Konusunu Oylayın.: 2011 Yeterlilik Sınavına Hazırlık soruları ve cevapları test

5 üzerinden 5.00 | Toplam : 14 kişi
2011 Yeterlilik Sınavına Hazırlık soruları ve cevapları test
  1. 04.Mart.2011, 10:23
    1
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Yeterlilik Sınavına Hazırlık soruları ve cevapları test






    2011 Yeterlilik Sınavına Hazırlık soruları ve cevapları test Mumsema 1: Aşağıdakilerden hangisi din kelimesinin sözlük anlamında kullanılmaz?

    a: Hesap
    b: Ceza ve karşılık
    c: Millet
    d: Adap


    2: Bugün Batı dinlerinde din karşılığı kullanılan kelime hangisidir?

    a:Religion
    b:Dhorma
    c:Dhamma
    d:Doktrin

    3: İslam bilginleri dinin tarifinde aşağıdakilerden hangisine yer verilmemişlerdir?

    a) Akıl sahibi insanların kendi tercihleri ibaresine
    b) İlahi kanundur ibaresine
    c) Bizzat hayır olan şeylere götüren ibaresine
    d) Beşer kaynaklı olması ibaresine

    4: İlk insan ve ilk peygambere bildirilen dinin adı nedir?

    a) Tevhid dini
    b) İbrahim dini
    c) İslam dini
    d) Hristiyan dini

    5: Hintlilerin Tanrının kendisini tarihin her devrinde çeşitli şahsiyetlere bürünerek insanlara gösterdiği inanca ne denir?

    a) Kast
    b)Tenasüh
    c) Hulül
    d) Düalizm

    6: Brahmanizmdeki puta tapma inancını reddedip ona karşı çıkmaktan doğmuş ve bu dinden bir çok esas taşıyan din aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Sabilik
    b) Budizm
    c) Mecûsilik
    d) Hristiyanlık

    7: Ağağıdakilerden hangisi dinin temel unsurlarından değildir?

    a) İnanç
    b) İbadet
    c) Çalışmak
    d) Ahlak

    8: Hz Peygamber bir hadisinde ümmetinin kaç fıkraya ayrılacağını söylemiştir

    a) 72
    b) 71
    c) 100
    d) 73

    9: Hz. Peygamber'in ve sahabenin yolunu izleyen onları örnek kabul eden Allah'ın kitabını ve Hz. Muhammed'in sünnetini rehber edinen ümmet çoğunluğuna ne ad verilir?

    a: Ehli Bid'ad
    b: Ehli Sünnet
    c: Fıkra-i Dalle
    d: Selefiyye

    10: Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin görüşlerinin oluşturduğu prensipleri içinde yer almaz?

    a: Tevhid
    b: Takiyye
    c: Vaad ve vaid
    d: Adl

    11: Aşağıdakilerden hangisi Şianın günümüze ulaşan fıkralardan değildir?

    a: Zeydiyye
    b: İsmaliyye
    c: İmamiyye
    d: İbazıyye

    12: Osmanlılarda tekke edebiyatı kadar gelişme gösteren tasavvuf musikinin öncülüğünü yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    a: Mevlevihane
    b: Muhasibiyye
    c: Celvetiyye
    d: Âhilik

    13:Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin Allah Tealadan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde tasdik etmek onun kadar verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaktır?

    a: İslam
    b: İman
    c: Tefekkür
    d: Tevekkül

    14: Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı imana ne denir?

    a:Tafsili iman
    b:İcmali iman
    c:Taklidi iman
    d:Tahkiki iman


    15: Hangisi iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir?

    a:İbadet
    b:İman
    c:İhlas
    d:Amel

    16: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte, "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlikte kılmak" anlamına gelir?

    a: İbadet
    b: İman
    c: İslam
    d: Amel

    17: Aşağıdakilerden hangisi en büyük günahtır?

    a: Şirk
    b: Nifak
    c: Küfür
    d: Günah

    18: Küfrün en belirgin alâmeti nedir?

    a:Dinin tüm esaslarını eksiksiz kabul etmek
    b:İnandığı halde amel konusunda ihmalkar olmak
    c:Dinin temel esaslarından birini veya tamamını reddetmek yahut onları beğenmemek, önemsememek ve değersiz saymak
    d: İnandığı halde ibadetleri yapmamak

    19: Aşağıdakilerden hangisi müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr özelliği taşıyan inanç, söz veya davranışından ötürü kâfir saymak demektir?

    a: Teşrik
    b: Tekfir
    c: Temlik
    d: Tedbir

    20: Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    a: Cinler yerler,içerler, evlenir ve çoğalırlar
    b: Etrkeklik ve dişilikleri vardır
    c: Cinlerin ömrü, insanlarınkine göre ebeyce kısadır
    d: Doğar, büyür ve ölürler


    CEVAPLAR:
    1-D
    2-A
    3-D
    4-A
    5-C
    6-B
    7-C
    8-D
    9-B
    10-B
    11-D
    12-A
    13-B
    14-D
    15-D
    16-C
    17-A
    18-C
    19-B
    20-C



  2. 04.Mart.2011, 10:23
    1
    Özel Üye



    1: Aşağıdakilerden hangisi din kelimesinin sözlük anlamında kullanılmaz?

    a: Hesap
    b: Ceza ve karşılık
    c: Millet
    d: Adap


    2: Bugün Batı dinlerinde din karşılığı kullanılan kelime hangisidir?

    a:Religion
    b:Dhorma
    c:Dhamma
    d:Doktrin

    3: İslam bilginleri dinin tarifinde aşağıdakilerden hangisine yer verilmemişlerdir?

    a) Akıl sahibi insanların kendi tercihleri ibaresine
    b) İlahi kanundur ibaresine
    c) Bizzat hayır olan şeylere götüren ibaresine
    d) Beşer kaynaklı olması ibaresine

    4: İlk insan ve ilk peygambere bildirilen dinin adı nedir?

    a) Tevhid dini
    b) İbrahim dini
    c) İslam dini
    d) Hristiyan dini

    5: Hintlilerin Tanrının kendisini tarihin her devrinde çeşitli şahsiyetlere bürünerek insanlara gösterdiği inanca ne denir?

    a) Kast
    b)Tenasüh
    c) Hulül
    d) Düalizm

    6: Brahmanizmdeki puta tapma inancını reddedip ona karşı çıkmaktan doğmuş ve bu dinden bir çok esas taşıyan din aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Sabilik
    b) Budizm
    c) Mecûsilik
    d) Hristiyanlık

    7: Ağağıdakilerden hangisi dinin temel unsurlarından değildir?

    a) İnanç
    b) İbadet
    c) Çalışmak
    d) Ahlak

    8: Hz Peygamber bir hadisinde ümmetinin kaç fıkraya ayrılacağını söylemiştir

    a) 72
    b) 71
    c) 100
    d) 73

    9: Hz. Peygamber'in ve sahabenin yolunu izleyen onları örnek kabul eden Allah'ın kitabını ve Hz. Muhammed'in sünnetini rehber edinen ümmet çoğunluğuna ne ad verilir?

    a: Ehli Bid'ad
    b: Ehli Sünnet
    c: Fıkra-i Dalle
    d: Selefiyye

    10: Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin görüşlerinin oluşturduğu prensipleri içinde yer almaz?

    a: Tevhid
    b: Takiyye
    c: Vaad ve vaid
    d: Adl

    11: Aşağıdakilerden hangisi Şianın günümüze ulaşan fıkralardan değildir?

    a: Zeydiyye
    b: İsmaliyye
    c: İmamiyye
    d: İbazıyye

    12: Osmanlılarda tekke edebiyatı kadar gelişme gösteren tasavvuf musikinin öncülüğünü yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    a: Mevlevihane
    b: Muhasibiyye
    c: Celvetiyye
    d: Âhilik

    13:Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin Allah Tealadan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde tasdik etmek onun kadar verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaktır?

    a: İslam
    b: İman
    c: Tefekkür
    d: Tevekkül

    14: Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı imana ne denir?

    a:Tafsili iman
    b:İcmali iman
    c:Taklidi iman
    d:Tahkiki iman


    15: Hangisi iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir?

    a:İbadet
    b:İman
    c:İhlas
    d:Amel

    16: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte, "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlikte kılmak" anlamına gelir?

    a: İbadet
    b: İman
    c: İslam
    d: Amel

    17: Aşağıdakilerden hangisi en büyük günahtır?

    a: Şirk
    b: Nifak
    c: Küfür
    d: Günah

    18: Küfrün en belirgin alâmeti nedir?

    a:Dinin tüm esaslarını eksiksiz kabul etmek
    b:İnandığı halde amel konusunda ihmalkar olmak
    c:Dinin temel esaslarından birini veya tamamını reddetmek yahut onları beğenmemek, önemsememek ve değersiz saymak
    d: İnandığı halde ibadetleri yapmamak

    19: Aşağıdakilerden hangisi müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr özelliği taşıyan inanç, söz veya davranışından ötürü kâfir saymak demektir?

    a: Teşrik
    b: Tekfir
    c: Temlik
    d: Tedbir

    20: Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    a: Cinler yerler,içerler, evlenir ve çoğalırlar
    b: Etrkeklik ve dişilikleri vardır
    c: Cinlerin ömrü, insanlarınkine göre ebeyce kısadır
    d: Doğar, büyür ve ölürler


    CEVAPLAR:
    1-D
    2-A
    3-D
    4-A
    5-C
    6-B
    7-C
    8-D
    9-B
    10-B
    11-D
    12-A
    13-B
    14-D
    15-D
    16-C
    17-A
    18-C
    19-B
    20-C


  3. 04.Mart.2011, 10:26
    2
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-2




    1: Bir gün içinde namazlarını eksizsiz kılan bir müslüman kaç rekat namaz kılar?

    a:37
    b:40
    c:20
    d:Hiçbiri

    2: Revâtib nedir?

    a: Farz namazlardır
    b. Vacip Namazlardır
    c: Vakit namazların yanında düzenli olarak kılanan sünnetlerdir
    d:Düzenli olmayarak çeşitli ve vesilelere Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak maksadıyla ayrıca kılınan namazlardır

    3: Aşağıdakilerden hangisi tatavvu değildir?

    a:Teheccüd namazı
    b:Bozulan nafilenin kazası
    c:Kuşluk namazı
    d:Hiçbiri

    4: Aşağıdakilerden hangisi namazın vücûb şartlarından değildir?

    a:Müslüman olmak
    b:Bâliğ olmak
    c:Yaşlı olmak
    d:Akıllı olmak

    5:Vâcibi inkar eden kişi için hangisi yanlıştır?

    a:Dinden çıkmaz
    b:Fasik kabul edilir
    c:Dinden çıkar
    d:Hiçbiri

    6: Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber'in devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği şeydir?

    a: Farz
    b:Vacid
    c:Farz-ı ayn
    d Sünnet

    7: Aşağıdakilerden hangisi kişinin kendi isteğiyle ve fiili ile namazdan çıkmasını ifade eder?

    a:Tertip
    b:Hurûc bi sun'ih
    c:Ta'dil-i erkan
    d:Kavme

    8: Farzlar arasında sıraya riayet etmek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:Tertip
    b:Hurûc bi sun'ih
    c:Ta'dil-i erkan
    d:Kavme

    9: Hükmi kirlilikten temizlenme aşağıdakilerin hangisi ile ifade edilir?

    a:Necasetten taharet
    b: Setr-i avret
    c:Hadesten taharet
    d:Hiçbiri

    10: Galîs avret neyi ifade eder?

    a:Göbek ve diz kapağı arası
    b: Cinsel organ ve makat
    c:Dizden aşağısı
    d:Göbekten yukarısı

    11: İstikbal-i kıble ile ilgili hangisi doğrudur?

    a:Kabe istikametinden 90 derece dönülse namaz bozulmaz
    b:Kabe istikametinden 80 derece dönülse namaz bozulmaz
    c:Kabe istikametinden 70 derece dönülse namaz bozulmaz
    d:Kabe istikametinden 45 derece dönülse namaz bozulmaz

    12: Bir farz namazın vakti içinde kılınmasına ne ad verilir?

    a:Faite
    b:Kazâ
    c:Cem'
    d:Edâ

    13: Aşağıdaki vakitlerin hangisinde nafile kılmakta kerahat olmaz?

    a Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar
    b:Öğlle namazını kıldıktan sonra, ikindi vakti girene kadar
    c:İkindi namazını kıldıktan sonra güneş bataba kadar
    d: Akşam namazının farzından önce

    14:Aşağıdakilerden hangisi kalbin bir şeye karar vermesi, hangi işin ne için yapıldığının açıklıkla farkında olunması demektir?

    a:Vakit
    b: Niyet
    c:Cem'
    d:Edâ

    15: Kur'an okunurken çeşitli sebeblerle yapılan okuma hataları aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:Umum-i belvâ
    b:Lahn-ı celi
    c:Lahn-ı hafi
    d:Zelletü'l kâri

    16: Aşağıdakilerden hangisi eller dizlere erecek şekilde eğilmek anlamına gelir?

    a:Rüku
    c:Kıyan
    cecde
    d:Kıraat

    17: Hanefiler dışındaki üç meshebe göre tuma'nine ve kavmenin hükmü nedir?

    a:Farz
    b:Vacip
    c: Sünnet
    d:Mubah

    18:Aşağıdakilerden hangisi yastı namazından sonra kılınan vacip hükmündeki namazdır?
    a)Teheccüd b)Vitir
    c)Tesbih d)Bayram

    19:Teravihin cemaatle kılınmasının hükmü nedir?
    a)Farz-ı ayn b)Sünet-i kifaye
    c)Farz-ı kifaye d)Vacip


    20: Hanefi ve Mâlikilere göre Cuma namazı dışındaki farz namazları cemaatle kılmak gücü yeten erkekler için . dir.

    Boşluk için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

    a:Farz'ı ayn
    b:Farz'ı kifâye
    c:Vacip
    d:Müekked sünnet


    CEVAPLAR:
    1:B
    2:C
    3:B
    4:C
    5:C
    6:D
    7:B
    8:A
    9:C
    10:B
    11:D
    12:D
    13:B
    14:B
    15:D
    16:A
    17:A
    18:B
    19:B
    20:D


  4. 04.Mart.2011, 10:26
    2
    Özel Üye



    1: Bir gün içinde namazlarını eksizsiz kılan bir müslüman kaç rekat namaz kılar?

    a:37
    b:40
    c:20
    d:Hiçbiri

    2: Revâtib nedir?

    a: Farz namazlardır
    b. Vacip Namazlardır
    c: Vakit namazların yanında düzenli olarak kılanan sünnetlerdir
    d:Düzenli olmayarak çeşitli ve vesilelere Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak maksadıyla ayrıca kılınan namazlardır

    3: Aşağıdakilerden hangisi tatavvu değildir?

    a:Teheccüd namazı
    b:Bozulan nafilenin kazası
    c:Kuşluk namazı
    d:Hiçbiri

    4: Aşağıdakilerden hangisi namazın vücûb şartlarından değildir?

    a:Müslüman olmak
    b:Bâliğ olmak
    c:Yaşlı olmak
    d:Akıllı olmak

    5:Vâcibi inkar eden kişi için hangisi yanlıştır?

    a:Dinden çıkmaz
    b:Fasik kabul edilir
    c:Dinden çıkar
    d:Hiçbiri

    6: Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber'in devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği şeydir?

    a: Farz
    b:Vacid
    c:Farz-ı ayn
    d Sünnet

    7: Aşağıdakilerden hangisi kişinin kendi isteğiyle ve fiili ile namazdan çıkmasını ifade eder?

    a:Tertip
    b:Hurûc bi sun'ih
    c:Ta'dil-i erkan
    d:Kavme

    8: Farzlar arasında sıraya riayet etmek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:Tertip
    b:Hurûc bi sun'ih
    c:Ta'dil-i erkan
    d:Kavme

    9: Hükmi kirlilikten temizlenme aşağıdakilerin hangisi ile ifade edilir?

    a:Necasetten taharet
    b: Setr-i avret
    c:Hadesten taharet
    d:Hiçbiri

    10: Galîs avret neyi ifade eder?

    a:Göbek ve diz kapağı arası
    b: Cinsel organ ve makat
    c:Dizden aşağısı
    d:Göbekten yukarısı

    11: İstikbal-i kıble ile ilgili hangisi doğrudur?

    a:Kabe istikametinden 90 derece dönülse namaz bozulmaz
    b:Kabe istikametinden 80 derece dönülse namaz bozulmaz
    c:Kabe istikametinden 70 derece dönülse namaz bozulmaz
    d:Kabe istikametinden 45 derece dönülse namaz bozulmaz

    12: Bir farz namazın vakti içinde kılınmasına ne ad verilir?

    a:Faite
    b:Kazâ
    c:Cem'
    d:Edâ

    13: Aşağıdaki vakitlerin hangisinde nafile kılmakta kerahat olmaz?

    a Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar
    b:Öğlle namazını kıldıktan sonra, ikindi vakti girene kadar
    c:İkindi namazını kıldıktan sonra güneş bataba kadar
    d: Akşam namazının farzından önce

    14:Aşağıdakilerden hangisi kalbin bir şeye karar vermesi, hangi işin ne için yapıldığının açıklıkla farkında olunması demektir?

    a:Vakit
    b: Niyet
    c:Cem'
    d:Edâ

    15: Kur'an okunurken çeşitli sebeblerle yapılan okuma hataları aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:Umum-i belvâ
    b:Lahn-ı celi
    c:Lahn-ı hafi
    d:Zelletü'l kâri

    16: Aşağıdakilerden hangisi eller dizlere erecek şekilde eğilmek anlamına gelir?

    a:Rüku
    c:Kıyan
    cecde
    d:Kıraat

    17: Hanefiler dışındaki üç meshebe göre tuma'nine ve kavmenin hükmü nedir?

    a:Farz
    b:Vacip
    c: Sünnet
    d:Mubah

    18:Aşağıdakilerden hangisi yastı namazından sonra kılınan vacip hükmündeki namazdır?
    a)Teheccüd b)Vitir
    c)Tesbih d)Bayram

    19:Teravihin cemaatle kılınmasının hükmü nedir?
    a)Farz-ı ayn b)Sünet-i kifaye
    c)Farz-ı kifaye d)Vacip


    20: Hanefi ve Mâlikilere göre Cuma namazı dışındaki farz namazları cemaatle kılmak gücü yeten erkekler için . dir.

    Boşluk için en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

    a:Farz'ı ayn
    b:Farz'ı kifâye
    c:Vacip
    d:Müekked sünnet


    CEVAPLAR:
    1:B
    2:C
    3:B
    4:C
    5:C
    6:D
    7:B
    8:A
    9:C
    10:B
    11:D
    12:D
    13:B
    14:B
    15:D
    16:A
    17:A
    18:B
    19:B
    20:D

  5. 04.Mart.2011, 10:33
    3
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-3




    1: İslam literatüründe tanrı'nın kendini göstermesi genellikle hangi kavranlarla ifade edilir?

    a:Yaratma ve buyurma
    b:Pasif ve alıcı
    c:Aktif ve kurucu
    d:Öz ve orjinal

    2: Hz. Muhammed (s.a.v) ve Cibril rasında geçen bir diyalokda Cibril'in Hz. Muhammed'e (s.a.v) sorduğuüç kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    a:İman-Din-İhlas
    b:İman-İslam-İhsan
    c:İnanç-islam-ibadet
    d:İman-islam-şükür

    3: Tanrıya olan inancın ve ona yapılan ibadetin içtenlik derecesine İslam terminolojide ne diye adlandırılır?

    a:Tefekkür-ihsan
    b:Tevekkül-ihlas
    c:İhlas-ihsan
    d:İhsan-şükür

    4: İslamın ana ve değişmez unsurları aşağıdakilerden hangileridir?

    a:Kur'an-Sünnet
    b.Sünnet-İcma
    c:Kur'an-İcma
    dünnet-Kıyas

    5: Aşağıdakilerden hangisi mezheb kelimesinin sözlük anlamı değildir?

    a:İbadet
    b:Gidilecek yer
    c:Görüş
    d:Akım

    6: Aşağıdakilerden hangisi Akaid mesebleri için kullanılan isimlerden değildir?

    a: Fıkra
    b:Makale
    c:Hulul
    d:Nihle

    7: Allah'ı zatında sıfatlarında, fiilerinde bir kabul etmek, onu yegane tapınılan varlık, tek otorite tanımak aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:İrade
    b:Kudret
    c:Tevhid
    d:Basar

    8: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte "gönülden bağlanılan, düğün atmışçasına sağlam inanılan şey anlamına gelir?

    a:Arefe
    b:Akide
    c:Lifafe
    d:Tasavvuf

    9: Kur'an-ı Kerim'de ilk şeytandan ne diye bahsedilir?

    a:İfrit
    b:İblis
    c:Şeytan
    d:Dabbe

    10:Allah teâla'nın kullarına yol göstermek ve aydınlatmak üzerine peygamberine vahyettiği sözlerine ve bunun yazıya geçirilmiş şekline ne denilir?

    a.Kitap
    b:Defter
    c:Risale
    d:Mektup

    11: Ehl-i kitap kimdir?

    a:Müslümanlar
    b:Hrıistiyanlar ve Yahudiler
    c:Müşrikler
    d:Mecusiler

    12:Aşağıdakilerden hangisi asli delillerden değildir?

    a:Kitap
    b.Sünnet
    c:İcma
    d:İstihsan

    13: Aşağıdakilerden hangisi fer'i delillerden değildir?

    a:İstihsan
    b:İstishab
    c:Kıyas
    d:İstislah

    14: Aşaüıdakilerden hangisi vaz'i hükümün çeşitlerinden değildir?

    aonuç
    bebep
    c:Rükün
    d:Şart

    15: Aşağıdakilerden hangisi mutlak suyun özelliği değildir?

    a:Kalınlığı
    b:Rengi
    c:Kokusu
    d:Tadi

    16. İlmihal dilinde, kadınlara mahsus hallerdenilce aşağıdakilerden hangisi kastedilmez?

    a:İhtilâm
    b:İstihaze
    c:Hayız
    d:Nifas

    17: Yaratıldığı tabii halini koruyan, mahiyetini değiştirecek başka maddeler karışmamış suya ne denir?

    a:Mukayyet su
    b:Doğal kaynak suyu
    c:Mutluk suyu
    daf su

    18:Aşağıdakilerden hangisi "dua etmek, övmek, tâzim etmek" gibi anlamlara gelmektedir?

    aalât
    b:Kâmet
    c:Kıyan
    davm

    19:Aşağıdakilerden hangisi belli belli eylemler ve özell rükünler ile yüce Allah'a kulluk etmektir?

    a:Dua
    b:Namaz
    c:Oruç
    d:Hiçbiri

    20:Farzı üç rekat kılınan namaz aşağıdakilerden hangisidir?

    a:Vitir
    b:Bayram
    c:Cuma
    d:Akşam

    CEVAPLAR
    1:A
    2:B
    3:C
    4:A
    5:A
    6:C
    7:C
    8:B
    9:B
    10:A
    11:B
    12:D
    13:C
    14:A
    15:A
    16:A
    17:C
    18:A
    19:B
    20:D


  6. 04.Mart.2011, 10:33
    3
    Özel Üye



    1: İslam literatüründe tanrı'nın kendini göstermesi genellikle hangi kavranlarla ifade edilir?

    a:Yaratma ve buyurma
    b:Pasif ve alıcı
    c:Aktif ve kurucu
    d:Öz ve orjinal

    2: Hz. Muhammed (s.a.v) ve Cibril rasında geçen bir diyalokda Cibril'in Hz. Muhammed'e (s.a.v) sorduğuüç kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    a:İman-Din-İhlas
    b:İman-İslam-İhsan
    c:İnanç-islam-ibadet
    d:İman-islam-şükür

    3: Tanrıya olan inancın ve ona yapılan ibadetin içtenlik derecesine İslam terminolojide ne diye adlandırılır?

    a:Tefekkür-ihsan
    b:Tevekkül-ihlas
    c:İhlas-ihsan
    d:İhsan-şükür

    4: İslamın ana ve değişmez unsurları aşağıdakilerden hangileridir?

    a:Kur'an-Sünnet
    b.Sünnet-İcma
    c:Kur'an-İcma
    dünnet-Kıyas

    5: Aşağıdakilerden hangisi mezheb kelimesinin sözlük anlamı değildir?

    a:İbadet
    b:Gidilecek yer
    c:Görüş
    d:Akım

    6: Aşağıdakilerden hangisi Akaid mesebleri için kullanılan isimlerden değildir?

    a: Fıkra
    b:Makale
    c:Hulul
    d:Nihle

    7: Allah'ı zatında sıfatlarında, fiilerinde bir kabul etmek, onu yegane tapınılan varlık, tek otorite tanımak aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a:İrade
    b:Kudret
    c:Tevhid
    d:Basar

    8: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte "gönülden bağlanılan, düğün atmışçasına sağlam inanılan şey anlamına gelir?

    a:Arefe
    b:Akide
    c:Lifafe
    d:Tasavvuf

    9: Kur'an-ı Kerim'de ilk şeytandan ne diye bahsedilir?

    a:İfrit
    b:İblis
    c:Şeytan
    d:Dabbe

    10:Allah teâla'nın kullarına yol göstermek ve aydınlatmak üzerine peygamberine vahyettiği sözlerine ve bunun yazıya geçirilmiş şekline ne denilir?

    a.Kitap
    b:Defter
    c:Risale
    d:Mektup

    11: Ehl-i kitap kimdir?

    a:Müslümanlar
    b:Hrıistiyanlar ve Yahudiler
    c:Müşrikler
    d:Mecusiler

    12:Aşağıdakilerden hangisi asli delillerden değildir?

    a:Kitap
    b.Sünnet
    c:İcma
    d:İstihsan

    13: Aşağıdakilerden hangisi fer'i delillerden değildir?

    a:İstihsan
    b:İstishab
    c:Kıyas
    d:İstislah

    14: Aşaüıdakilerden hangisi vaz'i hükümün çeşitlerinden değildir?

    aonuç
    bebep
    c:Rükün
    d:Şart

    15: Aşağıdakilerden hangisi mutlak suyun özelliği değildir?

    a:Kalınlığı
    b:Rengi
    c:Kokusu
    d:Tadi

    16. İlmihal dilinde, kadınlara mahsus hallerdenilce aşağıdakilerden hangisi kastedilmez?

    a:İhtilâm
    b:İstihaze
    c:Hayız
    d:Nifas

    17: Yaratıldığı tabii halini koruyan, mahiyetini değiştirecek başka maddeler karışmamış suya ne denir?

    a:Mukayyet su
    b:Doğal kaynak suyu
    c:Mutluk suyu
    daf su

    18:Aşağıdakilerden hangisi "dua etmek, övmek, tâzim etmek" gibi anlamlara gelmektedir?

    aalât
    b:Kâmet
    c:Kıyan
    davm

    19:Aşağıdakilerden hangisi belli belli eylemler ve özell rükünler ile yüce Allah'a kulluk etmektir?

    a:Dua
    b:Namaz
    c:Oruç
    d:Hiçbiri

    20:Farzı üç rekat kılınan namaz aşağıdakilerden hangisidir?

    a:Vitir
    b:Bayram
    c:Cuma
    d:Akşam

    CEVAPLAR
    1:A
    2:B
    3:C
    4:A
    5:A
    6:C
    7:C
    8:B
    9:B
    10:A
    11:B
    12:D
    13:C
    14:A
    15:A
    16:A
    17:C
    18:A
    19:B
    20:D

  7. 04.Mart.2011, 10:37
    4
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-4

    1)Kur'an-ı Kerimde geçen yevmüd-din kelimesi ne ifade etmektedir?

    a)Hesaba çekildiği ahiret günü
    b)Dosdoğru din
    c)İbrahim dini
    d)Dini ortaya koyan


    2)Kur'an-ı Kerimde geçim yevmüd-din kelimesi hangi surelerde geçmektedir?

    a)En'am-Ali İmran b)Fatiha-Zariyat
    c)Fatiha-En'am d)Bakara-Fatiha


    3)En'am suresinde geçen dinen kıyemen ne anlama gelmektedir?

    a)Dosdoğru din b)Din günü
    c)İbrahim dini d)Hesap dini

    4)İslam kaynaklarında Minel ve Nihal kelimeleri sırasıyla hangi dinler için kullanılır?

    a)Vahye dayanan-batıl dinler
    b)Vahye dayanmayan-düalist dinler
    c)Vahye dayanan-çok tanrılı dinler
    d)Batıl dinler-vahye dayanan dinler


    5)İslama göre ilk peygambere tebliğ edilen din ile daha sonra gelen peygamberlerin tebliğ etdiği din, temel nitelikleriyle aynıdır.Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu nitelikler arasında yer almaz?

    a)Ahiret inancı b)Allah inancı
    c)Oruç d)Peygamberlik müessesesi


    6)Aşağıdakilerden hangisi Zerdüştün getirdiği dinin bozulmuş şekli ve iki tanrı inancına dönüşerek ateş kültünün yüceltildiği dindir?

    a)Mecusilik b)Brahmanizm
    c)Budizm d)Sabilik


    7)Aşadakilerden hangisi Ehl-i Bid'ata verilen ad değildir?

    a)Ehli ehva b)Fırka-ı dalle
    c)Ehli hak d)Ehli dalal


    8)Ssözlükte selef ve selefiye ne anlama gelir?

    a)Ayrılanlar-ayrı olanlar
    b)Önceki nesil- bu nesle mensup alanlar
    c)Taraftar-yardımcı olanlar
    d)Kurtulmak-kurtuluşa erenler

    9)İlk dönem selefiye anlayışının müteşabih ayetler konusundaki görüşleri nasıldır?

    a)Bu ayetleri yorumlamadan Allah'a havale ederler
    b)Bu ayetleri aklın ışığında yorumlarlar
    c)Keşif ve ihamın ışığında yorumlarlar
    d)Başka ayetlerle birlikte yorumlarlar


    10)Bakıllani,İbn-i Furek, Cüveyni,Gazali,Şehristani,Amidi Fahreddin er Razı gibi isimler hangi mezhebin en meşhur kelam bilginleridir?

    a)Şia b)Cebriye
    c)Eş'ari d)Haricilik


    11)Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin kelime anlamına değildir?

    a)Bir araya gelenler b)Ayrılanlar
    c)Uzaklaşanlar d)Bir tarafa çekilenler


    12)Suriye'de kurulan ilk tasavvufi kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Remle b)Hankah
    c)Tekke d)Zaviye


    13)Miladi 7.asırda Vahdet-i Vücud terimi ile ifade edilen bir görüş ortaya atan,el-fütühatül-Mekkiye Fesulü'l Hikem gibi eserlerden bu konuda düşüncelerini genişçe açıklayan tasavvuf bilgini aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Sareddin Konevi b)Ahmed Yesevi
    c)İbn Arabi d)Mevlana


    14)İnanılacak şeylerin her birine, açık ve geniş şekilde, ayrıntılı olarak inanmak neyi ifade eder?

    a)Tavsili iman b)İcmali iman
    c)Kamili iman d)Tahkiki iman


    15)Aşağıdakilerden hangisi Hz.Peygamberin saydığı yedi büyük günah kapsamında değildir?

    a)Allah'a ortak koşmak
    b)Sihir yapmak
    c)Haksız yere adam öldürmek
    d)Namaz kılmamak



    16)Allah'a,Hz.Peygambere ve O'nun haber verdiği şeylere yürekten inanıp, kabul ve tastik eden kimseye ne denir?

    a)Mü'min b)Muhsin
    c)Muhlis d)Müdrik


    17)İslam dininin temel prensiplerine inanmayan, Hz.Peygamber'in yüce Allah'tan getirdiği kesin olan ve tevatür yoluyla bize kadar ulaşmış bulunan esaslardan (zarurat-ı diniyye)bir veya bir kaçını yahut da tamamını inkar eden kimseye ne denir?

    a)Müşrik b)Kafir
    c)Günahkar d)Zındık


    18)Aşağıdakilerden Allah'ın sübuti sıfatlardan değildir?

    a)Kudret b)Basar
    c)Tekvin d)Kıdem


    19)Allah'ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren,gözle görülmeyen nurhani ve ruhani varlıklara ne isim verilir?

    a)Cin b)Şeytan
    c)Melek d)İblis


    20)Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    a)Bir kısmı müslümandır
    b)Bir kısmı kafirdir
    c)Kafir olanları cinlerin çoğunluğunu oluştururlar
    d)Mümin olanları cennette giremiyeceklerdir


    CEVAPLAR

    1-Cevap:A)
    2-Cevap:B)
    3-Cevap:A)
    4-Cevap:A)
    5-Cevap:c)
    6-Cevap:A)
    7-Cevap:C)
    8-Cevap:B)
    9-Cevap:A)
    10-Cevap:C)
    11-Cevap:A)
    12-Cevap:B
    13-Cevap:C)
    14-Cevap:A)
    15-Cevap:D)
    16-Cevap:A)
    17-Cevap:B)
    18-Cevap:D)
    19-Cevap:C)
    20-Cevap:D)


  8. 04.Mart.2011, 10:37
    4
    Özel Üye
    1)Kur'an-ı Kerimde geçen yevmüd-din kelimesi ne ifade etmektedir?

    a)Hesaba çekildiği ahiret günü
    b)Dosdoğru din
    c)İbrahim dini
    d)Dini ortaya koyan


    2)Kur'an-ı Kerimde geçim yevmüd-din kelimesi hangi surelerde geçmektedir?

    a)En'am-Ali İmran b)Fatiha-Zariyat
    c)Fatiha-En'am d)Bakara-Fatiha


    3)En'am suresinde geçen dinen kıyemen ne anlama gelmektedir?

    a)Dosdoğru din b)Din günü
    c)İbrahim dini d)Hesap dini

    4)İslam kaynaklarında Minel ve Nihal kelimeleri sırasıyla hangi dinler için kullanılır?

    a)Vahye dayanan-batıl dinler
    b)Vahye dayanmayan-düalist dinler
    c)Vahye dayanan-çok tanrılı dinler
    d)Batıl dinler-vahye dayanan dinler


    5)İslama göre ilk peygambere tebliğ edilen din ile daha sonra gelen peygamberlerin tebliğ etdiği din, temel nitelikleriyle aynıdır.Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu nitelikler arasında yer almaz?

    a)Ahiret inancı b)Allah inancı
    c)Oruç d)Peygamberlik müessesesi


    6)Aşağıdakilerden hangisi Zerdüştün getirdiği dinin bozulmuş şekli ve iki tanrı inancına dönüşerek ateş kültünün yüceltildiği dindir?

    a)Mecusilik b)Brahmanizm
    c)Budizm d)Sabilik


    7)Aşadakilerden hangisi Ehl-i Bid'ata verilen ad değildir?

    a)Ehli ehva b)Fırka-ı dalle
    c)Ehli hak d)Ehli dalal


    8)Ssözlükte selef ve selefiye ne anlama gelir?

    a)Ayrılanlar-ayrı olanlar
    b)Önceki nesil- bu nesle mensup alanlar
    c)Taraftar-yardımcı olanlar
    d)Kurtulmak-kurtuluşa erenler

    9)İlk dönem selefiye anlayışının müteşabih ayetler konusundaki görüşleri nasıldır?

    a)Bu ayetleri yorumlamadan Allah'a havale ederler
    b)Bu ayetleri aklın ışığında yorumlarlar
    c)Keşif ve ihamın ışığında yorumlarlar
    d)Başka ayetlerle birlikte yorumlarlar


    10)Bakıllani,İbn-i Furek, Cüveyni,Gazali,Şehristani,Amidi Fahreddin er Razı gibi isimler hangi mezhebin en meşhur kelam bilginleridir?

    a)Şia b)Cebriye
    c)Eş'ari d)Haricilik


    11)Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin kelime anlamına değildir?

    a)Bir araya gelenler b)Ayrılanlar
    c)Uzaklaşanlar d)Bir tarafa çekilenler


    12)Suriye'de kurulan ilk tasavvufi kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Remle b)Hankah
    c)Tekke d)Zaviye


    13)Miladi 7.asırda Vahdet-i Vücud terimi ile ifade edilen bir görüş ortaya atan,el-fütühatül-Mekkiye Fesulü'l Hikem gibi eserlerden bu konuda düşüncelerini genişçe açıklayan tasavvuf bilgini aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Sareddin Konevi b)Ahmed Yesevi
    c)İbn Arabi d)Mevlana


    14)İnanılacak şeylerin her birine, açık ve geniş şekilde, ayrıntılı olarak inanmak neyi ifade eder?

    a)Tavsili iman b)İcmali iman
    c)Kamili iman d)Tahkiki iman


    15)Aşağıdakilerden hangisi Hz.Peygamberin saydığı yedi büyük günah kapsamında değildir?

    a)Allah'a ortak koşmak
    b)Sihir yapmak
    c)Haksız yere adam öldürmek
    d)Namaz kılmamak



    16)Allah'a,Hz.Peygambere ve O'nun haber verdiği şeylere yürekten inanıp, kabul ve tastik eden kimseye ne denir?

    a)Mü'min b)Muhsin
    c)Muhlis d)Müdrik


    17)İslam dininin temel prensiplerine inanmayan, Hz.Peygamber'in yüce Allah'tan getirdiği kesin olan ve tevatür yoluyla bize kadar ulaşmış bulunan esaslardan (zarurat-ı diniyye)bir veya bir kaçını yahut da tamamını inkar eden kimseye ne denir?

    a)Müşrik b)Kafir
    c)Günahkar d)Zındık


    18)Aşağıdakilerden Allah'ın sübuti sıfatlardan değildir?

    a)Kudret b)Basar
    c)Tekvin d)Kıdem


    19)Allah'ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren,gözle görülmeyen nurhani ve ruhani varlıklara ne isim verilir?

    a)Cin b)Şeytan
    c)Melek d)İblis


    20)Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    a)Bir kısmı müslümandır
    b)Bir kısmı kafirdir
    c)Kafir olanları cinlerin çoğunluğunu oluştururlar
    d)Mümin olanları cennette giremiyeceklerdir


    CEVAPLAR

    1-Cevap:A)
    2-Cevap:B)
    3-Cevap:A)
    4-Cevap:A)
    5-Cevap:c)
    6-Cevap:A)
    7-Cevap:C)
    8-Cevap:B)
    9-Cevap:A)
    10-Cevap:C)
    11-Cevap:A)
    12-Cevap:B
    13-Cevap:C)
    14-Cevap:A)
    15-Cevap:D)
    16-Cevap:A)
    17-Cevap:B)
    18-Cevap:D)
    19-Cevap:C)
    20-Cevap:D)

  9. 04.Mart.2011, 10:39
    5
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-5

    21)Sahifelerle ilgili verilenlerinden hangisi yanlıştır?

    a)Hz.Adem 10 sahife
    b)Hz.İdris 30 sahife
    c)Hz.Şit 40 sahife
    d)Hz.İbrahim 10 sahife


    22)Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın muhtevasından değildir?

    a)İtikad
    b)Lirik söyleyiş ve ilahiler
    c)İbadetler
    d)Muamelat


    23)"Allah'ın kulları arasında seçtiği ve vahiyle şereflendirerek emir ve yasakların insanlara ulaştırmak üzere görevlendirdiği elçi"ye ne ad verilir?

    a)Veli
    b)Evliya
    c)Peygamber
    d)Halife


    24)Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara haber veren,fakat yeni bir kitapve yeni bir şeriatla gönderilmeyip, önceki bir peygamberin kitap ve şeriatını ümmetine bildirmeye görevli olan peygambere ne ad verilir?

    a)Resul
    b)Mürsel
    c)Veli
    d)Nebi


    25)Hatemün nebiyyin ne demektir?

    a)Peygamberlerin ilki
    b)Peygamberlerin sonuncusu
    c)Nebilerin ilki
    d)Resullerin sonuncusu


    26)İstislah metodunu uyguluyarak hükme ulaşırken esas alman maslahatlara ne denir?


    a)İstishab b)Mesalih-Mürsele
    c)İstislah d)İstihsan


    27)İstislah metodunu daha çok hangi fakihler kullanılır?

    a)Hanefiler b)Şafiler
    c)Malikiler d)Hanbeliler


    28)"Fakihin şer'i-amel bir meselenin hükmünü ilgili delilerden çıkarabilmek için olanca gayreti sarfetmesi "neyi ifade eder?


    a)Re'y b)Te'vil
    c)İctihad d)Vücub ehliyeti


    29)Teklif ehliyetinin diğer adı nedir?


    a)Eksik eda ehliyeti b)Yarım eda ehliyeti
    c)Tam eda ehliyeti d)Vücut ehliyeti


    30)Aşağıdakilerden hangisi Şariin,yapılmasını kesin ve bağlayıcı bir ifade ve üslupla yasakladığı fiildir?


    a)Haram b)Tenzihen mekruh
    c)Tahrimen mekruh d)Caiz


    31)Aşağıdakilerden hangisi Şariin,bizzat kendisindeki kötülük sebebiyle, baştan itibaren ve temelden haramlığına hütmetdiği fiildir?


    a)Haram li-gayrihi b)Haram li-aynihi
    c)Tahrimen mekruh d)Tanziben mekruh


    32)Hz.Peygamber'in, Allah katından bir tebliğ veya Allah'ın dinini açıklama niteliği taşımaksızın insan olması itibariyle yaptığı normal ve beşeri davranışlara ne denir?


    a)Zevaid sünnet b)Gayri zevaid sünnet
    c)Müekked sünnet d)Gayri müekked sünnet


    33)Büyük abdes bozulduktan sonra dışkı ve idrar yollarında yapılacak dışkı,idrar vb. temizliği neyi ifade eder?


    a)İstinca b)İstibra
    c)Hadesten taharet d)Necasetten taharet


    34)Aşağıdakilerden hangisi"belli uzuvları usulune uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da eldeki su ıslaklığı ile meshetmek" şeklindeki ibadet temizliği olarak tarif edilir?

    a)Abdest b)İstibra
    c)Gusül d)Taharet


    35)Aşağıdakilerden hangisinde abdestli olmak farz değildir?

    a)Namaz kılmak
    b)Kabeyi tavaf etmek
    c)Tilavet secdesi yapmak
    d)Kur'ana dokunmak



    36)Abdestte uzuvları üçer defa yıkamak ve su ile iyice ovmak aşağıdakilerin hangisi ile ifde edilir?

    a)Tağsil b)Muvalat
    c)Delk d)Tertıb


    37)Özür sahibi kişiler için söylenenlerden hangisi doğrudur?

    a)Özürlü kimsenin özüründen başka abdestini bozan başka bir şey olmadıkça kaç vakit geçerse geçsin abdesti bozulmaz
    b)Özürlü kimse her namaz vakti için abdest alır
    c)Özürlü kimseden ibadetler düşer
    d)Bir namaz vakti içinde her ibadet için ayrı abdest alır

    38)Aşağıdakilerden hangisi bir nevi hükmı temizlik işlemi olup abdestte elin ıslaklığıyla bir uzuv, mest veya sargı üzerinde,teyemmümde ise yüz ve kollar üzerinde toprakla yapılan sembolik temizlik çeşididir?

    a)Mest b)Mesh
    c)Delk d)Muvalat


    39)Rahim içi damarlardan hayız ve nisaf hali dışında ve bir hastalık veya yapısal bozukluk sebebiyle gelen kana ne ad verilir?

    a)İhdilam b)İstihaze
    c)Hayız d)Nifas


    40)Aşağıdakilerden hangisi namazın rükülerden değildir?

    a)İntikal tekbiri b)Kıyam
    c)Kıraat d)Secde

    CEVAPLAR:

    21-Cevap:C)
    22-Cevap:B)
    23-Cevap:C)
    24-Cevap:D)
    25-Cevap:B)
    26-Cevap:B)
    27-Cevap:C)
    28-Cevap:C)
    29-Cevap:C)
    30-Cevap:A)
    31-Cevap:B)
    32-Cevap:A)
    33-Cevap:A)
    34-Cevap:A)
    35-Cevap:B)
    36-Cevap:C)
    37-Cevap:B)
    38-Cevap:B)
    39-Cevap:B)
    40-Cevap:A)


  10. 04.Mart.2011, 10:39
    5
    Özel Üye
    21)Sahifelerle ilgili verilenlerinden hangisi yanlıştır?

    a)Hz.Adem 10 sahife
    b)Hz.İdris 30 sahife
    c)Hz.Şit 40 sahife
    d)Hz.İbrahim 10 sahife


    22)Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın muhtevasından değildir?

    a)İtikad
    b)Lirik söyleyiş ve ilahiler
    c)İbadetler
    d)Muamelat


    23)"Allah'ın kulları arasında seçtiği ve vahiyle şereflendirerek emir ve yasakların insanlara ulaştırmak üzere görevlendirdiği elçi"ye ne ad verilir?

    a)Veli
    b)Evliya
    c)Peygamber
    d)Halife


    24)Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara haber veren,fakat yeni bir kitapve yeni bir şeriatla gönderilmeyip, önceki bir peygamberin kitap ve şeriatını ümmetine bildirmeye görevli olan peygambere ne ad verilir?

    a)Resul
    b)Mürsel
    c)Veli
    d)Nebi


    25)Hatemün nebiyyin ne demektir?

    a)Peygamberlerin ilki
    b)Peygamberlerin sonuncusu
    c)Nebilerin ilki
    d)Resullerin sonuncusu


    26)İstislah metodunu uyguluyarak hükme ulaşırken esas alman maslahatlara ne denir?


    a)İstishab b)Mesalih-Mürsele
    c)İstislah d)İstihsan


    27)İstislah metodunu daha çok hangi fakihler kullanılır?

    a)Hanefiler b)Şafiler
    c)Malikiler d)Hanbeliler


    28)"Fakihin şer'i-amel bir meselenin hükmünü ilgili delilerden çıkarabilmek için olanca gayreti sarfetmesi "neyi ifade eder?


    a)Re'y b)Te'vil
    c)İctihad d)Vücub ehliyeti


    29)Teklif ehliyetinin diğer adı nedir?


    a)Eksik eda ehliyeti b)Yarım eda ehliyeti
    c)Tam eda ehliyeti d)Vücut ehliyeti


    30)Aşağıdakilerden hangisi Şariin,yapılmasını kesin ve bağlayıcı bir ifade ve üslupla yasakladığı fiildir?


    a)Haram b)Tenzihen mekruh
    c)Tahrimen mekruh d)Caiz


    31)Aşağıdakilerden hangisi Şariin,bizzat kendisindeki kötülük sebebiyle, baştan itibaren ve temelden haramlığına hütmetdiği fiildir?


    a)Haram li-gayrihi b)Haram li-aynihi
    c)Tahrimen mekruh d)Tanziben mekruh


    32)Hz.Peygamber'in, Allah katından bir tebliğ veya Allah'ın dinini açıklama niteliği taşımaksızın insan olması itibariyle yaptığı normal ve beşeri davranışlara ne denir?


    a)Zevaid sünnet b)Gayri zevaid sünnet
    c)Müekked sünnet d)Gayri müekked sünnet


    33)Büyük abdes bozulduktan sonra dışkı ve idrar yollarında yapılacak dışkı,idrar vb. temizliği neyi ifade eder?


    a)İstinca b)İstibra
    c)Hadesten taharet d)Necasetten taharet


    34)Aşağıdakilerden hangisi"belli uzuvları usulune uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da eldeki su ıslaklığı ile meshetmek" şeklindeki ibadet temizliği olarak tarif edilir?

    a)Abdest b)İstibra
    c)Gusül d)Taharet


    35)Aşağıdakilerden hangisinde abdestli olmak farz değildir?

    a)Namaz kılmak
    b)Kabeyi tavaf etmek
    c)Tilavet secdesi yapmak
    d)Kur'ana dokunmak



    36)Abdestte uzuvları üçer defa yıkamak ve su ile iyice ovmak aşağıdakilerin hangisi ile ifde edilir?

    a)Tağsil b)Muvalat
    c)Delk d)Tertıb


    37)Özür sahibi kişiler için söylenenlerden hangisi doğrudur?

    a)Özürlü kimsenin özüründen başka abdestini bozan başka bir şey olmadıkça kaç vakit geçerse geçsin abdesti bozulmaz
    b)Özürlü kimse her namaz vakti için abdest alır
    c)Özürlü kimseden ibadetler düşer
    d)Bir namaz vakti içinde her ibadet için ayrı abdest alır

    38)Aşağıdakilerden hangisi bir nevi hükmı temizlik işlemi olup abdestte elin ıslaklığıyla bir uzuv, mest veya sargı üzerinde,teyemmümde ise yüz ve kollar üzerinde toprakla yapılan sembolik temizlik çeşididir?

    a)Mest b)Mesh
    c)Delk d)Muvalat


    39)Rahim içi damarlardan hayız ve nisaf hali dışında ve bir hastalık veya yapısal bozukluk sebebiyle gelen kana ne ad verilir?

    a)İhdilam b)İstihaze
    c)Hayız d)Nifas


    40)Aşağıdakilerden hangisi namazın rükülerden değildir?

    a)İntikal tekbiri b)Kıyam
    c)Kıraat d)Secde

    CEVAPLAR:

    21-Cevap:C)
    22-Cevap:B)
    23-Cevap:C)
    24-Cevap:D)
    25-Cevap:B)
    26-Cevap:B)
    27-Cevap:C)
    28-Cevap:C)
    29-Cevap:C)
    30-Cevap:A)
    31-Cevap:B)
    32-Cevap:A)
    33-Cevap:A)
    34-Cevap:A)
    35-Cevap:B)
    36-Cevap:C)
    37-Cevap:B)
    38-Cevap:B)
    39-Cevap:B)
    40-Cevap:A)

  11. 04.Mart.2011, 10:53
    6
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-6

    41)Namaz rükünlerinin düzgün bir şekilde yapılması aşağıdakilerden hangisi ile düzgün ifade edilir?

    a)Tertip b)Tedvir
    c)Ta'dil-i erkan d)Kavme


    42)Aşağıdakilerden hangisi avret sayılan yerleri örtmek demektir?

    a)Setr-i avret b)Hadesten teharet
    c)Necasetten teharet d)Galiz avret


    43)Müslümanların kıblesi neresidir?

    a)Mescid-i Aksa b)Mescid-i Nebevi
    c)Mescid-i Haram d)Mescid-i Kıbleteyn


    44)Bir farz namazının vakti dışında kılınmasına ne ad verilir?

    a)Faite b)Kaza
    c)Cem' d)Eda


    45)Sabaha karşı doğuda tan yerinde ufuktan göğe doğru dikey olarak yükselen,pramit şeklinde, akçıl ve donuk bir beyazlık aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a)Fecir-i sadık b)Fecir-i taglis
    c)Beyaz-ı müstetıl d)Beyaz-ı müsta'razi


    46)Akşamleyin ufuktaki kızıllıktan/kızartıdan sonra meydana gelen beyazlık neyi ifade eder?

    a)Şafak b)İstiva vakti
    c)Fey-i zeval d)Fecr-i kazib


    47)Niyetin zamanıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    a)Niyetin iftitah tekbiri ile birlikte yapılması efdaldir
    b)Tekbirden önce de niyet edilebilir
    c)Tekbir alındıktan sonra yapılan niyet geçerli olur
    d)Şafii mezhebinde niyetin hemen her tekbirden önce veya tekbirle birlikte yapılması gerekir


    48)Namazda bir miktar Kur’an okumak neyi ifade eder?

    a)İftitah tekbiri
    b)Kıyam
    c)Rüku
    d)Kıraat


    49)Aşağıdakilerden hangi namazın vaciplerinden değildir?

    a)Sadece alın ile burunu da yere koymak
    b)Farz olan fiili geciktirmemek
    c)Gerektiği durumlarda sehiv secdesi yapmak
    d)Namazın başlarken elleri kaldırarak tekbir almak


    50)Aşağıdakilerden hangisi namazın sünnetlerinden değildir?

    a)Tuma’nine b)İtimat
    c)Tesmi d)Tahmid


    51)Ezan okunurken her cümle arasında biraz beklemeye ve ikinci cümlelerde sesi biraz daha yükseltmeye ne ad verilir?

    a)Hadr b)Tesri’
    c)Teressül d)Tefekkür


    52)Yeni doğan çocuğun kulağına ezan okunmasının hükmü nedir?

    a)Farz b)Vacib
    c)Mekruh d)Mendup


    53)Cemaatle namazda saf düzeni ile ilgili söylenenlerden hangisi yanlıştır?

    a)Kadın iki yanındaki birer erkeğin namazı bozulur
    b)Kadının önündeki erkeğin namazı bozulur
    c)Kadının arkasındaki erkeğin namazı bozulur
    d)Kadının önündeki erkeğin namazı bozulmaz


    54)Muktedi nedir?

    a)İmama uyarak namaz kılan
    b)İmamlık yapan
    c)Yalnız namaz kılan
    d)Müezzinlik yapan


    55)Aşağıdakilerden hangisi farklıdır?

    a)Müdrik b)Lahik
    c)Mesbuk d)Müktedi


    56)Aşağıdakilerden hangisi Cuma namazının sıhhat şartlarından değildir?

    a)Vakit b)İkamet
    c)Cemaat d)Şehir


    57)Aşağıdakilerden hangisi İmam Şafii’ye göre hutbenin rükünlerinden değildir?

    a)Hutbenin her iki bölümünde Allah’a hamdetmek
    b)Her iki hutbede Peygamberimiz’e salavat getirmek
    c)İkinci hutbede müminlere dua etmemek
    d)Her iki hutbede takvayı tavsiye etmek


    58)Aşağıdakilerden hangisi bayram namazlarının diğer namazlardan kılınış bakımından farklıdır?

    a)İki rekatlı olması
    b)Her rek’atta zait tekbirlerinin olması
    c)Cemaetle kılınması
    d)Öğle vaktinden önce kılınması


    59)Aşağıdakilerden hangisi Arapça’da rahatlamak,dinlenmek gibi anlamlara gelir?

    a)Vitir b)Revatib
    c)Teravih d)Regaib


    60)Aşağıdakilerden hangisi hem uyumak hem de uyanmak anlamına gelir?

    a)Teheccüd b)Evvab
    c)Duha d)Fecr


    CEVAPLAR:

    41-Cevap:C)
    42-Cevap:A)
    43-Cevap:C)
    44-Cevap:B)
    45-Cevap:C)
    46-Cevap:A)
    47-Cevap:C)
    48-Cevap:D)
    49-Cevap:D)
    50-Cevap:A)
    51-Cevap:C)
    52-Cevap:D)
    53-Cevap:B)
    54-Cevap:A)
    55-Cevap:D)
    56-Cevap:B)
    57-Cevap:C)
    58-Cevap:B)
    59- (Cevap:C)
    60-Cevap:A)


  12. 04.Mart.2011, 10:53
    6
    Özel Üye
    41)Namaz rükünlerinin düzgün bir şekilde yapılması aşağıdakilerden hangisi ile düzgün ifade edilir?

    a)Tertip b)Tedvir
    c)Ta'dil-i erkan d)Kavme


    42)Aşağıdakilerden hangisi avret sayılan yerleri örtmek demektir?

    a)Setr-i avret b)Hadesten teharet
    c)Necasetten teharet d)Galiz avret


    43)Müslümanların kıblesi neresidir?

    a)Mescid-i Aksa b)Mescid-i Nebevi
    c)Mescid-i Haram d)Mescid-i Kıbleteyn


    44)Bir farz namazının vakti dışında kılınmasına ne ad verilir?

    a)Faite b)Kaza
    c)Cem' d)Eda


    45)Sabaha karşı doğuda tan yerinde ufuktan göğe doğru dikey olarak yükselen,pramit şeklinde, akçıl ve donuk bir beyazlık aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a)Fecir-i sadık b)Fecir-i taglis
    c)Beyaz-ı müstetıl d)Beyaz-ı müsta'razi


    46)Akşamleyin ufuktaki kızıllıktan/kızartıdan sonra meydana gelen beyazlık neyi ifade eder?

    a)Şafak b)İstiva vakti
    c)Fey-i zeval d)Fecr-i kazib


    47)Niyetin zamanıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    a)Niyetin iftitah tekbiri ile birlikte yapılması efdaldir
    b)Tekbirden önce de niyet edilebilir
    c)Tekbir alındıktan sonra yapılan niyet geçerli olur
    d)Şafii mezhebinde niyetin hemen her tekbirden önce veya tekbirle birlikte yapılması gerekir


    48)Namazda bir miktar Kur’an okumak neyi ifade eder?

    a)İftitah tekbiri
    b)Kıyam
    c)Rüku
    d)Kıraat


    49)Aşağıdakilerden hangi namazın vaciplerinden değildir?

    a)Sadece alın ile burunu da yere koymak
    b)Farz olan fiili geciktirmemek
    c)Gerektiği durumlarda sehiv secdesi yapmak
    d)Namazın başlarken elleri kaldırarak tekbir almak


    50)Aşağıdakilerden hangisi namazın sünnetlerinden değildir?

    a)Tuma’nine b)İtimat
    c)Tesmi d)Tahmid


    51)Ezan okunurken her cümle arasında biraz beklemeye ve ikinci cümlelerde sesi biraz daha yükseltmeye ne ad verilir?

    a)Hadr b)Tesri’
    c)Teressül d)Tefekkür


    52)Yeni doğan çocuğun kulağına ezan okunmasının hükmü nedir?

    a)Farz b)Vacib
    c)Mekruh d)Mendup


    53)Cemaatle namazda saf düzeni ile ilgili söylenenlerden hangisi yanlıştır?

    a)Kadın iki yanındaki birer erkeğin namazı bozulur
    b)Kadının önündeki erkeğin namazı bozulur
    c)Kadının arkasındaki erkeğin namazı bozulur
    d)Kadının önündeki erkeğin namazı bozulmaz


    54)Muktedi nedir?

    a)İmama uyarak namaz kılan
    b)İmamlık yapan
    c)Yalnız namaz kılan
    d)Müezzinlik yapan


    55)Aşağıdakilerden hangisi farklıdır?

    a)Müdrik b)Lahik
    c)Mesbuk d)Müktedi


    56)Aşağıdakilerden hangisi Cuma namazının sıhhat şartlarından değildir?

    a)Vakit b)İkamet
    c)Cemaat d)Şehir


    57)Aşağıdakilerden hangisi İmam Şafii’ye göre hutbenin rükünlerinden değildir?

    a)Hutbenin her iki bölümünde Allah’a hamdetmek
    b)Her iki hutbede Peygamberimiz’e salavat getirmek
    c)İkinci hutbede müminlere dua etmemek
    d)Her iki hutbede takvayı tavsiye etmek


    58)Aşağıdakilerden hangisi bayram namazlarının diğer namazlardan kılınış bakımından farklıdır?

    a)İki rekatlı olması
    b)Her rek’atta zait tekbirlerinin olması
    c)Cemaetle kılınması
    d)Öğle vaktinden önce kılınması


    59)Aşağıdakilerden hangisi Arapça’da rahatlamak,dinlenmek gibi anlamlara gelir?

    a)Vitir b)Revatib
    c)Teravih d)Regaib


    60)Aşağıdakilerden hangisi hem uyumak hem de uyanmak anlamına gelir?

    a)Teheccüd b)Evvab
    c)Duha d)Fecr


    CEVAPLAR:

    41-Cevap:C)
    42-Cevap:A)
    43-Cevap:C)
    44-Cevap:B)
    45-Cevap:C)
    46-Cevap:A)
    47-Cevap:C)
    48-Cevap:D)
    49-Cevap:D)
    50-Cevap:A)
    51-Cevap:C)
    52-Cevap:D)
    53-Cevap:B)
    54-Cevap:A)
    55-Cevap:D)
    56-Cevap:B)
    57-Cevap:C)
    58-Cevap:B)
    59- (Cevap:C)
    60-Cevap:A)

  13. 04.Mart.2011, 11:41
    7
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-7

    1)Teravih namazı kaç rek'attir?

    a)8 b)20 c)12 d)16



    2)Bir kişinin seferi sayılabilmesi için ikamet etdiği yerden en az kaç kilametre uzaklıkta bir yere gitmesi gerekir?

    a) 90km b)120km
    c)180km d)60km



    3)Hanifilere göre seferde namazı kısatmanın hükmü nedir?

    a)Ruhsat b)Azimet
    c)İmkan d)Caiz



    4)Bir erkeğin vefat eden karısını yıkamasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Erkek, iddet beklemeyeceği için aralarındaki nikah sona erdiğinden yıkayamaz
    b)Yıkayacak kimse bulunamadığı taktirde koca karısına teyemmüm verir
    c)Hanifilerin dışındaki üç mezhebe göre koca karısını yıkayabilir
    d)Erkek iddet beklediği için evlilik devam edeceğinden yıkayabilir



    5)Erkek mi kadınmı anlaşılmayan ve bu bakımdan kendisine hün-sa-i müşkil denilen kimse ölünce ne yapılır?

    a)yıkanır ve kadın gibi kefenlenir
    b)Yıkanmaz ve erkek gibi kefenlenir
    c)Yıkanmaz, sadece teyemmüm ettirilir.Kefenleme hususunda kadın sayılır ve ona göre kefenlenir
    d)Yıkanır ve erkek gibi kefenlenir



    6)Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nasıl isimlendirilir?

    a)Nezir b)Nafile
    c)Vücüp d)Hiçbiri



    7)Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

    a)Bozulan nafile orucun kazası
    b)Davud orucu
    c)Şevval orucu
    d)Aşure orucu



    8)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?

    a)Cinsel ilişki b)İhtilam olmak
    c)Bir şeyler yemek d)Bir şeyler içmek



    9)Aşağıdakilerden hangisi oruçlu için hem kaza hemde kefareti gerektirmez?

    a)Cinsel ilişki b)Birşeyler yemek
    c)Cinsel ilişkiye girmeden boşalmak d)Birşeyler içmek



    10)Aşağıdakilerden hangisi önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır?

    a)Mal-i müstefad b)Havelanü'l-havl
    c)Nisab d)Hiç biri



    11)Zekatı ehil olanlara vermek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a)Temlik b)Niyet
    c)Nisab d)Nema



    12)Altın, gümüş ve paranın zekatı hangi nisbette ödenir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    13)Doğal yollarla sulanan araziden elde edilen toprak mahsüllerinin zekatı ne kadar verilir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    14)Aşağıdakileden hangisi zekat vergiye benzemez?

    a)Zekatda vergide toplumsal yaşamın gereklerinden olup icbaridir
    b)Zekatı kaide olarak devlet tahsil etmez ve vergiyi devlet tahsil ederek ilgili yerlere sarf eder
    c)Zekat mükellef, bu farizayı yerine getirirken kendisi için özel bir menfaat gözetmez.Vergi mükellefi de vergisi karşılığında doğrudan kendisine bir menfaat beklemez
    d)Hem zekatın hem verginin malı hedefleri yanında iktisadi,içtimai hedefleri de vardır



    15)Aşağıdakilerden hangisi zekat vermenin adabından değildir?

    a)Müslüman zekatını sadece Allah'ın rızasa kavuşmak için vermeli, kullara sık sık hatırlatmalıdır.
    b)Müslüman mükelef temiz ve helal kazancından zekat vermelidir
    c)Bu farizayı ''Başa kalkmadan"ve "Eza vermeden"yerine getirmelidir
    d)Zekat ibadetini eda etmeden acele davranmalı,onu meşru bir mazeret olmaksızın geciktirmemelidirler.


    CEVAPLAR:


    1-cevap:B)
    2-cevap:A)
    3-cevap:B)
    4-cevap:D)
    5-cevap:C)
    6-cevap:B)
    7-cevap:A)
    8-cevap:B)
    9-cevap:C)
    10-cevap:A)
    11-cevap:A)
    12-cevap:B)
    13-cevap:C)
    14-cevap:D)
    15-cevap:A)


  14. 04.Mart.2011, 11:41
    7
    Özel Üye
    1)Teravih namazı kaç rek'attir?

    a)8 b)20 c)12 d)16



    2)Bir kişinin seferi sayılabilmesi için ikamet etdiği yerden en az kaç kilametre uzaklıkta bir yere gitmesi gerekir?

    a) 90km b)120km
    c)180km d)60km



    3)Hanifilere göre seferde namazı kısatmanın hükmü nedir?

    a)Ruhsat b)Azimet
    c)İmkan d)Caiz



    4)Bir erkeğin vefat eden karısını yıkamasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Erkek, iddet beklemeyeceği için aralarındaki nikah sona erdiğinden yıkayamaz
    b)Yıkayacak kimse bulunamadığı taktirde koca karısına teyemmüm verir
    c)Hanifilerin dışındaki üç mezhebe göre koca karısını yıkayabilir
    d)Erkek iddet beklediği için evlilik devam edeceğinden yıkayabilir



    5)Erkek mi kadınmı anlaşılmayan ve bu bakımdan kendisine hün-sa-i müşkil denilen kimse ölünce ne yapılır?

    a)yıkanır ve kadın gibi kefenlenir
    b)Yıkanmaz ve erkek gibi kefenlenir
    c)Yıkanmaz, sadece teyemmüm ettirilir.Kefenleme hususunda kadın sayılır ve ona göre kefenlenir
    d)Yıkanır ve erkek gibi kefenlenir



    6)Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nasıl isimlendirilir?

    a)Nezir b)Nafile
    c)Vücüp d)Hiçbiri



    7)Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

    a)Bozulan nafile orucun kazası
    b)Davud orucu
    c)Şevval orucu
    d)Aşure orucu



    8)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?

    a)Cinsel ilişki b)İhtilam olmak
    c)Bir şeyler yemek d)Bir şeyler içmek



    9)Aşağıdakilerden hangisi oruçlu için hem kaza hemde kefareti gerektirmez?

    a)Cinsel ilişki b)Birşeyler yemek
    c)Cinsel ilişkiye girmeden boşalmak d)Birşeyler içmek



    10)Aşağıdakilerden hangisi önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır?

    a)Mal-i müstefad b)Havelanü'l-havl
    c)Nisab d)Hiç biri



    11)Zekatı ehil olanlara vermek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a)Temlik b)Niyet
    c)Nisab d)Nema



    12)Altın, gümüş ve paranın zekatı hangi nisbette ödenir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    13)Doğal yollarla sulanan araziden elde edilen toprak mahsüllerinin zekatı ne kadar verilir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    14)Aşağıdakileden hangisi zekat vergiye benzemez?

    a)Zekatda vergide toplumsal yaşamın gereklerinden olup icbaridir
    b)Zekatı kaide olarak devlet tahsil etmez ve vergiyi devlet tahsil ederek ilgili yerlere sarf eder
    c)Zekat mükellef, bu farizayı yerine getirirken kendisi için özel bir menfaat gözetmez.Vergi mükellefi de vergisi karşılığında doğrudan kendisine bir menfaat beklemez
    d)Hem zekatın hem verginin malı hedefleri yanında iktisadi,içtimai hedefleri de vardır



    15)Aşağıdakilerden hangisi zekat vermenin adabından değildir?

    a)Müslüman zekatını sadece Allah'ın rızasa kavuşmak için vermeli, kullara sık sık hatırlatmalıdır.
    b)Müslüman mükelef temiz ve helal kazancından zekat vermelidir
    c)Bu farizayı ''Başa kalkmadan"ve "Eza vermeden"yerine getirmelidir
    d)Zekat ibadetini eda etmeden acele davranmalı,onu meşru bir mazeret olmaksızın geciktirmemelidirler.


    CEVAPLAR:


    1-cevap:B)
    2-cevap:A)
    3-cevap:B)
    4-cevap:D)
    5-cevap:C)
    6-cevap:B)
    7-cevap:A)
    8-cevap:B)
    9-cevap:C)
    10-cevap:A)
    11-cevap:A)
    12-cevap:B)
    13-cevap:C)
    14-cevap:D)
    15-cevap:A)

  15. 04.Mart.2011, 11:43
    8
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-8

    1)Teravih namazı kaç rek'attir?

    a)8 b)20 c)12 d)16



    2)Bir kişinin seferi sayılabilmesi için ikamet etdiği yerden en az kaç kilametre uzaklıkta bir yere gitmesi gerekir?

    a) 90km b)120km
    c)180km d)60km



    3)Hanifilere göre seferde namazı kısatmanın hükmü nedir?

    a)Ruhsat b)Azimet
    c)İmkan d)Caiz



    4)Bir erkeğin vefat eden karısını yıkamasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Erkek, iddet beklemeyeceği için aralarındaki nikah sona erdiğinden yıkayamaz
    b)Yıkayacak kimse bulunamadığı taktirde koca karısına teyemmüm verir
    c)Hanifilerin dışındaki üç mezhebe göre koca karısını yıkayabilir
    d)Erkek iddet beklediği için evlilik devam edeceğinden yıkayabilir



    5)Erkek mi kadınmı anlaşılmayan ve bu bakımdan kendisine hün-sa-i müşkil denilen kimse ölünce ne yapılır?

    a)yıkanır ve kadın gibi kefenlenir
    b)Yıkanmaz ve erkek gibi kefenlenir
    c)Yıkanmaz, sadece teyemmüm ettirilir.Kefenleme hususunda kadın sayılır ve ona göre kefenlenir
    d)Yıkanır ve erkek gibi kefenlenir



    6)Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nasıl isimlendirilir?

    a)Nezir b)Nafile
    c)Vücüp d)Hiçbiri



    7)Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

    a)Bozulan nafile orucun kazası
    b)Davud orucu
    c)Şevval orucu
    d)Aşure orucu



    8)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?

    a)Cinsel ilişki b)İhtilam olmak
    c)Bir şeyler yemek d)Bir şeyler içmek



    9)Aşağıdakilerden hangisi oruçlu için hem kaza hemde kefareti gerektirmez?

    a)Cinsel ilişki b)Birşeyler yemek
    c)Cinsel ilişkiye girmeden boşalmak d)Birşeyler içmek



    10)Aşağıdakilerden hangisi önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır?

    a)Mal-i müstefad b)Havelanü'l-havl
    c)Nisab d)Hiç biri



    11)Zekatı ehil olanlara vermek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a)Temlik b)Niyet
    c)Nisab d)Nema



    12)Altın, gümüş ve paranın zekatı hangi nisbette ödenir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    13)Doğal yollarla sulanan araziden elde edilen toprak mahsüllerinin zekatı ne kadar verilir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    14)Aşağıdakileden hangisi zekat vergiye benzemez?

    a)Zekatda vergide toplumsal yaşamın gereklerinden olup icbaridir
    b)Zekatı kaide olarak devlet tahsil etmez ve vergiyi devlet tahsil ederek ilgili yerlere sarf eder
    c)Zekat mükellef, bu farizayı yerine getirirken kendisi için özel bir menfaat gözetmez.Vergi mükellefi de vergisi karşılığında doğrudan kendisine bir menfaat beklemez
    d)Hem zekatın hem verginin malı hedefleri yanında iktisadi,içtimai hedefleri de vardır



    15)Aşağıdakilerden hangisi zekat vermenin adabından değildir?

    a)Müslüman zekatını sadece Allah'ın rızasa kavuşmak için vermeli, kullara sık sık hatırlatmalıdır.
    b)Müslüman mükelef temiz ve helal kazancından zekat vermelidir
    c)Bu farizayı ''Başa kalkmadan"ve "Eza vermeden"yerine getirmelidir
    d)Zekat ibadetini eda etmeden acele davranmalı,onu meşru bir mazeret olmaksızın geciktirmemelidirler.


    CEVAPLAR:


    1-cevap:B)
    2-cevap:A)
    3-cevap:B)
    4-cevap:D)
    5-cevap:C)
    6-cevap:B)
    7-cevap:A)
    8-cevap:B)
    9-cevap:C)
    10-cevap:A)
    11-cevap:A)
    12-cevap:B)
    13-cevap:C)
    14-cevap:D)


  16. 04.Mart.2011, 11:43
    8
    Özel Üye
    1)Teravih namazı kaç rek'attir?

    a)8 b)20 c)12 d)16



    2)Bir kişinin seferi sayılabilmesi için ikamet etdiği yerden en az kaç kilametre uzaklıkta bir yere gitmesi gerekir?

    a) 90km b)120km
    c)180km d)60km



    3)Hanifilere göre seferde namazı kısatmanın hükmü nedir?

    a)Ruhsat b)Azimet
    c)İmkan d)Caiz



    4)Bir erkeğin vefat eden karısını yıkamasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Erkek, iddet beklemeyeceği için aralarındaki nikah sona erdiğinden yıkayamaz
    b)Yıkayacak kimse bulunamadığı taktirde koca karısına teyemmüm verir
    c)Hanifilerin dışındaki üç mezhebe göre koca karısını yıkayabilir
    d)Erkek iddet beklediği için evlilik devam edeceğinden yıkayabilir



    5)Erkek mi kadınmı anlaşılmayan ve bu bakımdan kendisine hün-sa-i müşkil denilen kimse ölünce ne yapılır?

    a)yıkanır ve kadın gibi kefenlenir
    b)Yıkanmaz ve erkek gibi kefenlenir
    c)Yıkanmaz, sadece teyemmüm ettirilir.Kefenleme hususunda kadın sayılır ve ona göre kefenlenir
    d)Yıkanır ve erkek gibi kefenlenir



    6)Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nasıl isimlendirilir?

    a)Nezir b)Nafile
    c)Vücüp d)Hiçbiri



    7)Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

    a)Bozulan nafile orucun kazası
    b)Davud orucu
    c)Şevval orucu
    d)Aşure orucu



    8)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?

    a)Cinsel ilişki b)İhtilam olmak
    c)Bir şeyler yemek d)Bir şeyler içmek



    9)Aşağıdakilerden hangisi oruçlu için hem kaza hemde kefareti gerektirmez?

    a)Cinsel ilişki b)Birşeyler yemek
    c)Cinsel ilişkiye girmeden boşalmak d)Birşeyler içmek



    10)Aşağıdakilerden hangisi önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır?

    a)Mal-i müstefad b)Havelanü'l-havl
    c)Nisab d)Hiç biri



    11)Zekatı ehil olanlara vermek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

    a)Temlik b)Niyet
    c)Nisab d)Nema



    12)Altın, gümüş ve paranın zekatı hangi nisbette ödenir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    13)Doğal yollarla sulanan araziden elde edilen toprak mahsüllerinin zekatı ne kadar verilir?

    a)%5 b)%2,5
    c)%10 d)Hiçbiri



    14)Aşağıdakileden hangisi zekat vergiye benzemez?

    a)Zekatda vergide toplumsal yaşamın gereklerinden olup icbaridir
    b)Zekatı kaide olarak devlet tahsil etmez ve vergiyi devlet tahsil ederek ilgili yerlere sarf eder
    c)Zekat mükellef, bu farizayı yerine getirirken kendisi için özel bir menfaat gözetmez.Vergi mükellefi de vergisi karşılığında doğrudan kendisine bir menfaat beklemez
    d)Hem zekatın hem verginin malı hedefleri yanında iktisadi,içtimai hedefleri de vardır



    15)Aşağıdakilerden hangisi zekat vermenin adabından değildir?

    a)Müslüman zekatını sadece Allah'ın rızasa kavuşmak için vermeli, kullara sık sık hatırlatmalıdır.
    b)Müslüman mükelef temiz ve helal kazancından zekat vermelidir
    c)Bu farizayı ''Başa kalkmadan"ve "Eza vermeden"yerine getirmelidir
    d)Zekat ibadetini eda etmeden acele davranmalı,onu meşru bir mazeret olmaksızın geciktirmemelidirler.


    CEVAPLAR:


    1-cevap:B)
    2-cevap:A)
    3-cevap:B)
    4-cevap:D)
    5-cevap:C)
    6-cevap:B)
    7-cevap:A)
    8-cevap:B)
    9-cevap:C)
    10-cevap:A)
    11-cevap:A)
    12-cevap:B)
    13-cevap:C)
    14-cevap:D)

  17. 04.Mart.2011, 11:45
    9
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-9

    16)Aşağıdakilerden hangisi"Ramazan Bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler yerine getirmekle yükümlü oldukları malı bir ibadettir?

    a)Fitre b)Fidye
    c)Zekat d)Sadaka


    17)Afakiler için yol üzerinde mıkat yeri yoksa ihrama en son nerede girmelidirler?

    a)Muhakkak mıkat yerinden geçmek gereklidir
    b)Kendilerineen yakın mıkatın hizasını geçmeden
    c)Kendi ikamet ettikleri yerde
    d)Mescidi Harama girmeden hemen önce


    18)Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden değildir?

    a)İhram yasaklarından sakınmak
    b)Tırnakları kesmek
    c)Her fırsatta telbiye söylemek
    d)Temizlik için gusletmek


    19)Aşağıdakilerden hangisi belden aşağıya sarılan havlu anlamına gelir?

    a)Rida b)İzar
    c)İhram d)Hiçbiri


    20)Arefe günü Arafat'ta öğle ve ikindi namazlarının öğle vakti içinde birleştirilerek birlikte kılınması aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Muvalat b)Cem'-i te'hir
    c)Cem'-i takdim d)Vakfe


    21)Aşagıdakilerden hangisi Hacerülesved'in bulunduğu köşeden veya hizasından başlayıp,Kabe'nin etrafında yedi defa dönmektir?

    a)Sa'y b)Vakfe
    c)Tavaf d)Şaft


    22)Kabe'yi sol tarafına alıp kendisi Kabe'nin sağında olacak şekilde yürümek aşağıdakilerin hangisi ile ifade edilir?

    a)Teyemmüm b)Teyamün
    c)Telbiye d)Say


    23)Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin zamanıdır?

    a)Zilhiccenin 10. günü zeval vaktinde 11.günü fecr-isadık zamanına kadar geçen süre
    b)Zilhiccenin 10.günü zeval vaktinden güneş batmasına kadar geçen süre
    c)Zilhiccenin 10.günü tan yerinin ağırmaya başlamasından güneşin doğmasına kadar olan süre
    d)Hiçbiri

    24)Haccedenlerin arefe günü akşamı müzdelifede akşam ve yatsı namazlarını cem-i te'hir ile kılmalarının hükmü nedir?

    a)Sünnet b)Farz
    c)Vacip d)Mubah


    25)Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamalarının mekruhlarından değildir?

    a)Şeytan taşlama günlerinde sırayla Küçük,Orta ve Akabe cemrelerine taş atmak
    b)Cemre mahalinde biriken taşlardan alıp atmak
    c)Büyükçe bir taşı olduğu gibi veya kııp bir kaç parça yaparak atmak
    d)Bir cemreye aynı gün yediden çok taş atmak



    26)Saçların traş edilmesi ve kısaltılmasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Ebu Hanife ve İmam Malik'e göre,bayramın 3.günü güneş batıncaya kadar ki süre içinde yapılması vaciptir
    b)Kadınların saçlarını dipten traş etmeleri sünnettir
    c)Geciktirilmesi durumunda ceza gerekir
    d)Meseplerin her birinde başın traş edilecek miktarı abteste meshi gereken miktarı aynıdır


    27)Aşağıdakilerden hangisi temettu've kıran haccının şartlarından değildir?

    a)Hacceden kişi Afaki olmalıdır
    b)Hacceden kişi Hillı olmalıdır
    c)Umre ve Hac,her ikisi aynı yılın hac aylarında yapılmalıdır
    d)Hac aylarında yapılan umreden sonra "Salih İlmam" olmamalıdır


    28)Hanefilere göre, umre ile hac arasında herhangi bir sebeple memlekete dönmekle kişi ne yapmış olur?

    a)İfad haccı b)Sahih imlam
    c)Temettu' haccı d)Hiçbiri


    29)Zıhar yemini yapan bir kimsenin kefaret olarak aşağıdakilerden hangisini yapması gerekmez?

    a)Köle azad etmek
    b)Aralıksız olarak iki ay oruç tutmak
    c)On fakiri doyurmak
    d)Altmış fakiri doyurmak

    30)Aşağıdakilerden hangisi yanlışlıkla bir mü'mini öldüren kimsenin kefaret olarak yapması gerekenlerden biridir?

    a)Mü'min bir köle azad etmek
    b)Üç ay peşpeşe oruç tutmak
    c)On fakiri doyurmak
    d)On fakiri giydirmek

    CEVAPLAR:

    16-cevap:A)
    17-cevap:B)
    18-cevap:A)
    19-cevap:B)
    20-cevap:C)
    21-cevap:C)
    22-cevap:B)
    23-cevap:C)
    24-cevap:C)
    25-cevap:A)
    26-cevap:B)
    27-cevap:B)
    28-Cevap:B)
    29-cevap:C)
    30-cevap:A)


  18. 04.Mart.2011, 11:45
    9
    Özel Üye
    16)Aşağıdakilerden hangisi"Ramazan Bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler yerine getirmekle yükümlü oldukları malı bir ibadettir?

    a)Fitre b)Fidye
    c)Zekat d)Sadaka


    17)Afakiler için yol üzerinde mıkat yeri yoksa ihrama en son nerede girmelidirler?

    a)Muhakkak mıkat yerinden geçmek gereklidir
    b)Kendilerineen yakın mıkatın hizasını geçmeden
    c)Kendi ikamet ettikleri yerde
    d)Mescidi Harama girmeden hemen önce


    18)Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden değildir?

    a)İhram yasaklarından sakınmak
    b)Tırnakları kesmek
    c)Her fırsatta telbiye söylemek
    d)Temizlik için gusletmek


    19)Aşağıdakilerden hangisi belden aşağıya sarılan havlu anlamına gelir?

    a)Rida b)İzar
    c)İhram d)Hiçbiri


    20)Arefe günü Arafat'ta öğle ve ikindi namazlarının öğle vakti içinde birleştirilerek birlikte kılınması aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Muvalat b)Cem'-i te'hir
    c)Cem'-i takdim d)Vakfe


    21)Aşagıdakilerden hangisi Hacerülesved'in bulunduğu köşeden veya hizasından başlayıp,Kabe'nin etrafında yedi defa dönmektir?

    a)Sa'y b)Vakfe
    c)Tavaf d)Şaft


    22)Kabe'yi sol tarafına alıp kendisi Kabe'nin sağında olacak şekilde yürümek aşağıdakilerin hangisi ile ifade edilir?

    a)Teyemmüm b)Teyamün
    c)Telbiye d)Say


    23)Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin zamanıdır?

    a)Zilhiccenin 10. günü zeval vaktinde 11.günü fecr-isadık zamanına kadar geçen süre
    b)Zilhiccenin 10.günü zeval vaktinden güneş batmasına kadar geçen süre
    c)Zilhiccenin 10.günü tan yerinin ağırmaya başlamasından güneşin doğmasına kadar olan süre
    d)Hiçbiri

    24)Haccedenlerin arefe günü akşamı müzdelifede akşam ve yatsı namazlarını cem-i te'hir ile kılmalarının hükmü nedir?

    a)Sünnet b)Farz
    c)Vacip d)Mubah


    25)Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamalarının mekruhlarından değildir?

    a)Şeytan taşlama günlerinde sırayla Küçük,Orta ve Akabe cemrelerine taş atmak
    b)Cemre mahalinde biriken taşlardan alıp atmak
    c)Büyükçe bir taşı olduğu gibi veya kııp bir kaç parça yaparak atmak
    d)Bir cemreye aynı gün yediden çok taş atmak



    26)Saçların traş edilmesi ve kısaltılmasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Ebu Hanife ve İmam Malik'e göre,bayramın 3.günü güneş batıncaya kadar ki süre içinde yapılması vaciptir
    b)Kadınların saçlarını dipten traş etmeleri sünnettir
    c)Geciktirilmesi durumunda ceza gerekir
    d)Meseplerin her birinde başın traş edilecek miktarı abteste meshi gereken miktarı aynıdır


    27)Aşağıdakilerden hangisi temettu've kıran haccının şartlarından değildir?

    a)Hacceden kişi Afaki olmalıdır
    b)Hacceden kişi Hillı olmalıdır
    c)Umre ve Hac,her ikisi aynı yılın hac aylarında yapılmalıdır
    d)Hac aylarında yapılan umreden sonra "Salih İlmam" olmamalıdır


    28)Hanefilere göre, umre ile hac arasında herhangi bir sebeple memlekete dönmekle kişi ne yapmış olur?

    a)İfad haccı b)Sahih imlam
    c)Temettu' haccı d)Hiçbiri


    29)Zıhar yemini yapan bir kimsenin kefaret olarak aşağıdakilerden hangisini yapması gerekmez?

    a)Köle azad etmek
    b)Aralıksız olarak iki ay oruç tutmak
    c)On fakiri doyurmak
    d)Altmış fakiri doyurmak

    30)Aşağıdakilerden hangisi yanlışlıkla bir mü'mini öldüren kimsenin kefaret olarak yapması gerekenlerden biridir?

    a)Mü'min bir köle azad etmek
    b)Üç ay peşpeşe oruç tutmak
    c)On fakiri doyurmak
    d)On fakiri giydirmek

    CEVAPLAR:

    16-cevap:A)
    17-cevap:B)
    18-cevap:A)
    19-cevap:B)
    20-cevap:C)
    21-cevap:C)
    22-cevap:B)
    23-cevap:C)
    24-cevap:C)
    25-cevap:A)
    26-cevap:B)
    27-cevap:B)
    28-Cevap:B)
    29-cevap:C)
    30-cevap:A)

  19. 04.Mart.2011, 11:47
    10
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-10

    31)Hacda ihrama girip de bir mazeret sebebiyle vaktinden önce traş olmak zorunda kalan kimsenin kefaret olarak aşağıdakilerden hangisini ödemesi gerekmez?

    a)Üç gün oruç tutmak
    b)Sığır cinsinden bir hayvan kurban etmek
    c)Altı fakiri doyurmak
    d)Bir koyun kurban etmek

    32)Aşağıdakilerden hangisi tüp bebek uygulamasındaki doğru hükümdür?

    a)Yabancı bir erkeğin spermi alınarak uygulanan tüp bebek
    b)Kocanın sperminin yabancı bir kadından alınan bir yumurta ile döllendirilmesi
    c)Evli eşler arasında yapılan tüp bebek uygulaması
    d)Eşlerden alınan yumurta ve spermin başka bir gönüllü kadın rahmine yerleştirilmesi


    33)İslam hukuku prensipleri açısından hangi şık yanlıştır?

    a)Ölüden diriye organ nakli yapılırken zaruretin bulunması gereklidir
    b)Ölüden diriye nakilde alıcının da buna razı olması gerekir
    c)Organın bir ücret karşılığında verilmemiş olması gereklidir
    d)Zaruret varsa bir ücret talep edilebilir

    34)İntihar ile ilgili hangi hüküm doğrudur?

    a)İntihar eden kişi kafir olur
    b)İntihar edenkişinin cenaze namazı kılınmaz
    c)Ölüm orucu tutmak intihar hükmünde değildir
    d)İntihar eden Müslüman yıkanır,kefenlenir,cenaze namazı kılınır ve Müslüman mezarlığına gömülür

    35)Satım kurallarından hangisi yanlıştır?

    a)Alım satımın temel şartı karşılıklı rızadır
    b)Akdin tam anlamıyla meşruluk kazanması için geçerlilik ve işlerlik şartlarında bulunması gerekir
    c)Satıma konu olan mevcut ve hukuken geçerli bir mal olmasıda şarttır
    d)Satım akdinin bulunması için tarafların temyiz şartına taşımalarına gerek yokyur

    36)Aşağıdaki kelimelerden hangisi yanlış tanımlanlanmıştır?

    a)Rehin:hapsetmek,alıkoymak
    b)Rahin:rehin verene denir.
    c)Kefalet:teslim alınan mala denir.
    d)Mürtehin:rehin alana denir.

    37)Aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?

    a)Bizantinizm:dini otoritesini siyasal otoritenin önüne geçmesi ve himayesine almasıdır.
    b)Teokrasi:siyasal iktidarın tanrıdan kaynaklandığını ifade eder.
    c)Laiklik:Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.
    d)Konkordato:Dinsel kaynaklı bir yöneti şeklidir.

    38)Kur'an ve sünnet bağlamında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Ayetler muhtevasına ilişkin olarak taabbudi ve akli içerikli olmak üzere ikiye ayrılır
    b)Kur'anda akıllı ve yükümlü insan ve topluluklar muhatap alınır
    c)Kur'anda konular genelde insan merkezi olarak işlenir
    d)Hz.Peygamberin açıklamaları kendini bağlar


    39)"Hilafet"tabiri ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a)Hilafet:bir kimsenin yerine geçen kimse demektir
    b)İmameti suğra:namazdaki imamet anlamındadır
    c)İmameti Kübra:hilafet ile eş anlamlıdır
    d)İmameti uzma:hilafet ile eş anlamlıdır.

    40)Peygamber sonrası dönemle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    a)Hz.Peygamberin ölümden sonra devlet düzeni devam ettirilememiştir
    b)Hz.Ali'nin halifeliğe geçişi de diğer üç halife gibi olmuştur
    c)Hz. Ebubekir genel şura yolu ile halife olmuştur
    d)Hz.Muaviye'nin geçişi de Hz.Osman gibidir

    41)Aşağıdakilerden hangisi islam bilgilerinin tasnifleri arasında yer almaz?

    a)Hak din b)Batıl din
    c)Muharref din d)Düalist din

    42)Rum suresi 30.ayette geçen fitratullah ne demektir?

    a)Allah'ın peygamberi b)Allah'ın dini
    c)Allah'ın kitabı d)İslam fıtratı

    43)Müteahhirin seleffiye arasında hangisi yoktur?

    a)İbni Teymiyye b)Vasıl b.Ata
    c)İbnül-Vezir d)Şevkani

    44)İman esasları ilmihal kitaplarında ne ile ifade edilir?

    a)Eslemtü b)Amentü
    c)Kabültü d)Vehebtü

    45)Kafir sözlükte ne anlama gelmektedir?

    a)Açan b)İfşa eden
    c)Örten d)Örtmek


    CEVAPLAR:


    31-cevap:B)
    32-cevap:C)
    33-cevap:D)
    34-cevap:D)
    35-cevap:D)
    36-cevap:C)
    37-cevap:A)
    38-cevap:D)
    39-cevap:A)
    40-cevap:C)
    41-cevap:D)
    42-cevap:B)
    43-cevap:B)
    44-cevap:B)
    45-cevap:C)


  20. 04.Mart.2011, 11:47
    10
    Özel Üye
    31)Hacda ihrama girip de bir mazeret sebebiyle vaktinden önce traş olmak zorunda kalan kimsenin kefaret olarak aşağıdakilerden hangisini ödemesi gerekmez?

    a)Üç gün oruç tutmak
    b)Sığır cinsinden bir hayvan kurban etmek
    c)Altı fakiri doyurmak
    d)Bir koyun kurban etmek

    32)Aşağıdakilerden hangisi tüp bebek uygulamasındaki doğru hükümdür?

    a)Yabancı bir erkeğin spermi alınarak uygulanan tüp bebek
    b)Kocanın sperminin yabancı bir kadından alınan bir yumurta ile döllendirilmesi
    c)Evli eşler arasında yapılan tüp bebek uygulaması
    d)Eşlerden alınan yumurta ve spermin başka bir gönüllü kadın rahmine yerleştirilmesi


    33)İslam hukuku prensipleri açısından hangi şık yanlıştır?

    a)Ölüden diriye organ nakli yapılırken zaruretin bulunması gereklidir
    b)Ölüden diriye nakilde alıcının da buna razı olması gerekir
    c)Organın bir ücret karşılığında verilmemiş olması gereklidir
    d)Zaruret varsa bir ücret talep edilebilir

    34)İntihar ile ilgili hangi hüküm doğrudur?

    a)İntihar eden kişi kafir olur
    b)İntihar edenkişinin cenaze namazı kılınmaz
    c)Ölüm orucu tutmak intihar hükmünde değildir
    d)İntihar eden Müslüman yıkanır,kefenlenir,cenaze namazı kılınır ve Müslüman mezarlığına gömülür

    35)Satım kurallarından hangisi yanlıştır?

    a)Alım satımın temel şartı karşılıklı rızadır
    b)Akdin tam anlamıyla meşruluk kazanması için geçerlilik ve işlerlik şartlarında bulunması gerekir
    c)Satıma konu olan mevcut ve hukuken geçerli bir mal olmasıda şarttır
    d)Satım akdinin bulunması için tarafların temyiz şartına taşımalarına gerek yokyur

    36)Aşağıdaki kelimelerden hangisi yanlış tanımlanlanmıştır?

    a)Rehin:hapsetmek,alıkoymak
    b)Rahin:rehin verene denir.
    c)Kefalet:teslim alınan mala denir.
    d)Mürtehin:rehin alana denir.

    37)Aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?

    a)Bizantinizm:dini otoritesini siyasal otoritenin önüne geçmesi ve himayesine almasıdır.
    b)Teokrasi:siyasal iktidarın tanrıdan kaynaklandığını ifade eder.
    c)Laiklik:Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.
    d)Konkordato:Dinsel kaynaklı bir yöneti şeklidir.

    38)Kur'an ve sünnet bağlamında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    a)Ayetler muhtevasına ilişkin olarak taabbudi ve akli içerikli olmak üzere ikiye ayrılır
    b)Kur'anda akıllı ve yükümlü insan ve topluluklar muhatap alınır
    c)Kur'anda konular genelde insan merkezi olarak işlenir
    d)Hz.Peygamberin açıklamaları kendini bağlar


    39)"Hilafet"tabiri ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

    a)Hilafet:bir kimsenin yerine geçen kimse demektir
    b)İmameti suğra:namazdaki imamet anlamındadır
    c)İmameti Kübra:hilafet ile eş anlamlıdır
    d)İmameti uzma:hilafet ile eş anlamlıdır.

    40)Peygamber sonrası dönemle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    a)Hz.Peygamberin ölümden sonra devlet düzeni devam ettirilememiştir
    b)Hz.Ali'nin halifeliğe geçişi de diğer üç halife gibi olmuştur
    c)Hz. Ebubekir genel şura yolu ile halife olmuştur
    d)Hz.Muaviye'nin geçişi de Hz.Osman gibidir

    41)Aşağıdakilerden hangisi islam bilgilerinin tasnifleri arasında yer almaz?

    a)Hak din b)Batıl din
    c)Muharref din d)Düalist din

    42)Rum suresi 30.ayette geçen fitratullah ne demektir?

    a)Allah'ın peygamberi b)Allah'ın dini
    c)Allah'ın kitabı d)İslam fıtratı

    43)Müteahhirin seleffiye arasında hangisi yoktur?

    a)İbni Teymiyye b)Vasıl b.Ata
    c)İbnül-Vezir d)Şevkani

    44)İman esasları ilmihal kitaplarında ne ile ifade edilir?

    a)Eslemtü b)Amentü
    c)Kabültü d)Vehebtü

    45)Kafir sözlükte ne anlama gelmektedir?

    a)Açan b)İfşa eden
    c)Örten d)Örtmek


    CEVAPLAR:


    31-cevap:B)
    32-cevap:C)
    33-cevap:D)
    34-cevap:D)
    35-cevap:D)
    36-cevap:C)
    37-cevap:A)
    38-cevap:D)
    39-cevap:A)
    40-cevap:C)
    41-cevap:D)
    42-cevap:B)
    43-cevap:B)
    44-cevap:B)
    45-cevap:C)

  21. 04.Mart.2011, 11:49
    11
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-11

    1)Kur'an-ı Kerimde Medine döneminde inen ayetlerde geçen din kelimesiyle daha çok hangi anlama vurgu yapılmıştır?

    a)İnsanın hesaba çekileceği ahiret gününe

    b)İslamın diğer dinlere karşı üstünlüğüne

    c)Allah'a ulaştıran yol olduğunda

    d)Dinin Allah tarafından konulan yol olduğuna



    2)Kur'an-ı Kerimde geçen hangi ifade ile yeni dinin bütün dinlerce üstün kılnacağı müjdelenmiştir?

    a)Yevmid-din b)Dinen kıyamen

    c)Millet İbrahim d)Dinül-hak


    3) 1-Tabiat olaylarının etkisi altında kalıp onlara kutsallık atfetmek

    2-Ruhlara takınma

    3-Büyüye,bitki ve hayvanların kutsalığına inanmak

    Yukardakiler sırasıyla hangi kelimeleri ifade eder?

    a)Natürizm-totemizm-animizm

    b)Animizm-natürizm-totemizm

    c)Totemizm-animizm-natürizm

    d)Natürizm-animizm-totemizm


    4)Muharref ne demektir?

    a)İlahi vahye dayanmayan dinler

    b)İlahi vahye dayanmakla birlikte asli şeklini koruyamamış dinler

    c)İlahi olması ve orjinal şeklini koruması

    d)Tanrı konusunda açık ve net olmayanlar



    5)Ehl-i bid-at ne demektir?

    a)Hz.Peygamberin sünnetini terk ederek O'nun ve ashabının izledikleri yoldan ayrılanlar

    b)Sünneti rehber edinenler

    c)Kurtuluş yolunda olanlar

    d)Ümmetin çoğunluğunu oluşturanlar



    6)Aşağıdakilerden hangisi Ehl-i Bid'at mezheplerinden değildir?

    a)Galiye b)Yezidiyye

    c)Batiniyye d)Selefiyye


    7)Mu'tezile mezhebi kimin öncülüğünde kurulmuştur?

    a)Hasan Basri b)Cahiz

    c)Vasıl b.Ata d)Zemahşeri





    8)Aşağıdakilerden hangisi Caferiyye görüş ve uygulamalarından değildir?

    a)Müt'a nikahını caiz görme

    b)Boşamada iki şahit zorunluğu

    c)Çıplak ayakların üstüne meshi yeterli sayma

    d)Beş vakit namazları vaktinde kılma




    9)Aşağıdakilerden hangisi farklı hükümleri bir araya getirilmesini ifade eder?

    a)Tefrik b)Telfik c)Tebrik d)Tehdit




    10)Ebu Said Ebü'l-Hayr'ın Farsça'yı tasavvuf dili haline getirmek için ilk adını atmasından sonra,Hücrivi'nin oluşturmuş olduğu Farsça ilk tasavvuf kitabın adı nedir?

    a)Divan-ı Kebir b)Avarifü'l Naarif

    c)Tabakatü's Süfiyye d)Keşfül- Mahcüb




    11)Allah'ın birliğine,Hz.Muhammed'in peygamberliğini ve onun, Allah'tan getirdiklerini kabul ettiklerini söyleyerek,müslümanlar gibi yaşadıkları halde,kalpten inanmayan kimselere nedenir?

    a)Müşrik b)Kafir c)Müslim d)Münafık




    12)Aşağıdakilerden hangisi imanın şartlarından değildir?

    a)Allah'a iman b)Meleklere iman

    c)Şahadet kelimesi d)Kitaplara iman



    13)Aşağıdakilerden hangisi varlığı zorunlu olan ve bütün övgülere layık bulunan yüce varlığın adıdır?

    a)Allah b)Rahman c)Rahim d)Halik




    14)Aşağıdaki hususlardan hangisi İhlas Suresinde geçmemektedir?

    a)Allah'ın bir olduğu b)Hiçbir şeye muhtaç olmadığı

    c)Doğurmadığı ve doğurulmadığı d)Ancak O'na ibadet edildiği


    15)Aşağıdakilerden hangisi Allah'ın zati sıfatlarından değildir?

    a)Vücud b)Kıdem c)Kelam d)Beka


    CEVAPLAR:


    1-Cevap:B)
    2-Cevap:D)
    3-Cevap:D)
    4-Cevap:B)
    5-Cevap:A)
    6-Cevap:D)
    7-Cevap:C)
    8-Cevap:D)
    9-Cevap:B)
    10-Cevap:D)
    11-Cevap:D)
    12-Cevap:C)
    13-Cevap:A)
    14-Cevap:D)
    15-Cevap:C)


  22. 04.Mart.2011, 11:49
    11
    Özel Üye
    1)Kur'an-ı Kerimde Medine döneminde inen ayetlerde geçen din kelimesiyle daha çok hangi anlama vurgu yapılmıştır?

    a)İnsanın hesaba çekileceği ahiret gününe

    b)İslamın diğer dinlere karşı üstünlüğüne

    c)Allah'a ulaştıran yol olduğunda

    d)Dinin Allah tarafından konulan yol olduğuna



    2)Kur'an-ı Kerimde geçen hangi ifade ile yeni dinin bütün dinlerce üstün kılnacağı müjdelenmiştir?

    a)Yevmid-din b)Dinen kıyamen

    c)Millet İbrahim d)Dinül-hak


    3) 1-Tabiat olaylarının etkisi altında kalıp onlara kutsallık atfetmek

    2-Ruhlara takınma

    3-Büyüye,bitki ve hayvanların kutsalığına inanmak

    Yukardakiler sırasıyla hangi kelimeleri ifade eder?

    a)Natürizm-totemizm-animizm

    b)Animizm-natürizm-totemizm

    c)Totemizm-animizm-natürizm

    d)Natürizm-animizm-totemizm


    4)Muharref ne demektir?

    a)İlahi vahye dayanmayan dinler

    b)İlahi vahye dayanmakla birlikte asli şeklini koruyamamış dinler

    c)İlahi olması ve orjinal şeklini koruması

    d)Tanrı konusunda açık ve net olmayanlar



    5)Ehl-i bid-at ne demektir?

    a)Hz.Peygamberin sünnetini terk ederek O'nun ve ashabının izledikleri yoldan ayrılanlar

    b)Sünneti rehber edinenler

    c)Kurtuluş yolunda olanlar

    d)Ümmetin çoğunluğunu oluşturanlar



    6)Aşağıdakilerden hangisi Ehl-i Bid'at mezheplerinden değildir?

    a)Galiye b)Yezidiyye

    c)Batiniyye d)Selefiyye


    7)Mu'tezile mezhebi kimin öncülüğünde kurulmuştur?

    a)Hasan Basri b)Cahiz

    c)Vasıl b.Ata d)Zemahşeri





    8)Aşağıdakilerden hangisi Caferiyye görüş ve uygulamalarından değildir?

    a)Müt'a nikahını caiz görme

    b)Boşamada iki şahit zorunluğu

    c)Çıplak ayakların üstüne meshi yeterli sayma

    d)Beş vakit namazları vaktinde kılma




    9)Aşağıdakilerden hangisi farklı hükümleri bir araya getirilmesini ifade eder?

    a)Tefrik b)Telfik c)Tebrik d)Tehdit




    10)Ebu Said Ebü'l-Hayr'ın Farsça'yı tasavvuf dili haline getirmek için ilk adını atmasından sonra,Hücrivi'nin oluşturmuş olduğu Farsça ilk tasavvuf kitabın adı nedir?

    a)Divan-ı Kebir b)Avarifü'l Naarif

    c)Tabakatü's Süfiyye d)Keşfül- Mahcüb




    11)Allah'ın birliğine,Hz.Muhammed'in peygamberliğini ve onun, Allah'tan getirdiklerini kabul ettiklerini söyleyerek,müslümanlar gibi yaşadıkları halde,kalpten inanmayan kimselere nedenir?

    a)Müşrik b)Kafir c)Müslim d)Münafık




    12)Aşağıdakilerden hangisi imanın şartlarından değildir?

    a)Allah'a iman b)Meleklere iman

    c)Şahadet kelimesi d)Kitaplara iman



    13)Aşağıdakilerden hangisi varlığı zorunlu olan ve bütün övgülere layık bulunan yüce varlığın adıdır?

    a)Allah b)Rahman c)Rahim d)Halik




    14)Aşağıdaki hususlardan hangisi İhlas Suresinde geçmemektedir?

    a)Allah'ın bir olduğu b)Hiçbir şeye muhtaç olmadığı

    c)Doğurmadığı ve doğurulmadığı d)Ancak O'na ibadet edildiği


    15)Aşağıdakilerden hangisi Allah'ın zati sıfatlarından değildir?

    a)Vücud b)Kıdem c)Kelam d)Beka


    CEVAPLAR:


    1-Cevap:B)
    2-Cevap:D)
    3-Cevap:D)
    4-Cevap:B)
    5-Cevap:A)
    6-Cevap:D)
    7-Cevap:C)
    8-Cevap:D)
    9-Cevap:B)
    10-Cevap:D)
    11-Cevap:D)
    12-Cevap:C)
    13-Cevap:A)
    14-Cevap:D)
    15-Cevap:C)

  23. 04.Mart.2011, 11:51
    12
    Müftü
    Özel Üye

    Profili:
    Üyelik Tarihi: 27.Şubat.2011
    Üye No: 85146
    Mesaj Sayısı: 85
    Rep Derecesi:
    Tecrübe Puanı: 1

    2011 Seviye yeterlilik sınav soruları ve cevapları.Test-12

    16)Acbü'z-zeneb nedir?

    a)Günahkar insan b)Aciz günahkar
    c)Kuyruk sokumu kemiği d)Kafa tası kemiği

    17)Yüce Allah'ın insanları hesaba çekmek üzere tekrar dirilişten sonra bir araya toplanmasına ne ad verilir?

    a)Ba's b)Araf c)Arasat d)Haşir


    18)Aşağıdakilerden hangisi kıyamet büyük alametlerinden değildir?

    a)Duman b)Deccal
    c)Dabbetü'l-arz d)Dünya malının bollaşması


    19)"Kıyametin kopuşunu belirtmek ve kıyamet koptuktan sonra bütün insanların mahşer yerinde toplanmak üzere dirilmelerini sağlamak için İsrafil(a.s) tarafından üfürülecek olan boru"ya ne ad verilir?

    a)Boru b)Sual c)Sur d)Nur


    20)Aşağıdakilerden hangisi ahirete inanmayı gerektirmez?

    a)İnsandaki adalet duygusu
    b)İnsandaki sorumluluk duygusu
    c)İnsandaki sonsuzluk ve ebedilik duygusu
    d)İnsanın başı boş ve amaçsız yaratılışı


    21)"Müctehidin bir meselede,özel bir delil sebebiyle,o meselenin benzerlerinde verdiği hükümde vaz geçip başka bir çözümü benimsemesi,yada iki farklı kıyas imkanı bulunduğunda, ilk bakışta dikat çekmeyen kıyası(kapalı kıyası) gerekçe birliği açısından daha güçlü bulduğu için açık kıyasa tercih etmesi"aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

    a)Kıyas b)İstishab c)İcma d)İstihsan


    22)-Yorum yoluyla da olsa-nasların kapsamına girmeyan yada"illet"bağ kurularak(kıyas yoluyla) nasta düzenlenmiş bir olaya bağlanmayan fıkhı bir meselenin hükmünü İslam fıkhının genel ilkelerine göre belirleme yöntemi neyi ifade eder?

    a)İstishab b)Sedd-i Zerai
    c)İstislah d)İstihsan


    23)İslam dininin,insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak üzere getirdiği kuralların bütünü için hangi ifade kullanılamaz?

    a)Şer'i hükümler b)Ahkam-ı şer 'iyye
    c)İlahi hükümler d)İnsani hükümler


    24)Aşağıdakilerden hangisi Allah ve Resul'ünün mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği zanni delille sabit olan fiil demektir?

    a)Farz b)Mübah c)Sünnet d)Vacip


    25)Aşağıdakilerden hangisi dinen ve ya hukuken yapılmasına müsaade edilen fiilleri ifade eder?

    a)Müstehap b)Mubah c)Cevaz d)İbadet



    26)Aşağıdakilerden hangisi şer'an izin verilmiş,hakkında şer'i bir yasklama ve kısıtlama bulunmayan davranış ve onun dini-hukuki hükmünü ifade eder?

    a)Müstehap b)Mubah c)Cevaz d)Helal


    27)Aşağıdakilerden hangisi şariin yapılmamasını kesin ve bağlayıcı olmayan tarzda istediği fiil ve davranışlardandır?

    a)Mubah b)Haram c)Caiz d)Mekruh



    28)Aşağıdakilerden hangisinde abdestli olmak medup değildir?

    a)Yatmadan önce abdest almak
    b)Vakit namazları için ayrı ayrı abdest almak
    c)Kur’ana dokunmak
    d)Ezan okumak


    29)Aşağıdakilerden hangisi abdestin farzlarından değildir?

    a)Yüzü yıkamak
    b)Başı meshetmek etmek
    c)Ayakları yıkamak
    d)Niyet etmek

    30)Aşağıdakilerden hangisi mest üzerine meshi geçersiz kılar?

    a)Mestin abdestli olarak giyilmiş olması
    b)Mestin ayağın abdestte yıkanması gereken yerlerini tamamen kaplamış olması
    c)Dayanıklı ve sağlam bir maddeden yapılmış olması
    d)Mestin içinde su alması

    CEVAPLAR:

    16-Cevap:C)
    17-Cevap:D)
    18-Cevap:D)
    19-Cevap:C)
    20-Cevap:D)
    21-Cevap:D)
    22-Cevap:C)
    23-Cevap:D)
    24-Cevap:D)
    25-Cevap:C)
    26-Cevap:D)
    27-Cevap:D)
    28-Cevap:C)
    29-Cevap:D)
    30-Cevap:D)


  24. 04.Mart.2011, 11:51
    12
    Özel Üye
    16)Acbü'z-zeneb nedir?

    a)Günahkar insan b)Aciz günahkar
    c)Kuyruk sokumu kemiği d)Kafa tası kemiği

    17)Yüce Allah'ın insanları hesaba çekmek üzere tekrar dirilişten sonra bir araya toplanmasına ne ad verilir?

    a)Ba's b)Araf c)Arasat d)Haşir


    18)Aşağıdakilerden hangisi kıyamet büyük alametlerinden değildir?

    a)Duman b)Deccal
    c)Dabbetü'l-arz d)Dünya malının bollaşması


    19)"Kıyametin kopuşunu belirtmek ve kıyamet koptuktan sonra bütün insanların mahşer yerinde toplanmak üzere dirilmelerini sağlamak için İsrafil(a.s) tarafından üfürülecek olan boru"ya ne ad verilir?

    a)Boru b)Sual c)Sur d)Nur


    20)Aşağıdakilerden hangisi ahirete inanmayı gerektirmez?

    a)İnsandaki adalet duygusu
    b)İnsandaki sorumluluk duygusu
    c)İnsandaki sonsuzluk ve ebedilik duygusu
    d)İnsanın başı boş ve amaçsız yaratılışı


    21)"Müctehidin bir meselede,özel bir delil sebebiyle,o meselenin benzerlerinde verdiği hükümde vaz geçip başka bir çözümü benimsemesi,yada iki farklı kıyas imkanı bulunduğunda, ilk bakışta dikat çekmeyen kıyası(kapalı kıyası) gerekçe birliği açısından daha güçlü bulduğu için açık kıyasa tercih etmesi"aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

    a)Kıyas b)İstishab c)İcma d)İstihsan


    22)-Yorum yoluyla da olsa-nasların kapsamına girmeyan yada"illet"bağ kurularak(kıyas yoluyla) nasta düzenlenmiş bir olaya bağlanmayan fıkhı bir meselenin hükmünü İslam fıkhının genel ilkelerine göre belirleme yöntemi neyi ifade eder?

    a)İstishab b)Sedd-i Zerai
    c)İstislah d)İstihsan


    23)İslam dininin,insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak üzere getirdiği kuralların bütünü için hangi ifade kullanılamaz?

    a)Şer'i hükümler b)Ahkam-ı şer 'iyye
    c)İlahi hükümler d)İnsani hükümler


    24)Aşağıdakilerden hangisi Allah ve Resul'ünün mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği zanni delille sabit olan fiil demektir?

    a)Farz b)Mübah c)Sünnet d)Vacip


    25)Aşağıdakilerden hangisi dinen ve ya hukuken yapılmasına müsaade edilen fiilleri ifade eder?

    a)Müstehap b)Mubah c)Cevaz d)İbadet



    26)Aşağıdakilerden hangisi şer'an izin verilmiş,hakkında şer'i bir yasklama ve kısıtlama bulunmayan davranış ve onun dini-hukuki hükmünü ifade eder?

    a)Müstehap b)Mubah c)Cevaz d)Helal


    27)Aşağıdakilerden hangisi şariin yapılmamasını kesin ve bağlayıcı olmayan tarzda istediği fiil ve davranışlardandır?

    a)Mubah b)Haram c)Caiz d)Mekruh



    28)Aşağıdakilerden hangisinde abdestli olmak medup değildir?

    a)Yatmadan önce abdest almak
    b)Vakit namazları için ayrı ayrı abdest almak
    c)Kur’ana dokunmak
    d)Ezan okumak


    29)Aşağıdakilerden hangisi abdestin farzlarından değildir?

    a)Yüzü yıkamak
    b)Başı meshetmek etmek
    c)Ayakları yıkamak
    d)Niyet etmek

    30)Aşağıdakilerden hangisi mest üzerine meshi geçersiz kılar?

    a)Mestin abdestli olarak giyilmiş olması
    b)Mestin ayağın abdestte yıkanması gereken yerlerini tamamen kaplamış olması
    c)Dayanıklı ve sağlam bir maddeden yapılmış olması
    d)Mestin içinde su alması

    CEVAPLAR:

    16-Cevap:C)
    17-Cevap:D)
    18-Cevap:D)
    19-Cevap:C)
    20-Cevap:D)
    21-Cevap:D)
    22-Cevap:C)
    23-Cevap:D)
    24-Cevap:D)
    25-Cevap:C)
    26-Cevap:D)
    27-Cevap:D)
    28-Cevap:C)
    29-Cevap:D)
    30-Cevap:D)




+ Yorum Gönder
Git 12 Son