-
    dır?
    a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf
    b) Umre’de yapılan tavaf
    c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf
    d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
    38. Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
    a) Kabe’yi sola alarak yapmak
    b) Belirli vakitte yapmak
    c) Yürüyerek yapmak
    d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
    39. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
    a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak b) Müvâlât
    c) Hervele yapmak
    d) Teyamün
    40. Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
    a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak
    b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    41. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden
    yapmak
    b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
    c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
    d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
    42. Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli ol-
    masının şartlarından biridir?
    a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
    b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
    c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
    d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
    43. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli
    olmasının şartlarından değildir?
    a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak
    b) Hac için ihramlı olmak
    c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arafat vakfesini yapmış olmak
    44. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sün-
    netlerinden biridir?
    a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
    b) Arafat vakfesini yapmış olmak
    c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
    45. “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
    a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13. günleri
    b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14. günleri
    c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12. günleri
    d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11. günleri
    46. Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer
    taş atılır
    b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı
    takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam
    21 taş atılır
    d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı
    takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    47. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik
    şartlarından biri değildir?
    a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak
    b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
    c) Taşları sağ el ile atmak
    d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
    48. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruh-
    larından biri değildir?
    a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak
    b) Mekke’den toplanan taşları atmak
    c) Temiz olmayan taşları atmak
    d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
    49. İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona er-
    mez?
    a) Koku sürünme yasağı b) Dikişli elbise giyme yasağı
    c) Cinsel ilişki yasağı d) Tırnak kesme yasağı
    50. Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
    sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması


  7. 16.Mart.2011, 00:35
    4
    Moderatör
    2006 YILI HAC ORGANİZASYONU ERKEK VE BAYAN DİN
    GÖREVLİLERİ SEÇİMİ TEST SINAV SORULARI (A


    I. KUR’ÂN BİLGİLERİ
    1. “Aksâmü’l-Kur’ân” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin
    karşılığıdır?
    a) Kur’ân’ın kıssaları b) Kur’ân’ın kısımları
    c) Kur’ân’daki yeminler d) Kur’ân’ın sure sure ayrılması
    2. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerin tanımları ara-
    sında yoktur?
    a) Mekke’den bahseden sûreler
    b) Mekke’de inen sûreler
    c) Hicretten önce inen sureler
    d) Mekkelilere hitap eden sûreler
    3. Aşağıdaki tefsirlerden hangisi “rivayet metoduna”
    göre yazılmıştır?
    a) Kâdî Beydâvî’nin kaleme aldığı “Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-
    Te’vîl”
    b) İbn Kesîr’in kaleme aldığı “Tefsîru’l-Kur’ân’il-Azîm”
    c) Nesefî’nin kaleme aldığı “Medâriku’t-Tenzîn ve Hakâiku’t-
    Te’vîl”
    d) Hamdi Yazır’ın kaleme aldığı “Hak Dini Kur’ân Dili”
    II. İTİKAD
    4. Aşağıdakilerden hangisi imanın geçerli olmasının şart-
    larından değildir?
    a) İman esaslarını kalp ile tasdik etmek
    b) İman edilen şeyler hakkında şüphe etmemek
    c) Ergenlik çağına ulaşmak
    d) İman edilmesi gereken esasların tamamına iman etmek
    5. Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
    a) Evzaî Mezhebî b) Malikî mezhebi
    c) Hanefî Mezhebi d) Selefiyye Mezhebi
    6. “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ edip
    haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve haber-
    lere……………..denir” cümlesini aşağıdakilerden han-
    gisi doğru olarak tamamlar?
    a) şeâir-i diniyye b) Zarûrât-ı diniyye
    c) Ahkâm-ı İslamiyye d) Mebâdi-i fıkhıyye
    7. Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için
    aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
    a) Sübûtî sıfatlar b) Selbî sıfatlar
    c) Tekvîni sıfatlar d) Haberî sıfatlar
    8. Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın selbî sıfatlarındandır?
    a) Kıdem
    b) Kudret
    c) Hayat
    d) Tekvin
    9. Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam bağlan-
    tısı yoktur?
    a) İman
    b) İtikad
    c) İrtidat
    d) İrtikâp
    10. Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Cehennem bekçiliği b) Cennet bekçiliği
    c) Arşı taşımak d) Amel defterlerinin tevzii
    11. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında va-
    cip olan sıfatlardan değildir?
    a) Emanet b) Fetanet
    c) Adalet
    d) İsmet
    12. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) şit Peygambere 30 sahife verilmiştir
    b) Adem Peygambere 10 sahife verilmiştir
    c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir
    d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.
    13. Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak amaçların-
    dan biri değildir?
    a) Nefsi koruma b) Nesli koruma
    c) Aklı koruma d) Ahlakı koruma
    III. İBADET
    14. Aşağıdakilerden hangisi ibadetin kabul olma şartla-
    rından biri değildir?
    a) İman
    b) Mükellef olmak
    c) Niyet
    d) İhlas
    15. Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan hangileri
    arasında zıtlık ilişkisi vardır?
    a) Sihhat-butlan b) Habis-Necis
    c) İman-İtikad d) İsraf-Tebzir
    16. Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün caiz olmasının
    şartlarından değildir?
    a) Su bulunmaması
    b) Suyu kullanma imkanının olmaması
    c) Toprak veya toprak cinsi bir şey ile yapılması
    d) Seferî olunması
    17. Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı
    vakittir?
    a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar olan vakit
    b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
    c) Yatsı vakti
    d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit
    18. Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak kılı-
    nabilir?
    a) Nafile namazlar b) Farz namazlar
    c) Vacip namazlar d) Adak namazlar
    19. Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat gerekli değildir?
    a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı
    b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
    c) Cuma namazı
    d) Bayram namazı
    20. Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olma-
    sının şartlarından biri değildir?
    a) Mukim olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Erkek olmak d) Yeterli cemaatin bulması
    21. Aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının
    şartlarındadır?
    a) Akıllı olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Mukim olmak d) Seferî olmamak
    22. Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının şart-
    larından değildir?
    a) Havelan-i havl
    b) Malın nâmi olması
    c) Malın nisap miktarına ulaşması
    d) Zekat vermeye niyet edilmesi
    23. Aşağıdakilerden hangisi yemin kefareti türlerinden
    biridir?
    a) Üç fakiri giydirmek b) On gün oruç tutmak
    c) 61 gün oruç tutmak d) On fakiri giydirmek
    IV. HAC
    24. Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının
    şartlarından değildir?
    a) Buluğa ermiş olmak
    b) Hacca gidebilecek imkana sahip olmak
    c) Dinen zengin olmak
    d) Akıllı olmak
    25. Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşit-
    lerinden biridir?
    a) İfrad hacc b) Vacip olan hac
    c) Kıran haccı d) Temettu haccı
    26. Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşit-
    lerindendir?
    a) Farz hac b) Vacip hac
    c) Nafile hac d) Temettu haccı
    27. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerinden
    biridir?
    a) Telbiye getirmek
    b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
    c) Müzdelife vakfesini yapmak
    d) Tavaf namazı kılmak
    28. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerin-
    den değildir?
    a) Kudüm tavafı
    b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
    c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
    d) İhram namazı kılmak
    29. Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartların-
    dandır?
    a) Niyet etmek b) Rida ve izara bürünmek
    c) İhram namazı kılmak d) Mikattan önce ihrama girmek
    30. “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek
    ihramla birleştirmeye……… denir” cümlesini aşağıda-
    kilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu haccı b) Kıran haccı
    c) İfrad Haccı d) Hacc-ı ekber
    31. Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
    a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse
    b) Ufku gözlemleyen kimse
    c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse
    d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
    32. Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değil-
    dir?
    a) Tenim
    b) Yelemlem
    c) Cuhfe
    d) Zât-ü ırk
    33. “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikat
    mahallidir?
    a) Yemen cihetinden gelenlerin
    b) şam cihetinden gelenlerin
    c) Mısır cihetinden gelenlerin
    d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
    34. Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
    a) Niyet etmek
    b) Dil ile niyet etmek
    c) İhram yasaklarına riayet etmek
    d) İhrama girdikten sonra iki rekat namaz kılmak
    35. Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
    a) Sünnet tavaf b) Nafile tavaf
    c) İhsar tavafı d) Adak tavafı
    36. Aşağıdakilerden hangisi “teyamün” kavramının tanı-
    mıdır?
    a) Tavafı Kabe’nin sağından yapmak
    b) Uğurlu ve bereketli saymak
    c) Karşılıklı yemin etmek
    d) Mikata Yemen cihetinden gelmek
    37. Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımı-
    dır?
    a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf
    b) Umre’de yapılan tavaf
    c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf
    d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
    38. Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
    a) Kabe’yi sola alarak yapmak
    b) Belirli vakitte yapmak
    c) Yürüyerek yapmak
    d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
    39. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
    a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak b) Müvâlât
    c) Hervele yapmak
    d) Teyamün
    40. Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
    a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak
    b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    41. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden
    yapmak
    b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
    c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
    d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
    42. Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli ol-
    masının şartlarından biridir?
    a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
    b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
    c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
    d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
    43. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli
    olmasının şartlarından değildir?
    a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak
    b) Hac için ihramlı olmak
    c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arafat vakfesini yapmış olmak
    44. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sün-
    netlerinden biridir?
    a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
    b) Arafat vakfesini yapmış olmak
    c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
    45. “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
    a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13. günleri
    b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14. günleri
    c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12. günleri
    d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11. günleri
    46. Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer
    taş atılır
    b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı
    takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam
    21 taş atılır
    d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı
    takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    47. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik
    şartlarından biri değildir?
    a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak
    b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
    c) Taşları sağ el ile atmak
    d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
    48. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruh-
    larından biri değildir?
    a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak
    b) Mekke’den toplanan taşları atmak
    c) Temiz olmayan taşları atmak
    d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
    49. İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona er-
    mez?
    a) Koku sürünme yasağı b) Dikişli elbise giyme yasağı
    c) Cinsel ilişki yasağı d) Tırnak kesme yasağı
    50. Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
    sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması


  8. 16.Mart.2011, 00:36
    5
    Hoca
    Moderatör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Şubat.2007
    Üye No: 11
    Mesaj Sayısı: 29,584
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 335
    Bulunduğu yer: çalışma odam:)

    Cevap: 2006 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

    51. Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin
    şartlarından biridir?
    a) Vekilin erkek olması
    b) Vekile haccın farz olması
    c) Vekilin zengin olması
    d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
    52. Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdaki-
    lerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    53. Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Sadaka
    c) Bedene
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    54. Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
    a) Dem
    b) Bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Hiç biri
    d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
    55. Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın
    cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Sadaka
    d) Ceza gerekmez
    56. Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bu-
    lunan kimseye bedene cezası gerekir
    b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene ce-
    zası gerekir
    c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası
    gerekir
    d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bede-
    ne cezası gerekir
    57. Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne za-
    man îfa edilir?
    a) Mina günlerinde îfa edilir
    b) Bayram günlerinde îfa edilir
    c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir
    d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
    58. Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çı-
    kılmaz?
    a) Mescid-i Aksa b) Mescid-i Harem
    c) Mescid-i Hayf d) Mescid-i Nebevî
    59. “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kı-
    sımdır
    b) Minber ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    c) Mihrap ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
    60. “Eyyam-ı teşrik” hangi günlerdir?
    a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13. günleridir
    b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12. günleridir
    c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11. günleridir
    d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12. günleridir
    61. Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden
    hangisi doğrudur?
    a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
    c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
    62. Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
    a) Mikatı ihramsız geçmek
    b) Bir elin dört tırnağını kesmek
    c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
    d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
    63. Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
    a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
    b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
    c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
    d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
    64. Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli
    elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
    a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre
    giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir
    b) Dem gerekir
    c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
    d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi ge-
    rekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez
    65. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının ta-
    nımıdır?
    a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
    b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
    c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
    d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
    66. Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden de-
    ğildir?
    a) Rükn-ü Yemânî b) Rükn-ü Irâkî
    c) Rükn-ü şâmî d)Rükn-ü İbrahim
    67. Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişeme-
    mesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
    sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    68. Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
    a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
    c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    V. SİYER VE AHLAK
    69. “Senetü’l-hüzün” aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır
    b) Peygamberimiz (a.s.)’ın eşi Hz. Hatice ile amcası Hz. Ham-
    za’nın öldüğü yıldır
    c) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile amcası Ebu Talib’in öldüğü
    yıldır
    d) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır



    70. “Birinci Akabe Biatı” ile ilgili olarak aşağıdaki cüm-
    lelerden hangisi doğrudur?
    a) Medineli 12 müslümanın, Mîladî 620 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    b) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 621 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    c) Medineli 12 müslümanın Mîladî 622 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    d) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 620 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    71. Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz
    (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı antlaşmanın maddelerinden
    değildir?
    a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
    b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
    c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu
    sulhu tanıyacak
    d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak
    72. Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşması-
    nın maddelerinden değildir?
    a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
    b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayele-
    rine alabilecekler
    c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
    d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa
    geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa ge-
    ri istenmeyecek
    73. Hayber’in fethi hangi tarihte gerçekleşmiştir?
    a) Hicri 7 / Miladi 628 b) Hicrî 7 / Miladî 630
    c) Hicrî 8 / Miladi 627 d) Hicri 8 / Miladi 628
    74. İslam tarihinde ilk yapılan mescid aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Mescid-i Nebevî b) Mescid-i Haram
    c) Mescid-i Kuba d) Mescid-i Kıbleteyn
    75. Peygamberimiz (a.s.), ilk cuma namazını nerede kıl-
    mıştır?
    a) Ranuna vadisinde Beni Avf yurdunda
    b) Ranuna vadisinde
    c) Mescid-i Nebevî’de
    d) Mescid-i Kuba’da
    76. Aşağıdakilerden hangisi “sabır” kavramının anlamla-
    rından değildir?
    a) Zorluklar karşısında direnç ve sebat göstermek
    b) İbadetlerde devam ve sebat göstermek
    c) Haramlardan kaçınma konusunda dirayet göstermek
    d) Karşılaşılan her türlü baskı ve saldırı karşısında tahammül gös-
    termek
    77. Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamla-
    mak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
    b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
    c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
    d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır
    78. Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis”
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Alkollü içkiler b) Faiz
    c) Zina
    d) Namuslu kadınlara zina isnadı
    VI. BEŞERİ İLİŞKİLER
    79. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin hac görevi
    sırasında çevresi ile uyumlu olabilmesi için gerekli davra-
    nışlardan biri değildir?
    a) Temkinli ve ölçülü olmak b) Güven telkin etmek
    c) Kul haklarına riayet etmek d) Sigara içmemek
    80. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin
    hac görevisırasında duygu ve düşüncelerini
    iyi aktarabilmesi için gerekli hususlardan değildir?
    a) Az ve öz konuşmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Görevlerini aksatmadan yürütmek
    d) Anlaşılır ve sade konuşmak
    81. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkilerde
    yüklenilen sorumluluklardan değildir?
    a) Mâlî sorumluluk b) Vicdani sorumluluk
    c) Dini sorumluluk d) Hukukî sorumluluk
    82. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkiler alanı değildir?
    a) Yakın çevre b) Doğal çevre
    c)Aile çevresi d)Birden fazla kişinin çalıştığı iş yeri
    83. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri düzenleyen
    kurallar değildir?
    a) Adâb-ı muaşeret b) Gelenek ve görenekler
    c) Din, ahlak ve hukuk d) Bilimsel ve felsefî kurallar
    VII. GENEL KÜLTÜR
    84. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğinin simgelerin-
    dendir?
    a) EU
    b) İLO
    c) UN
    d) NL
    85. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakere süreci
    hangi tarihte başlayacaktır?
    a) 3 Ekim 2006 b) 3 Ekim 2005
    c) 13 Ekim 2005 d) 13 Ekim 2006
    86. Suudi Arabistan’ın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mekke
    b) Medine
    c) Cidde
    d) Riyad
    87. Diyanet İşleri Başkanlığı hangi tarihte kurulmuştur?
    a) 3 Mart 1925 b) 3 Mart 1924
    c) 3 Nisan 1920 d) 30 Mart 1924
    88. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 16 üyeden oluşur
    b) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 15 üyeden oluşur
    c) Din İşleri Yüksek Kurulu, 12’si seçimle, 4’ü Diyanet İşleri Baş-
    kanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    d) Din İşleri Yüksek Kurulu, 10’u seçimle, 6’sı Diyanet İşleri Baş-
    kanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    89. Türkiye Büyük Millet Meclisi kaç üyeden oluşur?
    a) 450
    b) 550
    c) 500
    d) 400
    90. 19 Mayıs 1919 tarihinde ne oldu?
    a) Sivas kongresi yapıldı b) Erzurum Kongresi yapıldı
    c) Atatürk Samsun’a çıktı d) Mondros mütarekesi yapıldı
    VIII. ARAPÇA
    91. cümlesinin karşılığı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Kafile başkanı kimdir? b) Kafile başkanı nerededir?
    c) Kafile başkanı hanginizdir? d) Kafile başkanı burada mı?
    92.
    cümlesinin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) 2006 tarihli pasaport Salih’e aittir
    b) Pasaport 2006 yılı sonuna kadar geçerlidir
    c) Salih’e ait kimlik, 2006 yılına kadar geçerlidir
    d) Pasaportun süresi, 2006 yılında sona erecektir
    93. “Hastane nerededir” cümlesinin Arapça
    karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    94. “Burada ambulansın gelmesini bekliyorum” cümlesi-
    nin Arapça karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    95.
    kelimelerinin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bina, kapı, otobüs, kat, polis
    b) Bina, kapıcı, kamyon, kat, polis
    c) Bina, kapıcı, otobüs, daire, polis
    d) Bina, kapıcı, otobüs, kat, polis
    96. Bilet, tuvalet, danışma, karşılama ve büro kelimele-
    rinin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    97. “Burada biraz bekle” cümlesinin Arapça karşılığı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    98. cümlesinin karşılığı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bu klima çalışmıyor b) Bu oda meşgul
    c) Bu klima açık değildir d) Burada olumsuz bir durum var
    99. “Bu pasaportun vizesi yoktur” cümlesinin Arapça
    karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    100. cümlesinin karşılığı aşağıdakiler-
    den hangisidir?
    a) Bu yol çok uzundur b) Bu yolu doğru takip et
    c) Bu kalabalık yoldan yürü d) Bu sokaktan doğru git

    CEVAP ANAHTARI (A)

    1. c
    2. a
    3. b
    4. c
    5. d
    6. b
    7. d
    8. a
    9. d
    10. b
    11. c
    12. a
    13. d
    14. b
    15. a
    16. d
    17. b
    18. a
    19. b
    20. d
    21. a
    22. d
    23. d
    24. c
    25. b
    26. d
    27. c
    28. d
    29. a
    30. b
    31. c
    32. a
    33. d
    34. b
    35. c
    36. a
    37. c
    38. c
    39. b
    40. d
    41. c
    42. b
    43. a
    44. d
    45. a
    46. d
    47. c
    48. b
    49. c
    50. b
    51. d
    52. c
    53. b
    54. c
    55. b
    56. a
    57. d
    58. c
    59. b
    60. a
    61. b
    62. a
    63. b
    64. a
    65. c
    66. d
    67. a
    68. b
    69. c
    70. a
    71. d
    72. c
    73. a
    74. c
    75. a
    76. d
    77. c
    78. a
    79. d
    80. c
    81. a
    82. b
    83. d
    84. a
    85. b
    86. d
    87. b
    88. c
    89. b
    90. c
    91. a
    92. b
    93. c
    94. a
    95. d
    96. c
    97. b
    98. a
    99. c
    100.b


  9. 16.Mart.2011, 00:36
    5
    Moderatör
    51. Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin
    şartlarından biridir?
    a) Vekilin erkek olması
    b) Vekile haccın farz olması
    c) Vekilin zengin olması
    d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
    52. Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdaki-
    lerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    53. Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem
    b) Sadaka
    c) Bedene
    d) Her hangi bir cezası gerekmez
    54. Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
    a) Dem
    b) Bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Hiç biri
    d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
    55. Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın
    cezası nedir?
    a) Bedene
    b) Dem
    c) Sadaka
    d) Ceza gerekmez
    56. Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bu-
    lunan kimseye bedene cezası gerekir
    b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene ce-
    zası gerekir
    c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası
    gerekir
    d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bede-
    ne cezası gerekir
    57. Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne za-
    man îfa edilir?
    a) Mina günlerinde îfa edilir
    b) Bayram günlerinde îfa edilir
    c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir
    d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
    58. Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çı-
    kılmaz?
    a) Mescid-i Aksa b) Mescid-i Harem
    c) Mescid-i Hayf d) Mescid-i Nebevî
    59. “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kı-
    sımdır
    b) Minber ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    c) Mihrap ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
    60. “Eyyam-ı teşrik” hangi günlerdir?
    a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13. günleridir
    b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12. günleridir
    c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11. günleridir
    d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12. günleridir
    61. Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden
    hangisi doğrudur?
    a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
    c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
    62. Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
    a) Mikatı ihramsız geçmek
    b) Bir elin dört tırnağını kesmek
    c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
    d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
    63. Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
    a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
    b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
    c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
    d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
    64. Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli
    elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
    a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre
    giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir
    b) Dem gerekir
    c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
    d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi ge-
    rekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez
    65. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının ta-
    nımıdır?
    a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
    b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
    c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
    d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
    66. Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden de-
    ğildir?
    a) Rükn-ü Yemânî b) Rükn-ü Irâkî
    c) Rükn-ü şâmî d)Rükn-ü İbrahim
    67. Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişeme-
    mesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
    sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    68. Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
    a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
    c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    V. SİYER VE AHLAK
    69. “Senetü’l-hüzün” aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır
    b) Peygamberimiz (a.s.)’ın eşi Hz. Hatice ile amcası Hz. Ham-
    za’nın öldüğü yıldır
    c) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile amcası Ebu Talib’in öldüğü
    yıldır
    d) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır



    70. “Birinci Akabe Biatı” ile ilgili olarak aşağıdaki cüm-
    lelerden hangisi doğrudur?
    a) Medineli 12 müslümanın, Mîladî 620 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    b) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 621 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    c) Medineli 12 müslümanın Mîladî 622 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    d) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 620 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    71. Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz
    (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı antlaşmanın maddelerinden
    değildir?
    a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
    b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
    c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu
    sulhu tanıyacak
    d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak
    72. Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşması-
    nın maddelerinden değildir?
    a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
    b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayele-
    rine alabilecekler
    c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
    d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa
    geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa ge-
    ri istenmeyecek
    73. Hayber’in fethi hangi tarihte gerçekleşmiştir?
    a) Hicri 7 / Miladi 628 b) Hicrî 7 / Miladî 630
    c) Hicrî 8 / Miladi 627 d) Hicri 8 / Miladi 628
    74. İslam tarihinde ilk yapılan mescid aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Mescid-i Nebevî b) Mescid-i Haram
    c) Mescid-i Kuba d) Mescid-i Kıbleteyn
    75. Peygamberimiz (a.s.), ilk cuma namazını nerede kıl-
    mıştır?
    a) Ranuna vadisinde Beni Avf yurdunda
    b) Ranuna vadisinde
    c) Mescid-i Nebevî’de
    d) Mescid-i Kuba’da
    76. Aşağıdakilerden hangisi “sabır” kavramının anlamla-
    rından değildir?
    a) Zorluklar karşısında direnç ve sebat göstermek
    b) İbadetlerde devam ve sebat göstermek
    c) Haramlardan kaçınma konusunda dirayet göstermek
    d) Karşılaşılan her türlü baskı ve saldırı karşısında tahammül gös-
    termek
    77. Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamla-
    mak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
    b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
    c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
    d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır
    78. Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis”
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Alkollü içkiler b) Faiz
    c) Zina
    d) Namuslu kadınlara zina isnadı
    VI. BEŞERİ İLİŞKİLER
    79. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin hac görevi
    sırasında çevresi ile uyumlu olabilmesi için gerekli davra-
    nışlardan biri değildir?
    a) Temkinli ve ölçülü olmak b) Güven telkin etmek
    c) Kul haklarına riayet etmek d) Sigara içmemek
    80. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin
    hac görevisırasında duygu ve düşüncelerini
    iyi aktarabilmesi için gerekli hususlardan değildir?
    a) Az ve öz konuşmak
    b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Görevlerini aksatmadan yürütmek
    d) Anlaşılır ve sade konuşmak
    81. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkilerde
    yüklenilen sorumluluklardan değildir?
    a) Mâlî sorumluluk b) Vicdani sorumluluk
    c) Dini sorumluluk d) Hukukî sorumluluk
    82. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkiler alanı değildir?
    a) Yakın çevre b) Doğal çevre
    c)Aile çevresi d)Birden fazla kişinin çalıştığı iş yeri
    83. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri düzenleyen
    kurallar değildir?
    a) Adâb-ı muaşeret b) Gelenek ve görenekler
    c) Din, ahlak ve hukuk d) Bilimsel ve felsefî kurallar
    VII. GENEL KÜLTÜR
    84. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğinin simgelerin-
    dendir?
    a) EU
    b) İLO
    c) UN
    d) NL
    85. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakere süreci
    hangi tarihte başlayacaktır?
    a) 3 Ekim 2006 b) 3 Ekim 2005
    c) 13 Ekim 2005 d) 13 Ekim 2006
    86. Suudi Arabistan’ın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mekke
    b) Medine
    c) Cidde
    d) Riyad
    87. Diyanet İşleri Başkanlığı hangi tarihte kurulmuştur?
    a) 3 Mart 1925 b) 3 Mart 1924
    c) 3 Nisan 1920 d) 30 Mart 1924
    88. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 16 üyeden oluşur
    b) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 15 üyeden oluşur
    c) Din İşleri Yüksek Kurulu, 12’si seçimle, 4’ü Diyanet İşleri Baş-
    kanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    d) Din İşleri Yüksek Kurulu, 10’u seçimle, 6’sı Diyanet İşleri Baş-
    kanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    89. Türkiye Büyük Millet Meclisi kaç üyeden oluşur?
    a) 450
    b) 550
    c) 500
    d) 400
    90. 19 Mayıs 1919 tarihinde ne oldu?
    a) Sivas kongresi yapıldı b) Erzurum Kongresi yapıldı
    c) Atatürk Samsun’a çıktı d) Mondros mütarekesi yapıldı
    VIII. ARAPÇA
    91. cümlesinin karşılığı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Kafile başkanı kimdir? b) Kafile başkanı nerededir?
    c) Kafile başkanı hanginizdir? d) Kafile başkanı burada mı?
    92.
    cümlesinin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) 2006 tarihli pasaport Salih’e aittir
    b) Pasaport 2006 yılı sonuna kadar geçerlidir
    c) Salih’e ait kimlik, 2006 yılına kadar geçerlidir
    d) Pasaportun süresi, 2006 yılında sona erecektir
    93. “Hastane nerededir” cümlesinin Arapça
    karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    94. “Burada ambulansın gelmesini bekliyorum” cümlesi-
    nin Arapça karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    95.
    kelimelerinin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bina, kapı, otobüs, kat, polis
    b) Bina, kapıcı, kamyon, kat, polis
    c) Bina, kapıcı, otobüs, daire, polis
    d) Bina, kapıcı, otobüs, kat, polis
    96. Bilet, tuvalet, danışma, karşılama ve büro kelimele-
    rinin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    97. “Burada biraz bekle” cümlesinin Arapça karşılığı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    98. cümlesinin karşılığı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    a) Bu klima çalışmıyor b) Bu oda meşgul
    c) Bu klima açık değildir d) Burada olumsuz bir durum var
    99. “Bu pasaportun vizesi yoktur” cümlesinin Arapça
    karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)
    b)
    c)
    d)
    100. cümlesinin karşılığı aşağıdakiler-
    den hangisidir?
    a) Bu yol çok uzundur b) Bu yolu doğru takip et
    c) Bu kalabalık yoldan yürü d) Bu sokaktan doğru git

    CEVAP ANAHTARI (A)

    1. c
    2. a
    3. b
    4. c
    5. d
    6. b
    7. d
    8. a
    9. d
    10. b
    11. c
    12. a
    13. d
    14. b
    15. a
    16. d
    17. b
    18. a
    19. b
    20. d
    21. a
    22. d
    23. d
    24. c
    25. b
    26. d
    27. c
    28. d
    29. a
    30. b
    31. c
    32. a
    33. d
    34. b
    35. c
    36. a
    37. c
    38. c
    39. b
    40. d
    41. c
    42. b
    43. a
    44. d
    45. a
    46. d
    47. c
    48. b
    49. c
    50. b
    51. d
    52. c
    53. b
    54. c
    55. b
    56. a
    57. d
    58. c
    59. b
    60. a
    61. b
    62. a
    63. b
    64. a
    65. c
    66. d
    67. a
    68. b
    69. c
    70. a
    71. d
    72. c
    73. a
    74. c
    75. a
    76. d
    77. c
    78. a
    79. d
    80. c
    81. a
    82. b
    83. d
    84. a
    85. b
    86. d
    87. b
    88. c
    89. b
    90. c
    91. a
    92. b
    93. c
    94. a
    95. d
    96. c
    97. b
    98. a
    99. c
    100.b





+ Yorum Gönder