Konusunu Oylayın.: Diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 27 kişi
Diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları
  1. 11.Şubat.2011, 18:20
    1
    Misafir

    Diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları






    Diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları Mumsema bu tür sorular her zaman olmalı


  2. 12.Şubat.2011, 00:45
    2
    Desert Rose
    Silent and lonely rains

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 21.Ocak.2007
    Üye No: 5
    Mesaj Sayısı: 17,685
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 227
    Bulunduğu yer: the silent deserts in my soul

    Cevap: diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları




    2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları " TEST-3



    1: İslam literatüründe tanrı'nın kendini göstermesi genellikle hangi kavranlarla ifade edilir?

    a:Yaratma ve buyurma
    b:Pasif ve alıcı
    c:Aktif ve kurucu
    d:Öz ve orjinal

    2: Hz. Muhammed (s.a.v) ve Cibril rasında geçen bir diyalokda Cibril'in Hz. Muhammed'e (s.a.v) sorduğuüç kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    a:İman-Din-İhlas
    b:İman-İslam-İhsan
    c:İnanç-islam-ibadet
    d:İman-islam-şükür

    3: Tanrıya olan inancın ve ona yapılan ibadetin içtenlik derecesine İslam terminolojide ne diye adlandırılır?

    a:Tefekkür-ihsan
    b:Tevekkül-ihlas
    c:İhlas-ihsan
    d:İhsan-şükür

    4: İslamın ana ve değişmez unsurları aşağıdakilerden hangileridir?

    a:Kur'an-Sünnet
    bSünnet-İcma
    c:Kur'an-İcma
    dSünnet-Kıyas

    5: Aşağıdakilerden hangisi mezheb kelimesinin sözlük anlamı değildir?

    a:İbadet
    b:Gidilecek yer
    c:Görüş
    d:Akım

    6: Aşağıdakilerden hangisi Akaid mesebleri için kullanılan isimlerden değildir?

    a: Fıkra
    b:Makale
    c:Hulul
    d:Nihle

    7: Allah'ı zatında sıfatlarında, fiilerinde bir kabul etmek, onu yegane tapınılan varlık, tek otorite tanımak aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:İrade
    b:Kudret
    c:Tevhid
    d:Basar

    8: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte "gönülden bağlanılan, düğün atmışçasına sağlam inanılan şey anlamına gelir?

    a:Arefe
    b:Akide
    c:Lifafe
    d:Tasavvuf

    9: Kur'an-ı Kerim'de ilk şeytandan ne diye bahsedilir?

    a:İfrit
    b:İblis
    c:Şeytan
    d:Dabbe

    10:Allah teâla'nın kullarına yol göstermek ve aydınlatmak üzerine peygamberine vahyettiği sözlerine ve bunun yazıya geçirilmiş şekline ne denilir?

    a.Kitap
    b:Defter
    c:Risale
    d:Mektup

    11: Ehl-i kitap kimdir?

    a:Müslümanlar
    b:Hrıistiyanlar ve Yahudiler
    c:Müşrikler
    d:Mecusiler

    12:Aşağıdakilerden hangisi asli delillerden değildir?

    a:Kitap
    bSünnet
    c:İcma
    d:İstihsan

    13: Aşağıdakilerden hangisi fer'i delillerden değildir?

    a:İstihsan
    b:İstishab
    c:Kıyas
    d:İstislah

    14: Aşaüıdakilerden hangisi vaz'i hükümün çeşitlerinden değildir?

    aSonuç
    bSebep
    c:Rükün
    d:Şart

    15: Aşağıdakilerden hangisi mutlak suyun özelliği değildir?

    a:Kalınlığı
    b:Rengi
    c:Kokusu
    d:Tadi

    16. İlmihal dilinde, kadınlara mahsus hallerdenilce aşağıdakilerden hangisi kastedilmez?

    a:İhtilâm
    b:İstihaze
    c:Hayız
    d:Nifas

    17: Yaratıldığı tabii halini koruyan, mahiyetini değiştirecek başka maddeler karışmamış suya ne denir?

    a:Mukayyet su
    b:Doğal kaynak suyu
    c:Mutluk suyu
    dSaf su

    18:Aşağıdakilerden hangisi "dua etmek, övmek, tâzim etmek" gibi anlamlara gelmektedir?

    aSalât
    b:Kâmet
    c:Kıyan
    dSavm

    19:Aşağıdakilerden hangisi belli belli eylemler ve özell rükünler ile yüce Allah'a kulluk etmektir?

    a:Dua
    b:Namaz
    c:Oruç
    d:Hiçbiri

    20:Farzı üç rekat kılınan namaz aşağıdakilerden hangisidir?

    a:Vitir
    b:Bayram
    c:Cuma
    d:Akşam

    CEVAPLAR
    1:A
    2:B
    3:C
    4:A
    5:A
    6:C
    7:C
    8:B
    9:B
    10:A
    11:B
    12:D
    13:C
    14:A
    15:A
    16:A
    17:C
    18:A
    19:B


  3. 12.Şubat.2011, 00:45
    2
    Silent and lonely rains



    2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları " TEST-3



    1: İslam literatüründe tanrı'nın kendini göstermesi genellikle hangi kavranlarla ifade edilir?

    a:Yaratma ve buyurma
    b:Pasif ve alıcı
    c:Aktif ve kurucu
    d:Öz ve orjinal

    2: Hz. Muhammed (s.a.v) ve Cibril rasında geçen bir diyalokda Cibril'in Hz. Muhammed'e (s.a.v) sorduğuüç kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    a:İman-Din-İhlas
    b:İman-İslam-İhsan
    c:İnanç-islam-ibadet
    d:İman-islam-şükür

    3: Tanrıya olan inancın ve ona yapılan ibadetin içtenlik derecesine İslam terminolojide ne diye adlandırılır?

    a:Tefekkür-ihsan
    b:Tevekkül-ihlas
    c:İhlas-ihsan
    d:İhsan-şükür

    4: İslamın ana ve değişmez unsurları aşağıdakilerden hangileridir?

    a:Kur'an-Sünnet
    bSünnet-İcma
    c:Kur'an-İcma
    dSünnet-Kıyas

    5: Aşağıdakilerden hangisi mezheb kelimesinin sözlük anlamı değildir?

    a:İbadet
    b:Gidilecek yer
    c:Görüş
    d:Akım

    6: Aşağıdakilerden hangisi Akaid mesebleri için kullanılan isimlerden değildir?

    a: Fıkra
    b:Makale
    c:Hulul
    d:Nihle

    7: Allah'ı zatında sıfatlarında, fiilerinde bir kabul etmek, onu yegane tapınılan varlık, tek otorite tanımak aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:İrade
    b:Kudret
    c:Tevhid
    d:Basar

    8: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte "gönülden bağlanılan, düğün atmışçasına sağlam inanılan şey anlamına gelir?

    a:Arefe
    b:Akide
    c:Lifafe
    d:Tasavvuf

    9: Kur'an-ı Kerim'de ilk şeytandan ne diye bahsedilir?

    a:İfrit
    b:İblis
    c:Şeytan
    d:Dabbe

    10:Allah teâla'nın kullarına yol göstermek ve aydınlatmak üzerine peygamberine vahyettiği sözlerine ve bunun yazıya geçirilmiş şekline ne denilir?

    a.Kitap
    b:Defter
    c:Risale
    d:Mektup

    11: Ehl-i kitap kimdir?

    a:Müslümanlar
    b:Hrıistiyanlar ve Yahudiler
    c:Müşrikler
    d:Mecusiler

    12:Aşağıdakilerden hangisi asli delillerden değildir?

    a:Kitap
    bSünnet
    c:İcma
    d:İstihsan

    13: Aşağıdakilerden hangisi fer'i delillerden değildir?

    a:İstihsan
    b:İstishab
    c:Kıyas
    d:İstislah

    14: Aşaüıdakilerden hangisi vaz'i hükümün çeşitlerinden değildir?

    aSonuç
    bSebep
    c:Rükün
    d:Şart

    15: Aşağıdakilerden hangisi mutlak suyun özelliği değildir?

    a:Kalınlığı
    b:Rengi
    c:Kokusu
    d:Tadi

    16. İlmihal dilinde, kadınlara mahsus hallerdenilce aşağıdakilerden hangisi kastedilmez?

    a:İhtilâm
    b:İstihaze
    c:Hayız
    d:Nifas

    17: Yaratıldığı tabii halini koruyan, mahiyetini değiştirecek başka maddeler karışmamış suya ne denir?

    a:Mukayyet su
    b:Doğal kaynak suyu
    c:Mutluk suyu
    dSaf su

    18:Aşağıdakilerden hangisi "dua etmek, övmek, tâzim etmek" gibi anlamlara gelmektedir?

    aSalât
    b:Kâmet
    c:Kıyan
    dSavm

    19:Aşağıdakilerden hangisi belli belli eylemler ve özell rükünler ile yüce Allah'a kulluk etmektir?

    a:Dua
    b:Namaz
    c:Oruç
    d:Hiçbiri

    20:Farzı üç rekat kılınan namaz aşağıdakilerden hangisidir?

    a:Vitir
    b:Bayram
    c:Cuma
    d:Akşam

    CEVAPLAR
    1:A
    2:B
    3:C
    4:A
    5:A
    6:C
    7:C
    8:B
    9:B
    10:A
    11:B
    12:D
    13:C
    14:A
    15:A
    16:A
    17:C
    18:A
    19:B


  4. 12.Şubat.2011, 01:25
    3
    Desert Rose
    Silent and lonely rains

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 21.Ocak.2007
    Üye No: 5
    Mesaj Sayısı: 17,685
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 227
    Bulunduğu yer: the silent deserts in my soul

    Cevap: diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları

    2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları " TEST-1 "




    1: Aşağıdakilerden hangisi din kelimesinin sözlük anlamında kullanılmaz?

    a: Hesap
    b: Ceza ve karşılık
    c: Millet
    d: Adap


    2: Bugün Batı dinlerinde din karşılığı kullanılan kelime hangisidir?

    a:Religion
    b:Dhorma
    c:Dhamma
    d:Doktrin

    3: İslam bilginleri dinin tarifinde aşağıdakilerden hangisine yer verilmemişlerdir?

    a) Akıl sahibi insanların kendi tercihleri ibaresine
    b) İlahi kanundur ibaresine
    c) Bizzat hayır olan şeylere götüren ibaresine
    d) Beşer kaynaklı olması ibaresine

    4: İlk insan ve ilk peygambere bildirilen dinin adı nedir?

    a) Tevhid dini
    b) İbrahim dini
    c) İslam dini
    d) Hristiyan dini

    5: Hintlilerin Tanrının kendisini tarihin her devrinde çeşitli şahsiyetlere bürünerek insanlara gösterdiği inanca ne denir?

    a) Kast
    b)Tenasüh
    c) Hulül
    d) Düalizm

    6: Brahmanizmdeki puta tapma inancını reddedip ona karşı çıkmaktan doğmuş ve bu dinden bir çok esas taşıyan din aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Sabilik
    b) Budizm
    c) Mecûsilik
    d) Hristiyanlık

    7: Ağağıdakilerden hangisi dinin temel unsurlarından değildir?

    a) İnanç
    b) İbadet
    c) Çalışmak
    d) Ahlak

    8: Hz Peygamber bir hadisinde ümmetinin kaç fıkraya ayrılacağını söylemiştir

    a) 72
    b) 71
    c) 100
    d) 73

    9: Hz. Peygamber'in ve sahabenin yolunu izleyen onları örnek kabul eden Allah'ın kitabını ve Hz. Muhammed'in sünnetini rehber edinen ümmet çoğunluğuna ne ad verilir?

    a: Ehli Bid'ad
    b: Ehli Sünnet
    c: Fıkra-i Dalle
    d: Selefiyye

    10: Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin görüşlerinin oluşturduğu prensipleri içinde yer almaz?

    a: Tevhid
    b: Takiyye
    c: Vaad ve vaid
    d: Adl

    11: Aşağıdakilerden hangisi Şianın günümüze ulaşan fıkralardan değildir?

    a: Zeydiyye
    b: İsmaliyye
    c: İmamiyye
    d: İbazıyye

    12: Osmanlılarda tekke edebiyatı kadar gelişme gösteren tasavvuf musikinin öncülüğünü yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    a: Mevlevihane
    b: Muhasibiyye
    c: Celvetiyye
    d: Âhilik

    13:Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin Allah Tealadan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde tasdik etmek onun kadar verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaktır?

    a: İslam
    b: İman
    c: Tefekkür
    d: Tevekkül

    14: Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı imana ne denir?

    a:Tafsili iman
    b:İcmali iman
    c:Taklidi iman
    d:Tahkiki iman


    15: Hangisi iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir?


    a:İbadet
    b:İman
    c:İhlas
    d:Amel

    16: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte, "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlikte kılmak" anlamına gelir?

    a: İbadet
    b: İman
    c: İslam
    d: Amel

    17: Aşağıdakilerden hangisi en büyük günahtır?

    a: Şirk
    b: Nifak
    c: Küfür
    d: Günah

    18: Küfrün en belirgin alâmeti nedir?

    a:Dinin tüm esaslarını eksiksiz kabul etmek
    b:İnandığı halde amel konusunda ihmalkar olmak
    c:Dinin temel esaslarından birini veya tamamını reddetmek yahut onları beğenmemek, önemsememek ve değersiz saymak
    d: İnandığı halde ibadetleri yapmamak

    19: Aşağıdakilerden hangisi müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr özelliği taşıyan inanç, söz veya davranışından ötürü kâfir saymak demektir?

    a: Teşrik
    b: Tekfir
    c: Temlik
    d: Tedbir

    20: Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    a: Cinler yerler,içerler, evlenir ve çoğalırlar
    b: Etrkeklik ve dişilikleri vardır
    c: Cinlerin ömrü, insanlarınkine göre ebeyce kısadır
    d: Doğar, büyür ve ölürler

    CEVAPLAR:
    1-D
    2-A
    3-D
    4-A
    5-C
    6-B
    7-C
    8-D
    9-B
    10-B
    11-D
    12-A
    13-B
    14-D
    15-D
    16-C
    17-A
    18-C
    19-B
    20-C

    Kaynak: Diyanethaberler.com


  5. 12.Şubat.2011, 01:25
    3
    Silent and lonely rains
    2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları " TEST-1 "




    1: Aşağıdakilerden hangisi din kelimesinin sözlük anlamında kullanılmaz?

    a: Hesap
    b: Ceza ve karşılık
    c: Millet
    d: Adap


    2: Bugün Batı dinlerinde din karşılığı kullanılan kelime hangisidir?

    a:Religion
    b:Dhorma
    c:Dhamma
    d:Doktrin

    3: İslam bilginleri dinin tarifinde aşağıdakilerden hangisine yer verilmemişlerdir?

    a) Akıl sahibi insanların kendi tercihleri ibaresine
    b) İlahi kanundur ibaresine
    c) Bizzat hayır olan şeylere götüren ibaresine
    d) Beşer kaynaklı olması ibaresine

    4: İlk insan ve ilk peygambere bildirilen dinin adı nedir?

    a) Tevhid dini
    b) İbrahim dini
    c) İslam dini
    d) Hristiyan dini

    5: Hintlilerin Tanrının kendisini tarihin her devrinde çeşitli şahsiyetlere bürünerek insanlara gösterdiği inanca ne denir?

    a) Kast
    b)Tenasüh
    c) Hulül
    d) Düalizm

    6: Brahmanizmdeki puta tapma inancını reddedip ona karşı çıkmaktan doğmuş ve bu dinden bir çok esas taşıyan din aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Sabilik
    b) Budizm
    c) Mecûsilik
    d) Hristiyanlık

    7: Ağağıdakilerden hangisi dinin temel unsurlarından değildir?

    a) İnanç
    b) İbadet
    c) Çalışmak
    d) Ahlak

    8: Hz Peygamber bir hadisinde ümmetinin kaç fıkraya ayrılacağını söylemiştir

    a) 72
    b) 71
    c) 100
    d) 73

    9: Hz. Peygamber'in ve sahabenin yolunu izleyen onları örnek kabul eden Allah'ın kitabını ve Hz. Muhammed'in sünnetini rehber edinen ümmet çoğunluğuna ne ad verilir?

    a: Ehli Bid'ad
    b: Ehli Sünnet
    c: Fıkra-i Dalle
    d: Selefiyye

    10: Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin görüşlerinin oluşturduğu prensipleri içinde yer almaz?

    a: Tevhid
    b: Takiyye
    c: Vaad ve vaid
    d: Adl

    11: Aşağıdakilerden hangisi Şianın günümüze ulaşan fıkralardan değildir?

    a: Zeydiyye
    b: İsmaliyye
    c: İmamiyye
    d: İbazıyye

    12: Osmanlılarda tekke edebiyatı kadar gelişme gösteren tasavvuf musikinin öncülüğünü yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    a: Mevlevihane
    b: Muhasibiyye
    c: Celvetiyye
    d: Âhilik

    13:Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin Allah Tealadan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde tasdik etmek onun kadar verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaktır?

    a: İslam
    b: İman
    c: Tefekkür
    d: Tevekkül

    14: Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı imana ne denir?

    a:Tafsili iman
    b:İcmali iman
    c:Taklidi iman
    d:Tahkiki iman


    15: Hangisi iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir?


    a:İbadet
    b:İman
    c:İhlas
    d:Amel

    16: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte, "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlikte kılmak" anlamına gelir?

    a: İbadet
    b: İman
    c: İslam
    d: Amel

    17: Aşağıdakilerden hangisi en büyük günahtır?

    a: Şirk
    b: Nifak
    c: Küfür
    d: Günah

    18: Küfrün en belirgin alâmeti nedir?

    a:Dinin tüm esaslarını eksiksiz kabul etmek
    b:İnandığı halde amel konusunda ihmalkar olmak
    c:Dinin temel esaslarından birini veya tamamını reddetmek yahut onları beğenmemek, önemsememek ve değersiz saymak
    d: İnandığı halde ibadetleri yapmamak

    19: Aşağıdakilerden hangisi müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr özelliği taşıyan inanç, söz veya davranışından ötürü kâfir saymak demektir?

    a: Teşrik
    b: Tekfir
    c: Temlik
    d: Tedbir

    20: Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    a: Cinler yerler,içerler, evlenir ve çoğalırlar
    b: Etrkeklik ve dişilikleri vardır
    c: Cinlerin ömrü, insanlarınkine göre ebeyce kısadır
    d: Doğar, büyür ve ölürler

    CEVAPLAR:
    1-D
    2-A
    3-D
    4-A
    5-C
    6-B
    7-C
    8-D
    9-B
    10-B
    11-D
    12-A
    13-B
    14-D
    15-D
    16-C
    17-A
    18-C
    19-B
    20-C

    Kaynak: Diyanethaberler.com


  6. 01.Şubat.2012, 20:17
    4
    Misafir

    Cevap: diyanete bağlı yeterlilik sınavı için test soruları

    allha razı olsun.çok teşekkürler


  7. 01.Şubat.2012, 20:17
    4
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Misafir
    Misafir
    allha razı olsun.çok teşekkürler





+ Yorum Gönder