Konusunu Oylayın.: 2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi
2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları
  1. 14.Mart.2011, 00:14
    1
    Misafir

    2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları






    2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları Mumsema 2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları


  2. 15.Mart.2011, 13:55
    2
    Muhasibi
    Editör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 22.Ağustos.2007
    Üye No: 12
    Mesaj Sayısı: 15,811
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 160
    Bulunduğu yer: Gönlümün Mürekkep Lekeleri'de Fikir İşçisi

    Cevap: 2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları




    Kusura bakmayın 2004'ü bulabildim

    2004 YILI HAC ORGANİZASYONU ERKEK VE
    BAYAN DİN
    GÖREVLİLERİ SEÇİMİ TEST SINAV SORULARI
    (A
    1. İhrama girdiği halde, izar ve ridaya bürünmeden günlük
    giysileri ile mikat sınırını geçen ve bu haliyle günün dörtte
    birini geçiren kişi aşağıdakilerden hangisini yapar?
    a) Mikata dönerek günlük elbiselerini çıkarıp izar ve
    ridaya bürünür.
    b) Bulunduğu yerde elbiselerini çıkararak rida ve izara
    bürünür;. ceza olarak da sadaka verir.
    c) Her halükarda bir dem kesmesi gerekir.
    d) Toplam 10 gün oruç tutar.
    2. Havaalanında ihrama girdiği halde, yurtdışına çıkış
    yasağı nedeniyle Mekke-i Mükerreme’ye gidemeyen kişinin
    ne yapması gerekir?
    a) Sadaka verip ihramdan çıkar.
    b) İhramdan çıkar, bundan dolayı da herhangi bir şey
    gerekmez.
    c) Harem bölgesinde bir dem kestirerek ihramdan çıkar.
    d) Bedel göndermesi gerekir.
    3. Türkiye’den Medine-i Münevvere’ye gitmek üzere Cidde
    Havaalanına ihramsız inen bir hacı adayı, herhangi bir
    sebeple Mekke’ye gitmek zorunda kalırsa nasıl hareket eder?
    a) Cidde’de ihrama girerek Mekke’ye gider ve bundan
    dolayı herhangi bir ceza gerekmez.
    b) Cidde’de ihrama girer, fakat kendisine dem gerekir.
    c) Cidde’de ihrama girer, ancak bundan dolayı sadaka
    vermesi gerekir.
    d) Mikat sınırına giderek orada ihrama girer.
    4. Mültezem neresidir?
    a) Hatim ile Kabe arasıdır.
    b) Makam-ı İbrahim ile Kabe arasıdır.
    c) Rüknü Yemani ile Hacer’ül- Esved arasıdır.
    d) Hacer’ül-Esved’in bulunduğu köşe ile Kabe’nin kapısı
    arasıdır.
    5. Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasaktır?
    a) Beline dikişli para kemeri bağlamak.
    b) Örtü ile ayaklarını örtmek.
    c) Yüzünü örtmek.
    d) Banyo yapmak.
    6. Aşağıdakilerden hangisi tavafta sünnettir?
    a) Setr-i avret.
    b) Necasetten taharet.
    c) Hadesten taharet.
    d) Tavafa Hacer’ül-Esved’in hizasından başlamak.
    7. Temettu haccına niyet eden kişi umrenin tavaf ve sa’yini
    yaptıktan sonra henüz kendisi tıraş olmadan bir başkasını
    tıraş ederse kendisine ne gerekir?
    a) Dem gerekir.
    b) Sadaka gerekir.
    c) Hiçbir şey gerekmez.
    d) Üç gün oruç tutması gerekir.
    8. Harem bölgesinin kendiliğinden biten her türlü ağaç, bitki
    ve otlarının koparılması kimlere yasaktır?
    a) İhramlı kimselere.
    b) Mekkelilere.
    c) Afakilere.
    d) Herkese.
    9. İkinci tehallül ne zaman gerçekleşir?
    a) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
    b) Cemarata taş atmakla.
    c) Müzdelife vakfesini yapmakla.
    d) Kurban kesmekle.
    10.Aşağıdakilerden hangisi veda tavafının vacip olması- nın
    şartlarından değildir?
    a) Hac yapmış olmak.
    b) Afaki olmak.
    c) Mekki olmak.
    d) Kadınların özel hallerinde bulunmamaları.
    11.İlk tehallül ne zaman gerçekleşir?
    a) Arafat vakfesinden sonra.
    b) Müzdelife vakfesinden sonra.
    c) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
    d) Vaktinde tıraş olmakla.
    12.Kıran haccına niyet eden bir kişi umreyi yaptıktan
    sonra sakal tıraşı olmak suretiyle ihram yasağı işlerse
    aşağıdakilerden hangisi gerekir?
    a) Bir fitre miktarı sadaka vermek gerekir.
    b) Bir dem gerekir.
    c) İki dem gerekir.
    d) Bir fitre miktarı sadaka ve bir dem gerekir.
    13.Umresi fasit olan kişi aşağıdakilerden hangisini yap-
    maz?
    a) Bozulan bu umreyi bırakmayıp tamamlar.
    b) Bozulan bu umreyi tamamlamadan bırakır.
    c) İşlediği cinayet sebebiyle bir dem keser.
    d) Bozulan bu umreyi uygun bir zamanda kaza eder.
    14.Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi yürüyerek yapmak.
    b) Hadesten taharet.
    c) Tavaf ile sa’yi peş peşe (ara vermeden) yapmak
    . d) Necasetten taharet.
    15.Aşağıdakilerden hangisi tavafın sıhhatinin şartların-
    dandır?
    a) Necasetten taharet.
    b) Hadesten taharet.
    c) Iztıba yapmak.
    d) Remel yapmak.
    16.Mikat sınırından önce ihrama giren kimse, henüz mikat
    sınırına varmadan önce bir gün boyunca elbise giyse
    kendisine ne gerekir?
    a) Henüz mikat sınırına varılmadığı için hiçbir şey
    gerekmez.
    b) Bir fitre miktarı sadaka verir.
    c) Bir dem gerekir.
    d) 10 gün oruç tutar.
    17.Hac aylarından önce Mekke’ye giderek orada ikamet
    etmekte olan bir afaki hangi haccı yapabilir?
    a) İfrad.
    b) Kıran.
    c) Temettu.
    d) Dilediğini.
    18.Afakilerin Mekke’de bulunduğu süre içerisinde vakit
    buldukça nafile sa’y yapmalarının hükmü nedir?
    a) Sünnettir.
    b) Müstehaptır.
    c) Menduptur.
    d) Mekruhtur.
    19.Mikat sınırına adetli iken varan bir kadın, ihram
    konusunda nasıl hareket eder?
    a) Adetli olduğu için ihrama girmez.
    b) O halde iken ihrama girer.
    c) Mikatı ihramsız geçer. Mazereti olduğu için herhangi bir
    ceza gerekmez.
    d) Mikatı ihramsız geçer, ancak ceza olarak sadaka verir.
    20.Kıran haccına niyet eden kişi ilk olarak hangi tavafı
    yapar?
    a) Kudum tavafı.
    b) Sader tavafı.
    c) Umre tavafı.
    d) Ziyaret tavafı.
    21.Arafat vakfesinden sonraki ilk tavafını nafileye niyet
    ederek yapan bir kişinin bu tavafı;
    a) Nafile olur.
    b) Nafileye niyet etse bile ziyaret tavafı yerine geçer.
    c) Ziyaret tavafı yerine geçer, ancak nafile niyeti ile yapıldığı
    için ayrıca ceza gerekir.
    d) Veda tavafı yerine geçer.
    22.Aşağıdakilerden hangisi haccın asli vaciplerinden de-
    ğildir?
    a) Veda tavafı.
    b) Sa’y.
    c) Remy-i Cimar.
    d) Tavaf namazı.
    23.İhrama girdiği halde hastalığı sebebiyle elbise giymek
    zorunda kalan kimseye aşağıdakilerden hangisi gerekir?
    a) Mazeretinden dolayı giydiği için kendisine ceza
    gerekmez.
    b) Üç gün Arafat’a çıkmadan önce, yedi gün de memleketine
    döndükten sonra olmak üzere toplam 10 gün oruç tutması
    gerekir.
    c) Dem kesmesi, buna gücü yetmezse altı fakiri doyurması,
    buna da gücü yetmezse üç gün oruç tutması gerekir.
    d) Harem bölgesinde bir dem kesmesi veya üç gün oruç
    tutması ya da altı fakiri doyurması gerekir.
    24.Arafat’a arefe günü güneş battıktan sonra çıkan kim-
    senin durumu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?
    a) Ertesi yıl haccını iade etmesi gerekir.
    b) Vakfesini yapmış olur, herhangi bir ceza gerekmez.
    c) Vakfesini yapmış olur, ancak ceza kurbanı keser.
    d) Arafat vakfesini kaçırmış olur.
    25.Harem bölgesinde bulunanlar Hac ve Umre için ihra- ma
    nerede girerler?
    a) Hac için Harem dışına çıkarak (Hıll Bölgesinde), umre
    için ise bulundukları yerde ihrama girerler.
    b) Hem Hac hem de Umre için Harem dışına çıkarak (Hıll
    Bölge- sinde) ihrama girerler.
    c) Hac için bulundukları yerde, Umre için Harem dışına
    çıkarak (Hıll Bölgesinde) ihrama girerler.
    d) Hem Hac hem de Umre için bulundukları yerde ihrama
    girerler.
    26.Umre tavafının ilk üç şavtını yaptıktan sonra herhangi bir
    sebeple tavafa ara verip geri kalan dört şavtını bir gün sonra
    tamamlayan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    a) Tavafı yeni baştan yapması gerekir.
    b) Tavafın geri kalan dört şavtını tamamlayarak sa’yini yapıp
    ihramdan çıkar.
    c) Tavafın geri kalan dört şavtını tamamlayarak sa’yini
    yapıp ihramdan çıkar. Ancak bundan dolayı kendisine dem
    gerekir.
    d) Terk ettiği her bir şavt için sadaka verir; sa’yini yapıp
    ihramdan çıkar.
    27.Temettu haccında umreyi tamamlayıp ihramdan çık-
    tıktan sonra, Haccın sa’yini Arafat Vakfesinden önce
    ih- ramsız olarak yapan kişi için aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?
    a) Sa’yi geçerlidir.
    b) Sa’yi geçersizdir.
    c) Sa’yi geçerlidir, ancak yeniden yapılması efdaldir.
    d) Sa’y ihramsız yapıldığı için dem gerekir.
    28."Niyet ettim Allah rızası için haccetmeye" diyen kimse
    aşağıdaki hac çeşitlerinden hangisine niyet etmiş olur?
    a) İfrad.
    b) Temettu.
    c) Kıran.
    d) Hiç biri.
    29.Tavaf namazının terkinden dolayı ne gerekir?
    a) Maddi bir ceza gerekmez, ancak günahkar olur.
    b) Vacip olduğu için dem gerekir.
    c) Sadaka gerekir.
    d) Üç gün oruç tutar.
    30.Umre sa’yini abdestsiz olarak yapan bir kimse için
    aşağıdakilerden hangi söylenebilir?
    a) Sa’yi geçerlidir, ancak bundan dolayı kendisine dem
    gerekir.
    b) Sa’yi geçersizdir.
    c) Sa’yi geçerlidir, hiçbir şey gerekmez.
    d) Sa’yi geçerlidir, ancak her bir şavt için ayrı ayrı sadaka
    vermesi gerekir.
    31.Cemarata gününde atılmayan taşlar;
    a) Taşlama süresi içerisinde kaza edilebilir.
    b) Hiçbir zaman kaza edilemez.
    c) Ancak Mina’da geceleyenler tarafından kaza edilebilir.
    d) Ancak bir mazerete binaen atılamamışsa kaza edilebilir.
    32.Müzdelife vakfesini hastalık, yaşlılık ve izdiham gibi bir
    mazeretle yapamayan kişiye ne gerekir?
    a) Dem gerekir.
    b) Hiçbir şey gerekmez.
    c) Sadaka-i Fıtır miktarı fidye verilmesi gerekir.
    d) Haccı fasit olur.
    33.Aşağıdakilerden hangisi haccın farziyetinin şartların- dan
    değildir?
    a) Akıllı olmak.
    b) Ergenlik çağına ulaşmış olmak.
    c) Hac yapmaya gücü yetmek.
    d) Eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süreleri bitmiş
    olmak.
    34.Müzdelife vakfesinden sonra doğrudan Mekke-i Mü-
    kerreme’ye gidip ziyaret tavafını yaparak tıraş olup ih-
    ramdan çıkan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylene- bilir?
    a) Tavafı geçerlidir.
    b) Daha önce cemerata taş atmadığı için tavafı geçersizdir. c)
    Daha önce kurban kesmediği için tavafı geçersizdir.
    d) Daha önce cemerata taş atmadığı ve kurban kesmediği
    için tavafı geçersizdir.
    35.Kur’an-ı Kerim’de takva üzere yapıldığı bildirilen mes-
    cid aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mescid-i Haram.
    b) Mescid-i Kıbleteyn.
    c) Kuba Mescidi.
    d) Mescid-i Aksa.
    36.Aşağıdakilerden hangisi farz haccın vekaleten yapıla-
    bilmesi için şart değildir?
    a) Vekil olarak hacca giden kişi, niyeti gönderen adına
    yapmalıdır.
    b) Adına haccedilecek kişi bizzat haccetme imkanından
    devamlı olarak aciz olmalıdır.
    c) Erkek adına vekil gidecek kişi mutlaka erkek olmalıdır.
    d) Vekil için ücret şart kılınmamalıdır.
    37.Hac ayları hangi aylardır?
    a) Zilkade, Zilhicce, Muharremin ilk on günü.
    b) fievval, Zilkade ve Zilhiccenin ilk on günü.
    c) Ramazan, Zilkade ve Zilhicce.
    d) Ramazan, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem.
    38.Meş’ar-ı Haram nerededir?
    a) Arafat’ta Cebel-i Rahme’nin yanında.
    b) Mina’da.
    c) Medine’de.
    d) Müzdelife’de.
    39.Aşağıdakilerden hangisi sünnettir?
    a) Ziyaret tavafını ihramdan çıktıktan sonra yapmak.
    b) Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını cem-i tehir ile
    kılmak.
    c) Tavafa Hacer-i Evsed hizasından başlamak.
    d) Veda tavafı yapmak.
    40.Aşağıdaki ziyaret yerlerinden hangisi Medine-i Mü-
    nevvere’de değildir?
    a) Baki mezarlığı.
    b) Mescid-i Kıbleteyn.
    c) Yedi mescidler.
    d) Mualla mezarlığı.
    41.Haccın farziyetini bilerek inkar eden kimsenin durumu
    için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    a) Dinden çıkmıştır.
    b) Büyük günah işlemiştir.
    c) Küçük günah işlemiştir.
    d) Hiç biri.
    42.İmanın geçerliliği için aşağıdakilerden hangisi şart
    değildir
    a) İmanın baskı ile değil özgür irade ile gerçekleşmesi.
    b) Dinde inanılması zorunlu olan şeylerden (zarurat-ı
    diniye) den birinin inkar edilmemesi.
    c) İnanılacak şeylerin ayrıntılı olarak bilinmesi.
    d) İmanın ümitsizlik (ye’s) halinde olmaması. 43.Namazda
    fatihadan sonra ne okuyacağı konusunda kararsız kalan bir
    kimse ne kadar beklerse sehiv secdesi gerekir?
    a) Bir rekatı eda edecek kadar beklerse.
    b) Uzun bir sûre okuyacak kadar beklerse.
    c) Bir rüknü (rüku ve secde gibi) ifa edecek kadar beklerse.
    d) Ne kadar beklerse beklesin sehiv secdesi gerekmez.
    44.Adak kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi yi-
    yebilir?
    a) Adakta bulunanın fakir dede ve nineleri.
    b) Adakta bulunanın fakir anne ve babası.
    c) Adakta bulunanın torunları.
    d) Adakta bulunanın fakir yeğenleri.
    45.Udhiye kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi
    yiyebilir?
    a) Yalnızca müslümanlar.
    b) Yalnızca müslümanlarla Ehl-i kitaptan olan gayri
    müslimler.
    c) Yalnızca fakir müslümanlar.
    d) Bütün insanlar.
    46."Vatan sevgisi imandandır" sözüyle ilgili olarak aşa-
    ğıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Ayettir.
    b) Kutsi hadistir.
    c) Güzel bir sözdür.
    d) Nebevi hadistir.
    47.Eşi ölen veya boşanan bir kadının yeni bir evlilik yap-
    madan önce beklemesi gereken süreye ne ad verilir?
    a) İddet.
    b) Âdet.
    c) İla.
    d) Hıdad.
    48.Namazda hafi kıraatin geçerliliği konusunda asgari ölçü
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ayetleri kendisinin işiteceği kadar bir sesle telaffuz
    etmek.
    b) Ayetleri kendisinin bile duymayacağı şekilde telaffuz
    etmek.
    c) Yanındaki duyacak kadar yüksek sesle okumak.
    d) Çevresinde bulunanların rahatlıkla duyacağı bir sesle
    okumak.
    49.Bir kimse, geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği
    halde, şafak sökmeden önce niyetinden dönerse, bu dö- nüşü
    geçerli olur mu?
    a) Geçerli olur.
    b) Niyet ettikten sonra dönmesi geçerli olmaz.
    c) Sahur yemeğinden önce geçerli olur; sahur yemeğinden
    sonra olmaz.
    d) Gece yarısından önce geçerli olur.
    50.Aşağıdakilerden hangisi yeminini bozan kişinin öde- mesi
    gereken keffaretin şıklarından değildir?
    a) Peş peşe on gün oruç tutmak.
    b) On fakiri sabahlı akşamlı doyurmak.
    c) On fakiri orta düzeyde giydirmek.
    d) On fakiri doyurma ve giydirmeye gücü yetmeyenlerin üç
    gün oruç tutması.


  3. 15.Mart.2011, 13:55
    2
    Editör



    Kusura bakmayın 2004'ü bulabildim

    2004 YILI HAC ORGANİZASYONU ERKEK VE
    BAYAN DİN
    GÖREVLİLERİ SEÇİMİ TEST SINAV SORULARI
    (A
    1. İhrama girdiği halde, izar ve ridaya bürünmeden günlük
    giysileri ile mikat sınırını geçen ve bu haliyle günün dörtte
    birini geçiren kişi aşağıdakilerden hangisini yapar?
    a) Mikata dönerek günlük elbiselerini çıkarıp izar ve
    ridaya bürünür.
    b) Bulunduğu yerde elbiselerini çıkararak rida ve izara
    bürünür;. ceza olarak da sadaka verir.
    c) Her halükarda bir dem kesmesi gerekir.
    d) Toplam 10 gün oruç tutar.
    2. Havaalanında ihrama girdiği halde, yurtdışına çıkış
    yasağı nedeniyle Mekke-i Mükerreme’ye gidemeyen kişinin
    ne yapması gerekir?
    a) Sadaka verip ihramdan çıkar.
    b) İhramdan çıkar, bundan dolayı da herhangi bir şey
    gerekmez.
    c) Harem bölgesinde bir dem kestirerek ihramdan çıkar.
    d) Bedel göndermesi gerekir.
    3. Türkiye’den Medine-i Münevvere’ye gitmek üzere Cidde
    Havaalanına ihramsız inen bir hacı adayı, herhangi bir
    sebeple Mekke’ye gitmek zorunda kalırsa nasıl hareket eder?
    a) Cidde’de ihrama girerek Mekke’ye gider ve bundan
    dolayı herhangi bir ceza gerekmez.
    b) Cidde’de ihrama girer, fakat kendisine dem gerekir.
    c) Cidde’de ihrama girer, ancak bundan dolayı sadaka
    vermesi gerekir.
    d) Mikat sınırına giderek orada ihrama girer.
    4. Mültezem neresidir?
    a) Hatim ile Kabe arasıdır.
    b) Makam-ı İbrahim ile Kabe arasıdır.
    c) Rüknü Yemani ile Hacer’ül- Esved arasıdır.
    d) Hacer’ül-Esved’in bulunduğu köşe ile Kabe’nin kapısı
    arasıdır.
    5. Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasaktır?
    a) Beline dikişli para kemeri bağlamak.
    b) Örtü ile ayaklarını örtmek.
    c) Yüzünü örtmek.
    d) Banyo yapmak.
    6. Aşağıdakilerden hangisi tavafta sünnettir?
    a) Setr-i avret.
    b) Necasetten taharet.
    c) Hadesten taharet.
    d) Tavafa Hacer’ül-Esved’in hizasından başlamak.
    7. Temettu haccına niyet eden kişi umrenin tavaf ve sa’yini
    yaptıktan sonra henüz kendisi tıraş olmadan bir başkasını
    tıraş ederse kendisine ne gerekir?
    a) Dem gerekir.
    b) Sadaka gerekir.
    c) Hiçbir şey gerekmez.
    d) Üç gün oruç tutması gerekir.
    8. Harem bölgesinin kendiliğinden biten her türlü ağaç, bitki
    ve otlarının koparılması kimlere yasaktır?
    a) İhramlı kimselere.
    b) Mekkelilere.
    c) Afakilere.
    d) Herkese.
    9. İkinci tehallül ne zaman gerçekleşir?
    a) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
    b) Cemarata taş atmakla.
    c) Müzdelife vakfesini yapmakla.
    d) Kurban kesmekle.
    10.Aşağıdakilerden hangisi veda tavafının vacip olması- nın
    şartlarından değildir?
    a) Hac yapmış olmak.
    b) Afaki olmak.
    c) Mekki olmak.
    d) Kadınların özel hallerinde bulunmamaları.
    11.İlk tehallül ne zaman gerçekleşir?
    a) Arafat vakfesinden sonra.
    b) Müzdelife vakfesinden sonra.
    c) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
    d) Vaktinde tıraş olmakla.
    12.Kıran haccına niyet eden bir kişi umreyi yaptıktan
    sonra sakal tıraşı olmak suretiyle ihram yasağı işlerse
    aşağıdakilerden hangisi gerekir?
    a) Bir fitre miktarı sadaka vermek gerekir.
    b) Bir dem gerekir.
    c) İki dem gerekir.
    d) Bir fitre miktarı sadaka ve bir dem gerekir.
    13.Umresi fasit olan kişi aşağıdakilerden hangisini yap-
    maz?
    a) Bozulan bu umreyi bırakmayıp tamamlar.
    b) Bozulan bu umreyi tamamlamadan bırakır.
    c) İşlediği cinayet sebebiyle bir dem keser.
    d) Bozulan bu umreyi uygun bir zamanda kaza eder.
    14.Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi yürüyerek yapmak.
    b) Hadesten taharet.
    c) Tavaf ile sa’yi peş peşe (ara vermeden) yapmak
    . d) Necasetten taharet.
    15.Aşağıdakilerden hangisi tavafın sıhhatinin şartların-
    dandır?
    a) Necasetten taharet.
    b) Hadesten taharet.
    c) Iztıba yapmak.
    d) Remel yapmak.
    16.Mikat sınırından önce ihrama giren kimse, henüz mikat
    sınırına varmadan önce bir gün boyunca elbise giyse
    kendisine ne gerekir?
    a) Henüz mikat sınırına varılmadığı için hiçbir şey
    gerekmez.
    b) Bir fitre miktarı sadaka verir.
    c) Bir dem gerekir.
    d) 10 gün oruç tutar.
    17.Hac aylarından önce Mekke’ye giderek orada ikamet
    etmekte olan bir afaki hangi haccı yapabilir?
    a) İfrad.
    b) Kıran.
    c) Temettu.
    d) Dilediğini.
    18.Afakilerin Mekke’de bulunduğu süre içerisinde vakit
    buldukça nafile sa’y yapmalarının hükmü nedir?
    a) Sünnettir.
    b) Müstehaptır.
    c) Menduptur.
    d) Mekruhtur.
    19.Mikat sınırına adetli iken varan bir kadın, ihram
    konusunda nasıl hareket eder?
    a) Adetli olduğu için ihrama girmez.
    b) O halde iken ihrama girer.
    c) Mikatı ihramsız geçer. Mazereti olduğu için herhangi bir
    ceza gerekmez.
    d) Mikatı ihramsız geçer, ancak ceza olarak sadaka verir.
    20.Kıran haccına niyet eden kişi ilk olarak hangi tavafı
    yapar?
    a) Kudum tavafı.
    b) Sader tavafı.
    c) Umre tavafı.
    d) Ziyaret tavafı.
    21.Arafat vakfesinden sonraki ilk tavafını nafileye niyet
    ederek yapan bir kişinin bu tavafı;
    a) Nafile olur.
    b) Nafileye niyet etse bile ziyaret tavafı yerine geçer.
    c) Ziyaret tavafı yerine geçer, ancak nafile niyeti ile yapıldığı
    için ayrıca ceza gerekir.
    d) Veda tavafı yerine geçer.
    22.Aşağıdakilerden hangisi haccın asli vaciplerinden de-
    ğildir?
    a) Veda tavafı.
    b) Sa’y.
    c) Remy-i Cimar.
    d) Tavaf namazı.
    23.İhrama girdiği halde hastalığı sebebiyle elbise giymek
    zorunda kalan kimseye aşağıdakilerden hangisi gerekir?
    a) Mazeretinden dolayı giydiği için kendisine ceza
    gerekmez.
    b) Üç gün Arafat’a çıkmadan önce, yedi gün de memleketine
    döndükten sonra olmak üzere toplam 10 gün oruç tutması
    gerekir.
    c) Dem kesmesi, buna gücü yetmezse altı fakiri doyurması,
    buna da gücü yetmezse üç gün oruç tutması gerekir.
    d) Harem bölgesinde bir dem kesmesi veya üç gün oruç
    tutması ya da altı fakiri doyurması gerekir.
    24.Arafat’a arefe günü güneş battıktan sonra çıkan kim-
    senin durumu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?
    a) Ertesi yıl haccını iade etmesi gerekir.
    b) Vakfesini yapmış olur, herhangi bir ceza gerekmez.
    c) Vakfesini yapmış olur, ancak ceza kurbanı keser.
    d) Arafat vakfesini kaçırmış olur.
    25.Harem bölgesinde bulunanlar Hac ve Umre için ihra- ma
    nerede girerler?
    a) Hac için Harem dışına çıkarak (Hıll Bölgesinde), umre
    için ise bulundukları yerde ihrama girerler.
    b) Hem Hac hem de Umre için Harem dışına çıkarak (Hıll
    Bölge- sinde) ihrama girerler.
    c) Hac için bulundukları yerde, Umre için Harem dışına
    çıkarak (Hıll Bölgesinde) ihrama girerler.
    d) Hem Hac hem de Umre için bulundukları yerde ihrama
    girerler.
    26.Umre tavafının ilk üç şavtını yaptıktan sonra herhangi bir
    sebeple tavafa ara verip geri kalan dört şavtını bir gün sonra
    tamamlayan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    a) Tavafı yeni baştan yapması gerekir.
    b) Tavafın geri kalan dört şavtını tamamlayarak sa’yini yapıp
    ihramdan çıkar.
    c) Tavafın geri kalan dört şavtını tamamlayarak sa’yini
    yapıp ihramdan çıkar. Ancak bundan dolayı kendisine dem
    gerekir.
    d) Terk ettiği her bir şavt için sadaka verir; sa’yini yapıp
    ihramdan çıkar.
    27.Temettu haccında umreyi tamamlayıp ihramdan çık-
    tıktan sonra, Haccın sa’yini Arafat Vakfesinden önce
    ih- ramsız olarak yapan kişi için aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?
    a) Sa’yi geçerlidir.
    b) Sa’yi geçersizdir.
    c) Sa’yi geçerlidir, ancak yeniden yapılması efdaldir.
    d) Sa’y ihramsız yapıldığı için dem gerekir.
    28."Niyet ettim Allah rızası için haccetmeye" diyen kimse
    aşağıdaki hac çeşitlerinden hangisine niyet etmiş olur?
    a) İfrad.
    b) Temettu.
    c) Kıran.
    d) Hiç biri.
    29.Tavaf namazının terkinden dolayı ne gerekir?
    a) Maddi bir ceza gerekmez, ancak günahkar olur.
    b) Vacip olduğu için dem gerekir.
    c) Sadaka gerekir.
    d) Üç gün oruç tutar.
    30.Umre sa’yini abdestsiz olarak yapan bir kimse için
    aşağıdakilerden hangi söylenebilir?
    a) Sa’yi geçerlidir, ancak bundan dolayı kendisine dem
    gerekir.
    b) Sa’yi geçersizdir.
    c) Sa’yi geçerlidir, hiçbir şey gerekmez.
    d) Sa’yi geçerlidir, ancak her bir şavt için ayrı ayrı sadaka
    vermesi gerekir.
    31.Cemarata gününde atılmayan taşlar;
    a) Taşlama süresi içerisinde kaza edilebilir.
    b) Hiçbir zaman kaza edilemez.
    c) Ancak Mina’da geceleyenler tarafından kaza edilebilir.
    d) Ancak bir mazerete binaen atılamamışsa kaza edilebilir.
    32.Müzdelife vakfesini hastalık, yaşlılık ve izdiham gibi bir
    mazeretle yapamayan kişiye ne gerekir?
    a) Dem gerekir.
    b) Hiçbir şey gerekmez.
    c) Sadaka-i Fıtır miktarı fidye verilmesi gerekir.
    d) Haccı fasit olur.
    33.Aşağıdakilerden hangisi haccın farziyetinin şartların- dan
    değildir?
    a) Akıllı olmak.
    b) Ergenlik çağına ulaşmış olmak.
    c) Hac yapmaya gücü yetmek.
    d) Eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süreleri bitmiş
    olmak.
    34.Müzdelife vakfesinden sonra doğrudan Mekke-i Mü-
    kerreme’ye gidip ziyaret tavafını yaparak tıraş olup ih-
    ramdan çıkan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylene- bilir?
    a) Tavafı geçerlidir.
    b) Daha önce cemerata taş atmadığı için tavafı geçersizdir. c)
    Daha önce kurban kesmediği için tavafı geçersizdir.
    d) Daha önce cemerata taş atmadığı ve kurban kesmediği
    için tavafı geçersizdir.
    35.Kur’an-ı Kerim’de takva üzere yapıldığı bildirilen mes-
    cid aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mescid-i Haram.
    b) Mescid-i Kıbleteyn.
    c) Kuba Mescidi.
    d) Mescid-i Aksa.
    36.Aşağıdakilerden hangisi farz haccın vekaleten yapıla-
    bilmesi için şart değildir?
    a) Vekil olarak hacca giden kişi, niyeti gönderen adına
    yapmalıdır.
    b) Adına haccedilecek kişi bizzat haccetme imkanından
    devamlı olarak aciz olmalıdır.
    c) Erkek adına vekil gidecek kişi mutlaka erkek olmalıdır.
    d) Vekil için ücret şart kılınmamalıdır.
    37.Hac ayları hangi aylardır?
    a) Zilkade, Zilhicce, Muharremin ilk on günü.
    b) fievval, Zilkade ve Zilhiccenin ilk on günü.
    c) Ramazan, Zilkade ve Zilhicce.
    d) Ramazan, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem.
    38.Meş’ar-ı Haram nerededir?
    a) Arafat’ta Cebel-i Rahme’nin yanında.
    b) Mina’da.
    c) Medine’de.
    d) Müzdelife’de.
    39.Aşağıdakilerden hangisi sünnettir?
    a) Ziyaret tavafını ihramdan çıktıktan sonra yapmak.
    b) Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını cem-i tehir ile
    kılmak.
    c) Tavafa Hacer-i Evsed hizasından başlamak.
    d) Veda tavafı yapmak.
    40.Aşağıdaki ziyaret yerlerinden hangisi Medine-i Mü-
    nevvere’de değildir?
    a) Baki mezarlığı.
    b) Mescid-i Kıbleteyn.
    c) Yedi mescidler.
    d) Mualla mezarlığı.
    41.Haccın farziyetini bilerek inkar eden kimsenin durumu
    için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    a) Dinden çıkmıştır.
    b) Büyük günah işlemiştir.
    c) Küçük günah işlemiştir.
    d) Hiç biri.
    42.İmanın geçerliliği için aşağıdakilerden hangisi şart
    değildir
    a) İmanın baskı ile değil özgür irade ile gerçekleşmesi.
    b) Dinde inanılması zorunlu olan şeylerden (zarurat-ı
    diniye) den birinin inkar edilmemesi.
    c) İnanılacak şeylerin ayrıntılı olarak bilinmesi.
    d) İmanın ümitsizlik (ye’s) halinde olmaması. 43.Namazda
    fatihadan sonra ne okuyacağı konusunda kararsız kalan bir
    kimse ne kadar beklerse sehiv secdesi gerekir?
    a) Bir rekatı eda edecek kadar beklerse.
    b) Uzun bir sûre okuyacak kadar beklerse.
    c) Bir rüknü (rüku ve secde gibi) ifa edecek kadar beklerse.
    d) Ne kadar beklerse beklesin sehiv secdesi gerekmez.
    44.Adak kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi yi-
    yebilir?
    a) Adakta bulunanın fakir dede ve nineleri.
    b) Adakta bulunanın fakir anne ve babası.
    c) Adakta bulunanın torunları.
    d) Adakta bulunanın fakir yeğenleri.
    45.Udhiye kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi
    yiyebilir?
    a) Yalnızca müslümanlar.
    b) Yalnızca müslümanlarla Ehl-i kitaptan olan gayri
    müslimler.
    c) Yalnızca fakir müslümanlar.
    d) Bütün insanlar.
    46."Vatan sevgisi imandandır" sözüyle ilgili olarak aşa-
    ğıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Ayettir.
    b) Kutsi hadistir.
    c) Güzel bir sözdür.
    d) Nebevi hadistir.
    47.Eşi ölen veya boşanan bir kadının yeni bir evlilik yap-
    madan önce beklemesi gereken süreye ne ad verilir?
    a) İddet.
    b) Âdet.
    c) İla.
    d) Hıdad.
    48.Namazda hafi kıraatin geçerliliği konusunda asgari ölçü
    aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ayetleri kendisinin işiteceği kadar bir sesle telaffuz
    etmek.
    b) Ayetleri kendisinin bile duymayacağı şekilde telaffuz
    etmek.
    c) Yanındaki duyacak kadar yüksek sesle okumak.
    d) Çevresinde bulunanların rahatlıkla duyacağı bir sesle
    okumak.
    49.Bir kimse, geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği
    halde, şafak sökmeden önce niyetinden dönerse, bu dö- nüşü
    geçerli olur mu?
    a) Geçerli olur.
    b) Niyet ettikten sonra dönmesi geçerli olmaz.
    c) Sahur yemeğinden önce geçerli olur; sahur yemeğinden
    sonra olmaz.
    d) Gece yarısından önce geçerli olur.
    50.Aşağıdakilerden hangisi yeminini bozan kişinin öde- mesi
    gereken keffaretin şıklarından değildir?
    a) Peş peşe on gün oruç tutmak.
    b) On fakiri sabahlı akşamlı doyurmak.
    c) On fakiri orta düzeyde giydirmek.
    d) On fakiri doyurma ve giydirmeye gücü yetmeyenlerin üç
    gün oruç tutması.


  4. 15.Mart.2011, 13:56
    3
    Muhasibi
    Editör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 22.Ağustos.2007
    Üye No: 12
    Mesaj Sayısı: 15,811
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 160
    Bulunduğu yer: Gönlümün Mürekkep Lekeleri'de Fikir İşçisi

    Cevap: 2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

    51.Tenasuh ne demektir?
    a) Ruh çağırmak demektir.
    b) Ruhun, bir bedenden başka bir bedene geçmesidir.
    c) Burç ve yıldız falcılığıdır.
    d) Kehanet demektir.
    52.Anayasamıza göre savaş kararını kim alır?
    a) Cumhurbaşkanı.
    b) Genelkurmay Başkanı.
    c) Bakanlar Kurulu.
    d) TBMM.
    53.Anadolunun kapısı hangi zaferle Türklere açılmıştır?
    a) Malazgirt.
    b) Ridaniye.
    c) Otlukbeli.
    d) Mercidabık.
    54.Anayasamıza göre aşağıdakilerden hangisi Devletimi- zin
    niteliklerinden biri değildir?
    a) Demokratik.
    b) Laik.
    c) Federal.
    d) Sosyal.
    55.Aşağıdaki bilginlerden hangisi büyük Türk astronom-
    larındandır?
    a) Ebussuud Efendi.
    b) Dursun Fakih.
    c) Ali Kuşçu.
    d) İbn Rüşd.
    56.Tarihi bir yerleşim birimi olan ve şu anda bir barajı-
    mızın suları altında kalmış bulunan Hasankeyf hangi ili- miz
    sınırları içinde yer almaktadır?
    a) Mardin.
    b) Batman.
    c) şırnak.
    d) Sivas.
    57.Kadınlara seçme ve seçilme hakkı hangi Cumhurbaş-
    kanımız zamanında verilmiştir?
    a) İsmet İNÖNÜ.
    b) Mustafa Kemal ATATÜRK.
    c) Celal BAYAR.
    d) Cevdet SUNAY.
    58.Diyanet İşleri Başkanlığının en yüksek danışma ve karar
    organı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Teftiş Kurulu.
    b) Mushaşarı İnceleme Kurulu.
    c) Din İşleri Yüksek Kurulu.
    d) APK (Araştırma Planlama ve Koordinasyon) Dairesi
    Başkanlığı.
    59.Zülhuleyfe neresidir?
    a) Yemen yönünden gelenlerin mikatıdır.
    b) Hz.Peygamber’in Mekke fethinden önce Mekke
    yakınlarında orduyu konaklattığı yerin adıdır.
    c) Medine yönünden Mekke’ye gidenlerin mikatıdır.
    d) Bedir savaşının yapıldığı yerdir.
    60.Süt hısımlığıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümlerden
    hangisi doğrudur?
    a) Kişi süt kardeşine mirasçı olur.
    b) Süt annesi kişiye mirasçı olur.
    c) Kişi süt kardeşiyle evlenemez.
    d) Süt kardeşliği evliliğe engel değildir. 61.Aşağıdakilerden
    hangisi Hıristiyanlık mezheplerinden biri değildir?
    a) Katoliklik.
    b) Protestanlık.
    c) Brahmanlık.
    d) Ortodoksluk.
    62.Başkanlığımız yayınları arasında yer alan Riyazu’s-
    Salihin adlı hadis kitabının müellifi kimdir?
    a) Gazzali.
    b) Suyuti.
    c) Nevevi.
    d) Buhari.
    63."Hak Dini Kur’an Dili" adlı Türkçe tefsirin müellifi aşa-
    ğıdakilerden hangisidir?
    a) Ahmed Hamdi AKSEKİ.
    b) Kamil MİRAS.
    c) Ömer Nasuhi BİLMEN.
    d) Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR.
    64.Karşımızdaki kişinin, bizim önerdiğimiz çözümleri ka-
    bul edilebilir görmesinin, aşağıdakilerden hangisiyle ilgisi
    yoktur?
    a) İnanılır bir kişi olmamızla.
    b) Güven duygusu uyandırmamızla.
    c) Ses tonumuzun güzel olmasıyla.
    d) Çok sevilmemizle.
    65. "Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz. Müjdeleyiniz, nefret
    ettirmeyiniz." sözündeki iletişim biçimi aşağıdakiler
    den hangisi olabilir?
    a) Uyarıcı iletişim.
    b) İtham edici iletişim.
    c) Eleştirici iletişim.
    d) Yapıcı iletişim.
    66 . Aşağıdakilerden hangisi iletişime engel olan insan
    tipidir?
    a) Sabırlı insan.
    b) Dinlemeyi bilen insan.
    c) Kızgın insan.
    d) Esprili insan.
    67."İnsanları ikna etmek için onlarla iletişim kuran kişinin
    samimiyeti çok önemlidir", ifadesinde kastedilen sa-
    mimiyeti aşağıdakilerden hangisi daha iyi karşılar?
    a) Yardım severlik.
    b) Dindarlık.
    c) İçtenlik.
    d) Diğerkamlık.
    68.Farklı yörelerden gelen, farklı kültür, gelenek ve göre-
    neklere sahip olan hacı adayları arasında gelişebilecek
    muhtemel iletişim sorunlarını çözmenin uzun vadedeki yolu
    nedir?
    a) İnsanların ortak noktalarına vurgu yapmak.
    b) İnsanlara birlikte yaşamanın, ortak hareket etmenin ve
    saygı göstermenin yollarını öğretmek.
    c) Herkese farklı muamele etmek.
    d) Herkese hoşgörülü olmak.
    69.İhrama girdikten sonra birbirlerine fena sözlerle hitap
    eden hacı adayları karşısında nasıl davranmak gerekir?
    a) Sert bir şekilde uyarmak gerekir.
    b) Hac esnasında bu şekilde davranmanın yanlış bir davranış
    olduğu uygun bir üslupla söylenir.
    c) Eğer haklıysa hiçbir müdahalede bulunulmamalıdır.
    d) Böyle devam ederse haccının kabul olmayacağı
    söylenmelidir.
    70.Değişik ülkelerden gelerek, ibadetlerinde farklı davra-
    nışlar sergileyen insanları gören hacı adaylarının muhtemel
    yadırgama reşeksleri nasıl karşılanmalıdır?
    a) Sadece kendi ibadetleriyle ilgilenmeleri söylenmelidir.
    b) İbadetin ayrıntılarında farklılıkların olabileceği, bunun
    dinin özüne bir zarar vermeyeceği söylenmelidir.
    c) Bizim ibadet şeklimizin en doğru olduğu söylenmelidir.
    d) İbadetlerin tek bir şekilde olduğu söylenmelidir.
    71.Birlikte yaşamanın ve hareket etmenin zorluğu düşü-
    nüldüğünde, hacı adaylarının bazı farklılıklarından dolayı
    diğerlerini muhtemel küçük görme reşeksleri nasıl karşı-
    lanmalıdır?
    a) Allah katında herkesin eşit olduğu söylenmelidir.
    b) Arapların peygamberden dolayı bir ayrıcalıkları olduğu
    söylenmelidir.
    c) Bizim herkesten üstün olduğumuz söylenmelidir.
    d) Herkesin kendine göre üstün yanları olduğu
    söylenmelidir.
    72. Hacer’ül Esved’e dokunmak için birbirini itip kakan
    hacı adaylarına nasıl davranılmalıdır?
    a) Her ne pahasına olursa olsun dokunmalarına yardımcı
    olunmalıdır.
    b) Bunun çok gerekli bir eylem olduğu ifade edilmelidir.
    c) Zorluk çıkaranlar sert bir şekilde uyarılmalıdır.
    d) Bunun yapılmasının zorunlu olmadığı uygun bir şekilde
    anlatılmalıdır.
    73. Hayati tehlike oluşturacak kadar nafile ibadetlerle
    kendilerini yoran ve hastalanması kuvvetle muhtemel olan
    hacı adaylarına karşı nasıl tavır alınmalıdır?
    a) Ne olursa olsun farzın dışındaki her şeyin de
    mutlaka yapılması gerektiği söylenerek, bu davranışları
    desteklenmelidir.
    b) Allah’ın insan hayatına verdiği önem ve hac vazifesini
    yerine getirmenin şartlarından birinin de sağlıklı olmak
    olduğu uygun şekilde hatırlatılmalıdır.
    c) Sağlıklarını tehlikeye atan hacı adayları
    cezalandırılmalıdır.
    d) İstenildiği gibi serbest bırakılmalıdır.
    74. Hacı adayları arasında yüksek mevkili tanınmış kişiler
    varsa nasıl davranılması gereklidir?
    a) Onlara diğerlerinden daha kibar davranılmalıdır.
    b) Herkese bulunduğu makama göre davranılmalıdır.
    c) Hiç kimsenin arasında ayırım gözetmeden
    davranılmalıdır.
    d) Adayların aralarındaki fark belirgin bir şekilde
    hissettirilmelidir.
    75.Aşağıdakilerden hangisi dille iletişimde en çok öneme
    sahiptir?
    a) Ne söylediğinin anlaşılması.
    b) Sesin hızı.
    c) Yarı resmî konuşulması.
    d) Sesin tonu.
    76.Hacı adayları arasında iki kişi vardır ki, karşılaştıkları
    anda birbirlerine selam vermeden, göz göze gelmeden hızla
    geçip giderler. Aşağıdakilerden hangisi bu grup içindeki
    kişiler için söylenemez?
    a) Kişilerin çok acil işleri vardır.
    b) Birbirlerini yok saydıklarını anlatmaktadırlar.
    c) Kişiler arasında pasif çatışma vardır.
    d) Taraflar birbirleriyle iletişim kurmak istememektedirler.
    77. Hacı adaylarına verdiğiniz mesaj, onlar tarafından
    dinlenmiyorsa ya da yanlış anlaşılıyorsa ve kendilerince
    uygun görülmüyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu
    olur?
    a) Mesaja önyargılı yaklaşma.
    b) Mesajın çok iyi dinlenmesi.
    c) Grup içinde çatışma.
    d) Kişiler arası saygının doğması.
    78."Herkes dünyayı değiştirmeye çalışıyor, fakat hiç
    kimse kendisini değiştirmek istemiyor" Yukarıdaki söz
    aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmaktadır?
    a) İnsanlar birbirlerini düşünmelidir.
    b) Başkalarının değişmesine katkımız olmalıdır.
    c) Değiştirmeye öncelikle değişmekten başlanmalıdır.
    d) Dünyayı değiştirmek için el ele verilmelidir.
    79. Bir insanın kendisini karşısındaki insanın yerine ko-
    yarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak
    anlamaya çalışması ne anlama gelir?
    a) İnsan bazen başkası gibi olmalı.
    b) Başkalarının düşüncelerine saygılı olunmalı.
    c) Başkalarının duygularına saygılı olunmalı.
    d) Başkalarının, duygu ve düşüncelerini anlamak için,
    onların yerine kendimizi koymalıyız
    . 80. "İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun.
    Çok uzaklaşma donarsın, çok yaklaşma yanarsın" Sâdi fiirazi
    bu sözle iletişimin hangi unsuruna dikkat çekmektedir?
    a) İnsanlara güvenmemek gerektiğine.
    b) İnsanlarla uyumlu olmak gerektiğine.
    c) İnsanlarla ilişkide belli bir mesafenin olması gerektiğine.
    d) İnsanlara çok yakın olmanın, iyi olmadığına.
    CEVAPLAR
    1- B 2- C 3- A 4- D 5- C 6- B 7- C 8- D 9-
    A 10- C 11- D 12- C 13- B 14- A 15-
    B 16- C 17- A 18- D 19- B 20- C
    21- B 22- D 23- D 24- B 25- C 26- B
    27- B 28- A 29- A 30- C 31- A 32- B
    33- D 34- A 35- C 36- C 37- B 38- D
    39- A 40- D 41- A 42- C 43- C 44- D
    45- D 46- C 47- A 48- A 49- A 50- A
    51- B 52- D 53- A 54- C 55- C 56- B
    57- B 58- C 59- C 60- C 61- C 62-
    C 63- D 64- C 65- D 66- C 67- C
    68- B 69- B 70- B 71- A 72- D 73- B
    74- C 75- A 76- A 77- C 78- C 79- B
    80- C


  5. 15.Mart.2011, 13:56
    3
    Editör
    51.Tenasuh ne demektir?
    a) Ruh çağırmak demektir.
    b) Ruhun, bir bedenden başka bir bedene geçmesidir.
    c) Burç ve yıldız falcılığıdır.
    d) Kehanet demektir.
    52.Anayasamıza göre savaş kararını kim alır?
    a) Cumhurbaşkanı.
    b) Genelkurmay Başkanı.
    c) Bakanlar Kurulu.
    d) TBMM.
    53.Anadolunun kapısı hangi zaferle Türklere açılmıştır?
    a) Malazgirt.
    b) Ridaniye.
    c) Otlukbeli.
    d) Mercidabık.
    54.Anayasamıza göre aşağıdakilerden hangisi Devletimi- zin
    niteliklerinden biri değildir?
    a) Demokratik.
    b) Laik.
    c) Federal.
    d) Sosyal.
    55.Aşağıdaki bilginlerden hangisi büyük Türk astronom-
    larındandır?
    a) Ebussuud Efendi.
    b) Dursun Fakih.
    c) Ali Kuşçu.
    d) İbn Rüşd.
    56.Tarihi bir yerleşim birimi olan ve şu anda bir barajı-
    mızın suları altında kalmış bulunan Hasankeyf hangi ili- miz
    sınırları içinde yer almaktadır?
    a) Mardin.
    b) Batman.
    c) şırnak.
    d) Sivas.
    57.Kadınlara seçme ve seçilme hakkı hangi Cumhurbaş-
    kanımız zamanında verilmiştir?
    a) İsmet İNÖNÜ.
    b) Mustafa Kemal ATATÜRK.
    c) Celal BAYAR.
    d) Cevdet SUNAY.
    58.Diyanet İşleri Başkanlığının en yüksek danışma ve karar
    organı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Teftiş Kurulu.
    b) Mushaşarı İnceleme Kurulu.
    c) Din İşleri Yüksek Kurulu.
    d) APK (Araştırma Planlama ve Koordinasyon) Dairesi
    Başkanlığı.
    59.Zülhuleyfe neresidir?
    a) Yemen yönünden gelenlerin mikatıdır.
    b) Hz.Peygamber’in Mekke fethinden önce Mekke
    yakınlarında orduyu konaklattığı yerin adıdır.
    c) Medine yönünden Mekke’ye gidenlerin mikatıdır.
    d) Bedir savaşının yapıldığı yerdir.
    60.Süt hısımlığıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümlerden
    hangisi doğrudur?
    a) Kişi süt kardeşine mirasçı olur.
    b) Süt annesi kişiye mirasçı olur.
    c) Kişi süt kardeşiyle evlenemez.
    d) Süt kardeşliği evliliğe engel değildir. 61.Aşağıdakilerden
    hangisi Hıristiyanlık mezheplerinden biri değildir?
    a) Katoliklik.
    b) Protestanlık.
    c) Brahmanlık.
    d) Ortodoksluk.
    62.Başkanlığımız yayınları arasında yer alan Riyazu’s-
    Salihin adlı hadis kitabının müellifi kimdir?
    a) Gazzali.
    b) Suyuti.
    c) Nevevi.
    d) Buhari.
    63."Hak Dini Kur’an Dili" adlı Türkçe tefsirin müellifi aşa-
    ğıdakilerden hangisidir?
    a) Ahmed Hamdi AKSEKİ.
    b) Kamil MİRAS.
    c) Ömer Nasuhi BİLMEN.
    d) Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR.
    64.Karşımızdaki kişinin, bizim önerdiğimiz çözümleri ka-
    bul edilebilir görmesinin, aşağıdakilerden hangisiyle ilgisi
    yoktur?
    a) İnanılır bir kişi olmamızla.
    b) Güven duygusu uyandırmamızla.
    c) Ses tonumuzun güzel olmasıyla.
    d) Çok sevilmemizle.
    65. "Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz. Müjdeleyiniz, nefret
    ettirmeyiniz." sözündeki iletişim biçimi aşağıdakiler
    den hangisi olabilir?
    a) Uyarıcı iletişim.
    b) İtham edici iletişim.
    c) Eleştirici iletişim.
    d) Yapıcı iletişim.
    66 . Aşağıdakilerden hangisi iletişime engel olan insan
    tipidir?
    a) Sabırlı insan.
    b) Dinlemeyi bilen insan.
    c) Kızgın insan.
    d) Esprili insan.
    67."İnsanları ikna etmek için onlarla iletişim kuran kişinin
    samimiyeti çok önemlidir", ifadesinde kastedilen sa-
    mimiyeti aşağıdakilerden hangisi daha iyi karşılar?
    a) Yardım severlik.
    b) Dindarlık.
    c) İçtenlik.
    d) Diğerkamlık.
    68.Farklı yörelerden gelen, farklı kültür, gelenek ve göre-
    neklere sahip olan hacı adayları arasında gelişebilecek
    muhtemel iletişim sorunlarını çözmenin uzun vadedeki yolu
    nedir?
    a) İnsanların ortak noktalarına vurgu yapmak.
    b) İnsanlara birlikte yaşamanın, ortak hareket etmenin ve
    saygı göstermenin yollarını öğretmek.
    c) Herkese farklı muamele etmek.
    d) Herkese hoşgörülü olmak.
    69.İhrama girdikten sonra birbirlerine fena sözlerle hitap
    eden hacı adayları karşısında nasıl davranmak gerekir?
    a) Sert bir şekilde uyarmak gerekir.
    b) Hac esnasında bu şekilde davranmanın yanlış bir davranış
    olduğu uygun bir üslupla söylenir.
    c) Eğer haklıysa hiçbir müdahalede bulunulmamalıdır.
    d) Böyle devam ederse haccının kabul olmayacağı
    söylenmelidir.
    70.Değişik ülkelerden gelerek, ibadetlerinde farklı davra-
    nışlar sergileyen insanları gören hacı adaylarının muhtemel
    yadırgama reşeksleri nasıl karşılanmalıdır?
    a) Sadece kendi ibadetleriyle ilgilenmeleri söylenmelidir.
    b) İbadetin ayrıntılarında farklılıkların olabileceği, bunun
    dinin özüne bir zarar vermeyeceği söylenmelidir.
    c) Bizim ibadet şeklimizin en doğru olduğu söylenmelidir.
    d) İbadetlerin tek bir şekilde olduğu söylenmelidir.
    71.Birlikte yaşamanın ve hareket etmenin zorluğu düşü-
    nüldüğünde, hacı adaylarının bazı farklılıklarından dolayı
    diğerlerini muhtemel küçük görme reşeksleri nasıl karşı-
    lanmalıdır?
    a) Allah katında herkesin eşit olduğu söylenmelidir.
    b) Arapların peygamberden dolayı bir ayrıcalıkları olduğu
    söylenmelidir.
    c) Bizim herkesten üstün olduğumuz söylenmelidir.
    d) Herkesin kendine göre üstün yanları olduğu
    söylenmelidir.
    72. Hacer’ül Esved’e dokunmak için birbirini itip kakan
    hacı adaylarına nasıl davranılmalıdır?
    a) Her ne pahasına olursa olsun dokunmalarına yardımcı
    olunmalıdır.
    b) Bunun çok gerekli bir eylem olduğu ifade edilmelidir.
    c) Zorluk çıkaranlar sert bir şekilde uyarılmalıdır.
    d) Bunun yapılmasının zorunlu olmadığı uygun bir şekilde
    anlatılmalıdır.
    73. Hayati tehlike oluşturacak kadar nafile ibadetlerle
    kendilerini yoran ve hastalanması kuvvetle muhtemel olan
    hacı adaylarına karşı nasıl tavır alınmalıdır?
    a) Ne olursa olsun farzın dışındaki her şeyin de
    mutlaka yapılması gerektiği söylenerek, bu davranışları
    desteklenmelidir.
    b) Allah’ın insan hayatına verdiği önem ve hac vazifesini
    yerine getirmenin şartlarından birinin de sağlıklı olmak
    olduğu uygun şekilde hatırlatılmalıdır.
    c) Sağlıklarını tehlikeye atan hacı adayları
    cezalandırılmalıdır.
    d) İstenildiği gibi serbest bırakılmalıdır.
    74. Hacı adayları arasında yüksek mevkili tanınmış kişiler
    varsa nasıl davranılması gereklidir?
    a) Onlara diğerlerinden daha kibar davranılmalıdır.
    b) Herkese bulunduğu makama göre davranılmalıdır.
    c) Hiç kimsenin arasında ayırım gözetmeden
    davranılmalıdır.
    d) Adayların aralarındaki fark belirgin bir şekilde
    hissettirilmelidir.
    75.Aşağıdakilerden hangisi dille iletişimde en çok öneme
    sahiptir?
    a) Ne söylediğinin anlaşılması.
    b) Sesin hızı.
    c) Yarı resmî konuşulması.
    d) Sesin tonu.
    76.Hacı adayları arasında iki kişi vardır ki, karşılaştıkları
    anda birbirlerine selam vermeden, göz göze gelmeden hızla
    geçip giderler. Aşağıdakilerden hangisi bu grup içindeki
    kişiler için söylenemez?
    a) Kişilerin çok acil işleri vardır.
    b) Birbirlerini yok saydıklarını anlatmaktadırlar.
    c) Kişiler arasında pasif çatışma vardır.
    d) Taraflar birbirleriyle iletişim kurmak istememektedirler.
    77. Hacı adaylarına verdiğiniz mesaj, onlar tarafından
    dinlenmiyorsa ya da yanlış anlaşılıyorsa ve kendilerince
    uygun görülmüyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu
    olur?
    a) Mesaja önyargılı yaklaşma.
    b) Mesajın çok iyi dinlenmesi.
    c) Grup içinde çatışma.
    d) Kişiler arası saygının doğması.
    78."Herkes dünyayı değiştirmeye çalışıyor, fakat hiç
    kimse kendisini değiştirmek istemiyor" Yukarıdaki söz
    aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmaktadır?
    a) İnsanlar birbirlerini düşünmelidir.
    b) Başkalarının değişmesine katkımız olmalıdır.
    c) Değiştirmeye öncelikle değişmekten başlanmalıdır.
    d) Dünyayı değiştirmek için el ele verilmelidir.
    79. Bir insanın kendisini karşısındaki insanın yerine ko-
    yarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak
    anlamaya çalışması ne anlama gelir?
    a) İnsan bazen başkası gibi olmalı.
    b) Başkalarının düşüncelerine saygılı olunmalı.
    c) Başkalarının duygularına saygılı olunmalı.
    d) Başkalarının, duygu ve düşüncelerini anlamak için,
    onların yerine kendimizi koymalıyız
    . 80. "İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun.
    Çok uzaklaşma donarsın, çok yaklaşma yanarsın" Sâdi fiirazi
    bu sözle iletişimin hangi unsuruna dikkat çekmektedir?
    a) İnsanlara güvenmemek gerektiğine.
    b) İnsanlarla uyumlu olmak gerektiğine.
    c) İnsanlarla ilişkide belli bir mesafenin olması gerektiğine.
    d) İnsanlara çok yakın olmanın, iyi olmadığına.
    CEVAPLAR
    1- B 2- C 3- A 4- D 5- C 6- B 7- C 8- D 9-
    A 10- C 11- D 12- C 13- B 14- A 15-
    B 16- C 17- A 18- D 19- B 20- C
    21- B 22- D 23- D 24- B 25- C 26- B
    27- B 28- A 29- A 30- C 31- A 32- B
    33- D 34- A 35- C 36- C 37- B 38- D
    39- A 40- D 41- A 42- C 43- C 44- D
    45- D 46- C 47- A 48- A 49- A 50- A
    51- B 52- D 53- A 54- C 55- C 56- B
    57- B 58- C 59- C 60- C 61- C 62-
    C 63- D 64- C 65- D 66- C 67- C
    68- B 69- B 70- B 71- A 72- D 73- B
    74- C 75- A 76- A 77- C 78- C 79- B
    80- C


  6. 16.Mart.2011, 00:44
    4
    Hoca
    Moderatör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Şubat.2007
    Üye No: 11
    Mesaj Sayısı: 29,584
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 335
    Bulunduğu yer: çalışma odam:)

    Cevap: 2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

    I. KUR’ÂN BİLGİLERİ
    1. “Aksâmü’l-Kur’ân” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin karşılığıdır?
    a) Kur’ân’ın kıssaları b) Kur’ân’ın kısımları
    c) Kur’ân’daki yeminler d) Kur’ân’ın sure sure ayrılması
    2. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerin tanımları arasında yoktur?
    a) Mekke’den bahseden sûreler b) Mekke’de inen sûreler
    c) Hicretten önce inen sureler d) Mekkelilere hitap eden sûreler
    3. Aşağıdaki tefsirlerden hangisi “rivayet metoduna”göre yazılmıştır?
    a) Kâdî Beydâvî’nin kaleme aldığı “Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-Te’vîl”
    b) İbn Kesîr’in kaleme aldığı “Tefsîru’l-Kur’ân’il-Azîm”
    c) Nesefî’nin kaleme aldığı “Medâriku’t-Tenzîn ve Hakâiku’t-Te’vîl”
    d) Hamdi Yazır’ın kaleme aldığı “Hak Dini Kur’ân Dili”
    II. İTİKAD
    4. Aşağıdakilerden hangisi imanın geçerli olmasının şartlarından değildir?
    a) İman esaslarını kalp ile tasdik etmek b) İman edilen şeyler hakkında şüphe etmemek
    c) Ergenlik çağına ulaşmak d) İman edilmesi gereken esasların tamamına iman etmek
    5. Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
    a) Evzaî Mezhebî b) Malikî mezhebi
    c) Hanefî Mezhebi d) Selefiyye Mezhebi
    6. “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve haberlere……………..denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) şeâir-i diniyye b) Zarûrât-ı diniyye
    c) Ahkâm-ı İslamiyye d) Mebâdi-i fıkhıyye
    7. Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
    a) Sübûtî sıfatlar b) Selbî sıfatlar
    c) Tekvîni sıfatlar d) Haberî sıfatlar
    8. Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın selbî sıfatlarındandır?
    a) Kıdem b) Kudret
    c) Hayat d) Tekvin
    9. Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam bağlantısı yoktur?
    a) İman b) İtikad
    c) İrtidat d) İrtikâp
    10. Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Cehennem bekçiliği b) Cennet bekçiliği
    c) Arşı taşımak d) Amel defterlerinin tevzii
    11. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında vacip olan sıfatlardan değildir?
    a) Emanet b) Fetanet
    c) Adalet d) İsmet
    12. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) şit Peygambere 30 sahife verilmiştir b) Âdem Peygambere 10 sahife verilmiştir
    c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.
    13. Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak amaçlarından biri değildir?
    a) Nefsi koruma b) Nesli koruma
    c) Aklı koruma d) Ahlakı koruma
    III. İBADET
    14. Aşağıdakilerden hangisi ibadetin kabul olma şartlarından biri değildir?
    a) İman b) Mükellef olmak
    c) Niyet d) İhlas
    15. Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan hangileriarasında zıtlık ilişkisi vardır?
    a) Sihhat-butlan b) Habis-Necis
    c) İman-İtikad d) İsraf-Tebzir
    16. Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün caiz olmasınınşartlarından değildir?
    a) Su bulunmaması b) Suyu kullanma imkanının olmaması
    c) Toprak veya toprak cinsi bir şey ile yapılması d) Seferî olunması
    17. Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı vakittir?
    a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar olan vakit
    b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
    c) Yatsı vakti
    d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit
    18. Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak kılınabilir?
    a) Nafile namazlar b) Farz namazlar
    c) Vacip namazlar d) Adak namazlar
    19. Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat gerekli değildir?
    a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
    c) Cuma namazı d) Bayram namazı
    20. Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olmasının şartlarından biri değildir?
    a) Mukim olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Erkek olmak d) Yeterli cemaatin bulması
    21. Aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının şartlarındadır?
    a) Akıllı olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Mukim olmak d) Seferî olmamak
    22. Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının şartlarından değildir?
    a) Havelan-i havl b) Malın nâmi olması
    c) Malın nisap miktarına ulaşması d) Zekat vermeye niyet edilmesi
    23. Aşağıdakilerden hangisi yemin kefareti türlerindenbiridir?
    a) Üç fakiri giydirmek b) On gün oruç tutmak
    c) 61 gün oruç tutmak d) On fakiri giydirmek
    IV. HAC
    24. Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının şartlarından değildir?
    a) Buluğa ermiş olmak b) Hacca gidebilecek imkana sahip olmak
    c) Dinen zengin olmak d) Akıllı olmak
    25. Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşitlerinden biridir?
    a) İfrad hacc b) Vacip olan hac
    c) Kıran haccı d) Temettu haccı
    26. Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
    a) Farz hac b) Vacip hac
    c) Nafile hac d) Temettu haccı
    27. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerindenbiridir?
    a) Telbiye getirmek b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
    c) Müzdelife vakfesini yapmak d) Tavaf namazı kılmak
    28. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerinden değildir?
    a) Kudüm tavafı b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
    c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak d) İhram namazı kılmak
    29. Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartlarındandır?
    a) Niyet etmek b) Rida ve izara bürünmek
    c) İhram namazı kılmak d) Mikattan önce ihrama girmek
    30. “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek ihramla birleştirmeye……… denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu haccı b) Kıran haccı
    c) İfrad Haccı d) Hacc-ı ekber
    31. Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
    a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse b) Ufku gözlemleyen kimse
    c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
    32. Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değildir?
    a) Tenim b) Yelemlem
    c) Cuhfe d) Zât-ü ırk
    33. “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikatmahallidir?
    a) Yemen cihetinden gelenlerin b) şam cihetinden gelenlerin
    c) Mısır cihetinden gelenlerin d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
    34. Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
    a) Niyet etmek b) Dil ile niyet etmek
    c) İhram yasaklarına riayet etmek d) İhrama girdikten sonra iki rekat namaz kılmak
    35. Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
    a) Sünnet tavaf b) Nafile tavaf
    c) İhsar tavafı d) Adak tavafı
    36. Aşağıdakilerden hangisi “teyamün” kavramının tanımıdır?
    a) Tavafı Kabe’nin sağından yapmak b) Uğurlu ve bereketli saymak
    c) Karşılıklı yemin etmek d) Mikata Yemen cihetinden gelmek.
    37. Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımıdır?
    a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf b) Umre’de yapılan tavaf
    c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
    38. Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
    a) Kabe’yi sola alarak yapmak b) Belirli vakitte yapmak
    c) Yürüyerek yapmak d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
    39. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
    a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak b) Müvâlât
    c) Hervele yapmak d) Teyamün
    40. Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
    a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    41. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden yapmak
    b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
    c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
    d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
    42. Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli olmasının şartlarından biridir?
    a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
    b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
    c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
    d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
    43. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli olmasının şartlarından değildir?
    a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak b) Hac için ihramlı olmak
    c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak d) Arafat vakfesini yapmış olmak
    44. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sünnetlerinden biridir?
    a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
    b) Arafat vakfesini yapmış olmak
    c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
    45. “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
    a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13. Günleri b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14. günleri
    c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12. Günleri d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11. günleri
    46. Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam 21 taş atılır
    d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    47. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik şartlarından biri değildir?
    a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
    c) Taşları sağ el ile atmak d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
    48. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruhlarından biri değildir?
    a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak b) Mekke’den toplanan taşları atmak
    c) Temiz olmayan taşları atmak d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
    49. İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona ermez?
    a) Koku sürünme yasağı b) Dikişli elbise giyme yasağı
    c) Cinsel ilişki yasağı d) Tırnak kesme yasağı
    50. Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    51. Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin şartlarından biridir?
    a) Vekilin erkek olması b) Vekile haccın farz olması
    c) Vekilin zengin olması d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
    52. Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek d) Her hangi bir cezası gerekmez
    53. Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem b) Sadaka
    c) Bedene d) Her hangi bir cezası gerekmez
    54. Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
    a) Dem b) Bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Hiç biri d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
    55. Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın cezası nedir?
    a) Bedene b) Dem
    c) Sadaka d) Ceza gerekmez


  7. 16.Mart.2011, 00:44
    4
    Moderatör
    I. KUR’ÂN BİLGİLERİ
    1. “Aksâmü’l-Kur’ân” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin karşılığıdır?
    a) Kur’ân’ın kıssaları b) Kur’ân’ın kısımları
    c) Kur’ân’daki yeminler d) Kur’ân’ın sure sure ayrılması
    2. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerin tanımları arasında yoktur?
    a) Mekke’den bahseden sûreler b) Mekke’de inen sûreler
    c) Hicretten önce inen sureler d) Mekkelilere hitap eden sûreler
    3. Aşağıdaki tefsirlerden hangisi “rivayet metoduna”göre yazılmıştır?
    a) Kâdî Beydâvî’nin kaleme aldığı “Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-Te’vîl”
    b) İbn Kesîr’in kaleme aldığı “Tefsîru’l-Kur’ân’il-Azîm”
    c) Nesefî’nin kaleme aldığı “Medâriku’t-Tenzîn ve Hakâiku’t-Te’vîl”
    d) Hamdi Yazır’ın kaleme aldığı “Hak Dini Kur’ân Dili”
    II. İTİKAD
    4. Aşağıdakilerden hangisi imanın geçerli olmasının şartlarından değildir?
    a) İman esaslarını kalp ile tasdik etmek b) İman edilen şeyler hakkında şüphe etmemek
    c) Ergenlik çağına ulaşmak d) İman edilmesi gereken esasların tamamına iman etmek
    5. Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
    a) Evzaî Mezhebî b) Malikî mezhebi
    c) Hanefî Mezhebi d) Selefiyye Mezhebi
    6. “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve haberlere……………..denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) şeâir-i diniyye b) Zarûrât-ı diniyye
    c) Ahkâm-ı İslamiyye d) Mebâdi-i fıkhıyye
    7. Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
    a) Sübûtî sıfatlar b) Selbî sıfatlar
    c) Tekvîni sıfatlar d) Haberî sıfatlar
    8. Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın selbî sıfatlarındandır?
    a) Kıdem b) Kudret
    c) Hayat d) Tekvin
    9. Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam bağlantısı yoktur?
    a) İman b) İtikad
    c) İrtidat d) İrtikâp
    10. Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Cehennem bekçiliği b) Cennet bekçiliği
    c) Arşı taşımak d) Amel defterlerinin tevzii
    11. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında vacip olan sıfatlardan değildir?
    a) Emanet b) Fetanet
    c) Adalet d) İsmet
    12. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) şit Peygambere 30 sahife verilmiştir b) Âdem Peygambere 10 sahife verilmiştir
    c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.
    13. Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak amaçlarından biri değildir?
    a) Nefsi koruma b) Nesli koruma
    c) Aklı koruma d) Ahlakı koruma
    III. İBADET
    14. Aşağıdakilerden hangisi ibadetin kabul olma şartlarından biri değildir?
    a) İman b) Mükellef olmak
    c) Niyet d) İhlas
    15. Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan hangileriarasında zıtlık ilişkisi vardır?
    a) Sihhat-butlan b) Habis-Necis
    c) İman-İtikad d) İsraf-Tebzir
    16. Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün caiz olmasınınşartlarından değildir?
    a) Su bulunmaması b) Suyu kullanma imkanının olmaması
    c) Toprak veya toprak cinsi bir şey ile yapılması d) Seferî olunması
    17. Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı vakittir?
    a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar olan vakit
    b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
    c) Yatsı vakti
    d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit
    18. Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak kılınabilir?
    a) Nafile namazlar b) Farz namazlar
    c) Vacip namazlar d) Adak namazlar
    19. Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat gerekli değildir?
    a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
    c) Cuma namazı d) Bayram namazı
    20. Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olmasının şartlarından biri değildir?
    a) Mukim olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Erkek olmak d) Yeterli cemaatin bulması
    21. Aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının şartlarındadır?
    a) Akıllı olmak b) Sağlıklı olmak
    c) Mukim olmak d) Seferî olmamak
    22. Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının şartlarından değildir?
    a) Havelan-i havl b) Malın nâmi olması
    c) Malın nisap miktarına ulaşması d) Zekat vermeye niyet edilmesi
    23. Aşağıdakilerden hangisi yemin kefareti türlerindenbiridir?
    a) Üç fakiri giydirmek b) On gün oruç tutmak
    c) 61 gün oruç tutmak d) On fakiri giydirmek
    IV. HAC
    24. Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının şartlarından değildir?
    a) Buluğa ermiş olmak b) Hacca gidebilecek imkana sahip olmak
    c) Dinen zengin olmak d) Akıllı olmak
    25. Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşitlerinden biridir?
    a) İfrad hacc b) Vacip olan hac
    c) Kıran haccı d) Temettu haccı
    26. Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
    a) Farz hac b) Vacip hac
    c) Nafile hac d) Temettu haccı
    27. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerindenbiridir?
    a) Telbiye getirmek b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
    c) Müzdelife vakfesini yapmak d) Tavaf namazı kılmak
    28. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerinden değildir?
    a) Kudüm tavafı b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
    c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak d) İhram namazı kılmak
    29. Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartlarındandır?
    a) Niyet etmek b) Rida ve izara bürünmek
    c) İhram namazı kılmak d) Mikattan önce ihrama girmek
    30. “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek ihramla birleştirmeye……… denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
    a) Temettu haccı b) Kıran haccı
    c) İfrad Haccı d) Hacc-ı ekber
    31. Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
    a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse b) Ufku gözlemleyen kimse
    c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
    32. Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değildir?
    a) Tenim b) Yelemlem
    c) Cuhfe d) Zât-ü ırk
    33. “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikatmahallidir?
    a) Yemen cihetinden gelenlerin b) şam cihetinden gelenlerin
    c) Mısır cihetinden gelenlerin d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
    34. Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
    a) Niyet etmek b) Dil ile niyet etmek
    c) İhram yasaklarına riayet etmek d) İhrama girdikten sonra iki rekat namaz kılmak
    35. Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
    a) Sünnet tavaf b) Nafile tavaf
    c) İhsar tavafı d) Adak tavafı
    36. Aşağıdakilerden hangisi “teyamün” kavramının tanımıdır?
    a) Tavafı Kabe’nin sağından yapmak b) Uğurlu ve bereketli saymak
    c) Karşılıklı yemin etmek d) Mikata Yemen cihetinden gelmek.
    37. Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımıdır?
    a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf b) Umre’de yapılan tavaf
    c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
    38. Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
    a) Kabe’yi sola alarak yapmak b) Belirli vakitte yapmak
    c) Yürüyerek yapmak d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
    39. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
    a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak b) Müvâlât
    c) Hervele yapmak d) Teyamün
    40. Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
    a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    41. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
    a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden yapmak
    b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
    c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
    d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
    42. Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli olmasının şartlarından biridir?
    a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
    b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
    c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
    d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
    43. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli olmasının şartlarından değildir?
    a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak b) Hac için ihramlı olmak
    c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak d) Arafat vakfesini yapmış olmak
    44. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sünnetlerinden biridir?
    a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
    b) Arafat vakfesini yapmış olmak
    c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
    d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
    45. “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
    a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13. Günleri b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14. günleri
    c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12. Günleri d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11. günleri
    46. Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam 21 taş atılır
    d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
    47. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik şartlarından biri değildir?
    a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
    c) Taşları sağ el ile atmak d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
    48. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruhlarından biri değildir?
    a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak b) Mekke’den toplanan taşları atmak
    c) Temiz olmayan taşları atmak d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
    49. İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona ermez?
    a) Koku sürünme yasağı b) Dikişli elbise giyme yasağı
    c) Cinsel ilişki yasağı d) Tırnak kesme yasağı
    50. Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    51. Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin şartlarından biridir?
    a) Vekilin erkek olması b) Vekile haccın farz olması
    c) Vekilin zengin olması d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
    52. Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek d) Her hangi bir cezası gerekmez
    53. Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Dem b) Sadaka
    c) Bedene d) Her hangi bir cezası gerekmez
    54. Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
    a) Dem b) Bir sadaka-i fıtır vermek
    c) Hiç biri d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
    55. Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın cezası nedir?
    a) Bedene b) Dem
    c) Sadaka d) Ceza gerekmez


  8. 16.Mart.2011, 00:44
    5
    Hoca
    Moderatör

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 06.Şubat.2007
    Üye No: 11
    Mesaj Sayısı: 29,584
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 335
    Bulunduğu yer: çalışma odam:)

    Cevap: 2005 yılı hac organizasyonu erkek ve bayan din görevlileri seçimi test sınav soruları

    56. Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir.
    b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası gerekir
    d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bede-ne cezası gerekir
    57. Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne zaman îfa edilir?
    a) Mina günlerinde îfa edilir b) Bayram günlerinde îfa edilir
    c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
    58. Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çıkılmaz?
    a) Mescid-i Aksa b) Mescid-i Harem
    c) Mescid-i Hayf d) Mescid-i Nebevî
    59. “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    b) Minber ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    c) Mihrap ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
    60. “Eyyam-ı teşrik” hangi günlerdir?
    a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13. Günleridir b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12. günleridir
    c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11. Günleridir d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12. günleridir
    61. Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
    a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
    c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
    62. Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
    a) Mikatı ihramsız geçmek b) Bir elin dört tırnağını kesmek
    c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
    63. Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
    a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
    b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
    c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
    d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
    64. Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
    a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir
    b) Dem gerekir
    c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
    d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi gerekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez
    65. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının tanımıdır?
    a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
    b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
    c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
    d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
    66. Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden değildir?
    a) Rükn-ü Yemânî b) Rükn-ü Irâkî
    c) Rükn-ü şâmî d)Rükn-ü İbrahim
    67. Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    68. Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
    a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
    c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    V. SİYER VE AHLAK
    69. “Senetü’l-hüzün” aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır
    b) Peygamberimiz (a.s.)’ın eşi Hz. Hatice ile amcası Hz. Hamza’nın öldüğü yıldır
    c) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile amcası Ebu Talib’in öldüğüyıldır
    d) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır
    70. “Birinci Akabe Biatı” ile ilgili olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
    a) Medineli 12 müslümanın, Mîladî 62 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    b) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 621 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    c) Medineli 12 müslümanın Mîladî 622 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    d) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 620 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    71. Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı antlaşmanın maddelerinden değildir?
    a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
    b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
    c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu sulhu tanıyacak
    d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak
    72. Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşmasının maddelerinden değildir?
    a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
    b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayelerine alabilecekler
    c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
    d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa geri istenmeyecek
    73. Hayber’in fethi hangi tarihte gerçekleşmiştir?
    a) Hicri 7 / Miladi 628 b) Hicrî 7 / Miladî 630
    c) Hicrî 8 / Miladi 627 d) Hicri 8 / Miladi 628
    74. İslam tarihinde ilk yapılan mescid aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mescid-i Nebevî b) Mescid-i Haram
    c) Mescid-i Kuba d) Mescid-i Kıbleteyn
    75. Peygamberimiz (a.s.), ilk cuma namazını nerede kılmıştır?
    a) Ranuna vadisinde Beni Avf yurdunda b) Ranuna vadisinde
    c) Mescid-i Nebevî’de d) Mescid-i Kuba’da
    76. Aşağıdakilerden hangisi “sabır” kavramının anlamlarından değildir?
    a) Zorluklar karşısında direnç ve sebat göstermek
    b) İbadetlerde devam ve sebat göstermek
    c) Haramlardan kaçınma konusunda dirayet göstermek
    d) Karşılaşılan her türlü baskı ve saldırı karşısında tahammül göstermek
    77. Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
    b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
    c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
    d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır
    78. Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis”aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Alkollü içkiler b) Faiz
    c) Zina d) Namuslu kadınlara zina isnadı
    VI. BEŞERİ İLİŞKİLER
    79. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin hac görevi sırasında çevresi ile uyumlu olabilmesi için gerekli davranışlardan biri değildir?
    a) Temkinli ve ölçülü olmak b) Güven telkin etmek
    c) Kul haklarına riayet etmek d) Sigara içmemek
    80. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin hac görevi sırasında duygu ve düşüncelerini iyi aktarabilmesi için gerekli hususlardan değildir?
    a) Az ve öz konuşmak b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Görevlerini aksatmadan yürütmek d) Anlaşılır ve sade konuşmak
    81. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkilerde yüklenilen sorumluluklardan değildir?
    a) Mâlî sorumluluk b) Vicdani sorumluluk
    c) Dini sorumluluk d) Hukukî sorumluluk
    82. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkiler alanı değildir?
    a) Yakın çevre b) Doğal çevre
    c)Aile çevresi d)Birden fazla kişinin çalıştığı iş yeri
    83. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri düzenleyen kurallar değildir?
    a) Adâb-ı muaşeret b) Gelenek ve görenekler
    c) Din, ahlak ve hukuk d) Bilimsel ve felsefî kurallar
    VII. GENEL KÜLTÜR
    84. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğinin simgelerindendir?
    a) EU b) İLO c) UN d) NL
    85. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakere süreci hangi tarihte başlayacaktır?
    a) 3 Ekim 2006 b) 3 Ekim 2005
    c) 13 Ekim 2005 d) 13 Ekim 2006
    86. Suudi Arabistan’ın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mekke b) Medine c) Cidde d) Riyad
    87. Diyanet İşleri Başkanlığı hangi tarihte kurulmuştur?
    a) 3 Mart 1925 b) 3 Mart 1924
    c) 3 Nisan 1920 d) 30 Mart 1924
    88. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 16 üyeden oluşur
    b) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 15 üyeden oluşur
    c) Din İşleri Yüksek Kurulu, 12’si seçimle, 4’ü Diyanet İşleri Başkanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    d) Din İşleri Yüksek Kurulu, 10’u seçimle, 6’sı Diyanet İşleri Başkanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    89. Türkiye Büyük Millet Meclisi kaç üyeden oluşur?
    a) 450 b) 550 c) 500 d) 400
    90. 19 Mayıs 1919 tarihinde ne oldu?
    a) Sivas kongresi yapıldı b) Erzurum Kongresi yapıldı
    c) Atatürk Samsun’a çıktı d) Mondros mütarekesi yapıldı
    VIII. ARAPÇA SORULARI
    CEVAP ANAHTARI (A)
    1.A 2. A 3. B 4. C 5. D 6. B 7. D 8. A 9. D 10. B 11. C 12. A 13. d
    14.B 15. A 16. D 17. B 18. A 19. B 20. D 21. A 22. d2 3. D 24. C 25. B 26. d
    27. C28. D 29. A 30. B 31. C 32. A 33. D 34. B 35. C 36. A 37. C 38. C 39. b
    40.D 41. C 42. B 43. A 44. D 45. A 46. D 47. C 48. B 49. C 50. B 51. D 52. C
    53.B 54. C 55. B 56. A 57. D 58. C 59. B 60. A 61. B 62. A 63. B 64. A 65. C
    66. D 67. A 68. B 69. C 70. A 71. D 72. C 73. A 74. C 75. A 76. D 77. C 78. A
    79. D 80. C 81. A 82. B 83. D 84. A 85. B 86. D 87. B 88. C 89. B 90. C 91. A
    92.B 93. C 94. A 95. D 96. C 97. B 98. A 99. C 100.b


  9. 16.Mart.2011, 00:44
    5
    Moderatör
    56. Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir.
    b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
    c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası gerekir
    d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bede-ne cezası gerekir
    57. Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne zaman îfa edilir?
    a) Mina günlerinde îfa edilir b) Bayram günlerinde îfa edilir
    c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
    58. Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çıkılmaz?
    a) Mescid-i Aksa b) Mescid-i Harem
    c) Mescid-i Hayf d) Mescid-i Nebevî
    59. “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    b) Minber ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    c) Mihrap ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
    d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
    60. “Eyyam-ı teşrik” hangi günlerdir?
    a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13. Günleridir b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12. günleridir
    c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11. Günleridir d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12. günleridir
    61. Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
    a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
    c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
    d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
    62. Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
    a) Mikatı ihramsız geçmek b) Bir elin dört tırnağını kesmek
    c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
    63. Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
    a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
    b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
    c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
    d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
    64. Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
    a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir
    b) Dem gerekir
    c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
    d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi gerekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez
    65. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının tanımıdır?
    a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
    b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
    c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
    d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
    66. Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden değildir?
    a) Rükn-ü Yemânî b) Rükn-ü Irâkî
    c) Rükn-ü şâmî d)Rükn-ü İbrahim
    67. Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
    a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
    b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
    c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
    d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
    68. Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
    a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
    b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
    c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
    d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
    V. SİYER VE AHLAK
    69. “Senetü’l-hüzün” aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır
    b) Peygamberimiz (a.s.)’ın eşi Hz. Hatice ile amcası Hz. Hamza’nın öldüğü yıldır
    c) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile amcası Ebu Talib’in öldüğüyıldır
    d) Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ile oğlu İbrahim’in öldüğü yıldır
    70. “Birinci Akabe Biatı” ile ilgili olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
    a) Medineli 12 müslümanın, Mîladî 62 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    b) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 621 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    c) Medineli 12 müslümanın Mîladî 622 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    d) Medineli 6 müslümanın, Mîladî 620 yılında Mina hudutları içinde Peygamberimize biat etmelerine “Birinci Akabe Biatı” denir
    71. Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı antlaşmanın maddelerinden değildir?
    a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
    b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
    c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu sulhu tanıyacak
    d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak
    72. Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşmasının maddelerinden değildir?
    a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
    b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayelerine alabilecekler
    c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
    d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa geri istenmeyecek
    73. Hayber’in fethi hangi tarihte gerçekleşmiştir?
    a) Hicri 7 / Miladi 628 b) Hicrî 7 / Miladî 630
    c) Hicrî 8 / Miladi 627 d) Hicri 8 / Miladi 628
    74. İslam tarihinde ilk yapılan mescid aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mescid-i Nebevî b) Mescid-i Haram
    c) Mescid-i Kuba d) Mescid-i Kıbleteyn
    75. Peygamberimiz (a.s.), ilk cuma namazını nerede kılmıştır?
    a) Ranuna vadisinde Beni Avf yurdunda b) Ranuna vadisinde
    c) Mescid-i Nebevî’de d) Mescid-i Kuba’da
    76. Aşağıdakilerden hangisi “sabır” kavramının anlamlarından değildir?
    a) Zorluklar karşısında direnç ve sebat göstermek
    b) İbadetlerde devam ve sebat göstermek
    c) Haramlardan kaçınma konusunda dirayet göstermek
    d) Karşılaşılan her türlü baskı ve saldırı karşısında tahammül göstermek
    77. Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
    a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
    b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
    c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
    d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır
    78. Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis”aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Alkollü içkiler b) Faiz
    c) Zina d) Namuslu kadınlara zina isnadı
    VI. BEŞERİ İLİŞKİLER
    79. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin hac görevi sırasında çevresi ile uyumlu olabilmesi için gerekli davranışlardan biri değildir?
    a) Temkinli ve ölçülü olmak b) Güven telkin etmek
    c) Kul haklarına riayet etmek d) Sigara içmemek
    80. Aşağıdakilerden hangisi din görevlisinin hac görevi sırasında duygu ve düşüncelerini iyi aktarabilmesi için gerekli hususlardan değildir?
    a) Az ve öz konuşmak b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
    c) Görevlerini aksatmadan yürütmek d) Anlaşılır ve sade konuşmak
    81. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkilerde yüklenilen sorumluluklardan değildir?
    a) Mâlî sorumluluk b) Vicdani sorumluluk
    c) Dini sorumluluk d) Hukukî sorumluluk
    82. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkiler alanı değildir?
    a) Yakın çevre b) Doğal çevre
    c)Aile çevresi d)Birden fazla kişinin çalıştığı iş yeri
    83. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri düzenleyen kurallar değildir?
    a) Adâb-ı muaşeret b) Gelenek ve görenekler
    c) Din, ahlak ve hukuk d) Bilimsel ve felsefî kurallar
    VII. GENEL KÜLTÜR
    84. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğinin simgelerindendir?
    a) EU b) İLO c) UN d) NL
    85. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakere süreci hangi tarihte başlayacaktır?
    a) 3 Ekim 2006 b) 3 Ekim 2005
    c) 13 Ekim 2005 d) 13 Ekim 2006
    86. Suudi Arabistan’ın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mekke b) Medine c) Cidde d) Riyad
    87. Diyanet İşleri Başkanlığı hangi tarihte kurulmuştur?
    a) 3 Mart 1925 b) 3 Mart 1924
    c) 3 Nisan 1920 d) 30 Mart 1924
    88. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 16 üyeden oluşur
    b) Din İşleri Yüksek Kurulu, seçimle belirlenen 15 üyeden oluşur
    c) Din İşleri Yüksek Kurulu, 12’si seçimle, 4’ü Diyanet İşleri Başkanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    d) Din İşleri Yüksek Kurulu, 10’u seçimle, 6’sı Diyanet İşleri Başkanınca belirlenen 16 üyeden oluşur
    89. Türkiye Büyük Millet Meclisi kaç üyeden oluşur?
    a) 450 b) 550 c) 500 d) 400
    90. 19 Mayıs 1919 tarihinde ne oldu?
    a) Sivas kongresi yapıldı b) Erzurum Kongresi yapıldı
    c) Atatürk Samsun’a çıktı d) Mondros mütarekesi yapıldı
    VIII. ARAPÇA SORULARI
    CEVAP ANAHTARI (A)
    1.A 2. A 3. B 4. C 5. D 6. B 7. D 8. A 9. D 10. B 11. C 12. A 13. d
    14.B 15. A 16. D 17. B 18. A 19. B 20. D 21. A 22. d2 3. D 24. C 25. B 26. d
    27. C28. D 29. A 30. B 31. C 32. A 33. D 34. B 35. C 36. A 37. C 38. C 39. b
    40.D 41. C 42. B 43. A 44. D 45. A 46. D 47. C 48. B 49. C 50. B 51. D 52. C
    53.B 54. C 55. B 56. A 57. D 58. C 59. B 60. A 61. B 62. A 63. B 64. A 65. C
    66. D 67. A 68. B 69. C 70. A 71. D 72. C 73. A 74. C 75. A 76. D 77. C 78. A
    79. D 80. C 81. A 82. B 83. D 84. A 85. B 86. D 87. B 88. C 89. B 90. C 91. A
    92.B 93. C 94. A 95. D 96. C 97. B 98. A 99. C 100.b





+ Yorum Gönder