Konusunu Oylayın.: Kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları

5 üzerinden 4.90 | Toplam : 68 kişi
Kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları
  1. 07.Mart.2011, 13:41
    1
    Misafir

    Kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları






    Kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları Mumsema Arkadaşlar kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevaplarını öğrenmek istiyorum bana bu konuda yardımcı olur musunuz ?


  2. 07.Mart.2011, 13:41
    1
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kayıtsız Üye
    Misafir



  3. 08.Mart.2011, 00:58
    2
    Muhammed
    الله اكبر

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Haziran.2010
    Üye No: 76755
    Mesaj Sayısı: 7,671
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Yaş: 27
    Bulunduğu yer: Türkiye

    Cevap: kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları




    Kur’an okuma ve tecvid (soru-cevap)

    S-1) Tecvid hüküm itibariyle nadir?
    C-1) Farzı ayn dır.

    S-2) Bir şeyi güzel yapmak,süslemek anlamındaki kelime hangisidir?
    C-2) Tecvid.

    S-3) Arap alfabesi kaç harften oluşmaktadır?
    C-3) 28

    S-4) Elif ve hemze neye denir?
    C-4) Elig harekesiz elife, Hemze harekeli elife denir.

    S-5) Mahreç harfleri kaç yerden çıkar?
    C-5) 17

    S-6) Boğaz harfleri kaç tanedir?
    C-6) 6

    S-7) Dil kısmından kaç harf çıkar?
    C-7) 18

    S-8) Dudak kısmından kaç harf çıkar?
    C-8) 4

    S-9) Kendisinden önceki harfin sesini uzatan harfe ne denir?
    C-9) Med harfi.

    S-10) Med harfleri kaç tanedir?
    C-10) Üç. و,ى,ا

    S-11) Asli medden fazla uzatmayı gerekli kılan sebeplere ne denir?
    C-11) Sebebi med.

    S-12) Hem vasıl hemde vakıf halinde sabit olan hemzeye ne denir?
    C-12) Hemzei katı.

    S-13) Vakıf halinde sabit olup vasıl halinde düşen hemzeye ne denir?
    C-13) Hemzei vasıl.

    S-14) Hem vasıl hemde vakıf halinde sabit olan sukun’a ne denir?
    C-14) Sukunu lazım. نون صاد قاف

    S-15) Vakıf halinde sabit olup vasıl halinde düşen sukun’a ne denir?
    C-15) Sukunu arız. نستعين

    S-16) Harfin sesini uzatmak için hemze veya sukune ihtiyaç duyulmayan medde ne denir?
    C-16) Asli med.

    S-17) Zamirin med ile uzatılması,ve med yapmaksızın okunmasına ne denir?
    C-17) Sıla,Ademi sıla.

    S-18) Zamirin sıla olabilmesi ne gereklidir?
    C-18) Önceki harfin harekeli olması.

    S-19) Zamirin Ademi sıla olabilmesi için ne gereklidir?
    C-19) Zamirden önceki harfin sakin olması.

    S-20) İttifak mahalli ne demektir?
    C-20) Kıraat imamlarının hepsi meddi muttasılı en az iki elif çekmekte ittifak etmişlerdir.

    S-21) İhtilaf mahalli ne demektir?
    C-21) Meddi munfasıl üzere yapılan med miktarında görüş ayrılığıdır.

    S-22) Med harflerinden biri ve sebebi medden sukunu lazım aynı kelimede bulunursa ne olur?
    C-22) Meddi lazım.

    S-23) Harfi medden sonra sebebi medden sukunu lazım şeddeli olark bulunursa buna ne denr?
    C-23) Kelimei musakkale.

    S-24) ) Harfi medden sonra sebebi medden sukunu lazım şeddesiz olarak bulunursa ne olur?
    S-24) Kelimei muhaffefe.

    S-25) Harfi medden sonra sebebi med olan sukunu lazım idğamlı olarak bulunursa ne olur?
    C-) Meddi lazım harfi musakkale.

    S-26) Harfi medden sonra sebebi med olan sukunu lazım idğamsız olarak bulunursa ne olur?
    C-26) Meddi lazım harfi muhaffefe.

    S-27) Med harflerinin birinden sonra sebebi med olan arız sukun gelirse ne olur?
    C-27) Meddi arız.

    S-28) Harekeyi sesin üçte biriyle telaffuz etmeye ne denir?
    C-28) Revm.

    S-29) Sukunfan sonra ötreye işaret etmek üzere dudakları öne yummaya ne denir?
    C-29) İşmam.

    S-30) Sakin nun veya tenvinden sonra boğaz harflerinden biri gelirse ne olur?
    C-30) İzhar.

    S-31) Sakin mim’den sonra ‘’mim’’ve ‘’ba’’nın dışındaki harflerden biri gelirse ne olur?
    C-31) İzharı şefevi.

    S-32) Lamı tariften sonra ondört kameri harflerden birinin bulunmasına ne denir?
    C-32) İzharı kameriye.


    S-33) Sakin bir harfin harekeli bir harfle karşılaşması halinde şeddeli tek harfe dönüşmesine ne denir?
    C-33) İdğam.

    S-34) Kendinden sonraki harfin cinsine çevrilecek olan cezimli harfe ne denir?
    C-34) Müdğam.

    S-35) Bir önceki soruda cezimli harfin katıldığı harekeli ikinci harfe ne denir?
    C-35) Müdğamun Fih.

    S-36) Birinci harfin zat ve sıfat olrak tamamen ikinci harfe dönüşmesine ne denir?
    C-36) Tam idğam.

    S-37) Birinci harfin ikinci harfe zat olarak dönüşüp,sıfat olarak dönüşmemesine ne denir?
    C-37) Nakıs idğam.

    S-38) Sakin nun veya tenvinden sonra‘’yemnu’’harflerinden biri gelirse ne olur?
    C-38) İdğamı Mealğunne.

    S-39) Sakin nun veya tenvinden sonra ‘’Lam’’veya’’ra’’ harflerinden biri gelirse ne olur?
    C-39) İdğamı bilağunne.

    S-40) Mahreçleri ve sıfatları aynı olan iki harften,sakin olan birincisinin,harekeli olan ikincisine idğam edilerek okunmasına ne denir?
    C-40) idğamı Misleyn.

    S-41) Sakin nunun harekeli nuna,Sakin mim’in harekeli mim’e uğraması halinde yapılan idğama ne denir?
    C-41) idğamı Misleyn Mealğunne.

    S-42) Nun ve mim dışındaki harflerin birbirine idgam edilmesine ne denir?
    C-42) İdğamı Misleyn Bilağunne.

    S-43) Mahreçleri aynı sıfatları farklı olan iki harften ,sakin olan birincisinin,harekeli olan ikincisine idğam edilerek okunmasına ne denir?
    S-43) İdğamı Mütecaniseyn.

    S-44) Mahreçleri veya sıfatları birbirine yakın olan iki harften,sakin olan birincisinin,harekeli olan ikincisine katılarak okunmasına ne denir?
    C-44) İdğamı Mütekaribeyn.

    S-45) ‘’Lamı tarif’in kendisinden sonra gelen ondört şemsi harften birine idğam edilerek okunmasıne ne denir?
    C-45) İdğamı Şemsiye.

    Benzer konular içi tıklayın..

    Kuran kursu hocalığı yeterlilik sınavı soru ve cevapları

    2011 Yılında Diyanet Işleri Başkanlığı Kuran Kursu öğreticileri Için Yeterlik Sınavı Açacakmı

    Kuran Kursu öğreticileri sınavı için test soru ve cevaplar arıyorum?

    kuran kursu öğreticisi alımları: kuran kursu öğreticileri 2011 de ne zaman alım yapılacak

    kuran kursu öğreticiliği yeterlilik yazılı ve sözlü soru ve cevapları


  4. 08.Mart.2011, 00:58
    2
    Muhammed - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    الله اكبر



    Kur’an okuma ve tecvid (soru-cevap)

    S-1) Tecvid hüküm itibariyle nadir?
    C-1) Farzı ayn dır.

    S-2) Bir şeyi güzel yapmak,süslemek anlamındaki kelime hangisidir?
    C-2) Tecvid.

    S-3) Arap alfabesi kaç harften oluşmaktadır?
    C-3) 28

    S-4) Elif ve hemze neye denir?
    C-4) Elig harekesiz elife, Hemze harekeli elife denir.

    S-5) Mahreç harfleri kaç yerden çıkar?
    C-5) 17

    S-6) Boğaz harfleri kaç tanedir?
    C-6) 6

    S-7) Dil kısmından kaç harf çıkar?
    C-7) 18

    S-8) Dudak kısmından kaç harf çıkar?
    C-8) 4

    S-9) Kendisinden önceki harfin sesini uzatan harfe ne denir?
    C-9) Med harfi.

    S-10) Med harfleri kaç tanedir?
    C-10) Üç. و,ى,ا

    S-11) Asli medden fazla uzatmayı gerekli kılan sebeplere ne denir?
    C-11) Sebebi med.

    S-12) Hem vasıl hemde vakıf halinde sabit olan hemzeye ne denir?
    C-12) Hemzei katı.

    S-13) Vakıf halinde sabit olup vasıl halinde düşen hemzeye ne denir?
    C-13) Hemzei vasıl.

    S-14) Hem vasıl hemde vakıf halinde sabit olan sukun’a ne denir?
    C-14) Sukunu lazım. نون صاد قاف

    S-15) Vakıf halinde sabit olup vasıl halinde düşen sukun’a ne denir?
    C-15) Sukunu arız. نستعين

    S-16) Harfin sesini uzatmak için hemze veya sukune ihtiyaç duyulmayan medde ne denir?
    C-16) Asli med.

    S-17) Zamirin med ile uzatılması,ve med yapmaksızın okunmasına ne denir?
    C-17) Sıla,Ademi sıla.

    S-18) Zamirin sıla olabilmesi ne gereklidir?
    C-18) Önceki harfin harekeli olması.

    S-19) Zamirin Ademi sıla olabilmesi için ne gereklidir?
    C-19) Zamirden önceki harfin sakin olması.

    S-20) İttifak mahalli ne demektir?
    C-20) Kıraat imamlarının hepsi meddi muttasılı en az iki elif çekmekte ittifak etmişlerdir.

    S-21) İhtilaf mahalli ne demektir?
    C-21) Meddi munfasıl üzere yapılan med miktarında görüş ayrılığıdır.

    S-22) Med harflerinden biri ve sebebi medden sukunu lazım aynı kelimede bulunursa ne olur?
    C-22) Meddi lazım.

    S-23) Harfi medden sonra sebebi medden sukunu lazım şeddeli olark bulunursa buna ne denr?
    C-23) Kelimei musakkale.

    S-24) ) Harfi medden sonra sebebi medden sukunu lazım şeddesiz olarak bulunursa ne olur?
    S-24) Kelimei muhaffefe.

    S-25) Harfi medden sonra sebebi med olan sukunu lazım idğamlı olarak bulunursa ne olur?
    C-) Meddi lazım harfi musakkale.

    S-26) Harfi medden sonra sebebi med olan sukunu lazım idğamsız olarak bulunursa ne olur?
    C-26) Meddi lazım harfi muhaffefe.

    S-27) Med harflerinin birinden sonra sebebi med olan arız sukun gelirse ne olur?
    C-27) Meddi arız.

    S-28) Harekeyi sesin üçte biriyle telaffuz etmeye ne denir?
    C-28) Revm.

    S-29) Sukunfan sonra ötreye işaret etmek üzere dudakları öne yummaya ne denir?
    C-29) İşmam.

    S-30) Sakin nun veya tenvinden sonra boğaz harflerinden biri gelirse ne olur?
    C-30) İzhar.

    S-31) Sakin mim’den sonra ‘’mim’’ve ‘’ba’’nın dışındaki harflerden biri gelirse ne olur?
    C-31) İzharı şefevi.

    S-32) Lamı tariften sonra ondört kameri harflerden birinin bulunmasına ne denir?
    C-32) İzharı kameriye.


    S-33) Sakin bir harfin harekeli bir harfle karşılaşması halinde şeddeli tek harfe dönüşmesine ne denir?
    C-33) İdğam.

    S-34) Kendinden sonraki harfin cinsine çevrilecek olan cezimli harfe ne denir?
    C-34) Müdğam.

    S-35) Bir önceki soruda cezimli harfin katıldığı harekeli ikinci harfe ne denir?
    C-35) Müdğamun Fih.

    S-36) Birinci harfin zat ve sıfat olrak tamamen ikinci harfe dönüşmesine ne denir?
    C-36) Tam idğam.

    S-37) Birinci harfin ikinci harfe zat olarak dönüşüp,sıfat olarak dönüşmemesine ne denir?
    C-37) Nakıs idğam.

    S-38) Sakin nun veya tenvinden sonra‘’yemnu’’harflerinden biri gelirse ne olur?
    C-38) İdğamı Mealğunne.

    S-39) Sakin nun veya tenvinden sonra ‘’Lam’’veya’’ra’’ harflerinden biri gelirse ne olur?
    C-39) İdğamı bilağunne.

    S-40) Mahreçleri ve sıfatları aynı olan iki harften,sakin olan birincisinin,harekeli olan ikincisine idğam edilerek okunmasına ne denir?
    C-40) idğamı Misleyn.

    S-41) Sakin nunun harekeli nuna,Sakin mim’in harekeli mim’e uğraması halinde yapılan idğama ne denir?
    C-41) idğamı Misleyn Mealğunne.

    S-42) Nun ve mim dışındaki harflerin birbirine idgam edilmesine ne denir?
    C-42) İdğamı Misleyn Bilağunne.

    S-43) Mahreçleri aynı sıfatları farklı olan iki harften ,sakin olan birincisinin,harekeli olan ikincisine idğam edilerek okunmasına ne denir?
    S-43) İdğamı Mütecaniseyn.

    S-44) Mahreçleri veya sıfatları birbirine yakın olan iki harften,sakin olan birincisinin,harekeli olan ikincisine katılarak okunmasına ne denir?
    C-44) İdğamı Mütekaribeyn.

    S-45) ‘’Lamı tarif’in kendisinden sonra gelen ondört şemsi harften birine idğam edilerek okunmasıne ne denir?
    C-45) İdğamı Şemsiye.

    Benzer konular içi tıklayın..

    Kuran kursu hocalığı yeterlilik sınavı soru ve cevapları

    2011 Yılında Diyanet Işleri Başkanlığı Kuran Kursu öğreticileri Için Yeterlik Sınavı Açacakmı

    Kuran Kursu öğreticileri sınavı için test soru ve cevaplar arıyorum?

    kuran kursu öğreticisi alımları: kuran kursu öğreticileri 2011 de ne zaman alım yapılacak

    kuran kursu öğreticiliği yeterlilik yazılı ve sözlü soru ve cevapları


  5. 08.Mart.2011, 01:15
    3
    Muhammed
    الله اكبر

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Haziran.2010
    Üye No: 76755
    Mesaj Sayısı: 7,671
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Yaş: 27
    Bulunduğu yer: Türkiye

    Cevap: kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları

    KUR’AN-I KERİM ve TECVİD SORULARI (Mbsts)

    1) İftitah tekbirinde AAALLAH veya EKBAAR uzatılarak okumanın hükmü nedir?
    İftitah tekbiri geçerli olmaz dolayısıyla namaz bozulur.


    2) İftitah tekbirinde EGBER okumanın hükmü nedir?
    İftitah tekbiri ve namaz geçerli olur. Zira bunu ayırt etmede çoğu kimse için zorluk vardır.

    3) Kıraat yaparken hiç ses çıkmaksızın sadece dudakları kıpırdatmakla kıraat yerine getirilmiş olur mu?
    Hayır olmaz

    4) Musalli Es-samed yerine Es-semed okusa namazı bozulur mu?
    Hayır bozulmaz. Zira bu harflerde mahreç yakınlığı mevcuttur.

    5) Musalli bir zorlama olmaksızın iki harfi birbirinden ayırması mümkün iken, Es-Salihat yerine Et-Talihat dese namaz bozulur mu?
    Evet bozulur.



    6) Aşağıdakilerden hangisi Kuran-ı Kerimin son ilahi kitap olarak vahyediliş sebeplerinden biridir?
    a) Önceki kitapların anlaşılmasındaki güçlükler
    b) Önceki kitaplara inananların sayıca yeterli olmayışı
    c) Önceki kitaplara ulaşılması ve okunmasındaki güçlükler
    d) Önceki kitapların taşıdığı mesajın yeterince yayılamamış olması
    e) Önceki peygamberlerine vahyettiği mesaja ulaşmanın imkânının kalmamış olması
    Doğru cevap: E

    7) Maun suresinde anlatılan kişinin özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
    a) Dini yalanlar
    b) Yetimi itip kakar
    c) Savurganlıktan kaçınmaz
    d) Yoksulu doyurmaya teşvik etmez
    e) Namazlarında gösteriş yapar
    Doğru cevap: C

    8) “Kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir günah işlerse onun cezasını görecektir.”
    “Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir, bugün asla zulüm yoktur.”
    Yukarıdaki ayetler, aşağıdaki iman esaslarından hangisi ile ilgilidir?
    a) Allah’a iman
    b) Peygamberlere iman
    c) Kitaplara iman
    d) Kaza ve kadere iman
    e) Ahirete iman
    Doğru cevap: E

    9) Medd-i lazım kaç kısma ayrılır ve medd-i lazımın hükmü nedir?
    a) 3 – Farz
    b) 4 – Vacib
    c) 5 – Caiz
    d) 6 – Müstehap
    e) 7 – Vacib
    Doğru cevap: B

    10) Kur'an-ı Kerim'in toplanmasının ve bir kitap haline getirilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi değildir?
    a) İslam’ın sınırlarının genişlemesi
    b) Farklı milletlerden olanların İslam’a girmeleri
    c) Yemame savaşında birçok Kur'an hafızının şehit edilmesi
    d) Sıffın savaşında birçok Kur'an hafızının şehit edilmesi
    e) Yazı bilenlerin çoğalması
    Doğru cevap: D

    11. Ayetlerin açıklanmasında başka ayetleri, Hz. Peygamber ve ilk nesil Müslümanlarının açıklamalarını aktarmak suretiyle yapılan tefsire ne ad verilir?
    a) Tefsir bi’d-diraye
    b) Tefsir bi’r-rivaye
    c) Tefsir bi’l-işare
    d) Tefsir bi’r-rey
    e) Tefsir bi’l-iktiza
    Doğru cevap: B

    12. Aşağıdakilerden hangisi Kur'an ilimleri arasında yer almaz?
    a) Esbabu'n-nüzul
    b) Kur'an’ın Müteşabihleri
    c) Cerh ve Ta'dil
    d) Huruf-u Mukatta
    e) Garibu'l-Kur'an
    Doğru cevap: C

    13. Aşağıdakilerden hangisi Kuran’ı Kerimi, diğer kutsal kitaplardan farklı kılan özelliklerden biri değildir?
    a) Tahrif edilmemesi
    b) Belli bir millete değil, tüm insanlara gelmesi
    c)Peygamberimize indiği şekliyle elimize ulaşması
    d) İnsanları tevhide ve Allah’ın birliğine çağırması
    e)Dinamik hüviyetiyle tüm çağlara seslenmesi
    Doğru cevap: D

    14. Mekke döneminde nazil olmuştur ve 118 ayettir. İlk 10 ayetinde takva sahiplerinin vasıflarını beyan eden, adını ilk ayette geçen ve bu vasıfları taşıyanları niteleyen bir kelimeden alan sure aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mü’min Suresi
    b) Mü’minün Suresi
    c) Furkan Suresi
    d) Araf Suresi
    e) Enbiya Suresi
    Doğru cevap: B

    15. Mekke döneminde nazil olmuştur ve 9 ayettir. İnsanları çekiştiren, alay eden kimsenin durumunu kınayarak, bu gibi kimselerin varacağı yerin ateş olduğunu bildirir. İnsanları arkadan çekiştiren, ayıplayan kimse anlamına gelen sure ismi aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Hümeze Suresi
    b) Adiyat Suresi
    c) Tin Suresi
    d) Karia Suresi
    e) Münafikun Suresi
    Doğru cevap: A

    16-
    I.Yusuf Suresi
    II.İsra Suresi
    III.Ahzab Suresi
    IV.Hac Suresi
    Yukarıdaki surelerin Kur’an-ı Kerim’deki mevcut tertibine göre sıralanışı nasıldır?
    a) II, I, IV, III
    b) I, II, IV, III
    c) III, II, I, IV
    d) II, III, IV, I
    Doğru cevap: B

    17.Aşağıdakilerden hangisi Kur’an ilimleri arasında yer almaz?
    a) Esbabu’n-nüzul
    b) Sebeb-i Vürud
    c) Huruf-u Mukatta
    d) Garibu’l-Kur’an
    Doğru cevap: B

    18.Ayetlerin açıklanmasında başka ayetleri, Hz. Peygamber ve ilk nesil Müslümanlarının
    açıklamalarını aktarmak suretiyle yapılan tefsire ne ad verilir?
    a)Tefsir bi’d-diraye
    b)Tefsir bi’r-rivaye
    c)Tefsir bi’l-işare
    d)Tefsir bi’r-rey
    Doğru cevap: B

    19- Aşağıdakilerden hangisi Rivâyet tefsirine bir örnektir?
    a) Zemahşerî Tefsiri
    b) Beydâvî Tefsiri
    c) Elmalılı M. H.Yazır Tefsiri
    d) İbn Kesîr Tefsiri
    Doğru cevap: D

    20. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?
    a) Kur’an-ı Kerim’de kapalı ifade yoktur.
    b) Müteşabih ifadeler hakikatini bilemeyeceğimiz durumları anlatmaktadır.
    c) Kur’an-ı Kerimin ifadelerinin hepsi açıktır.
    d) Nass kapalı bir ifade türüdür.
    Doğru cevap: B

    21. “Aksâmü’l-Kur’ân” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin karşılığıdır?
    a) Kur’ân’ın kıssaları b) Kur’ân’ın kısımları
    c) Kur’ân’daki yeminler d) Kur’ân’ın sure sure ayrılması
    Doğru cevap: C

    22. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerin tanımları arasında yoktur?
    a) Mekke’den bahseden sûreler
    b) Mekke’de inen sûreler
    c) Hicretten önce inen sureler
    d) Mekkelilere hitap eden sûreler
    Doğru cevap: A

    23. Aşağıdaki tefsirlerden hangisi “rivayet metoduna” göre yazılmıştır?
    a) Kâdî Beydâvî’nin kaleme aldığı “Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-
    Te’vîl”
    b) İbn Kesîr’in kaleme aldığı “Tefsîru’l-Kur’ân’il-Azîm”
    c) Nesefî’nin kaleme aldığı “Medâriku’t-Tenzîn ve Hakâiku’t-
    Te’vîl”
    d) Hamdi Yazır’ın kaleme aldığı “Hak Dini Kur’ân Dili”
    Doğru cevap: B

    24. 1. Hz. Osman’ın zamanında Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ali b. Ebî Talib
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Zeyd b. Sabit
    d) Abdullah b. Ömer
    Doğru cevap: C

    25. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Mesânî
    c) Kitap
    d) Ümmü’l-kurrâ
    Doğru cevap: D

    26. Aşağıdakilerden hangisi vahiy kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Cabir b. Abdullah
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Muaviye b. Ebî Süfyân
    Doğru cevap: B

    27. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?

    a) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
    b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
    c) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
    d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
    Doğru cevap: A

    28. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân, En’âm, Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân, En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm, Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide, Enfâl, A’râf
    Doğru cevap: A

    29. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan sureler
    c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis kıssasını anlatan sureler
    d) Cihad hükümleri içeren sureler
    Doğru cevap: D

    30. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan ayetleri demektir.
    b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu zannedilen ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu zannedilen ayetlere denir.
    d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    Doğru cevap: B

    31. Aşağıdaki kelimelerden hangisi “Lafızları aynı, anlamları farklı olan kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Müteşabih
    b) Vücuh
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    Doğru cevap: B

    32. Kur’ân ve Sünnetin açık hükümlerine aykırı olarak yapılan tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) Hermonatik
    c) İlhâdî tefsir
    d) Semantik
    Doğru cevap: C


  6. 08.Mart.2011, 01:15
    3
    Muhammed - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    الله اكبر
    KUR’AN-I KERİM ve TECVİD SORULARI (Mbsts)

    1) İftitah tekbirinde AAALLAH veya EKBAAR uzatılarak okumanın hükmü nedir?
    İftitah tekbiri geçerli olmaz dolayısıyla namaz bozulur.


    2) İftitah tekbirinde EGBER okumanın hükmü nedir?
    İftitah tekbiri ve namaz geçerli olur. Zira bunu ayırt etmede çoğu kimse için zorluk vardır.

    3) Kıraat yaparken hiç ses çıkmaksızın sadece dudakları kıpırdatmakla kıraat yerine getirilmiş olur mu?
    Hayır olmaz

    4) Musalli Es-samed yerine Es-semed okusa namazı bozulur mu?
    Hayır bozulmaz. Zira bu harflerde mahreç yakınlığı mevcuttur.

    5) Musalli bir zorlama olmaksızın iki harfi birbirinden ayırması mümkün iken, Es-Salihat yerine Et-Talihat dese namaz bozulur mu?
    Evet bozulur.



    6) Aşağıdakilerden hangisi Kuran-ı Kerimin son ilahi kitap olarak vahyediliş sebeplerinden biridir?
    a) Önceki kitapların anlaşılmasındaki güçlükler
    b) Önceki kitaplara inananların sayıca yeterli olmayışı
    c) Önceki kitaplara ulaşılması ve okunmasındaki güçlükler
    d) Önceki kitapların taşıdığı mesajın yeterince yayılamamış olması
    e) Önceki peygamberlerine vahyettiği mesaja ulaşmanın imkânının kalmamış olması
    Doğru cevap: E

    7) Maun suresinde anlatılan kişinin özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
    a) Dini yalanlar
    b) Yetimi itip kakar
    c) Savurganlıktan kaçınmaz
    d) Yoksulu doyurmaya teşvik etmez
    e) Namazlarında gösteriş yapar
    Doğru cevap: C

    8) “Kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir günah işlerse onun cezasını görecektir.”
    “Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir, bugün asla zulüm yoktur.”
    Yukarıdaki ayetler, aşağıdaki iman esaslarından hangisi ile ilgilidir?
    a) Allah’a iman
    b) Peygamberlere iman
    c) Kitaplara iman
    d) Kaza ve kadere iman
    e) Ahirete iman
    Doğru cevap: E

    9) Medd-i lazım kaç kısma ayrılır ve medd-i lazımın hükmü nedir?
    a) 3 – Farz
    b) 4 – Vacib
    c) 5 – Caiz
    d) 6 – Müstehap
    e) 7 – Vacib
    Doğru cevap: B

    10) Kur'an-ı Kerim'in toplanmasının ve bir kitap haline getirilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi değildir?
    a) İslam’ın sınırlarının genişlemesi
    b) Farklı milletlerden olanların İslam’a girmeleri
    c) Yemame savaşında birçok Kur'an hafızının şehit edilmesi
    d) Sıffın savaşında birçok Kur'an hafızının şehit edilmesi
    e) Yazı bilenlerin çoğalması
    Doğru cevap: D

    11. Ayetlerin açıklanmasında başka ayetleri, Hz. Peygamber ve ilk nesil Müslümanlarının açıklamalarını aktarmak suretiyle yapılan tefsire ne ad verilir?
    a) Tefsir bi’d-diraye
    b) Tefsir bi’r-rivaye
    c) Tefsir bi’l-işare
    d) Tefsir bi’r-rey
    e) Tefsir bi’l-iktiza
    Doğru cevap: B

    12. Aşağıdakilerden hangisi Kur'an ilimleri arasında yer almaz?
    a) Esbabu'n-nüzul
    b) Kur'an’ın Müteşabihleri
    c) Cerh ve Ta'dil
    d) Huruf-u Mukatta
    e) Garibu'l-Kur'an
    Doğru cevap: C

    13. Aşağıdakilerden hangisi Kuran’ı Kerimi, diğer kutsal kitaplardan farklı kılan özelliklerden biri değildir?
    a) Tahrif edilmemesi
    b) Belli bir millete değil, tüm insanlara gelmesi
    c)Peygamberimize indiği şekliyle elimize ulaşması
    d) İnsanları tevhide ve Allah’ın birliğine çağırması
    e)Dinamik hüviyetiyle tüm çağlara seslenmesi
    Doğru cevap: D

    14. Mekke döneminde nazil olmuştur ve 118 ayettir. İlk 10 ayetinde takva sahiplerinin vasıflarını beyan eden, adını ilk ayette geçen ve bu vasıfları taşıyanları niteleyen bir kelimeden alan sure aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Mü’min Suresi
    b) Mü’minün Suresi
    c) Furkan Suresi
    d) Araf Suresi
    e) Enbiya Suresi
    Doğru cevap: B

    15. Mekke döneminde nazil olmuştur ve 9 ayettir. İnsanları çekiştiren, alay eden kimsenin durumunu kınayarak, bu gibi kimselerin varacağı yerin ateş olduğunu bildirir. İnsanları arkadan çekiştiren, ayıplayan kimse anlamına gelen sure ismi aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Hümeze Suresi
    b) Adiyat Suresi
    c) Tin Suresi
    d) Karia Suresi
    e) Münafikun Suresi
    Doğru cevap: A

    16-
    I.Yusuf Suresi
    II.İsra Suresi
    III.Ahzab Suresi
    IV.Hac Suresi
    Yukarıdaki surelerin Kur’an-ı Kerim’deki mevcut tertibine göre sıralanışı nasıldır?
    a) II, I, IV, III
    b) I, II, IV, III
    c) III, II, I, IV
    d) II, III, IV, I
    Doğru cevap: B

    17.Aşağıdakilerden hangisi Kur’an ilimleri arasında yer almaz?
    a) Esbabu’n-nüzul
    b) Sebeb-i Vürud
    c) Huruf-u Mukatta
    d) Garibu’l-Kur’an
    Doğru cevap: B

    18.Ayetlerin açıklanmasında başka ayetleri, Hz. Peygamber ve ilk nesil Müslümanlarının
    açıklamalarını aktarmak suretiyle yapılan tefsire ne ad verilir?
    a)Tefsir bi’d-diraye
    b)Tefsir bi’r-rivaye
    c)Tefsir bi’l-işare
    d)Tefsir bi’r-rey
    Doğru cevap: B

    19- Aşağıdakilerden hangisi Rivâyet tefsirine bir örnektir?
    a) Zemahşerî Tefsiri
    b) Beydâvî Tefsiri
    c) Elmalılı M. H.Yazır Tefsiri
    d) İbn Kesîr Tefsiri
    Doğru cevap: D

    20. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?
    a) Kur’an-ı Kerim’de kapalı ifade yoktur.
    b) Müteşabih ifadeler hakikatini bilemeyeceğimiz durumları anlatmaktadır.
    c) Kur’an-ı Kerimin ifadelerinin hepsi açıktır.
    d) Nass kapalı bir ifade türüdür.
    Doğru cevap: B

    21. “Aksâmü’l-Kur’ân” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin karşılığıdır?
    a) Kur’ân’ın kıssaları b) Kur’ân’ın kısımları
    c) Kur’ân’daki yeminler d) Kur’ân’ın sure sure ayrılması
    Doğru cevap: C

    22. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerin tanımları arasında yoktur?
    a) Mekke’den bahseden sûreler
    b) Mekke’de inen sûreler
    c) Hicretten önce inen sureler
    d) Mekkelilere hitap eden sûreler
    Doğru cevap: A

    23. Aşağıdaki tefsirlerden hangisi “rivayet metoduna” göre yazılmıştır?
    a) Kâdî Beydâvî’nin kaleme aldığı “Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-
    Te’vîl”
    b) İbn Kesîr’in kaleme aldığı “Tefsîru’l-Kur’ân’il-Azîm”
    c) Nesefî’nin kaleme aldığı “Medâriku’t-Tenzîn ve Hakâiku’t-
    Te’vîl”
    d) Hamdi Yazır’ın kaleme aldığı “Hak Dini Kur’ân Dili”
    Doğru cevap: B

    24. 1. Hz. Osman’ın zamanında Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Ali b. Ebî Talib
    b) Abdurrahman b. Avf
    c) Zeyd b. Sabit
    d) Abdullah b. Ömer
    Doğru cevap: C

    25. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın isimlerinden biri değildir?
    a) Ümmü’l-kitap
    b) Mesânî
    c) Kitap
    d) Ümmü’l-kurrâ
    Doğru cevap: D

    26. Aşağıdakilerden hangisi vahiy kâtiplerinden değildir?
    a) Şurahbil b. Hasene
    b) Cabir b. Abdullah
    c) Abdullah b. Revâha
    d) Muaviye b. Ebî Süfyân
    Doğru cevap: B

    27. Aşağıdakilerden hangisi en son
    nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?

    a) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
    b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
    c) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
    d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
    Doğru cevap: A

    28. “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân, En’âm, Mâide, Enfâl
    b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân, En’âm, Mâide, Enfâl
    c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm, Mâide, Enfâl
    d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide, Enfâl, A’râf
    Doğru cevap: A

    29. Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerden değildir?
    a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
    b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan sureler
    c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis kıssasını anlatan sureler
    d) Cihad hükümleri içeren sureler
    Doğru cevap: D

    30. “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan ayetleri demektir.
    b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu zannedilen ayetlere denir.
    c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu zannedilen ayetlere denir.
    d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir.
    Doğru cevap: B

    31. Aşağıdaki kelimelerden hangisi “Lafızları aynı, anlamları farklı olan kelimelerdir” tanımını ifade eder?
    a) Müteşabih
    b) Vücuh
    c) Nezâir
    d) Müteradif
    Doğru cevap: B

    32. Kur’ân ve Sünnetin açık hükümlerine aykırı olarak yapılan tefsirlere ne ad verilir?
    a) İşârî tefsir
    b) Hermonatik
    c) İlhâdî tefsir
    d) Semantik
    Doğru cevap: C


  7. 08.Mart.2011, 01:15
    4
    Muhammed
    الله اكبر

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Haziran.2010
    Üye No: 76755
    Mesaj Sayısı: 7,671
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Yaş: 27
    Bulunduğu yer: Türkiye

    Cevap: kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları

    33. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    b) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
    c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    Doğru cevap: B

    34. Müessirden esere ya da kanunlardan hadiselere götüren delile ne ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı limmî
    d) Burhân-ı fıtrî
    Doğru cevap: C

    35. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın adıdır?
    a) Tevrat
    b) İncil
    c) Zebur
    d) Matta
    Doğru cevap: A

    36. Tercih edilen ağırlıklı görüşe göre Peygamberimiz Hz. Muhammed’e ilk vahiy
    ne zaman gelmeye başlamıştır?
    a) M. 610, 27 Ramazan, Pazartesi günü
    b) M. 610, 27 Ramazan, Cuma günü
    c) M. 610, 27 Ramazan, Perşembe günü
    d) M. 610, 27 Ramazan, Salı günü
    Doğru cevap: A

    37. Kur’ân’ın özlü oluşu, kelime ve cümlelerinin derin ve eşsiz anlamlar taşıması aşağıdaki hangi kavramla ifade edilir?
    a) İ’câz
    b) Îcâz
    c) Veciz
    d) Mu’ciz
    Doğru cevap: B

    38. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Mekkî bir sure vardır?
    a) Bakara, Nisa, Mâide, Enfâl
    b) Tevbe, Mücadele, Haşr, Mümtehıne,
    c) Nasr, Tahrîm, Talak, Necm
    d) Cuma, Münâfikûn, Nur, Âl-i İmran
    Doğru cevap: C

    39. Medine’de son inen sure hangisidir?
    a) Kadr suresi
    b) Mümtehıne suresi
    c) Nâs suresi
    d) Nasr suresi
    Doğru cevap: D

    40. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân’da geçtiği halde Hz. Peygambere ait olmayan bir nitelik vardır?
    a) Azîz, müzzemmil, rahîm, beşîr
    b) Nezîr, hâdî, müsaytır, ümmî
    c) Şahîd, dâî, sirac, Mübeşşir
    d) Raûf, münîr, müzekkir, Müddessir
    Doğru cevap: B

    41. Akıl ve naklin ifade ettiği gerçeği yansıtan ve içinde yalan bulunmayan bilgi ve haber hangi Kur’ân kavramı ile ifade edilir?
    a) Ayne’l-yakîn
    b) Hakka’l-yakîn
    c) Ilme’l-yakin
    d) Kitabü’n-ma’lûm
    Doğru cevap: C

    42. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği halde Kur’ân’a ait olmayan bir nitelik vardır?
    a) Mecîd, Ruh, Kitap,
    b) Mübarek, Furkan, Zikr
    c) Mübîn, Kerîm, Azîm
    d) Azîz, Hakîm, Muhît
    Doğru cevap: D

    43. “Alamet, nişan, ibret, emr-i acip, delil” anlamlarına gelen Kur’ân kavramı hangisidir?
    a) Ayet
    b) Sure
    c) Mucize
    d) Burhan
    Doğru cevap: A

    44. Ayet sayısı itibariyle Kur’ân’ın en uzun ve en kısa sureleri hangileridir?
    a) Al-i İmran, Kevser
    b) Bakara, İhlâs
    c) Al-i İmran, İhlâs
    d) Bakara, Kevser
    Doğru cevap: D

    45. En çok kabul gören ağırlıklı görüşe göre ve surelerdeki numaralandırılmış ayet sayısı itibariyle Kur’ân’daki ayet sayısı kaç tanedir?
    a) 6666
    b) 6616
    c) 6316
    d) 6236
    Doğru cevap: D

    46. Meâl nedir?
    Her yönüyle aynen aktarılması mümkün olmayan bir sözün başka bir dile yaklaşık olarak çevirisidir. Özellikle Kur’an tercümeleri için kullanılmaktadır.

    47. Tefsir nedir?
    Kur’an-ı Kerim’i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir.

    48. Mushaf Ne demektir?
    Kur’an-ı Kerim’in, Fatiha Sûresi ile başlayıp Nâs Sûresi ile bittiği şekliyle iki kapak arasında toplanmış haline mushaf denir.

    49. Mukâbele Nedir?
    Kur’an-ı Kerim’i, birinin yüzünden veya ezbere okuması, diğerlerinin de onu takip etmesidir.

    50. Tefsir çeşitleri kaçtır ve nelerdir?
    Tefsir çeşitleri ikidir;
    a- Rivayet tefsiri : Ayet ve hadislerle açıklama yapılan tefsirlerdir.
    b- Dirayet tefsiri : Ayet, hadis ve akli, felsefi, güncel yorumlarla yapılan tefsirdir.
    51. Hurf’u Seb’a nedir?
    Kur’an’ı Kerim’in yedi harf üzerine inmesidir.

    52.Kur’an’ı Kerim’in hangi suresinin her ayetinde “ALLAH” kelimesi vardır?
    Mücadele suresi.

    53. Hangi surenin başında besmele yoktur?
    Tövbe suresi.

    54. Kur’an’ı Kerim’i usulüne göre okumayı belirleyen kuralların tümüne ne ad verilir?
    Tecvid

    55. Ayet el Kürsi hangi surededir?
    Bakara suresinde.

    56. Hüküm ayetleri Mekke’de mi yoksa Medine’de mi nazil olmuştur?
    Medine’de.


  8. 08.Mart.2011, 01:15
    4
    Muhammed - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    الله اكبر
    33. Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
    b) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
    c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
    d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
    Doğru cevap: B

    34. Müessirden esere ya da kanunlardan hadiselere götüren delile ne ad verilir?
    a) Burhân-ı temanu’
    b) Burhân-ı innî
    c) Burhân-ı limmî
    d) Burhân-ı fıtrî
    Doğru cevap: C

    35. “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın adıdır?
    a) Tevrat
    b) İncil
    c) Zebur
    d) Matta
    Doğru cevap: A

    36. Tercih edilen ağırlıklı görüşe göre Peygamberimiz Hz. Muhammed’e ilk vahiy
    ne zaman gelmeye başlamıştır?
    a) M. 610, 27 Ramazan, Pazartesi günü
    b) M. 610, 27 Ramazan, Cuma günü
    c) M. 610, 27 Ramazan, Perşembe günü
    d) M. 610, 27 Ramazan, Salı günü
    Doğru cevap: A

    37. Kur’ân’ın özlü oluşu, kelime ve cümlelerinin derin ve eşsiz anlamlar taşıması aşağıdaki hangi kavramla ifade edilir?
    a) İ’câz
    b) Îcâz
    c) Veciz
    d) Mu’ciz
    Doğru cevap: B

    38. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Mekkî bir sure vardır?
    a) Bakara, Nisa, Mâide, Enfâl
    b) Tevbe, Mücadele, Haşr, Mümtehıne,
    c) Nasr, Tahrîm, Talak, Necm
    d) Cuma, Münâfikûn, Nur, Âl-i İmran
    Doğru cevap: C

    39. Medine’de son inen sure hangisidir?
    a) Kadr suresi
    b) Mümtehıne suresi
    c) Nâs suresi
    d) Nasr suresi
    Doğru cevap: D

    40. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân’da geçtiği halde Hz. Peygambere ait olmayan bir nitelik vardır?
    a) Azîz, müzzemmil, rahîm, beşîr
    b) Nezîr, hâdî, müsaytır, ümmî
    c) Şahîd, dâî, sirac, Mübeşşir
    d) Raûf, münîr, müzekkir, Müddessir
    Doğru cevap: B

    41. Akıl ve naklin ifade ettiği gerçeği yansıtan ve içinde yalan bulunmayan bilgi ve haber hangi Kur’ân kavramı ile ifade edilir?
    a) Ayne’l-yakîn
    b) Hakka’l-yakîn
    c) Ilme’l-yakin
    d) Kitabü’n-ma’lûm
    Doğru cevap: C

    42. Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği halde Kur’ân’a ait olmayan bir nitelik vardır?
    a) Mecîd, Ruh, Kitap,
    b) Mübarek, Furkan, Zikr
    c) Mübîn, Kerîm, Azîm
    d) Azîz, Hakîm, Muhît
    Doğru cevap: D

    43. “Alamet, nişan, ibret, emr-i acip, delil” anlamlarına gelen Kur’ân kavramı hangisidir?
    a) Ayet
    b) Sure
    c) Mucize
    d) Burhan
    Doğru cevap: A

    44. Ayet sayısı itibariyle Kur’ân’ın en uzun ve en kısa sureleri hangileridir?
    a) Al-i İmran, Kevser
    b) Bakara, İhlâs
    c) Al-i İmran, İhlâs
    d) Bakara, Kevser
    Doğru cevap: D

    45. En çok kabul gören ağırlıklı görüşe göre ve surelerdeki numaralandırılmış ayet sayısı itibariyle Kur’ân’daki ayet sayısı kaç tanedir?
    a) 6666
    b) 6616
    c) 6316
    d) 6236
    Doğru cevap: D

    46. Meâl nedir?
    Her yönüyle aynen aktarılması mümkün olmayan bir sözün başka bir dile yaklaşık olarak çevirisidir. Özellikle Kur’an tercümeleri için kullanılmaktadır.

    47. Tefsir nedir?
    Kur’an-ı Kerim’i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir.

    48. Mushaf Ne demektir?
    Kur’an-ı Kerim’in, Fatiha Sûresi ile başlayıp Nâs Sûresi ile bittiği şekliyle iki kapak arasında toplanmış haline mushaf denir.

    49. Mukâbele Nedir?
    Kur’an-ı Kerim’i, birinin yüzünden veya ezbere okuması, diğerlerinin de onu takip etmesidir.

    50. Tefsir çeşitleri kaçtır ve nelerdir?
    Tefsir çeşitleri ikidir;
    a- Rivayet tefsiri : Ayet ve hadislerle açıklama yapılan tefsirlerdir.
    b- Dirayet tefsiri : Ayet, hadis ve akli, felsefi, güncel yorumlarla yapılan tefsirdir.
    51. Hurf’u Seb’a nedir?
    Kur’an’ı Kerim’in yedi harf üzerine inmesidir.

    52.Kur’an’ı Kerim’in hangi suresinin her ayetinde “ALLAH” kelimesi vardır?
    Mücadele suresi.

    53. Hangi surenin başında besmele yoktur?
    Tövbe suresi.

    54. Kur’an’ı Kerim’i usulüne göre okumayı belirleyen kuralların tümüne ne ad verilir?
    Tecvid

    55. Ayet el Kürsi hangi surededir?
    Bakara suresinde.

    56. Hüküm ayetleri Mekke’de mi yoksa Medine’de mi nazil olmuştur?
    Medine’de.


  9. 08.Mart.2011, 01:16
    5
    Muhammed
    الله اكبر

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 16.Haziran.2010
    Üye No: 76755
    Mesaj Sayısı: 7,671
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 10
    Yaş: 27
    Bulunduğu yer: Türkiye

    Cevap: kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları

    57. Kur’an’ı Kerim’deki en uzun ayet hangisidir?
    Bakara suresi 282. Ayetidir.

    58. Kur’an’ı Kerim İslam dünyasında 7 kıraat üzere okunmaktadır. Bizim şu anda elimizde bulunan ve okuduğumuz Kur’an’ı Kerim hangi kıraat imamının rivayeti
    üzerine yazılmıştır?
    Kıraatı Asım

    59. Fi zilali Kur’an tefsirinin Müellifi kimdir?
    Seyyit Kutup

    60. İfk hadisesini açığa çıkaran ayet hangisidir?
    Nur suresi ayet 11 ve 12.

    61. Tıvâl-ı mufassal , Evsât-ı mufassal ,Kısâr-ı mufassal nedir?
    Tıvâl-ı mufassal; uzun sûrelerdir. "Hücurat" sûresinden "Burüc" sûresinin sonuna kadar olan sûreler bu grupta yer alır. Evsât-ı mufassal; orta uzunluktaki sûrelerdir. Tarık" sûresinden "Lem yekûn" sûresinin sonuna kadar olan sûrelerbu grupta yer alır.Bundan sonraki sûreler de, Kısarı Mufassal'dır.



    62. Mahreçleri bir sıfatları farklı olan iki harf yan yana geldiğinde ve birincisi sakin ikincisi harekeli olduğunda hangi tecvid kuralı meydana gelir?
    İdgam-ı Mütecaniseyn

    63. İzhar harfleri kaç tanedir?
    6 tanedir: ا ح خ ع غ ه

    64. Kalkale’yi tarif edin, harfleri kaç tanedir?
    Harfin, çıkış yerinden kuvvetli bir ses ile okumasına kalkale denir
    Harfleri 5 tanedir: ب ج د طق

    65. Medine’de son inen sure hangisidir?
    Nasr

    66.Kur’an’da adı en çok geçen peygamber kimdir?
    Hz. Musa

    67. Her ayetinde Allah c.c lafzı olan sure hangisidir?
    Mücadele

    68. Kerim’i harekeleme ve noktalama işlemi hangi dönemde gerçekleşmiştir?
    Emeviler Döneminde

    69. Kerim’i Cebrail ve Peygamberimizin karşılıklı olarak okumalarıyla başlayıp, günümüze
    kadar asırlardır devam eden karşılıklı okuma geleneğinin adı nedir?
    Mukabele

    70. Kur’an-ı Kerim’in belgeye dayalı olarak toplanması için kurulan komisyonun başkanı kimdi?
    Zeyd bin Sabit

    71. Kur’an-ı Kerim’de yaklaşık her beş sahifeden oluşan bölümlere ne ad verilir?
    Hizb

    72. Kur’an’da bazı kelimelerin altında bulunan Kasr işareti neyi ifade etmektedir?
    Uzatmadan okumayı

    73. Kur’an-ı Kerim’i tecvid kaidelerine uymak suretiyle en hızlı okuma şekline ne denir?
    Hadr

    74. Harflerin mahreç ve sıfatlarına uymak suretiyle, Kur’an-ı Kerim’i hatasız okumayı konu edinen
    ilme ne denir?
    Tecvid ilmi

    75. Med harfi kaç tanedir?
    3 tanedir. ا - و - ى

    76. İhfa’yı tarif edin. Harfleri kaç tanedir?
    Tenvîn veya sâkin ن'dan sonra ihfâ harflerinden(ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص ض، ط، ظ، ف، ق، ك) biri gelirse ihfâ olur. Harfleri 15 tanedir

    77. Meddi Muttasıl’ın hükmü nedir? Kaç elif miktarı uzatılır?
    Uzatmak vaciptir. 4 elif uzatılır

    78. Meddi Munfasıl’ın hükmü nedir? Kaç elif miktarı uzatılır?
    Caizdir. 4 elif miktarına kadar uzatılabiir. Yani isteyen 2-3-4 elif uzatabilir

    79. Meddi Lin’i tarfi edin, harfleri kaç tanedir?
    Lîn harfinden sonra, sebeb-i med olan ârız veya lâzım sükûn bulunursa “medd-i lîn” olur
    Harfi 2 tanedir. و - ى

    80. İdgam-ı meal gunne harfleri kaç tanedir?
    4 tanedir. ونمى

    81. İdgam-ı meal gunne harfleri kaç tanedir?
    2 tanedir . ر ل

    82. Lafzatullah nasıl okunur?
    Allah isminden önceki harfin harekesi “ötre “veya “üstün” ise kalın okunur. Önceki harfin harekesi “esre” ise ince okunur.

    83. Harfin telaffuzu esnasında seste oluşan yumuşaklık, sertlik, incelik, kalınlık, zayıflık, kuvvetlilik gibi özelliklere ne denir?
    Sıfat denir

    84. Sebeb-i med kaç tanedir?
    2 tanedir. Hemze ve sükun’dur.

    85. Harekeyi gizli bir ses ile okumaktan ibaret olan kavrama ne denir?
    Revm

    86. Kıraat imamlarının ekserisine göre hadır usulü ile okuyuşta meddi munfasıl kaç elif miktarı
    uzatılır?
    1 elif miktarı uzatılır.

    87. Tul ne demektir?
    Medleri en uzun ölçü ile okumak

    88. Sükûn nedir?
    Harekesizliktir, alâmeti cezmdir.

    89.Sükûn-u Lâzım nedir?
    Vakıf hâlinde de vasıl hâlinde de değişmeyen, mevcut sükûndur. Yâni “vakfen ve vaslen sâbit olan sükûn”dur.

    90. Medd-i Lazım’ı açıklayın?
    Med harflerinden biri ve sebeb-i medden sükûn-u lâzım aynı kelimede yan yana bulunursa medd-i lâzım olur. وَلاَالضَّالِّينَ، الحَاقَّةُ، تَأمُرُونَ
    Meddi Lâzım 4 çeşittir:
    1.Meddi Lâzım Kelime-i Musakkale (şeddeli kelime): مُدْهَامَّتَانِ – حَادٌّ
    2.Meddi Lâzım Kelime-i Muhaffefe (cezimli kelime):آلانَ
    3.Meddi Lâzım Harf-i Musakkale (şeddeli harf): اَلَمطَسَمَ،
    4.Meddi Lâzım Harf-i Muhaffefe (cezimli harf):ص، صَادٌ، اَلَم
    91. Med harflerinin birinden sonra, sebeb-i med olan ârız sükûn gelirse medd-i ârız olur: يَعْلَمُونَنَسْتَعِينُ، . Bir eliften fazla uzatılması câizdir.
    92. İşmâm nedir? Tarif ediniz.
    Sükûndan sonra ötreye işâret etmek üzere dudakları önde yummaktır. Dolayısıyla işmâm sadece ötrede yapılır. İşmâmda ses yoktur. Harekeyi duyma imkânına sahip olamayanlar, işmâmdaki dudak hareketi sayesinde harekeyi anlama imkânı elde ederler.
    93. İklâb nedir?
    Tenvîn veya sâkin nûn’dan sonra ب gelirse, ب’den önce gelen tenvînin nûn’u veya sâkin nûn’u, م’i gunneli okumaya iklâb denir.
    94. Sekte nedir, açıklayınız?
    Sekte, nefes almadan bir elif miktârı kadar bir süre sesi kesmeye denir. Kur’ân’da şu dört yerde sekte vardır ve sekte yapılacak yerde harfin altında سكته yazılıdır.

    1- Kehf Sûresi’nin 1. âyetinde: قَيِّمًا --- عِوَجًا
    2- Yâsîn Sûresi’nin 52. âyetinde: هَذَا---مَرْقَدِنَامِنْ

    3- Kıyâme Sûresi’nin 27. âyetinde: رَاقْ --- وَقِيلَ مَنْ
    4- Mutaffifîn Sûresi’nin 14. âyetinde: رَانَ---كَلاَّ بَلْ

    95. Okuyuş şekillerini açıklayınız.
    a) Tahkîk: En ağır okuma şeklidir. Yavaş yavaş, mânâyı düşünerek, bütün tecvît kurallarına uyarak, ruhsatları kullanmadan (meselâ medd-i munfasılı da 4 elif uzatarak) okumaktır.
    b) Hadr: Süratli okuma şeklidir. Hatim indirenler, cüz okuyanlar bunu tercih ederler. Bunda yine medd-i lâzım 4, medd-i muttasıl 2 elif uzatılır. Bu ikisinin dışında 1 eliften fazla uzatılanlar ise 1 elif uzatarak okunur.
    c) Tedvîr: Tahkîk ile hadr’in ortasıdır. Bunda da mânâ düşünülür.
    96. Kur’an-ı kerim’deki bazı duraklar bulunuyor. Bunları tarif ediniz.
    Bunlara secavend işaretleri denir.Ayetlerin nerelerinde durulması ya da geçilmesi gerektiğini belirten işaretlerdir.

    mim durağı- Lâzım vakıf: Muhakkak durulması gerektiğini işaret eder.
    tı durağı-Mutlak vakıf: Durmak gerekir
    cim durağı-Câiz vakıf: Hem durmak, hem de geçmek caizdir. Fakat durmak daha iyidir.
    ze durağı-Mücevvez vakıf: Durmak caiz olmakla beraber, geçmek daha iyidir.

    sad durağı-Murahhas vakıf: Zarûret halinde durulur.
    lamelif durağı-Lâ vakfı: Durmamak gerektiğine işarettir.

    Ayn vakfı: Rükû alâmetidir. Namazda Kur'an okunurken burada rükû yapmanın uygun olduğuna işaret eder.

    97. Kur’an-ı kerimde bazı işaretlerin anlamları;

    Med-Kasr işaretleri
    Med işareti hangi harfin altında bulunuyorsa o harf uzatılır.

    Kasr işareti hangi harfin altında bulunuyorsa, o harf kısa okunur.


    Vasl işareti
    Vasl hemzeleri üzerine konur. Bu hemzeler okunmaz.

    Katı' işareti
    Vasl edilmemesi, yani muhakkak okunması gereken hemzelerin altına konur.

    Vasıl nûnu
    Sonu tenvinli kelimelerden bir sonraki kelimeye geçişi sağlar.

    Harfi
    Kur'an-ı Kerîm'de harfiyle yazıldığı halde gibi ince okunması gereken yerlerde kullanılır.


    98. Kur’ân'ın son inen sûresi hangisidir?
    Nasr sûresi.

    99. Kıraat-ı Aşere İmamları ve Râvîlerini söyleyiniz:

    1-İmâm Nâfî (Kalun ve Verş)
    2-İmâm İbn Kesîr (El-Bezzî – Kunbul)
    3-İmâm Ebû Amr ( Ed-Dûrî- Sûsî)
    4-İmâm İbn Âmir (Hişâm-İbn Zekvân)
    5-İmâm Âsım (Ebû Bekir Şu´be-Hafs b. Süleyman (Bizim ve Müslümanların çoğunun kıraat imâmı)
    6-İmâm Hamza (Halef- Hallad)
    7-İmâm Kisâî (Ebû Hâris-Dûrî)
    8-İmâm Ebû Ca´fer ( Îsâ b. Verdân-Süleymân b. Cemmâz)
    9-İmâm Ya´kûb(Ruveys-Ravh)
    10-İmâm Halef (İshâk- İdrîs)

    100. Kur’an’ın muhtevası nedir?

    1) Îtikâd.
    2) İbâdetler.
    3) Muâmelât.
    3) Ukubât.
    4) Ahlâk.
    5) Nasîhat ve Tavsiyeler.
    6) Va'd ve Vaîd.
    7) İlmî Gerçekler.
    8) Kıssalar ve Duâlar.

    101. Mekkî Sûreler’in özellikleri nelerdir?

    Âyetler genelde “Ey insanlar!” hitâbıyla başlar, sûre başlarında kasemler çokça yer alır, önceki peygamberlerin kıssaları anlatılır.

    102. Medenî Sûreler’in özellikleri nelerdir?
    Âyetler genelde “Ey iman edenler, ey kitap ehli” hitaplarıyla başlarlar; evlilik, mîrâs, cihâd âyetlerini ihtivâ eder, münâfıklardan bahseder

    103. Sebeb-i Nüzûl ne dmektir?
    Kur'ân-ı Kerîm’in nüzûl (inme) sebebidir.

    104. Talebenin hocasına, kıraatten takip ettiği rivâyet ve tarîki okumasıdır.” şeklinde tanımı yapılan kıraat kavramı nedir?
    Arz.

    105. Seb'u't-Tıvâl sureler hangilerdir?
    Bakara, A'râf, Nisâ, Âl-i İmrân, En'âm, Mâide, Enfâl.

    106. Muhkem ayet ne demektir?
    Açık ifâdeli âyetlerdir

    107. Müteşâbih ayet ne demektir?
    Birden fazla anlama gelen ayetlerdir

    108. Tefsir çeşitlerini söyleyin, örnek gösteriniz:
    1- Rivâyet Tefsiri: Kur'ân-ı Kerîm’deki bâzı âyet-i kerîmelerin başka âyetlerle veya Peygamberimizin sünneti veya Ashâb-ı kirâmın mübârek sözleriyle açıklanması. Buna me'sûr veya naklî tefsir de denir. Örnek olarak;
    Taberî: Câmiu’l Beyân an Te’vîli’l-Kur’ân;
    Semerkandî: Tefsîru’l-Kur’ân;
    Beyzâvî: Medînetü’l-Menzil;
    İbn-i Kesîr: Tefsîru’l Kur’ânü’l Azîm;
    Süyûtî: ed-Dürru’l Mensûr;



    2- Dirâyet Tefsîri: Akla ve yoruma dayalı tefsirlerdir. Rasûlallah’tan gelen rivâyetler esas alınarak, Kur'ân-ı Kerîm’in lisân bilgilerine ve zamanın fen bilgilerine, aklî ilimlere göre yapılan açıklaması. Bu tefsîre ma'kûl, re'y tefsîri ve te'vîl de denir. Örnek olarak;
    Zemahşerî: el-Keşşâf;
    İbn Kuteybe: Te’vilü’l Müşkilü’l-Kur’ân;
    Şevkânî: Fethu’l Kadîr.

    109. Bir elif miktarı ne kadar uzatılır?
    Bir parmak kaldıracak kadar geçen süre kadar uzatılır

    110. Sekte Kur’an’ da kaç yerde bulunur?
    4 yerde bulunur; Kehf, Yasin, Kıyame, Mutaffifin surelerinde bulunur.

    111. Hükmürra ne demektir?
    -Ra- harfinin durumuna göre ince yada kalın okunması demektir.

    112. . Bazı surelerin başında buluna elif-lam-mim- gibi harflere ne denir?
    Huruf-u Mukatta (Mukatta harfleri) denir.

    113. Kaç surenin başında Huruf-u Mukatta bulunur?
    27 surenin başında bulunur.

    114. Mahreçleri ve sıfatları aynı olan iki harf yan yana geldiğinde ve birincisi sakin ikincisi harekeli olduğunda hangi tecvid kuralı meydana gelir?
    İdgâm-ı Misleyn

    115. Kur’an’ı Kerim’in kalbi olarak zikredilen surenin ismi nedir?
    Yasin


  10. 08.Mart.2011, 01:16
    5
    Muhammed - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    الله اكبر
    57. Kur’an’ı Kerim’deki en uzun ayet hangisidir?
    Bakara suresi 282. Ayetidir.

    58. Kur’an’ı Kerim İslam dünyasında 7 kıraat üzere okunmaktadır. Bizim şu anda elimizde bulunan ve okuduğumuz Kur’an’ı Kerim hangi kıraat imamının rivayeti
    üzerine yazılmıştır?
    Kıraatı Asım

    59. Fi zilali Kur’an tefsirinin Müellifi kimdir?
    Seyyit Kutup

    60. İfk hadisesini açığa çıkaran ayet hangisidir?
    Nur suresi ayet 11 ve 12.

    61. Tıvâl-ı mufassal , Evsât-ı mufassal ,Kısâr-ı mufassal nedir?
    Tıvâl-ı mufassal; uzun sûrelerdir. "Hücurat" sûresinden "Burüc" sûresinin sonuna kadar olan sûreler bu grupta yer alır. Evsât-ı mufassal; orta uzunluktaki sûrelerdir. Tarık" sûresinden "Lem yekûn" sûresinin sonuna kadar olan sûrelerbu grupta yer alır.Bundan sonraki sûreler de, Kısarı Mufassal'dır.



    62. Mahreçleri bir sıfatları farklı olan iki harf yan yana geldiğinde ve birincisi sakin ikincisi harekeli olduğunda hangi tecvid kuralı meydana gelir?
    İdgam-ı Mütecaniseyn

    63. İzhar harfleri kaç tanedir?
    6 tanedir: ا ح خ ع غ ه

    64. Kalkale’yi tarif edin, harfleri kaç tanedir?
    Harfin, çıkış yerinden kuvvetli bir ses ile okumasına kalkale denir
    Harfleri 5 tanedir: ب ج د طق

    65. Medine’de son inen sure hangisidir?
    Nasr

    66.Kur’an’da adı en çok geçen peygamber kimdir?
    Hz. Musa

    67. Her ayetinde Allah c.c lafzı olan sure hangisidir?
    Mücadele

    68. Kerim’i harekeleme ve noktalama işlemi hangi dönemde gerçekleşmiştir?
    Emeviler Döneminde

    69. Kerim’i Cebrail ve Peygamberimizin karşılıklı olarak okumalarıyla başlayıp, günümüze
    kadar asırlardır devam eden karşılıklı okuma geleneğinin adı nedir?
    Mukabele

    70. Kur’an-ı Kerim’in belgeye dayalı olarak toplanması için kurulan komisyonun başkanı kimdi?
    Zeyd bin Sabit

    71. Kur’an-ı Kerim’de yaklaşık her beş sahifeden oluşan bölümlere ne ad verilir?
    Hizb

    72. Kur’an’da bazı kelimelerin altında bulunan Kasr işareti neyi ifade etmektedir?
    Uzatmadan okumayı

    73. Kur’an-ı Kerim’i tecvid kaidelerine uymak suretiyle en hızlı okuma şekline ne denir?
    Hadr

    74. Harflerin mahreç ve sıfatlarına uymak suretiyle, Kur’an-ı Kerim’i hatasız okumayı konu edinen
    ilme ne denir?
    Tecvid ilmi

    75. Med harfi kaç tanedir?
    3 tanedir. ا - و - ى

    76. İhfa’yı tarif edin. Harfleri kaç tanedir?
    Tenvîn veya sâkin ن'dan sonra ihfâ harflerinden(ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص ض، ط، ظ، ف، ق، ك) biri gelirse ihfâ olur. Harfleri 15 tanedir

    77. Meddi Muttasıl’ın hükmü nedir? Kaç elif miktarı uzatılır?
    Uzatmak vaciptir. 4 elif uzatılır

    78. Meddi Munfasıl’ın hükmü nedir? Kaç elif miktarı uzatılır?
    Caizdir. 4 elif miktarına kadar uzatılabiir. Yani isteyen 2-3-4 elif uzatabilir

    79. Meddi Lin’i tarfi edin, harfleri kaç tanedir?
    Lîn harfinden sonra, sebeb-i med olan ârız veya lâzım sükûn bulunursa “medd-i lîn” olur
    Harfi 2 tanedir. و - ى

    80. İdgam-ı meal gunne harfleri kaç tanedir?
    4 tanedir. ونمى

    81. İdgam-ı meal gunne harfleri kaç tanedir?
    2 tanedir . ر ل

    82. Lafzatullah nasıl okunur?
    Allah isminden önceki harfin harekesi “ötre “veya “üstün” ise kalın okunur. Önceki harfin harekesi “esre” ise ince okunur.

    83. Harfin telaffuzu esnasında seste oluşan yumuşaklık, sertlik, incelik, kalınlık, zayıflık, kuvvetlilik gibi özelliklere ne denir?
    Sıfat denir

    84. Sebeb-i med kaç tanedir?
    2 tanedir. Hemze ve sükun’dur.

    85. Harekeyi gizli bir ses ile okumaktan ibaret olan kavrama ne denir?
    Revm

    86. Kıraat imamlarının ekserisine göre hadır usulü ile okuyuşta meddi munfasıl kaç elif miktarı
    uzatılır?
    1 elif miktarı uzatılır.

    87. Tul ne demektir?
    Medleri en uzun ölçü ile okumak

    88. Sükûn nedir?
    Harekesizliktir, alâmeti cezmdir.

    89.Sükûn-u Lâzım nedir?
    Vakıf hâlinde de vasıl hâlinde de değişmeyen, mevcut sükûndur. Yâni “vakfen ve vaslen sâbit olan sükûn”dur.

    90. Medd-i Lazım’ı açıklayın?
    Med harflerinden biri ve sebeb-i medden sükûn-u lâzım aynı kelimede yan yana bulunursa medd-i lâzım olur. وَلاَالضَّالِّينَ، الحَاقَّةُ، تَأمُرُونَ
    Meddi Lâzım 4 çeşittir:
    1.Meddi Lâzım Kelime-i Musakkale (şeddeli kelime): مُدْهَامَّتَانِ – حَادٌّ
    2.Meddi Lâzım Kelime-i Muhaffefe (cezimli kelime):آلانَ
    3.Meddi Lâzım Harf-i Musakkale (şeddeli harf): اَلَمطَسَمَ،
    4.Meddi Lâzım Harf-i Muhaffefe (cezimli harf):ص، صَادٌ، اَلَم
    91. Med harflerinin birinden sonra, sebeb-i med olan ârız sükûn gelirse medd-i ârız olur: يَعْلَمُونَنَسْتَعِينُ، . Bir eliften fazla uzatılması câizdir.
    92. İşmâm nedir? Tarif ediniz.
    Sükûndan sonra ötreye işâret etmek üzere dudakları önde yummaktır. Dolayısıyla işmâm sadece ötrede yapılır. İşmâmda ses yoktur. Harekeyi duyma imkânına sahip olamayanlar, işmâmdaki dudak hareketi sayesinde harekeyi anlama imkânı elde ederler.
    93. İklâb nedir?
    Tenvîn veya sâkin nûn’dan sonra ب gelirse, ب’den önce gelen tenvînin nûn’u veya sâkin nûn’u, م’i gunneli okumaya iklâb denir.
    94. Sekte nedir, açıklayınız?
    Sekte, nefes almadan bir elif miktârı kadar bir süre sesi kesmeye denir. Kur’ân’da şu dört yerde sekte vardır ve sekte yapılacak yerde harfin altında سكته yazılıdır.

    1- Kehf Sûresi’nin 1. âyetinde: قَيِّمًا --- عِوَجًا
    2- Yâsîn Sûresi’nin 52. âyetinde: هَذَا---مَرْقَدِنَامِنْ

    3- Kıyâme Sûresi’nin 27. âyetinde: رَاقْ --- وَقِيلَ مَنْ
    4- Mutaffifîn Sûresi’nin 14. âyetinde: رَانَ---كَلاَّ بَلْ

    95. Okuyuş şekillerini açıklayınız.
    a) Tahkîk: En ağır okuma şeklidir. Yavaş yavaş, mânâyı düşünerek, bütün tecvît kurallarına uyarak, ruhsatları kullanmadan (meselâ medd-i munfasılı da 4 elif uzatarak) okumaktır.
    b) Hadr: Süratli okuma şeklidir. Hatim indirenler, cüz okuyanlar bunu tercih ederler. Bunda yine medd-i lâzım 4, medd-i muttasıl 2 elif uzatılır. Bu ikisinin dışında 1 eliften fazla uzatılanlar ise 1 elif uzatarak okunur.
    c) Tedvîr: Tahkîk ile hadr’in ortasıdır. Bunda da mânâ düşünülür.
    96. Kur’an-ı kerim’deki bazı duraklar bulunuyor. Bunları tarif ediniz.
    Bunlara secavend işaretleri denir.Ayetlerin nerelerinde durulması ya da geçilmesi gerektiğini belirten işaretlerdir.

    mim durağı- Lâzım vakıf: Muhakkak durulması gerektiğini işaret eder.
    tı durağı-Mutlak vakıf: Durmak gerekir
    cim durağı-Câiz vakıf: Hem durmak, hem de geçmek caizdir. Fakat durmak daha iyidir.
    ze durağı-Mücevvez vakıf: Durmak caiz olmakla beraber, geçmek daha iyidir.

    sad durağı-Murahhas vakıf: Zarûret halinde durulur.
    lamelif durağı-Lâ vakfı: Durmamak gerektiğine işarettir.

    Ayn vakfı: Rükû alâmetidir. Namazda Kur'an okunurken burada rükû yapmanın uygun olduğuna işaret eder.

    97. Kur’an-ı kerimde bazı işaretlerin anlamları;

    Med-Kasr işaretleri
    Med işareti hangi harfin altında bulunuyorsa o harf uzatılır.

    Kasr işareti hangi harfin altında bulunuyorsa, o harf kısa okunur.


    Vasl işareti
    Vasl hemzeleri üzerine konur. Bu hemzeler okunmaz.

    Katı' işareti
    Vasl edilmemesi, yani muhakkak okunması gereken hemzelerin altına konur.

    Vasıl nûnu
    Sonu tenvinli kelimelerden bir sonraki kelimeye geçişi sağlar.

    Harfi
    Kur'an-ı Kerîm'de harfiyle yazıldığı halde gibi ince okunması gereken yerlerde kullanılır.


    98. Kur’ân'ın son inen sûresi hangisidir?
    Nasr sûresi.

    99. Kıraat-ı Aşere İmamları ve Râvîlerini söyleyiniz:

    1-İmâm Nâfî (Kalun ve Verş)
    2-İmâm İbn Kesîr (El-Bezzî – Kunbul)
    3-İmâm Ebû Amr ( Ed-Dûrî- Sûsî)
    4-İmâm İbn Âmir (Hişâm-İbn Zekvân)
    5-İmâm Âsım (Ebû Bekir Şu´be-Hafs b. Süleyman (Bizim ve Müslümanların çoğunun kıraat imâmı)
    6-İmâm Hamza (Halef- Hallad)
    7-İmâm Kisâî (Ebû Hâris-Dûrî)
    8-İmâm Ebû Ca´fer ( Îsâ b. Verdân-Süleymân b. Cemmâz)
    9-İmâm Ya´kûb(Ruveys-Ravh)
    10-İmâm Halef (İshâk- İdrîs)

    100. Kur’an’ın muhtevası nedir?

    1) Îtikâd.
    2) İbâdetler.
    3) Muâmelât.
    3) Ukubât.
    4) Ahlâk.
    5) Nasîhat ve Tavsiyeler.
    6) Va'd ve Vaîd.
    7) İlmî Gerçekler.
    8) Kıssalar ve Duâlar.

    101. Mekkî Sûreler’in özellikleri nelerdir?

    Âyetler genelde “Ey insanlar!” hitâbıyla başlar, sûre başlarında kasemler çokça yer alır, önceki peygamberlerin kıssaları anlatılır.

    102. Medenî Sûreler’in özellikleri nelerdir?
    Âyetler genelde “Ey iman edenler, ey kitap ehli” hitaplarıyla başlarlar; evlilik, mîrâs, cihâd âyetlerini ihtivâ eder, münâfıklardan bahseder

    103. Sebeb-i Nüzûl ne dmektir?
    Kur'ân-ı Kerîm’in nüzûl (inme) sebebidir.

    104. Talebenin hocasına, kıraatten takip ettiği rivâyet ve tarîki okumasıdır.” şeklinde tanımı yapılan kıraat kavramı nedir?
    Arz.

    105. Seb'u't-Tıvâl sureler hangilerdir?
    Bakara, A'râf, Nisâ, Âl-i İmrân, En'âm, Mâide, Enfâl.

    106. Muhkem ayet ne demektir?
    Açık ifâdeli âyetlerdir

    107. Müteşâbih ayet ne demektir?
    Birden fazla anlama gelen ayetlerdir

    108. Tefsir çeşitlerini söyleyin, örnek gösteriniz:
    1- Rivâyet Tefsiri: Kur'ân-ı Kerîm’deki bâzı âyet-i kerîmelerin başka âyetlerle veya Peygamberimizin sünneti veya Ashâb-ı kirâmın mübârek sözleriyle açıklanması. Buna me'sûr veya naklî tefsir de denir. Örnek olarak;
    Taberî: Câmiu’l Beyân an Te’vîli’l-Kur’ân;
    Semerkandî: Tefsîru’l-Kur’ân;
    Beyzâvî: Medînetü’l-Menzil;
    İbn-i Kesîr: Tefsîru’l Kur’ânü’l Azîm;
    Süyûtî: ed-Dürru’l Mensûr;



    2- Dirâyet Tefsîri: Akla ve yoruma dayalı tefsirlerdir. Rasûlallah’tan gelen rivâyetler esas alınarak, Kur'ân-ı Kerîm’in lisân bilgilerine ve zamanın fen bilgilerine, aklî ilimlere göre yapılan açıklaması. Bu tefsîre ma'kûl, re'y tefsîri ve te'vîl de denir. Örnek olarak;
    Zemahşerî: el-Keşşâf;
    İbn Kuteybe: Te’vilü’l Müşkilü’l-Kur’ân;
    Şevkânî: Fethu’l Kadîr.

    109. Bir elif miktarı ne kadar uzatılır?
    Bir parmak kaldıracak kadar geçen süre kadar uzatılır

    110. Sekte Kur’an’ da kaç yerde bulunur?
    4 yerde bulunur; Kehf, Yasin, Kıyame, Mutaffifin surelerinde bulunur.

    111. Hükmürra ne demektir?
    -Ra- harfinin durumuna göre ince yada kalın okunması demektir.

    112. . Bazı surelerin başında buluna elif-lam-mim- gibi harflere ne denir?
    Huruf-u Mukatta (Mukatta harfleri) denir.

    113. Kaç surenin başında Huruf-u Mukatta bulunur?
    27 surenin başında bulunur.

    114. Mahreçleri ve sıfatları aynı olan iki harf yan yana geldiğinde ve birincisi sakin ikincisi harekeli olduğunda hangi tecvid kuralı meydana gelir?
    İdgâm-ı Misleyn

    115. Kur’an’ı Kerim’in kalbi olarak zikredilen surenin ismi nedir?
    Yasin


  11. 28.Ocak.2014, 03:01
    6
    find
    Devamlı Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 23.Mayıs.2007
    Üye No: 802
    Mesaj Sayısı: 732
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 9

    Cevap: Kuran kursu öğreticileri için tecvid soru ve cevapları

    Kuran Okuma ve Tecvid - Sınav Soruları



    1 )

    “ق: Kaf” harfinin mahreci aşağıdakilerden hangisidir?



    Dil

    Boğaz

    Dudak

    Geniz

    Ağız ve Boğaz Boşluğu

    2 )
    “مَرْصُوصٌْ” kelimesindeki “ص: sad” harfleri nasıl okunur?



    ince-ince

    ince-kalın

    kalın-ince

    ince-imale

    kalın-kalın



    3 )
    Harflerin üzerine konan ve üzerinde bulunduğu harfi sakin okutup, iki harfi birbirine tutturmaya, birlikte okutmaya yarayan işaretin adı nedir?



    Hareke

    Cezim

    Med

    Şedde

    Kalkale

    4 )
    “مَثَلاً مَا” ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı vardır?



    ihfa

    izhar

    idğam-ı misleyn

    idğam-ı mealğunne

    iklab




    5 )
    Tecvidi teorik olarak bilmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir?

    Vacip

    Farz-ı Kifaye

    Sünnet

    Farz-ı Ayn

    Caiz



    6) “صَرَفْنَا” kelimesindeki “ر: ra” harfi ile sonrasındaki “ف: f┠harfi nasıl okunur?

    ince-ince
    ince-kalın
    kalın-ince
    ince-imale
    kalın-kalın

    7)“ha: خ” ve “ğayn: غ” harflerinde izhar yapmanın hükmü nedir?

    farz-ı ayn
    farz-ı kifaye
    vacip
    caiz
    müstehap

    8)Harfin sesinin akışı ile ilgili sıfatlar aşağıdakilerden hangisidir?

    Rihvet-Şiddet
    İsti’la-İstifal
    Cehr-Hems
    İtbak-İnfitah
    Terkik-Tağliz

    9)Nefes akışı ile ilgili iki sıfat aşağıdakilerden hangisidir?

    Rihvet-Şiddet
    İsti’la-İstifal
    Cehr-Hems
    İtbak-İnfitah
    Terkik-Tağliz

    10)Kaç tane med harfi bulunmaktadır?

    1
    2
    3
    4
    5


    11)
    Aşağıdakilerden hangisi idğamı en iyi tanımlamaktadır?

    “كٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًاإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ حَرْفِ مُتَحَرِّ
    “اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ حَرْفِ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ مُشَدَّدًا”
    سَاكِنٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًا” اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ مُتَحَرِّكٍ
    “اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ حَرْفِ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًا”
    جَرٍّ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًا اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ

    12)'' yelhes zâlike'' kelimesindeki tecvidin hükmü nedir?

    caiz


    13)Gunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

    farz
    sünnet
    vacip
    caiz
    müstehap



    15)İdğam yapılacak harfler arasında misliyyet,.. veya kurbiyyet sebeplerinden biri bulunmalıdır.boşluğa uygun kelime hangisidir?

    cinsiyyet


    16) Kamerî izharın hükmü aşağıdakilerden hangisidir?

    vacip



    17)Aşağıdakilerden hangisi sebeb-i meddir?

    hemze-sukûn

    18)Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?

    isti'fal harfleri

    19)خُصَّ ضَغْطٍ قِظْ harfleri hangi harflerdir?

    isti'la harfleri

    20) “تَرْميهِمْ” kelimesindeki “ت: t┠harfi ile sonrasındaki sakin olan “ر: ra” harfi nasıl okunur?



    ince-ince

    ince-kalın

    kalın-ince

    ince-imale

    kalın-kalın


    21)Kaç tane peltek harf vardır?

    1

    2

    3

    4

    6



    22) كَمْ مِنْ فِئَةٍ ayetindekialtı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır?

    idğam-ı mealğunne

    idğam-ı bilağunne

    ihfa

    idğam-ı mütekaribeyn

    idğam-ı misleyn


    23)Aşağıdaki ayet-i kerimelerden hangisi gunneli nakıs idğama örnek olur?

    مِنْ مَاۤءٍ

    وَمَنْ نُعَمِّرْهُ

    مِنْ وَرَائِهِمْ

    وَلٰكِنْ لَا

    رَبِحَتْ تِجَارَتُهُمْ

    حَاۤدَّ-24 ﴾ ﴿kelimesinde hangi “med” vardır?



    meddi tabiî
    medd-i muttasıl
    medd-i munfasıl
    medd-i lin
    medd-i lazım

    25﴿ قِنْوَانٌayetinde hangi tecvid kuralı vardır?



    idğam-ı mealğunne

    izhar

    ihfa

    sekte

    imale

    26)Aşağıdaki cümlede boş bırakılan kısmı tamamlayınız.

    “Kalın bir harften sonra ince harfin sükûnuna geçiş yapıldığında bu ince harf sükûnuyla birlikte …..okunur.”



    İnce

    Kalın

    İmale ile

    Tefhim ile

    Tertil ile

    27)Elifbâ’da kaç harf vardır?



    28

    27

    24

    35

    19

    بَشَرًا رَسُولاً-28 ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır?



    idğam-ı mealğunne

    idğam-ı bilağunne

    ihfa

    idğam-ı mütekaribeyn

    idğam-ı misleyn

    كَفَرَ29” kelimesindeki “ ك: kâf” ve “ ف: f┠ve “ ر: ra” harfleri nasıl okunur?



    ince-ince-ince

    ince-kalın-ince

    kalın-ince-ince

    ince-ince-kalın

    kalın-ince-kalın




    30)Aşağıdaki örneklerden hangi kelime, izharı kameriye olarak nitelendirilmemelidir?


    اَلْحَمْدُ

    اَلْقُدُّوسُ

    اَلْقَى

    اَلْهُدَى

    اَلْبَارِئُ

    31) “Tecvidin konusu, ………………..dır/dir.”



    Şan
    Ses
    Arap Dili
    Şiir
    Kur'an Harfleri


    32 ) “اَلْحَلْقُ” kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?



    Okumak
    Tecvid
    Geniz
    Boğaz
    Dudak




    33 )

    İdğamı şemsiye harflerinin yer aldığı aşağıdaki beyitte boş bırakılan yere hangi kelime yazılmalıdır.
    تُبْ ثُمَّ دَعْ ذَنْبًا رَمَي زِدْ سُمْعَةً
    شِمْ صَدْرَ طَابَ ظَنٌّ لَهُ نِعْمَ


    نَخْسِفْ
    ضَيْفٍ
    مَعَكُمْ
    خَيْرًا
    ذَهَبٍ

    34 ) Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?



    İsti’lâ harfleri
    İstifâl harfleri
    Öncesinde üstünlü veya ötreli bir harf bulunan “lafza-i Celâl”in lâmı
    Üstünlü ya da ötreli “ra” harfi
    Kalın harflerden sonra gelen ve med harfi olan “vâv” ve “elif” harfleri

    35)‘’ هُوَ’’kelimesindeki ‘’ ه:hu’’ ve ’’و:ve’’harfleri nasıl okunur?
    ince-ince
    ince-kalın
    kalın-ince
    ince-imale
    kalın-kalın


  12. 28.Ocak.2014, 03:01
    6
    Devamlı Üye
    Kuran Okuma ve Tecvid - Sınav Soruları



    1 )

    “ق: Kaf” harfinin mahreci aşağıdakilerden hangisidir?



    Dil

    Boğaz

    Dudak

    Geniz

    Ağız ve Boğaz Boşluğu

    2 )
    “مَرْصُوصٌْ” kelimesindeki “ص: sad” harfleri nasıl okunur?



    ince-ince

    ince-kalın

    kalın-ince

    ince-imale

    kalın-kalın



    3 )
    Harflerin üzerine konan ve üzerinde bulunduğu harfi sakin okutup, iki harfi birbirine tutturmaya, birlikte okutmaya yarayan işaretin adı nedir?



    Hareke

    Cezim

    Med

    Şedde

    Kalkale

    4 )
    “مَثَلاً مَا” ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı vardır?



    ihfa

    izhar

    idğam-ı misleyn

    idğam-ı mealğunne

    iklab




    5 )
    Tecvidi teorik olarak bilmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir?

    Vacip

    Farz-ı Kifaye

    Sünnet

    Farz-ı Ayn

    Caiz



    6) “صَرَفْنَا” kelimesindeki “ر: ra” harfi ile sonrasındaki “ف: f┠harfi nasıl okunur?

    ince-ince
    ince-kalın
    kalın-ince
    ince-imale
    kalın-kalın

    7)“ha: خ” ve “ğayn: غ” harflerinde izhar yapmanın hükmü nedir?

    farz-ı ayn
    farz-ı kifaye
    vacip
    caiz
    müstehap

    8)Harfin sesinin akışı ile ilgili sıfatlar aşağıdakilerden hangisidir?

    Rihvet-Şiddet
    İsti’la-İstifal
    Cehr-Hems
    İtbak-İnfitah
    Terkik-Tağliz

    9)Nefes akışı ile ilgili iki sıfat aşağıdakilerden hangisidir?

    Rihvet-Şiddet
    İsti’la-İstifal
    Cehr-Hems
    İtbak-İnfitah
    Terkik-Tağliz

    10)Kaç tane med harfi bulunmaktadır?

    1
    2
    3
    4
    5


    11)
    Aşağıdakilerden hangisi idğamı en iyi tanımlamaktadır?

    “كٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًاإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ حَرْفِ مُتَحَرِّ
    “اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ حَرْفِ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ مُشَدَّدًا”
    سَاكِنٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًا” اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ مُتَحَرِّكٍ
    “اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ حَرْفِ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًا”
    جَرٍّ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيرَانِ حَرْفًا مُشَدَّدًا اَلْإِدْغَامُ هُوَ اِلْتِقَاءُ

    12)'' yelhes zâlike'' kelimesindeki tecvidin hükmü nedir?

    caiz


    13)Gunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

    farz
    sünnet
    vacip
    caiz
    müstehap



    15)İdğam yapılacak harfler arasında misliyyet,.. veya kurbiyyet sebeplerinden biri bulunmalıdır.boşluğa uygun kelime hangisidir?

    cinsiyyet


    16) Kamerî izharın hükmü aşağıdakilerden hangisidir?

    vacip



    17)Aşağıdakilerden hangisi sebeb-i meddir?

    hemze-sukûn

    18)Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?

    isti'fal harfleri

    19)خُصَّ ضَغْطٍ قِظْ harfleri hangi harflerdir?

    isti'la harfleri

    20) “تَرْميهِمْ” kelimesindeki “ت: t┠harfi ile sonrasındaki sakin olan “ر: ra” harfi nasıl okunur?



    ince-ince

    ince-kalın

    kalın-ince

    ince-imale

    kalın-kalın


    21)Kaç tane peltek harf vardır?

    1

    2

    3

    4

    6



    22) كَمْ مِنْ فِئَةٍ ayetindekialtı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır?

    idğam-ı mealğunne

    idğam-ı bilağunne

    ihfa

    idğam-ı mütekaribeyn

    idğam-ı misleyn


    23)Aşağıdaki ayet-i kerimelerden hangisi gunneli nakıs idğama örnek olur?

    مِنْ مَاۤءٍ

    وَمَنْ نُعَمِّرْهُ

    مِنْ وَرَائِهِمْ

    وَلٰكِنْ لَا

    رَبِحَتْ تِجَارَتُهُمْ

    حَاۤدَّ-24 ﴾ ﴿kelimesinde hangi “med” vardır?



    meddi tabiî
    medd-i muttasıl
    medd-i munfasıl
    medd-i lin
    medd-i lazım

    25﴿ قِنْوَانٌayetinde hangi tecvid kuralı vardır?



    idğam-ı mealğunne

    izhar

    ihfa

    sekte

    imale

    26)Aşağıdaki cümlede boş bırakılan kısmı tamamlayınız.

    “Kalın bir harften sonra ince harfin sükûnuna geçiş yapıldığında bu ince harf sükûnuyla birlikte …..okunur.”



    İnce

    Kalın

    İmale ile

    Tefhim ile

    Tertil ile

    27)Elifbâ’da kaç harf vardır?



    28

    27

    24

    35

    19

    بَشَرًا رَسُولاً-28 ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır?



    idğam-ı mealğunne

    idğam-ı bilağunne

    ihfa

    idğam-ı mütekaribeyn

    idğam-ı misleyn

    كَفَرَ29” kelimesindeki “ ك: kâf” ve “ ف: f┠ve “ ر: ra” harfleri nasıl okunur?



    ince-ince-ince

    ince-kalın-ince

    kalın-ince-ince

    ince-ince-kalın

    kalın-ince-kalın




    30)Aşağıdaki örneklerden hangi kelime, izharı kameriye olarak nitelendirilmemelidir?


    اَلْحَمْدُ

    اَلْقُدُّوسُ

    اَلْقَى

    اَلْهُدَى

    اَلْبَارِئُ

    31) “Tecvidin konusu, ………………..dır/dir.”



    Şan
    Ses
    Arap Dili
    Şiir
    Kur'an Harfleri


    32 ) “اَلْحَلْقُ” kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?



    Okumak
    Tecvid
    Geniz
    Boğaz
    Dudak




    33 )

    İdğamı şemsiye harflerinin yer aldığı aşağıdaki beyitte boş bırakılan yere hangi kelime yazılmalıdır.
    تُبْ ثُمَّ دَعْ ذَنْبًا رَمَي زِدْ سُمْعَةً
    شِمْ صَدْرَ طَابَ ظَنٌّ لَهُ نِعْمَ


    نَخْسِفْ
    ضَيْفٍ
    مَعَكُمْ
    خَيْرًا
    ذَهَبٍ

    34 ) Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?



    İsti’lâ harfleri
    İstifâl harfleri
    Öncesinde üstünlü veya ötreli bir harf bulunan “lafza-i Celâl”in lâmı
    Üstünlü ya da ötreli “ra” harfi
    Kalın harflerden sonra gelen ve med harfi olan “vâv” ve “elif” harfleri

    35)‘’ هُوَ’’kelimesindeki ‘’ ه:hu’’ ve ’’و:ve’’harfleri nasıl okunur?
    ince-ince
    ince-kalın
    kalın-ince
    ince-imale
    kalın-kalın





+ Yorum Gönder